Bástyasétány '74 (1974) ☆ 👁

(Gazdag Gyula)

magyar dráma, vígjáték, zenés film

3,5
★★★☆☆
46 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2011-11-25 17:26:30 Tenebra (4) #10

LOL!!! Ez nagyon nagy! Ráfoghatták, hogy a szocialista támogatás jóvoltából még a pásztortársadalmak is villámgyorsan fejlődnek. :D

előzmény: critixx (#9)

2011-11-25 16:14:34 critixx (?) #9

Úgy szól a fáma, hogy annak idején, mikor L. Ildikó még nem élt a botox kínálta lehetőségekkel, helyette a KISZ-ben töltötte be azt a funkciót, melyet Tenebra lentebb vázolt (gondolom még többekkel egyetemben), nos akkor az egyik film, melyet meg kellett tekinteniük és tanácsolniuk, hogy jó-e a szocialista ifjúság "helyes nevelődése" szempontjából, a dél-afrikai Istenek a fejükre estek című vígjáték volt (melyet a kereskedelmi tévéknek köszönhetően azóta láthattunk vagy kétszázszor). Nos, a film ártatlan, jópofa szórakozás volt, tehát abszolút bemutatható. Az egyetlen gond a származási országgal akadt: Dél-Afrika, tehát apartheid, elnyomás, miegymás. Nem lenne épp bölcs dolog. Na, hát ki kellett találni valamit. Ildikó megváltó ötletet talált ki: a filmet nagyrészt Botswanában forgatták, a főhős is egy szegény botswanai bennszülött, miért ne tüntethetnék ezt fel származási országként? Így az alkotás "botswanai játékfilmként" került a hazai mozikba, L. Ildikó pedig egy személyben feltalálta a leginkább nomád pásztortörzsek által lakott Botswana filmiparát. :DDD

Nem tudom mennyi igazság van a történetben, még gimnazista koromban mesélte egyik tanárom. Később megkérdeztem egyik főiskolai tanáromat, aki annak idején belelátott kicsit ezekbe a dolgokba (az MTV-nél dolgozott, később filmekért felelős is volt náluk már a '90-es években, stb.). Azt mondta, nem hallotta ezt a történetet, de simán el tudja képzelni, hogy megtörtént. Viszont ez már erősen OFF!

előzmény: zéel (#8)

2011-11-25 13:02:01 zéel (4) #8

L. Ildikó (fiatalkorú!?) történetét nem ismerem, ha megosztanád...

előzmény: critixx (#7)

2011-11-25 11:42:13 critixx (?) #7

"Azért így belegondolva ezek tök jó munkák lehettek: egész nap csak filmet lestek, és keresték rajta az "ideológiai hibákat". Tipikus "hasznos" szakma ez. :D"

L. Ildikó KISZ-elvtársnő és az Istenek a fejükre estek című dél-afrikai vígjáték történetét meséltem már neked? :D

Ideje lenne megnéznem Gazdag Gyula filmjét. Ha jól emlékszem, KAB is elemzi A film szerint a világ című kötetben, mint a Resnais-féle önreflexióra, megbontott diegézisre épülő filmek magyar változatát.

előzmény: Tenebra (#6)

2011-11-25 11:03:50 Tenebra (4) #6

"1975 elejére késtült el Gadag Gyzla Bástyasétány '74 c. filmje, amely rendkívül tprz képet ad a szocialista társadalomról, zavaros, ideológiailag kifejezetten hibás alkotás, ezért a Filmfőigazgatóság vezetőj, Szabó B. István elvtárs a film bemutatását nem engedélyzet [...]"

Ez a pontos hivatalos szöveg. Utána meg elemzik, mi a problémás benne. :D

Azért így belegondolva ezek tök jó munkák lehettek: egész nap csak filmet lestek, és keresték rajta az "ideológiai hibákat". Tipikus "hasznos" szakma ez. :D Szívesen csinálnék én is ilyet, hiszen pénzért filmet nézni, ráadásul mondjuk egy olyan faszát, mint A tanú, kiváló munka. Kár, hogy amúgy meg ha egy-egy betiltás után a tükörbe néznék, mindig összekoszolnám a tükröt, mert tuti szembe köpném magam. :D

2011-11-25 10:37:28 zéel (4) #5

Az "érveken" jót nevettem. Kösz!:)
A betiltó elvtársak meg lehet, hogy csak az átlagnál is selejtesebb figurák voltak. Olyan "örök emberi" gyávák, gerinctelenek.

előzmény: Tenebra (#4)

2011-11-25 10:13:31 Tenebra (4) #4

Én pont mostanában olvastam róla (magát a határozatot - Gervai: A tanúk c. könyvében). Az érvek ilyesmik, hogy "pontatlan képet ad a szocializmusról", meg "ideológiailag nem pontos". :D
Egyébként tényleg érthetetlen, mivel Kádárék is elzárkóztak a sematikus '50-es évektől. Talán azért is lehetett problémás a film, mert vannak benne kiszólások (pl. a lakásépítés kapcsán, ami a '70-es években abszolút terítéken volt).

előzmény: zéel (#3)

2011-11-25 09:31:29 zéel (4) #3

Én jó régen láttam.
Ma már nem biztos, hogy jó-ra minősíteném.

Hogy miért pont ezt a filmet tiltották be? Szerintem, ma már az sem érti, aki betiltotta. (Ráadásul egy kezemen megszámolható a betiltott magyar filmek száma.)

2011-11-25 08:06:54 Tenebra (4) #2

Annyira nem volt jó, mint amilyennek beállították. Kétségtelen, hogy néha felnevet az ember az '50-es éveket imitáló termelési filmes-paródiákon, de valahogy túlstilizált volt az egész és nem tudott úgy megfogni. Persze a film célja pont az elidegenítés volt, és annak láttatása, hogy ez az egész csak egy baromság és művi - ahogy az egész Rákosi-rendszer, illetve a puhadikttúra is a felszínről szól.

2011-09-04 09:16:54 sleepingdancer (3) #1

Érdemes megnéznie annak, akit érdekel a magyar filmtörténet, már csak azért is, hogy kiderüljön, mi az, amit a kádári kultúrpolitika jónak látott 10 évre betiltani. Ugyanakkor zavarban vagyok: ez a film körülbelül ugyanannyira kreatív, ötletes és meglepő, mint amennyire nézhetetlen.