The Creator (2023) ☆ 👁

Az Alkotó

(Gareth Edwards)

amerikai akciófilm, dráma, sci-fi, thriller

2,9
★★★☆☆
118 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2023-12-06 00:55:53 Rorschach (1) #15

Izgalmas volt e komment után leülni Az Alkotó elé. Pláne, hogy számomra az író-rendező Gareth Edwards (ha úgy tetszik, az alkotó) az értékelhetetlen teljesítmény két lábon járó megtestesülése.

És hát nem árult zsákbamacskát ezúttal sem: a filmje annyira buta, mint amennyire jól néz ki. Márpedig vesztére betonkemény első osztály az, amit látvány terén ad - ennek megfelelően pedig szemérmetlenül egysíkú és ostoba, de olyan léptékű gondolatvákuum, hogy a homlokod behorpad a végére. Fáj.

Még csak nem is arról van szó, hogy vártam volna valami eredetit, nem. Ilyesmire sem ambíció, sem szükség nem volt igazán. Az egy dolog, hogy nincs mondanivaló és/vagy tartalom - hát istenem, ilyen a popszakma. Hanem itt arról van szó, hogy ez a csávó, aki képes volt ezt így megírni, egyszerűen nem rendelkezik józan paraszti ésszel. Így pedig nincs Az Alkotóban egy működőképes egybefüggő negyed óra sem. Le se lépünk a startmezőről, és már ezernyi kérdésünk van, aztán elkezdenek orbitális hülyeségeket halmozni egymásra a karaktereink, a történet fonalába szőtt fondorlatok feloldását pedig mérföldekre előre látni. És ez még csak kb. az első fél-háromnegyed óra; ami eztán jön, az pont annyira kiszámítható, amennyire fárasztó. Leszívja a kedves néző agyát.

A legnagyobb gond, hogy ez ugye mind felületes szőrszálhasogatás. Olyasmit ne is kérdezzünk, hogy szól-e valamiről a film, vagy kezd-e bármit a témájában rejlő kérdésekkel. Áh, kezd a lópikulát. Erősebb állításokat fogalmaz meg tudattalanul is a nyugat világrendőri szerepével kapcsolatban, mint az AI/tolerancia/szabadság/élet kérdéskörében tudatosan, nevetséges.

Hogy létezik, hogy senki nem mondra meg Edwardsnek, hogy 2023-ban ez kevés? Hát mit kevés, kínos. De borzasztóan. Nem tudom felfogni, hogy ilyen arcpirító böszme faszságok hogyan fordulhatnak elő nagyköltségvetésű hollywoodi filmben 2023-ban. Ez a gagyizás manapság nem kéne, hogy beleférjen.
Hogy mindezek után Gareth Edwards miért nem süllyedt még bele a kis büdzsés Netflix-futószalag posványába, arra nincs magyarázatom, azonban minden elismerésem jár a hakniba vetett töretlen kitartásáért. Üsse csak a vasat fáradhatatlanul, amíg meleg! Ki tudja, meddig ütheti.

előzmény: Emberke (#14)

2023-11-20 14:29:27 Emberke (1) #14

Meddig ember, honnan robot

A hétvégén néztem meg a filmet. Már ki voltam éhezve egy jó fantasztikus filmre, hiszen olyan ritkán lát olyat az ember. Látványosat talán sokat, de a vizuálisorgián túlmutató, mély mondanivalóval rendelkező, fontos kérdéseket, dilemmákat feszegető alkotásokat ritkán látok. Sajnos

A filmmel kapcsolatos szalagcímeket természetesen nem tudtam kikerülni, azok szükségszerű módon szembejöttek velem. Ezek egy része kifejezetten jó hívószavakat tartalmazott, míg egy másik része inkább az alkotás hibáival, hiányosságaival kapcsolatban fogalmazott meg állításokat.

A film alapötlete nem túl eredeti, szerény véleményem szerint abban semmilyen nóvum nincs, nem hoz újszerű értelmezéseket a felvetett téma kapcsán. Természetesen a téma aktuális ( már régóta). Illetve, ha nagyon akarom ( és miért ne akarnám), akkor mint a rasszizmus allegóriáját is bele tudom látni a film témájába. Nagyon is. Ám ha ilyen szemmel nézem a filmet, akkor sem lesz jobb, veretesebb ez az alkotás.

A film látványvilága átlagos, de…Amolyan átlagos, CGI- technika (Engem olykor bosszant a CGI, főképpen, ha filmbéli robbantásokról, tűzről van szó. Tudom, hogy ez amolyan gyerekes dolog, s azt is tudom, hogy tök jó, hogy nem kell egy film kedvéért sem a természetet, sem egy városrészt jelentős terhelésnek kitenni, de még is.) Szóval, van az helyzet, amikor a CGI-nak tök erős létjogosultsága, fontos, nélkülözhetetlen szerepe van egy filmben, de ebben az alkotásban olyan semmilyennek, pontosabban karakter nélkülinek érzékeltem az egészet. Az egész film látványvilága nagyon átlagos, az semmit nem tesz hozzá a film témájához, a felvetett kérdésekhez. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy nem moziban, vagyis nagy vásznon, hanem tévén néztem meg a filmet. Ez nyilván sokat levon a vizuális élvezetei értékből.

Azonban nem a film képivilága, ábrázolásmódja a legnagyobb probléma. Sokkal jelentősebb az, hogy papírmasé, bosszantóan egydimenziós karaktereket látunk. A filmbéli karaktereknek nincs súlya, kiterjedtsége. Fröccsöntött, egyenjellemek. Ennek okán sajnos a belső dilemmáik, lelkükben, tudatokban jelenlévő kétségeik, harcaik is súlytalanok maradnak. A főkarakter ennek a „emblematikus” alakja.

Álláspontom szerint szájbarágós didaktikusság jellemzi az egész művet. Az alkotásban felvetett, egyébként releváns és fontos kérdésekre instant, egyszerű, 1+1 = 2 típusú válaszokat ad. Ok, tudom, hogy ez egy blockbuster, éppen ezért a szórakoztatáson túl kevésbé van esély a filmben felvett kérdések kibontására, végigondolására, új nézőpontok felvetésére. Mindezek ellenére is nagyon kiskorúnak tekinti a nézőt az rendező.

Ha már „szép új világ”, robotokkal, pontosabban a robotokon keresztül a rasszizmus témájáról beszélni véleményem szerint teljesen rendben van, sőt. Azonba ez a film csak ennek a témának a felszínét kapargatja, azt is bátortalanul.

Szóval a mű felszínessége, a téma egydimenziós bemutatása, az unalmas, bevett képi megoldások, a tolakodó, patetikus zene, valamint a gyenge színészi játék olyan rossz elegyet képeznek, amelyek éppen csak nézhetővé teszik a filmet.

2023-11-20 08:40:56 Calavera (3) #13

Amikor először láttam a plakátot, rendező nevével, elkezdtem nagyon várni.
Majd kijött a trailer, ahol már egyértelmű lett a fő csapásvonala a filmnek, a gyerek. Itt már tudtam, hogy ez úgy lesz tövestűl elcsevszve, ahogy van, de azért vártam, hogy megnézhessem.

Megnéztem. Látványra számomra zseniális és tipikusan az a film, amit még a látvány miatt órákig elnéznék.
DE az egész a gyerekről, aki egy snapshot a meg nem született gyerekéről, aki ráadásul olyan tudással van felruházva, mint egy kiválasztott, a főhős a felesége utáni vágyakozása és az amerikaiak mint a vietnámi háborúban, megint a főgonoszok és sajnálnunk kell a AI-t hát engem teljesen lehozott az életről.
Az űrállomásos vekergés az amerikai irányítás elleni győzedelmeskedéssel, hát ott már tekergettem, hogy végre eljussunk a film végére.
Valamiért többször a Looper jutott az eszembe, talán azért, mert egy gyerek van ott is a középpontban, bár nem sok köze van ehhez, márcsak azért sem, mert az jó volt, ez meg nem.
Egynek viszont nagyon jó, nem mondanám, hogy nem nézem meg egyszer újra.

2023-11-18 12:11:28 fempolip (3) #12

Bizonyos szintig igen.Nem olyan rég került nyomásban a Metro 2033, teljesen egyedi a könyv, szóval lenne alap. Nincs minden leforgatva még. (Tudom adaptáció, de most saját sztorit nem akarok leírni :D)
Vagy a sajnos soha el nem készülő Stalker víziók.
Szóval van egy szintü elvárásom egy önálló film igényében.

előzmény: Dangar (#11)

2023-11-17 13:15:15 Dangar (?) #11

Önálló ötlet vártál 2023-ban?

előzmény: fempolip (#10)

2023-11-17 10:46:26 fempolip (3) #10

Mennyire vártam ezt a filmet, hogy végre egy önálló ötlet, egy fantáziadús talán tudományos fantasztikumot, vagy egy utópisztikus sztorit kapok ami tényleg mond is valamit. Vagy ha nem hát elszórakoztat legalább.
De az amit érzek hogy kaptam, már második megtekinétre még inkább kirajzolódott, hogy közhelyes, leginkább mindent egyben markolni akaró...unalom.
Ennyire egy ilyen akció-sci-fit nem sűrűn éltem meg teljes közönnyel.
Kezdve a makrotraumák puffogtatásának olcsó felvonultatásától a konkrét Star Wars, Avatar hasonulásokig.
Ami, hogy ne legyen egyértelmű egy ilyen fél gerilla harcos Szakasz szerű háborús jelleget öltve rágja a számba..a robotok is emberek, fogadjuk el.
A rettenetesen rossz főszereplő és a többi semmit hozzá nem adó karakter, valamint a kissrác sem segít pozitív fényben feltüntetni.
Szóval ami közhely és jól áll egy Expendables filmnek, vagy legalább elfogadjuk, az itt nem működik. Amit modani akar abban például az A.I. Artificial Intelligence 20 évvel ezelőtt jobban megoldott, a 200 éves emberről nem i beszélve. A thrilleres vonalat pedig a Minority Report oldotta meg jobban.
Ráadásul a most viszonylag divatos látványszettel ami Total Recall, Chappie, District 9 filmekre emlékeztet.

így majdnem hogy összességében nem is zavarna, nem is érdekelne mert lenne egy jó film..
De ahogy fent is írtam, mindent akart, mindent markolt, de a végén a végeredménye hogy minden kihullott a kezéből.
Nulla egyediség, nagyon kevés izgalom, közhelyes, rossz színészekkel, olcsó dialógusokkal.

Fáj azért mert ez egy egyedi ötlet volt, (inkább azt mondanám hogy nem volt valamiféle adaptáció, mert egyedi ötlet....erősen kétes ez a kijelentés erre a filmre) és megbukott..
És így várhatok megint mikor kapot Hollywoodból egy nagy költségvetésű, fatasztikus látványvilágú egyedi alkotást..
A három csillag jó indulat...

2023-11-15 20:07:57 opposition (2) #9

Amellett, hogy ifjabb Washington nagyon gyenge színész, a történet közhelyes és disney-sen PC, a dialógusok kínosak. A látvány oké, de azért ennyi nem elég...

2023-10-11 23:21:36 Hege (2) #8

A 80 millió dolláros büdzséből egy csoda, amit látványban összehoztak, viszont ebből az összegből fordíthattak volna egy jobb íróra is, mert a történet egy tákolmány volt.

2023-09-30 21:10:23 Umberto (3) #7

Sajnos valóban nem. Csalódás. De legalább Spenger Dávid megint hozta a formáját:
"Leesett az állunk ettől az új sci-fi-filmtől" (Forrás: index.hu)

2023-09-30 17:10:58 Gruden Gergo (?) #6

A 3-as ertekelesed alapjan nem volt valami nagy elmeny.

előzmény: Umberto (#5)

2023-09-28 09:47:57 Umberto (3) #5

Ezzel én is így vagyok. Manapság igazán meg kell becsülni az ilyen önálló (egyedi?) filmeket.

2023-09-28 09:32:44 fempolip (3) #4

Én nagyon kíváncsi vagyok, mert végre nem egy sokadik rész, vagy egy világ valamilyen oldalága, esetleg játék vagy könyvadaptáció. Igaz az hogy a Zsivány egyes alkotóitöl..kicsit elbizonytalanít, de mindenképp moziban kell megnéznem.

2023-09-28 07:55:31 Gruden Gergo (?) #3

Lehetne ez jó is, de trailer alapján sikerült egy akkora baromságot összehozni azzal a gyerekkel, hogy nincs az az Isten, hogy ezt megnézzem.

2023-09-23 18:09:53 oscarmániás (?) #2

Az előzetes is. Amputálok.

előzmény: ipartelep (#1)

2023-09-23 15:59:45 ipartelep (3) #1

Az ismertető jól lelövi a "poént".