No One Will Save You (2023) ☆ 👁

Nincs, aki megmentsen

(Brian Duffield)

amerikai horror, sci-fi, thriller

3,1
★★★☆☆
96 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2023-09-30 22:48:04 gomez1000 (3) #28

Csak futkozás, meg hajsza, semmi lényegretörő momentum nincs. Pàr hangos szó is jót tett volna a filmnek. Alig vártam, hogy megszólaljon, de nem. Ez így benn is maradt....

2023-09-28 16:23:17 myke7 (1) #27

Inkább megnézem újra a Jelek című filmet kínai narrálással.

2023-09-28 09:04:28 Mikkey (4) #26

nekem elvitte a fsz átélős alakítása meg a földöntúli hangulat :)

2023-09-27 15:18:29 Olórin (4) #25

A történet szempontból szerintem se feltétlenül indokolt (bár talán nehezebb megkedvelni a karaktert, ha eleve tudod róla, mit tett), viszont ez a film igyekszik elég organikusan csinálni-mutatni mindent, és annál organikusabb nincs, mint amikor egy flashback nem csak úgy be van szúrva valahol a film elején, hanem ténylegesen része a cselekménynek (ráadásul ha az elején megmutatják vagy akár csak elmondják, akkor ugye a végén még egyszer megkapod ugyanazt az információt, ami meg redundáns).

előzmény: kaamir (#24)

2023-09-27 14:31:13 kaamir (2) #24

Igen, végül is ott van, utólag megmagyaráz dolgokat. Én inkább azt nem értem, hogy miért kellett ezt az információt hétpecsétes titokként kezelni, és dugdosni a néző elől. Ha a harmadik percben kiderül, hogy a csaj agyoncsapta a barátnőjét, és azért olyan, amilyen, akkor értettem volna a reakcióit, a közeget és nem vakartam volna a fejem, hogy ez meg mi. Nem érzem ezt olyan erős plot twistnek, hogy erre kellett volna építeni a dramaturgiát. Feleslegesen zökkenti ki a nézőt és idegeníti el a főhőstől.

előzmény: Olórin (#22)

2023-09-27 13:13:09 Dió (2) #23

Elkezdtem írni valami választ a kettőnk véleménye közötti szakadékra, de aztán úgy döntöttem, hogy már leírtam háromszor, másrészt magam részéről nem találom erre alkalmasnak a stílust és a hangnemet. Nem tudom, hogy tényleg ennyire nem érted a perspektívámat vagy csak nem akarod, csak azt látom, hogy Ubul és Vvega lentebbi, baráti hozzászólásaitól mennyire eltérő hangnemben állsz bele megint egy, a te véleményeddel meg nem egyező kommentbe. Úgyhogy legyen neked igazad, és nekem nem, ámen, mert így ez semmi konstruktívra nem fut ki. Amit nagyon sajnálok, mert mindig nagyon intelligens és markáns észrevételeid vannak, de ez a fajta stílus és vitázás nekem innentől nem fekszik sem itt sem más topikokban, úgyhogy én itt kiszálltam, és legyen neked is szép napod.

előzmény: Olórin (#22)

2023-09-27 08:25:44 Olórin (4) #22

Egyáltalán nem azt mondtam, hogy ez önmagában* mindent megmagyaráz, hanem azt, hogy a balesetnek a főszereplőre gyakorolt hatása konkrétan, világosan, fekete-fehéren ott áll leírva, in camera, a szemed előtt, közelképen, ráfókuszálva, érted, nem homályos utalásként belengetve vagy valami (amellett, hogy más alkalmakkor érzékeltetve is van), és te képes voltál leírni, hogy "morzsányi említés nem esik róla". Itt nincs más választásom, mint épp olyan értetlenül széttárni a kezemet, mint te film után. De én se akarok/tudok már ehhez a vitához többet hozzátenni.
*Az, hogy a karakter zakkant, ebből és minden másból áll össze.

előzmény: Dió (#21)

2023-09-27 06:50:47 Dió (2) #21

Ja, mert nálad a "valakinek bűntudata van" és a "sárgaházba való" kifejezések szinonimák? Ha elütök egy szegény macskát, és bűntudatom van, akkor már az is normális, hogy leállok denszelni a földet elpusztító idegenekkel, csak mert enyhítenek az ebből fakadó bűntudatomon?

Ha számodra ez a példa így túl banális, nem baj, mert remélem legalább megérted, az én nézőpontomból mennyire nevetséges a filmben az, ami számodra "egyértelmű". A bűntudatnál a csaj esetében ugyanis jóval többről van szó, tehát ez ennél komplexebb probléma kéne hogy legyen, de ezt meg már leírtam, hogy nálam a film ezt miért nem adta át. Értsd, ha mélylélektani drámát akarnak csinálni egy ennyire kétdimenziós horrorból (sőt, összekötni két olyan távol álló dolgot, mint a "szegény traumás csaj" és a "boldogan éli pretend életét az alienekkel"), akkor vagy bontsák ki legalább kicsit a bűntudattól a traumán át a komplett megőrülésbe torkolló utazást, vagy csinálják meg a film többi elemét legalább annyira tisztességesen, hogy át akarjak ennek hiányán lépni (mint ahogy azt az ennél sokkal jobb filmeknél esetenként meg szoktam próbálni). De az elsővel láthatólag nem fáradoztak, a másodikról pedig annyit, hogy az egészet annyira komikusnak találtam (mind az idegenek adottságait, mind pedig kinézetüket tekintve - kb ahogy Móricka elképzelné őket), és a készítők választott alapkoncepciója miatt annyira unalmas és feszültségmentes volt, hogy a végére már inkább kidobott magából az egész, mintsem hogy el akarjam kezdeni kibogozni, mit kéne belelátnom. Örülök, hogy neked sikerült, de ha ebből sem világos, hogy nekem miért nem ment, akkor részemről ennyi, mert nem tudok többet hozzátenni.

előzmény: Olórin (#20)

2023-09-26 22:07:31 Olórin (4) #20

A balesetet a barátnője véletlen megölésére érted? Ja, "egy morzsányi említés nem esik" róla, csak többször látjuk, hogy levelet ír a halott barátnőjének, és az egyik ilyennél konkrétan még azt is látjuk, hogy azt írja *sosem bocsátok meg magamnak*. Tényleg nem tudom, mi kellett volna még.

előzmény: Dió (#18)

2023-09-26 20:46:30 tomsen81 (2) #19

Bizakodó voltam a filmmel kapcsolatosan. Kár volt. Jól kezdődött, de elfogyhatott a pénz a végére, vagy érzékenyen érintette a filmet az írói sztrájk. Nem tudom. Olyan mint amikor elviszed a kocsit szervizbe, de tudod hogy úgy sem lesz pénzed megcsináltatni rajta mindent. Megmondod, hogy okosba csinálja, olcsón és jól. Tudod hogy nem lesz minden jó, de te elvitted. Na valahogy így lehet sok streaming szolgáltató is. Mondják a készítőknek, hogy légyszi kèszitsetek filmet nekünk. Nem baj ha messze nem lesz tökéletes, csak legyen tartalom. Kell az előfizető.

2023-09-26 20:43:11 Dió (2) #18

Ok, meggyőztetek a "miért él egyedül" részt illetően, ezt elfogadom. A többit továbbra sem tudom (pláne az ilyen "hát pedig ez teljesen egyértelműen el volt magyarázva, csak én vagyok az értetlen" kommentek kíséretében, amik nálam nem hozzák meg a kedvet a vitához).

Azt értem, hogy a film megmutatja a vágyát, hogy elfogadottként és ténylegesen köztük élhessen - nem is ezzel volt a bajom lentebb. Hanem azzal, hogy a végén ő nem velük él, hanem egy rakás földönkívülivel, akik egy perccel ezelőtt az egész otthonát kiirtották, illetve akik őt is végig baszkurálták. Szóval ez neki miért okoz ekkora boldogságot?

Csak mert "zakkant"? Ez eleve a létező legolcsóbb megoldás lenne, de ezt félretéve sem mindegy mire gondoltok ezalatt a szó alatt, számomra ehhez ugyanis komplett pszichopatának kell lennie. Ha szerintetek az, ezt mivel mutatja be a film ennyire "egyértelműen"? Azzal, hogy lemakkettezi magának a várost, ahol mindenki utálja, meg tesznek egy utalást arra, hogy megmurdált az anyja? Az, hogy a baleset milyen hatással volt rá vagy nem volt rá, csak találgatás, mert erről egy morzsányi említés nem esik. Persze a számba rágniuk sem kell, de nekem ahogy és a film amelyik pontján ez be volt mutatva kevés ennek a karakternek a megértéséhez.

És az hol van elmagyarázva, hogy az idegenek miért kegyelmeztek meg neki?

2023-09-26 12:45:45 Olórin (4) #17

Arra nem nagyon tudok mit mondani, hogy valakinek valami érdektelen és/vagy komikus, nekem meg nem, de hát ízlésen felesleges is vitatkozni, nem is akarnék, én mások olyan konkrét problémáira reagáltam, amiknek szerintem totál van magyarázata a filmben.

előzmény: McCl@ne (#16)

2023-09-26 12:40:45 McCl@ne (2) #16

Nem az a gond a filmmel, hogy érthetetlen, hanem, hogy teljesen érdektelen. A főhősnő zakkantsága egyszerűen bénán van felépítve, sokáig csak annyi jön le belőle a nézőnek, hogy képtelen vele annyira szimpatizálni, ami ellensúlyozná a tíz perc után redundánssá váló fogócskázást. Nem a film elképzelésével, kifutásával, felvetéseivel van gond, hanem azzal, hogy ezt tálalja. A közhelyes ufódizájnra is megfejtés, hogy a valódi idegenek az őket is megszálló torokparaziták, de mire mindez összeáll a nézőben, már régesrég elveszítette a maradék érdeklődését is. Túl sok közhelybe és életszerűtlen szituációba van csomagolva az eredetiség, és mire kibonthatnám, már egy ennél százszor izgalmasabbra is csak a vállam rángatnám.

előzmény: Olórin (#13)

2023-09-26 12:37:41 kaamir (2) #15

Az a baj, hogy ez nagyon hamar komikussá válik.

Ha egy-két bazmeget vagy akármit mondott volna, attól még érvényes lenne, amit mondasz, de nem nézett volna ki ennyire hülyén a dolog.

előzmény: Olórin (#13)

2023-09-26 12:32:40 Ubul (3) #14

beszélünk róla, szóval emiatt is tök jó, hogy vannak olyan aspektusai a filmnek, ami lehet hogy elkerülte a figyelmem/figyelmünket, és erre más rávilágít, attól, hogy nagyon egyértelműen kommunikál egy csomó dolgot.

pl simán lehet hogy már akkor sérült volt, mikor leütötte a barátnőjét, normális ember amúgy se üti le a másikat egy darab kővel :)


Viszont ezen a valószínűsíthető egyértelmű dolgoktól sokszor kizökkentheti az embert a film olcsósága és kis esetlensége. mint a felmosóval való "küzdelem" meg egyáltalán az idegenek kinézete...bár utóbbit nehéz lenne szapulni, hisz nem találkoztunk még velük :)

előzmény: Olórin (#13)

2023-09-26 12:15:38 Olórin (4) #13

Értem, hogy egy dialógusok nélküli filmről van szó, de azért szerintem nagyon egyértelműen kommunikál egy csomó dolgot, ami lent nagy értetlenséggel van számon kérve.
Például hogy igen, ez a csaj (aki egy felnőtt nő, akármilyen tinis külseje van is - az amúgy 26 éves - Devernek, mellesleg ez is teljesen nyilvánvaló a filmből) zakkant, ld. trauma+teljes kiközösítés+anyja halála, elég szépen összeáll ebből egy kép arról, hogy milyen élete lehet (még úgy is, hogy a konkrét kiváltó ok csak a végén derül ki), és ebbe tökéletesen beleillik kábé minden, amit látunk tőle, pl. hogy nem akar, nem tud, vagy akár egészen konkrétan képtelen segítséget kérni vagy elmenni, de akár az is, hogy még egy bazmeg se csúszik ki a száján az egész cselekmény során, mert hát konkrétan sosem beszél - ugye nincs kivel.

2023-09-26 08:19:11 VVega (4) #12

Szerintem úgy van, ahogy Ubul írja. Egy sérült emberről van szó, akit mardos a bűntudat és saját kis világot épít magának a házában, pont az őt körülvevő várost makettezve, ami megmutatja nekünk a vágyát, hogy elfogadottként, ténylegesen köztük élhessen. Ez azonban lehetetlen, mert teljesen elítéli az egész város. Rokonai lehet nincsenek is, vagy ha vannak, nem szívesen látják őt, ezt az utóbbit simán el tudom képzelni. Ezért fantasztikus a zárás szerintem, mert látszólag megkapja, amire vágyott, de igazából sokkal rosszabb helyzetbe került. Ebben a mondhatni szimulációban, amit az emberiség romjain építenek az idegenek már semmi esély számára a változásra, hogy valaha egy őt befogadó igazi közösségben élhessen bármi valódit megtapasztalva. Maradnak örökre az álmok, a mű dolgok és pótlékok számára, ami nagyon szomorú és gonosz is.

előzmény: Dió (#10)

2023-09-26 07:38:56 Ubul (3) #11

de ezt írtam is később, hogy nem tudom hova tenni, csak te jobban kifejtetted :D

amúgy se volt teljesen százas a csaj, szóval ha végül is neki az kellett, hogy ne köpjék le, ne nézzenek át rajta, akkor vehetjük így is. Persze kár, hogy ez amúgy csak egy kamu (az más kérdés, hogy számára az). Nem az első film lenne az, ami hasonlót hordoz, boldogság bármi áron?

Mondom, nem értek egyet vele, de még is csak egy sérült emberről van szó, ki tudja...

rokonok: már akkor megtehette volna, ahogy írod is, mikor még nem is üt be a gebasz. Nem volt róluk szó, szerintem aki a végkifejletben lévő tettet véghez visz, azt nem csak az idegenek, de a család nagy része ugyanúgy elítéli (más kérdés, hogy mennyire gyenge lábakon állt az a jelenet). Nem egy véletlen baleset volt.
Most épp nem emlékszek, az elején az anyja sírját mutatták?

előzmény: Dió (#10)

2023-09-26 06:45:34 Dió (2) #10

"Végre boldogabb életet élhet, mégha kamu is"
Tehát csak azért, mert "szeretetre éhes", nekiáll aktívan elhitetni magával, hogy ezek az idegenek emberek, és az okoz neki boldogságot, hogy nekik integet és velük táncikál? Nem mellékesen azokkal az idegenekkel, akik lemészárolták az emberi fajt és őt is megpróbálták kifingatni? És mindezt ahelyett, hogy már a játékidő elején elköltözött volna a rokonaihoz vagy akárhová, ahelyett, hogy kvázi gyerekként egyedül éljen ebben a rozoga házban őt szó szerint köpködő és kiközösítő emberekkel körülvéve?

Láttam már cifrát filmen, de hogy valaki eztbe tudja kajálni, az nekem fennakad a tüdőmön...

előzmény: Ubul (#9)

2023-09-25 13:49:21 Ubul (3) #9

a film megnézése után olyan érzésem támadt, hogy ez a film kb késett vagy 20 évet. Szerintem akkor nagyobbat ütött volna, most igazából olyan meh érzésem volt az egész nézése közben.
Ami biztos pozitívum, az Dever, bár én szeretem a színésznőt, szóval elfogultabb is az osztályzatom emiatt :D , a hangok, a zene...jó, a hangok megint olyan, hogy azért egy kiadós bazdmegelés olykor belefért volna, amolyan jó magyarosan egy-egy jelenetnél a főszereplőnk száját elhagyva, engem jobban kizökkentett ez, mint mondjuk a CGI használata és kicsit olcsósága. Nem is tudom, talán az ilyen könnyedebb idegen inváziós filmben a Dark Skies ütött, és tartotta fenn a feszültséget bennem. Vagy csak megszépültek az emlékek, hisz már az is 10 éves film.

Viszont amit VVega ír, ez így tényleg elég gonosz lett, bár másik oldalról nézve meg végre boldogabb életet élhet, mégha kamu is ugye, hisz eddig útálta mindenki.

Az más kérdés, hogy ezt így miért kellett? kinyírunk pár idegent az övéjük közül, errefel megkegyelmeznek + a trauma amit hordoz a csaj, könnybe lábadt az idegenek szeme? Vagy épp ellenkezőleg, egy olyan börtönbe zárták ami ugye kamu, és még az eredeti élet is jobb volt nála, ahol az emberek útálták?

Nem tudom eldönteni, hogy ezt most hova tegyem.

És kicsit szomorú vagyok a Spontaneous után, nekem az kifejezetten tetszett a rendezőtől.

kicsit fun, hogy Dever kezd kicsit arcilag a korai Mary Elizabeth Winsteades lenni

2023-09-25 12:13:38 kaamir (2) #8

Jól indul, az első betolakodós rész kellően feszült, megadja az alaphangot. Aztán sajnos a film rohamléptekkel megy át vállalhatatlan gagyiba. Már a buszos jelenetnél rezgett a léc, de az igazi feketeleves csak utána jön.

Egy idő után már nem tudtam, hogy sírjak vagy nevessek, hogy ezt paródiának szánták vagy komolyan gondolták. A végén pedig a rendező megpróbál valami mondanivalót is csempészni a filmbe...meh...inkább hagyjuk is.

Kaitlyn Dever alakítására ugyanakkor nem lehet panasz, a CGI is meglepően jó a büdzséhez képest. Kár, hogy az ufók úgy néznek ki, ahogy egy tizenkét éves gyerek elképzelni őket.

2023-09-25 10:23:22 devidke (2) #7

Ha a Bolygót egyszer ennyire buta idegen faj fogja megtámadni, mint a filmben, akkor az emberiségnek nincs félnivalója. A film kicsit sem nézi le a nézőket, simán beadja, hogy az egyébként a puszta akaratukkal bútorokat hajigáló 20 méter magas idegenekkel a bolondját járatja a főszereplő. Ettől a Világok Harcában is több fesźültség volt. A vége pedig egy csapnivaló ostobaság.

2023-09-24 07:11:06 Dió (2) #6

Hát, ennek a forgatókönyvén még nyugodtan dolgozhattak volna.
Már az alap megágyazása sem tetszett. Nem értettem, miért él egy kvázi gyerek egyedül egy ekkora házban (végig az volt az érzésem, hogy valami furcsa Home Alone spinoffot nézek), és miért utálja őt mindenki. Amikor ugyanis konstans ezt használja a forgatókönyv akadályként arra, hogy a főhős segítséget kaphasson, akkor nem a 80., hanem kb a 10. percben kéne megmagyarázni az okát, ellenkező esetben ez végig csak bosszant és elidegeníti tőlem a filmet (és az sem könnyítette a helyzetet, hogy amikor végre jött a magyarázat, az is elég vékonykára sikeredett).

Aztán ahogy mentünk tovább, az sem segített, hogy ilyen nagy ívben szart bele a film a "ne told bele a szörnyet a kamera közepébe" horroralapszabályra, ezzel ugyanis teljesen kiölt belőle bárminemű feszültséget. Kb mint amikor a Covebantban végig a kamera előtt grasszáltak a xenomorphok. Arról nem is beszélve, hogy a CGI sem volt topon (ezek az idegenek számomra inkább voltak komikusak, mint horrorisztikusak - főleg abban a bizonyos fejszúrós jelenetben), ráadásul kicsit leszedáltra is sikeredtek (hogy féljek tőlük, ha egyszer egy sima felmosóronggyal vagy kézenharapással el lehet őket hessegetni). Ami pedig végleg kiölte belőle az izgalmat, az a fut-elkapja-megmenekül klisé ilyen repetitív használata volt, ahogy McCl@ne is írta lentebb. Az egyetlen, ami kiemelkedő volt, az a hanghatások (pacsi a sound effekteseknek).

Ezek miatt bár annyira nem kötött le, hogy ne nézzem végig a telefonomat, a végéig azért többé-kevésbé jól elvoltam vele, köszönhetően Kaitlyn Devernek és a végre 90 perces hossznak is. De az utolsó két perc, hát, az durván húzza le kettesre.
Most akkor miért is kegyelmeztek meg neki az alienek? És mi a pék faszáért lenne az neki jó, hogy önszántából, boldogan él velük tovább?
Ezt köszönöm, nem.

2023-09-23 22:18:13 Rorschach (2) #5

A Spontaneous után Brian Duffield sok mindent megint tök jól csinált... meg aztán sok mást fájóan szarul. Kár ezért a próbálkozásért, de ettől még érdemes lehet figyelni az író-rendező jövőjét.

2023-09-23 14:08:16 VVega (4) #4

Kicsit húztam a számat, amikor hamar kiderült, hogy ez megint egy trauma-horror, mert elegem van belőlük már, DE ez egy ügyesen felépített, és ha a vége után jól belegondolunk, nagyon gonosz film.

2023-09-23 10:29:59 McCl@ne (2) #3

Az első és az utolsó 5 percet leszámítva ugyanaz történik benne végig, a 93 perc így bődületesen unalmassá válik, ugyanis nem valódi célja a feszültségkeltés (ahhoz túl direkt sablonokkal dolgozik). Érzelmi kötődést sem tudsz kialakítani a karakterrel a rengeteg kérdőjel miatt, így amikor izgulnod kéne, képtelen vagy, maximum a kezdeti kíváncsiságod tart ki egy darabig. A látványvilág borzalmasan szürke, és én értem, hogy ennek költségvetési okai vannak, de azt nem, hogy a tíz perc után redundáns fogócska így miért tart egy órán át? Elég lett volna 2-3 rövidebb, kreatívabb jelenet, de egy masszát kapunk helyette, röhejes befejezéssel.

2023-09-23 07:49:29 Nekrus (4) #2

A (Harmadik típusú találkozások) és a (Jelek) c. filmekből táplálkozó , meglepően jól működő tisztességes horror , és egy elmaradhatatlan pók disznó vonyítás kombó.

2023-09-22 20:17:46 Dió (2) #1

Ez a trailer és az eddigi kritikák elég bivalyak ahhoz, hogy lehessen végre egy tisztességes UFO-s film: trailer.