Valótlanul: Fekete kampányok az Orbán-rendszerben (2023) ☆ 👁

(Ács Dániel)

magyar dokumentumfilm

3,6
★★★☆☆
54 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2023-12-04 12:36:21 zéel (4) #14

… és a király hízik tovább, te meg üveges szemmel nézed az elsuhanó életed és tátod a szádat.
Éppen te vagy a példa rá, hogy nem kötelező tátani a szánkat, sőt, gyakran ki kell nyitni.
Ami pedig a filmet illeti: igen, fontos kordokumentum! Mint ilyen, nálam eleve a "jó"-ról indul. Még, ha vannak is, akiknek ez nem sok újat mond. És vannak - sokan -, akik eleve meg sem nézik. Vagy ha, estleg megnézik, akkor semmi kivetni valót nem találnak a feltárt hazugságokban.
Nos, én nem tartozom az utóbbiak közé. Én még arra is emlékszem, hogy rencerváltáskor (© COPYRIGHT by Tenebra) az volt a főduma, hogy előtte 40 évig hazudtak, de majd most, ezután...Lásd pl. a fenti filmet! :(

előzmény: Ugor (#13)

2023-12-03 13:53:14 Ugor (4) #13

Nehezen lehetne meghatározni, hogy ez hányas… sokkoló, alapos munka, jó összeállítás, értelmes, tisztán vehető üzenet… de mi ez? Kordokumentum. Valójában meg az egyik legsötétebb horrorfilm, ami készült az utóbbi években. Mert mi van akkor, ha valaki csinál egy filmet arról, hogy téged folyamatosan mérgeznek? Államilag, törvényes/törvénytelen eszközökkel. Mindegy, miről van szó, szénhidrát, glutén, rovarirtó szerek, mikroműanyag, akkumulátorsav, génmódosított étel, bármi… Készül száz ilyen film, abból megnézel hármat-négyet, többre meg már nem nagyon vagy kíváncsi, mert azt mondod, hogy ez van, ilyen a világ, hát ezt esszük, oszt jól van. És eszel tovább. És mi van, ha ideológiailag mérgeznek? És ezt be is bizonyítják neked, aprólékosan, tételről tételre. Felháborodsz, dühös leszel, hármat-négyet megnézel, és azt mondod, hogy ilyen a világ és eszel tovább. Mert miért? Még a nagy vallások megjelenése előtt is így működött minden, a sámán azt súgta a törzsfőnöknek, hogy a riválisa lopja a közös húst a barlangból, a riválist rituálisan feláldozták, a sámánt meg megjutalmazták. Mióta hivatalos vallások vannak, ugyanezt teszik, csak nagyobb léptékben. Kiprédikálják az ellenséget a templomban, feltüzelnek, uszítanak, buzdítanak, hazafiságról dumálnak, boszorkányt égetnek, kiátkoznak és karóba húznak. És a király megjutalmazza őket, kapnak monostort, kolostort, földet, várakat, falvakat. A kamuhírgyár az uralkodó fizetett magángépezete. Amit te fizetsz, az uralkodót is te fizeted, és az ellened dolgozó kamuhírgyárat is. Önként, perselybe, adóba, sarcba, és cserébe ezt kapod. Biztos, hogy hazugságot kapsz, ez az állam önfényező működésének rendje, meg a te működési rended is, mert alattvalónak születtél. A csontszegény hülye leteszi a kapát a földeken, éhezik, de kirohan az országút mellé, és a sapkáját a levegőbe dobálja, hogy vivát, éljen a felséges király úr és az összes háza népe, éljen a nagyságos, tekintetes püspök úr, metropolita, érsek, bármi. És kurvára-baromira mindegy, hogy neked hasznod van-e belőlük vagy nem. Nincs. Az egész világ nem így működne, ha te nem lennél hülye. De az vagy. A bíróság százszor kimondja, feketén-fehéren, egyértelműen, hogy a TV2, az Origo, a 888, a PS, stb., az összes fizettet, hitvány zsoldoshad hazudik, nem mond igazat, semmi sem volt valós abból a rágalomból, amit mondtak. És még talán meg is bírságolják őket. Ekkor a király odadob nekik egy zacskó aranyat, hogy nem baj, kifizetjük, csak dolgozzatok tovább ugyanígy, becsületrendet fogtok kapni és gyémántos lovagkeresztet, feszületet vérereklyével, nívódíjat és külön sírhelyet a bazilikában… és a király hízik tovább, te meg üveges szemmel nézed az elsuhanó életed és tátod a szádat.

2023-12-03 13:02:31 zéel (4) #12

...másik kedvenc szerzőm! Sőt, Szilágyi Ákossal együtt három kedvenc szerzőm!

előzmény: elmouse (#11)

2023-12-03 08:28:46 elmouse (?) #11

Erről nekem meg ez:
Alexis de Tocqueville: Democracy in America (1835):
„Megpróbálom elképzelni, milyen új jellegzetességei lehetnének a zsarnokságnak a világban: olyan egymáshoz hasonló és egyenlő emberek tömegét látom, akik szüntelenül önmaguk körül forognak, hogy kicsinyes és közönséges örömöket szerezzenek maguknak, s ez betölti lelküket. mindnyájan magányosak, a többiek sorsához semmi közük: számukra az egész emberiséget gyermekeik és közeli barátaik jelentik; ami pedig honfitársaikat illeti, mellettük élnek, de nem látják őket; megérintik, de egyáltalán nem érzékelik őket; csak önmagukban és önmagukért léteznek, s ha a család még megmaradt is számukra, hazájuk már nincs többé. Fölöttük pedig ott lebeg egy végtelen és oltalmazó hatalom, amely egymaga akar gondoskodni kedvteléseikről és őrködni sorsuk felett. Ez a hatalom kizárólagos, részletekbe hatoló, rendszeres, előrelátó és szelíd. Az atyai hatalomhoz hasonlítana, ha célja, mint ez utóbbinak, szintén a férfikorra való felkészítés volna; ám éppen ellenkezőleg, minden vágya végérvényesen gyermeki szinten tartani a polgárokat; szereti, ha mulatnak az emberek, ám akkor csak a mulatságon járjon az eszük. Készségesen munkálkodik boldogságukért; ám ennek kizárólagos forrása és föltétlen ura ő akar lenni; gondoskodik biztonságukról, előre látja és kielégíti szükségleteiket, megkönnyíti örömeik megszerzését, elintézi főbb ügyeiket, irányítja iparukat, szabályozza örökösödésüket, elosztja örökségüket; miért nem akarja mindjárt a gondolkodás zűrzavarától és az élet gyötrelmeitől is megszabadítani őket? [...] Ha már így szép sorjában a hatalmába kerített és átformált minden embert, az uralkodó az egész társadalomra ráteszi a kezét; a felszínre bonyolult, aprólékos és egységes kis törvényekből sző hálót... nem töri meg az akaraterőt, csak ellágyítja, meghajlítja és irányítja; ritkán kényszeríti cselekvésre az embereket, ám mindig ellenzi azt, amit tesznek; ...nem zsarnokoskodik a nemzetek fölött, csak gúzsba köti, elnyomja, elgyengíti, megszürkíti, bárgyúvá teszi, s végül félénk, iparkodó nyájjá alacsonyítja mindegyiket, pásztoruk pedig a kormány lesz.”
(in: Szilágyi Ákos - Túlirányított demokrácia, 2011)

előzmény: zéel (#3)

2023-11-12 18:58:52 Ubul (4) #10

nem az első, és nem is az utolsó. Dokumentumfilm kategóriát teljesen kimeríti

előzmény: tibbb (#4)

2023-11-12 15:59:49 budaik (4) #9

Teljesen igazad van. Én is hiányolom az önreflexiót. Viszont annyi igazság van a kritikában, hogy az állami oldalról nyomuló propagandát kritizálja. Vagyis a mi közös tortánkból művelik ezt. Nyilván kétség sincs bennem, hogy fordított esetben nem lenne így, hogy akkor objektív tájékoztatás lenne és a vezetőink akkor felelősséget vállalnának... Nyilván nem.

előzmény: hhgygy (#2)

2023-11-11 22:57:27 Xaos (?) #8

Kicsit elgondolkodhatnál még mielőtt megnyilvánulsz.

előzmény: tibbb (#4)

2023-11-11 10:20:40 ChrisAdam (3) #7

Objektíven nézve műfajánál fogva dokumentumfilm, ez nem kérdés - vlogszerű találás ide vagy oda -, ha szubjektíven nézzük, akkor persze tekinthetünk rá "összeállításként" (vagy bárhogy). Mindenesetre a sok-sok év alatt talán feltűnhetett, hogy rengeteg hasonszőrű dokumentumfilm került fel - akár az általad idézőjelbe tett hírportáltól is.

Azt, hogy aztán ez a film valóban mennyire áll helyt a műfajban, mutassa a megtekintés utáni osztályzatod.

előzmény: tibbb (#4)

2023-11-11 09:26:59 hhgygy (3) #6

Igen, ezért is adtam rá hármast, nekem is kifejezetten unalmas volt, amellett, hogy természetesen nyomasztó, de már ugye tizenakarhány éve, úgyhogy már megszoktam.
(törölhető, ha már azt is törölték, amire válaszoltam volna)

előzmény: oscarmániás (#27112)

2023-11-11 08:47:42 hhgygy (3) #5

Szerintem megfelel a dokumentumfilm kritériumainak, szerinted miért nem?
Default (GPT-3.5)
User
Mik egy dokumentumfilm kritériumai?

ChatGPT
A dokumentumfilm kritériumai közé tartozik az objektivitás, hitelesség, alapos kutatás és a téma mélyreható feltárása. Fontos, hogy a film valós eseményeket vagy témákat mutasson be, és a narratíva építése során tiszteletben tartsa az adott témához kapcsolódó releváns információkat.

előzmény: tibbb (#4)

2023-11-11 01:34:00 tibbb (?) #4

Röhejes, hogy egy "hírportál" által készített összeállítás ide felkerülhet, mint "dokumentumfilm". Hátha lesz imdb link is neki. Persze mindenki annyira veszi komolyan a cimkét, amennyire akarja. Hajrá KT, lelkes szerkesztő!

2023-11-10 22:36:08 zéel (4) #3

...jut eszembe:
"Természetesen egyáltalán nem szükségszerű, hogy az új diktatúrák hasonlítsanak a régiekre. A botozással és kivégző osztagokkal, mesterséges éhínséggel, bebörtönzéssel és tömeges deportálással történő kormányzás nem csupán embertelen (ez manapság senkit sem zavar), hanem nyilvánvalóan hatástalan - márpedig a fejlett technológia korában a hatékonyság hiánya a Szentlélek elleni legnagyobb bűn. A valóban hatékony totalitárius államban a mindenható politikai vezetők és az alájuk rendelt menedzserek hada olyan szolganép felett uralkodna, amelyet nem szükséges kényszeríteni, mert szereti szolgaságát. Megszerettetni velük a szolgaságot: a jelenlegi totalitárius államokban ez a feladat hárul a propaganda-minisztériumokra, az újságok főszerkesztőire és az iskolai oktatásra."
(A: Huxley: Szép új világ. Előszó az 1946. évi angol kiadáshoz)-

2023-11-10 21:47:47 hhgygy (3) #2

Szomorú összefoglaló, az árok egyik oldaláról (én is ott állok, félreértés ne essék). Jellemző az ország állapotára, hogy a "másik oldalról" már senkit nem lehet egy produkción belül megszólaltatni, nem mintha szívesen hallgatnám a mosakodást és magyarázkodást.

2023-11-09 12:36:09 budaik (4) #1