Die Ehe der Maria Braun (1979) ☆ 👁

Maria Braun házassága

(Rainer Werner Fassbinder)

nyugat-német dráma

4,1
★★★★☆
63 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2024-04-02 10:21:51 Xuja (4) #4

Fassbinderben eddig nem csalódtam, ez is egy kiváló munka az emberi kapcsolatok természetéről, a szerelemről, önfeláldozásról (és még számtalan másik aspektus is megtalálható benne.) Az érzékletes filmnyelv megidézi a témában az európai szerzői film nagyjait (Truffaut, Carne), illetve ügyesen vegyíti a Petra von Kant barokkos képi világát a korszak szocreál elemeivel. Tény, hogy az amúgy 2 órás film itt-ott elnagyolt, a forgatókönyv eléggé mostohán bánik bizonyos eseményekkel, és a tempó sem egyenletes, de az összkép így is erős.

A film elsősorban Schygulla miatt működik így - karaktere az addigi egyik legelszántabb és legkarizmatikusabb női figura a vásznon, aki felváltva használja a hideg, számító tehetségét és érzéki bujaságát a céljai eléréséhez - nem túlzás, hogy Dietrich nyomdokaiba lépett ezzel az alakítással. A többiek hozzá képest sokkal haloványabbak, igazából a főszereplővel való kapcsolatuk miatt érdekesek maximum, katalizátorok. Erős négyes.

2022-01-19 08:44:43 budaik (4) #3

Szerintem nekem mostanában esett le, hogy mekora király volt Rainer Werner Fassbinder. Bepótolom a filmjeit, amint tudom. Egyelőre a kedvencem a A szabadság ököljoga, de alapvetően , el lehet mondani, hogy nagyon érdekesek a témaválasztásai, s a megvalósítás is jó. Kicsit mondjuk azt éreztem, hogy a színészek nem filmszínészek, illetve hasonló volt, mint gyakorlatilag nálunk, hogy végszavaznak a szereplők. De ez csak az elején volt zavaró...

2015-07-03 21:03:49 csabaga (?) #2

A 60-as évek közepéig Franciaországban ugyanez volt.Ez több évtizedes lemaradás Angliához,Hollandiához vagy a Skandináv országokhoz képest.

előzmény: Kalevala (#1)

2015-07-03 20:05:50 Kalevala (5) #1

Fassbinder megint csak a jövőbe látott és megalkotta a mai modern nő alakját. A film a német történelem kb. 10 évét öleli fel 1954-ig, amikor a háború utáni wirtschaftswunder új nőket teremtett: ez az emancipált nő, aki nem mond le érzéseiről, érzékeiről, vágyairól, mindemelett hidegen számító és kemény az üzleti életben, üzleti érzéke és sikere a férfiakban félelmet és kissebségi érzést vált ki: meneküljön az a férfi, aki nem tud vele lépést tartani! Az új nő képét ugyan az 50-es évekbe helyezte, de a film 1979-ben készült, amikor Németországban a nők emancipációja még gyerekcipőben botladozott. Mai szemmel elképzelhetetlen, hogy 1977-ig (!!!!!) egy nő a férje engedélye nélkül nem vállalhatott munkát! Vagyis, ha a férj úgy találta, hogy a feleség munkája a család rovására megy (természetesen a férj megitélése alapján), akkor önhatalmúlag felmondhatta a nő állását. 1962-ig pedig a férj kezelte a nő jövedelmét is, aki saját bankszámlát sem nyithatott!! 1969-ben adták meg a nőknek a teljes vagyoni cselekvőképességet. Ha ilyen történelmi háttérből nézzük a filmet, akkor forradalmi. A nők meg biztos fellélegeztek, mert érezték, hogy azon az ösvényen kell menniük, amit Fassbinder taposott ki nekik.