Pusher (1996) ☆ 👁

Elátkozott város

(Nicolas Winding Refn)

dán dráma, krimi

4,1
★★★★☆
311 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2018-04-03 00:03:44 Doom (5) #22

Dogmafilmes hangulat, nagyon vagány.

2018-01-14 17:19:09 The Cortez (4) #21

Dokumentarista stílusú gengszterdráma, ami a dán alvilág suttyó bűnözőiről szól. A főszereplő (Kim Bodnia) 1 igazi szarember, de mégis könnyen lehet vele azonosulni.
Az ide-oda mozgó kézi kamera amatőr jelleget kölcsönöz, tehát a film nincs jó ízléssel megrendezve, viszont cserébe a sztori meg a hangulat 100%-ig a toppon van. Refnnek sikerült elérnie, hogy 1 full egyszerű témát érdekesen, fordulatosan, állati izgalmas módon tálaljon. A mozi másik nagy pozitívuma Mads Mikkelsen, aki fiatalon, kopaszon, itt még csak mellékszereplőként tűnik fel.
A történet fejezetekre vannak bontva, amelyek stílusosan a 7 napjairól vannak elnevezve. A filmben nagyrészt punk trackek szólnak, de az intro alatt –ahol zenére bemutatják a főszereplőket– hallható rockos főtéma is kellően megalapozza az atmoszférát.
A Pusher a híresztelésekkel ellentétben egyáltalán nem durva, a rendező későbbi alkotásaihoz mérten meg főleg nem az.

2014-10-12 00:40:40 schwed49 (5) #20

Ennél autentikusabb film nincs!!! Az egész színészi stáb úgy ahogy van eredetibe adja, a Koppenhágai feketeüzlet shaftek részleteit olyan szereplőkkel, akiknél megfelelőbbet nem találhattak volna. Egy igazi mérföldkő a filmek között. Aki nem látta a Pushert állítom, hogy nehézégekkel fog küzdeni, ha jó és autentikus filmekhez akar viszonyítani bármit is. Rajongója vagyok ennek a trilógiának és nehéz lenne megmondani melyik a legjobb, de mindenképpen az első a legeredetibb. NAGY ÖTÖS

2013-05-30 00:12:22 Xuja (5) #19

Dokumentarista gengsztermozi, ami annyira mocskos atmoszférájú, hiteles és tartózkodik mindenfajta sallangtól, hogy egyszerűen öröm nézni. Ezenkívül bitang jól van felépítve is: Refn tesz róla, hogy Frank kálváriája igazán emlékezetes legyen.

2013-04-11 00:54:40 McCl@ne (4) #18

Az tetszik benne nagyon, ahogy a kezdetektől mentes mindenféle olyan elemtől, ami eladhatóbbá tenné ezt a mérhetetlen mocskot, amiről mesélni akar! Nincsenek klipszerű montázsok, pörgő-forgó kamera, vagány, trendi zenék, amiket mindenki ismer, nincsenek szép lányok (persze ez nézőpont kérdése), se jóképű pasik, itt aztán semmi nem vonzza a tiniket :)
Persze mind a zenék, mind a fényképezés maradandó élményt okoztak, de a maguk egészen sajátos módján!
Nem ad a film semmiféle kapaszkodót, ami miatt szeretni lehetne akár az egészet, akár részleteit, szereplőit. Nem akar bevágódni nálad, nincs benne semmi hazug. Erről a témáról így kell(ene) nyilatkozni, ahogy Refn csinálta!

Nagyon kíváncsi vagyok a folytatásra, főleg, hogy Tony főszerepli!

2013-04-06 16:39:24 BonnyJohnny (4) #17

Nekem ez elsőre sem tetszett annyira (ChrisAdam is "csak" négyest adott rá), de a folytatások ismeretében még gyengébbnek is tűnt. Persze így is bőven jónak.

előzmény: acidphase (#16)

2013-04-06 16:36:06 acidphase (5) #16

nekem pl azok csökkentették a szintet.. ez az elsö volt a legjobb sztem..

előzmény: BonnyJohnny (#15)

2013-04-06 16:33:15 BonnyJohnny (4) #15

Na majd a folytatások. :)

előzmény: ChrisAdam (#14)

2013-04-06 16:17:27 ChrisAdam (4) #14

Féltem ettől a filmtől, de Ugornak és simijohnnynak köszönhetően legyűrtem a viszolygásaimat, így még ma megnéztem. :)
Felesleges félni, annyira nem durva. Inkább nyers és ahogy Tenebra mondja, dokumentarista. Nagyon jó, erős film, a vége eszméletlen hatásos, csak szurkoltam annak, hogy elvágják és úgy is lett! Hú, közel a zseniálishoz!

2013-03-27 18:41:30 blazserbozso (4) #13

Úgy alakult, hogy először a második részt néztem meg, az nagyon nem tetszett, ennek ellenére adtam neki egy esélyt. A második rész öncélú és állatias, ez viszont pont jó volt, túlzás nélkül, jó nyersen mutatta be ezt a világot, de élvezhető film lett.

2012-12-03 23:07:54 Tenebra (5) #12

De hát Guy Ritchie is vicces. :D

Egyébként igen. Bár én nem láttam túl sok Guy Ritchie-filmet (Blöff, meg a Sherlock), viszont valóban érzek némi párhuzamos motívumot. Például ez az ironizálás is jellemző rá. Vagy inkább "hangnemkeverés". Tehát, hogy sokszor egyszerre durva és ironikus, nevettető. Egy szóval: groteszk.

Rám amúgy tényleg így hatott már csak a főhős megjelenése is. Ahogy ez a nagy melák végigvergődik az egész filmen. Én nem tudtam vérkomolyan venni. :D Például a rendőrséges "vizespólós" jelenetek szerintem inkább nevetségesek (jó értelemben), mint drámaiak.

előzmény: VVega (#11)

2012-12-03 22:33:39 VVega (5) #11

Hát nem tudom, én nem nagyon nevettem :D
Kőkemény film, nagyon jó zenékkel és zseniális operatőri munkával. Az jutott eszembe közben, hogy Guy Ritchie talán ebből is meríthetett. Mit szóltok?

előzmény: Tenebra (#10)

2012-11-24 10:13:57 Tenebra (5) #10

Ja, amúgy azt kifelejtettem, de mindenképp meg kell jegyezni: a film nem egy vérkomoly dráma. Nem is egy poénkodós valami, de rengeteg irónia van benne. Kedvencem, mikor a szerb maffiózó kínozni kezdi Franket, de, mint a Kutyaszorítóban a füllevágásnál, feltesz egy pörgős, mulatós zenét. :'D De néha tényleg hangosan felröhögtem, annyira abszurd volt 1-2 jelenet (mint az említett is). Meg az is jó volt, mikor Vickel, a csajával mennek az utcán, és a nője panaszolja, hogy az egyik kliense lekurvázta. Aztán Frank megjegyzi, hogy dehát kurva, nem? Erre a csaj mondja, hogy "nem, champaigne girl" vagyok :'D. Frank meg: mi a különbség? Számít az, hogy 300 vagy 3000 (dán akármi - nem tudom, mi ott a fizetőeszköz). :D

2012-11-24 09:59:46 Tenebra (5) #9

Winding Refn zseniális. Azt hittem, egy amolyan Driver-féle akciófilm lesz. De ez még inkább egy visszafogottabb gengszterfilm volt. De nagyon jó! Valahol itt a KT-n olvastam, hogy az Aljas utcákhoz hasonlították. Ha hangulatában más is, témájában hasonló. A szakirodalom azokat a fajta gengsztereket, mint akiket Scorsese és Refn filmjében is láthattunk, "loser-gangster"-eknek nevezi. Nos, igen, tökéletesen ráillik ez Frankre. Persze minden klasszikus gengszter végső soron vesztes. De ezek, akik a 60-70-es éveket, és a Pushert "uralják" örökvesztesek. Piti kis szarok, akik csak vergődnek a rendőrök és egy "nagyobb hal" között, de igazi hatalmat, mint amilyet Michael Corleone vagy Tony Camonte épített ki, nem tudnak szerezni.

Eleinte azt hittem, egy buddy movie lesz. :D De nem. Döbbenetes volt, ahogy Tony-t "kiírták". Frank agyonverte gyakorlatilag. Viszont ott, abban a jelenetben látszott először ennek a fickónak, ennek a vadbaromnak a lelkivilága: véres pofával kiviharzik a bárból, de szemében könnyek, mert elvesztett egy igaz barátot. Igaz, Refn megfelelő távolságot tart Franktől, így persze nem lesz olyan jellegzetesen szerethető karakter, mint mondjuk az említett amcsi filmek főhősei. De ahogy egyre mélyebbre süllyed, úgy kezdett el mégis érdekelni, mi lesz vele. Főleg azok után, hogy a csajával egyre több jelenetben láttuk együtt.


S ami tényleg kiemeli a korábbi filmek közül, az a dokumentarizmusa. Nem hittem el, azt hittem, ez is olyan, mint a "Christopher Nolan realizmusa" :D. De nem. Ez valóban dokumentarista stílusú. Nem tudom, a Franket játszó hivatásos színész-e, de megkockáztatom, hogy amatőrként indult ekkor. Meg Mads Mikkelsen sem lehetett ekkoriban még egy felkapott valaki (sőt, ez volt az egyik első szerepe). Úgyhogy már ebben is "dokumentaristább". De a kamerakezelés és a párbeszédek, szituációk: mind-mind olyan, mintha csak felvettek volna hétköznapi szituációkat. Nincs túljátszás, nincsenek igazi, drámai jelenetek. Vagy legalábbis annyira drámaiak, mint mikor meglátsz egy verekedést az utcán, vagy valamilyen veszekedést közterületen. Részint közönnyel, részint érdeklődéssel nézed. Ezt sikerült megragadnia Refnnek zseniális módon! Ezért teljesen elhittem ezt az egész szituációt. Mennyi ilyen piti kis drogdíler járhatja az utcákat, hasonló problémák súlya alatt! Úgyhogy nagyon hiteles volt. Valószínűleg ez lehet a rögvalósága Dániának.

Ja, és a vége. Kiváló. Azt hittem, csúnya vége lesz, illetve egy ideig azt is, hogy akár happy end. Refn a középutat választotta. :D Olyan lett, amilyen a valóság: szürke, bizonytalan, nyomasztó, de nem egyértelműen szar vagy jó. Kicsit ez is az Aljas utcákat idézte.

Ezek után nagyon kíváncsi vagyok mind a következő részekre, mind Refn további bűnfilmjeire.

2011-09-10 23:05:36 Hannibal Lecter (3) #8

Kendőzetlenül durva bűnfilm.

2011-08-07 16:57:01 simijohnny (4) #7

Egy film a legundorítóbb mocsokról és a legmélyebb szarról, amibe ember csak kerülhet. Egyszer elég volt, sokkoló alkotás.

2011-07-13 09:54:55 dido (5) #6

Mi volt ebben a filmben sablonos?

előzmény: vadPINGvin (#5)

2010-08-18 22:56:24 vadPINGvin (2) #5

Valószínűleg túl nagyok voltak az elvárásaim, a sok pozitív kritika miatt. Azt senki nem említette, hogy egy teljesen sablonos moziról van szó, ami egészen mellesleg dániában lett forgatva. Az első percekben összeállt a sztori, de gondoltam ha egy ennyire híres a mozi, biztosan van benne valami, amitől más, mint amerikai testvérei. Nos, talán egy kicsit unalmasabb volt...

2010-08-14 14:05:35 iiglo (5) #4

Meglepő élményem volt, amikor az HBO-n véletlenül megnéztem tízenpár éve. Azonnal meg akartam nézni mégegyszer. Egyedül Tonny volt sok egy picit, de ki ne ismerne olyan embert aki ennél még több? :) Érdekes, hogy neki (Mads Mikkelsen) sikerült kilépnie a film árnyékából, míg a Franket alakító színész azóta sem találja a helyét(szerintem), konkrétan eljátszotta ezt a szerepet más feldolgozásban többször is, szörnyű. De a film szinte hibátlan, nézzük meg néha, és vágódjunk be vele barátainknál!

2010-08-09 08:58:18 Olórin (4) #3

Leginkább a miliő ábrázolásában hatásos (de abban nagyon), míg Frank pokoljárása ehhez képest kevésbé érintett meg - de az utolsó fél óra így is félelmetesen intenzív.
Viszont hasonló stílusban (piti gengszterek lepukkant környezetben) minden szempontból felülmúlja A fivér.

2010-07-29 12:48:50 slozi (5) #2

A kézi kamerás dokumentarizmus hihetetlen erős eszközzé válik Refn kezében, mert a rendező realista hozzáállása egyszerre félelmetesen közel viszi a nézőhöz ennek a kemény, nyers, sőt brutális gengszterfilmnek az eseményeit, és ezzel együtt baromi erős azonosulást is követel tőle. Bizarr helyzet, mert ugyan ki akarna azonosulni egy olyan ösztönös, erőszakos állattal, mint amilyen a film főhőse, Frank, mégis, egyszerűen képtelenség ellenállni Kim Bodnia lefegyverzően szimpatikus ábrázatának, és remek alakításának, amiben nem csak a karaktert mozgató fortyogó agressziót képes érzékletesen ábrázolni, hanem a történet során Franken egyre inkább elhatalmasodó kétségbeesést és félelmet is, ezen kívül pedig a remekül szerkesztett, a főhőst fokozatosan egyre mélyebbre ásó történet is segít kivívni az empátiánkat. Refn a cselekményt a hét napjaival címkézett fejezetekre osztja, és az első napot okosan teljes egészében a főbb szereplők jellemének, és a köztük lévő kapcsolatoknak a bemutatására fordítja, aztán kedden tökölés nélkül bele is csap a lecsóba, és szinte minden napra tartogat valami kis finomságot, meglepetést, vagy csavart, amivel fenntartja az érdeklődésünket, és ami egészen a játékidő végéig képes konzerválni a feszültséget. Egy szó mint száz, remek film a Pusher (érdekes, hogy a magyar címnek mennyire nem sikerült beszivárognia a hazai filmes köztudatba, kb. senki nem használja), aminek simán helye van a 90-es évek legjobb gengszterfilmjei között.

2010-06-16 14:28:04 ronin07 (?) #1

Dokumentarista, nyers alkotás egy szorult helyzetben lévő dílerről. Refn banális eseményekből bontja ki a főszereplőre váró nehéz időket és a pörgős műfaji elvárásokat, illetve ugyanilyen apró nüánszokból építi fel Frank közelgő drámáját. Refn most sem analizál, hanem rögvest megmutat, beleejt a koppenhágai fertőbe: Tonny gyávasága, Vic és Frank szexuális alapokon nyugvó, emóciómentes viszonya, a főhős egyre csúsztatott linksége, a nyílt utca atmoszférája kézből filmezve, gyakori szlenghasználat, ösztönös színészi alakítások Bodnia-tól, Mikkelsen-től, Buric-tól... valamennyien gengszter-neorealizmust eredményező panelek. A vége előtt pedig le a kalappal: a "verseny az idővel" cselekményszövést választó befejező 30 percben az őrült dán mesterien kelt feszültséget, majd a lehető leggyorsabb és legváratlanabb fordulattal kreál nyitott befejezést.