Saw X (2023) ☆ 👁

Fűrész X.

(Kevin Greutert)

amerikai-kanadai-mexikói horror, thriller

3,0
★★★☆☆
86 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2023-11-15 08:47:33 Zsoca87 (3) #11

Egész jól szórakoztam rajta, de...

Mi ez az utolsó jelenet basszameg? :D :D :D Ki találta ezt ki? Ez a nyálas, fisifosi, napfelkeltés, szó szerint belesétálunk a fénybe vég? Mi ez? :D Jézus ereje!!!

Na mindegy, nem bántam meg, hogy megnéztem - bár alapvetően azért vettem rá magam, mert több kritika is dícsérte. Arról nem vagyok meggyőződve, hogy rászolgált - középszerű alkotás, ami legfeljebb a Fűrész sorozat minőségi ívében egy kisebb hupa.

2023-11-09 07:05:32 jackbau33 (3) #10

Fura mód nekem ez a karakterközpontú stílusváltás bejött, talán az első olyan fűrész film, amiben tényleg látjuk a megbüntetendő karakterek részletes előtörténetét. Ami furcsa, hogy itt a totális ellenszenv kiváltása volt vele a cél, ami maradéktalanul sikerült, ilyen undorító féreg bandát amelyik komolyan rászolgált a csapdákra, idáig nem prezentált a széria. Viszont ezzel kilövik a szimpatizálható karaktereket, mert azzal, hogy a nyúzott haldokló Jigsaw ezúttal tényleg gonoszokat szadiz még nem teszi a karakterét sajnálhatóvá és a korábbi/későbbi tetteit igazolhatóvá…Az ellentmondásosnak tartott bepalizása nekem belefért, egy jó emberismerőben is az élni akarás elhomályosíthatja a józan észt. A gondok szerintem a csapdás résszel kezdődnek. Valahogy nem érződik rajtuk a folytonosság, egy két csapda közt simán van idő percekig moralizálni+ leegyszerűsítettebbek mint a korai részekben, bár valóigaz némelyik iszonyat véres és akadnak jó ötletek is de az ilyen 'kanalazd ki az agyad' és vágd le tőből a lábad' féle feladatoknál összetettebb megoldások voltak anno.Vicces, hogy utóbbit egy huszadrangú segítő kapja míg a terv szülőanyjának meg csak egy elgázosított szobára futja, amit megúszik néhány keléssel …Nyilván egy esetleges folytatás megágyazására kellett túlélnie a karakternek de azért, hogy pont a legg*cibbnek jut a leglightosabb.. A Kissrác Vs. Jigsaw a csapdában jó ötlet volt, talán ott éreztem valami feszültséget, bár a gyermekbarátnak beállított Jigsaw szintén érdekes annak fényében , hogy Matthews fiát mindenféle erkölcsi aggályok nélkül tartotta fogva.. de oké, ott a cél szentesítette az eszközt, az itteni körülmények mások voltak.. Az utóbbi pár etapot szerintem simán veri, már csak az ambiciózusabb első fele miatt is, viszont maga a lényegi rész még a tényleg véres volta ellenére is erőtlen, feszültségmentes… De jah, a Spirállal ellentétben ez legalább fűrész film, meg a színészi alakítások is azért helyükön voltak. 6/10

2023-11-09 03:20:54 oilboy (2) #9

Bevallom, én régen láttam a Saw filmeket, de végig az volt az érzésem, hogy én ezt az egészet már mintha láttam volna. Simán lehet, hogy az előző 9 részből összeraktak egy tizediket 0 hozzáadott értékkel? Nekem ez az első benyomásom.
Előző hozzászólóval egyetértek, sok a logikai buktató, túl sok. Meg ezek az elrejtett kis mondatok, kacsintások stb. teljesen előrevetítik, hogy pl. ha egy spanyol szót tanult meg a gyerektől John Kramer, akkor annak biztos jelentése lesz! Hát, lett neki, de ez is mekkora bullshit már... Kiderül a filmből, hogy véletlen kerül a gyerek a csapdába, akkor miért is ez az előreutalás? Meg hagyjuk már, hogy egyik bilincsen sincs ilyen rejtett biztonsági kapcsoló, csak azokon, amiket éppen pont a főszereplők kapnak. Nem is írom tovább a logikátlanságokat és egyéb forgatókönyvírói hibákat. Egyetértek, hogy a diktafon teljesen értelmét veszti így, hogy ott van élőben John a helyszínen, mekkora balfaszság ez így... Nem sorolom tovább, nekem nem jött be az új rész túlzottan, jobbra, többre, másra számítottam. Annyira középszerű, hogy inkább gyengének mondanám, ami oximoron, de nem tudom megfogalmazni rendesen. A 2-es filmtől jobb, mert egyszer azért meglehet nézni, ha az ember szereti a "gorefest"-et, de a 3-as filmtől meg gyengébb, valahol a határon van nálam.

2023-11-02 09:26:28 Dangar (2) #8

Nagyon szeretném megnézni azt a Saw X című filmet, amelyet a kritikusok egymást túllicitálva ajnároznak, mert ezek szerint nekem valami lebutított demake-et vetítettek le.
Hatalmas csalódás!

Jigsaw tizedik eljövetele hiába indít egy érdekes és sok lehetőséget magában rejtő felütéssel, mindezt taccsra vágja a teljesen kiegyensúlyozatlan sztorivezetés és az utolsó pillanatos tákolmánynak érződő forgatókönyv, melyet mintha egy Fűrész témában totálisan járatlan rendező próbált volna thrillerré kalapálni.

John Kramer haldoklik, ezért bevállal egy vadiúj, kísérleti underground kezelést Mexikóban. Miután a pénztártól való távozás után kiderül, hogy az egész csak átverés volt, John bepöccen és társai, Amanda és Hoffman segítségével új játékot kezd, melyben a résztvevők a csalásban szerepet játszott kóklerek.
Ez eddig egy teljesen ígéretes Saw film receptjének tűnik, csakhogy mire a sztori végére jutunk, rá kell jönnünk, hogy Kramerhez hasonlóan minket is átvertek: jól hangzó ígéreteket kaptunk, de mikor lekerül a kötés, csak egy félresikerült, banálisan előadott, morális hullámvasúttá silányított gore fest kerül elő, tele karakteridegen ábrázolással, orbitálisan fals túlzásokkal, értelmetlen hülyeségekkel, és egy olyan hanyag, szirupos befejezéssel, hogy még Disney is szivárványt okádna tőle...

A hiteltelenség ott kezdődik, hogy bár a történet elvileg az első két rész között játszódik, a főszereplőket nem tudták (sőt, mintha nem is akarták volna) ennek megfelelően visszafiatalítani. Kramer a sztori szerint 60 sincs, a filmben kinéz 80-nak, de mint haldokló rákos beteg, talán nála ez kevésbé feltűnő. Viszont Amanda - bármennyire is őrülök a visszatérésének - sajnos szörnyen néz ki. Ha a mémbe illő sérójától eltekintünk, talán nem túlzok, ha azt mondom, ez az elvileg 20-30 év közötti karakter nem egy beállításban még Tobin Bell-nél is öregebbnek látszik, ráadásul a színésznő arcplasztikai beavatkozásait sem sikerült elfedni...Tényleg nem tudtak vagy akartak kölcsönvenni egy-két jól bevált trükköt Hollywood-tól?

Na de ezek még a legkisebb problémák a filmmel.

Azzal, hogy végig John Kramer van a középpontban, MINDEN misztikumot kiöltek a karakterből. Ott van mindenhol, folyamatosan érintkezik az áldozataival, teljesen értelmetlenné téve a diktafonos üzeneteket és a Billy figurát - a sorozat két ikonikus szimbólumát! Az meg, hogy végül a saját csapdájába kerül és kénytelen ott vonagolni hosszú percekig, gyakorlatilag kivégzi őt. Persze túléli, de valójában nagyon is meghal...
Ráadásul a film elején túl sokat időzünk azzal, hogy John haldoklását figyeljük, ahogy megismeri a módszert, eljut Mexikóba, találkozik a kóklerekkel, ésatöbbi. Persze, kell egy kis alapozás, hogy a casual mozinéző is fel tudja venni a fonalat, de itt túlontúl is hosszúra nyúlik az egész, tele felesleges jelenetekkel.

A másik, hogy ahogyan haladunk előre a sorozatban, a készítők mintha egyre kevésbé törekednének a realizmusra. Ezzel a gore-faktor ugyan emelkedik, viszont a "játékok" lassan teljesen hiteltelenné, mi több, nevetségessé válnak, és sajnos ez most itt csúcsosodik ki. Persze, ez csak egy film, ami sokkolni és ijesztgezni akar, de hogy ez egy ilyen - alapvetően realista megjelenítésű - moziban fullon működjön, nem ártana némi "megfogható" valószerűség. Sajnálatos módon ebből van egyre kevesebb a Fűrész filmekben.

Ha nem a moziterem kellős közepén ülök - minden oldalról nachost ropogtató bölcsésztanulókkal körbebástyázva - a "beles" résznél biztosan kimegyek egy percre a pécsi éjszakába és elvonulok egy sarokba sírva röhögni...vagy fordítva.
Belekkel lasszózunk, vazze!
Ezt tették egy amúgy sötét, elborzasztó thrillerrel 2023-ra!

Valentina combközépből levágott lába egy szimpla övvel elszorítva...miközben a kibírhatatlan fájdalom, nullára eső vérnyomás, ájulás és sokk mintha nem is létezne. Nem kell sebésznek lenni ahhoz, hogy tudjuk, a femorális artéria nem egy szimplán elszorítható kis ér...

Mateo saját magán - bárminemű érzéstelenítés nélkül - végzett agyi amputációja meg már tényleg sci-fi. A fickó úgy viseli az agyában történő matatást, mintha csak a hajából vágott volna le egy darabot. Ez a rész különösen sokkoló akart lenni, de egész egyszerűen csak röhejes, paródiába illő. Komolyan nem hittem el, amit látok.

Gabriela-nak is lehetett volna annyi esze, hogy a kezét csapja szét először, amivel azonnal megmenekül - ahelyett, hogy rommá pirítja magát, miközben a lábával vacakol...


A trailerek sztárja, a millió moziplakáton megjelenő "eye vac" csapda talán a legnagyobb kicseszés mind közül!
Egyrészt, mert az egész csupán Kramer fantáziájában játszódik le, másrészt, mert ironikus módon pont ez a non canon az egyik legjobb jelenet, a legötletesebb csapda az egész filmben. Egy olyan rész, ami valójában meg sem történik!!!

A kiskölyök szerepeltetése is totális mellényúlás, annyira eröltetett, hogy el sem hiszem. Hogyan gondolhatták ezt? Itt is a polgárpukkasztás lett volna a cél (egy kisgyerek Jigsaw csapdájában! Hűha!), de egy borzalmas, komolyan vehetetlen cringe nuke lett az egészből.Szörnyű, de nem a jó értelemben...

Az is megérne egy fájdalmas sóhajt, ahogy az addig egész jól összerakott főgenya, Cecilia, a vége felé átmegy valami iszonyúan túltolt, teátrális Szörnyellába, de tartogassuk azt inkább a záró képsorokra...

Áh, inkább le se írom. Bocsássatok meg, elfogyott az erőm.

Az egész film egyszerre elhanyagolt és túlírt. Talán így lehetne a legjobban megfogalmazni. Nem kap egyest, mert vannak klasszikusokat felidéző pillanatai, de néhány ütős momentum az eddigi talán leghosszabb Fűrész filmben nem éppen az az arány, ami megbocsátható.
Biztos újranézem majd, hátha másodjára meglátom benne azt, ami miatt a világsajtó oda meg vissza volt tőle, de erős kételyeim vannak ezt illetően.

Részemről az eddigi legrosszabb Fűrész film!
Uff.

2023-10-13 21:11:12 Channá (3) #7

Undorítónak undorító, trancsírozósnak trancsírozós, fordulatos, bár tele van logikai buktatókkal. Sajnos gyorsan rá lehet jönni a film dinamikájára, de mindenképpen jobb mint a sorozat egyes részei, viszont közel sem annyira jó, mint az elsők.
Külön könnycseppet ejtettem el, hogy viszonylag nem túl értelmes közegben sikerült pont azt az egy kifejezést elsajátítani, ami a kimenetelnél szükséges lesz számára, hogy kommunikáljon, na ott is kimondottan húztam le a pontot.
Közben módosítom inkább 3-ra, mert beugrott mi idegesít ezt még.
Amanda. Érdekes, hogy mennyire megtört most a drogos csaj miatt, miközben a második részben, mikor össze volt zárva nem eggyel, sokkal könnyebben elviselte, hogy akar a kezei között haljon meg. A többi rész csak folyamatban van a visszanézése, szóval egyelőre csak a második részhez képest tudtam összehasonlítani a viselkedését

2023-10-09 02:28:22 slipknot (4) #6

Az első 3 rész a horror-történelem klasszikusa. Aligha hiszem, hogy túl sok horror rajongó lenne, aki ne szeretné azokat. Utána a 4.-től folyamatosan gyengült és gyengült. Jó látni, hogy sikerült visszatalálni a korai részek minőségéhez.

2023-10-05 16:59:28 Dangar (2) #5

Persze, személye válogatja. :) Ahogy írtam, én se szeretem a féktelen trancsírt vagy egyéb, kizárólag sokkolásra, polgárpukkasztásra épülő performanszokat, csak azt akartam jelezni, hogy ebben a szériában azért jóval több van a véres felszín alatt, csak hát nem mindenkinek van gyomra leásni odáig.
És nincs is ezzel baj.

előzmény: Ubul (#4)

2023-10-05 14:39:07 Ubul (1) #4

azt hiszem pont pár napja volt ign-en egy időrendi beállítás leírás, mi-mikor-hogy, és szépen leírta a dolgokat, ezzel azért alátámasztva azt is, hogy van mélysége az egyes részeknek. Nem mondtam egy szóval se, hogy a történet maga pl smafu, és öncélú gore a 3.-4. résztől kezdve, de nálam az ilyen már kiveri a biztosítékot, mint mondjuk ha indokolatlanul van egy gyerek/csecsemő presztrálva egy-egy filmben. Lehet attól még egy film jó, de ha nem veszi be a gyomrom a körítést, akkor ott minden hiába... :) (pont a You Won't Be Alone hsz-ei között volt hasonló diszkurzus, még ha ott ez annyira nem is volt gusztustalanul jelen, de az első 5-10 perc tönkre vágta az amúgy elvileg korrekt filmélményt számomra...)

előzmény: Dangar (#3)

2023-10-05 14:24:20 Dangar (2) #3

Nem rossz a többi sem (talán a Jigsaw kivételével, mert az tényleg elég gyengusz), csak nem szabad töményen "fogyasztani" őket, ugyanakkor sok szünetet tartani sem szerencsés az egyes részek között, mert könnyű elveszíteni a fonalat, márpedig sok az utalás és kapcsolat a történet egyes felvonásai között.

Ubulra reagálva, én sem szeretem, ha egy film, játék, vagy bármi eltúlzott (vagy nevezzük öncélúnak) brutalitással igyekszik létjogosultságot szerezni, de a Fűrész-sorozatra akármennyire is ráégett a "gore porn" kifejezés, én valahogy többet látok ezekben a filmekben, mint egy egyszerű popcorn vérfürdő. Az egésznek valami teljesen egyedi hangulata van, máshogy kelt félelmet és feszültséget, mint a thrillerek általában. Már eleve John Kramer figurája is különös kettősség (brutális, szadista - olykor szinte perverz - módszerek az egyik oldalon, s egy amúgy ártalmatlan, mindössze az élet értékére tanítani akaró öreg mérnök a másikon), de a sztori - ha itt-ott túl is van csavarva olykor - is jóval fontosabb és összetettebb annál, mintsem hogy csupán valami gyenge alibi-mondanivalót köhögjön a premier plán csonkolások mellé.

Szóval nekem spec nagyon várós most ez az X. Remélem, megérte várni rá. :)

előzmény: BonnyJohnny (#2)

2023-10-05 12:55:03 BonnyJohnny (?) #2

Én a hatodik részig jutottam, de valóban, a harmadik résznél tört meg a sorozat végleg (először, nem végleg, persze rögtön az első után :P). Aztán a 3D már valahogy kimaradt... aztán kiestem a pixisből. (Hasonlóan a Halálos iramban sorozattal, ahol a hetedik rész után megtört a sorozat, a nyolcadiknál elveszített, és azóta se láttam.) A Spiral egy érdekes kivétel: a képes játék miatt néztem meg, tavaly ősszel. :D

előzmény: Ubul (#1)

2023-10-05 11:22:32 Ubul (1) #1

nem gondoltam volna, hogy kritikailag egy Fűrész film is tud pozitív lenni az első néhány rész után, főleg egy sokadik, most perpill tizedik részre.
Bár nem fogom megnézni, mert engem a 3. résztől a túlzott gore már elidegenített, és valahogy nem vagyok kíváncsi a minél jobban elrettentő vizuális megjelenítésre, de örülök, hogy nem csak egy újabb pénzlehúzás az emberektől, csak mert Saw a cím