Silent Hill (2006) ☆ 👁

• 2
  • ...
  • 5
2024-10-07 22:44:12 Doc (3) #425

Van egy-két remek frászhozás, de közel sem elég.
A magyarázat attól a kislányba bújt démontól vagy mitől gáz, a befejezést meg nem értem.
Nagy kár, mert ebben egy 5-ös is benne volt...

A sztori érzésre nem tragikusan rossz - csak nem igazán értettem.
Az volt a benyomásom, hogy kimaradtak dolgok, amitől érthető lenne - viszont még így is egy relatíve konzisztens egész benyomását kelti. A valóságok/létsíkok/mittoménmik közötti váltogatást például egész ügyesen adagolta.

Ha jól értem ez valami játék filmadaptációja - ez esetben viszont úgy kellett volna megoldani, hogy előtanulmányok nélkül is érthető legyen.

Ami nagyon idegesített, az az hogy a nő tenyérbemászóan ostoba volt. Egy horrorfilm elején ezt hajlandó vagyok elnézni, de csak amíg bele nem mászik a szószba, aztán már nem. Bár igaz, ami igaz, az elején volt hülyébb...
Azon meg szó szerint felröhögtem, hogy ha elé került egy drótháló, akkor megrázta és segítségért kiáltozott :)
Bár persze lehet hogy amikor sikoltozhatnékja volt, akkor keresett egy dróthálót, ki tudja :)

Kettes és hármas között.
Hármast kap, mert az a kevés ijesztő jelenet viszont tényleg elsőosztályú.

2019-12-08 13:46:20 The Cortez (2) #424

Tudom, hogy az még gyengébb.

előzmény: tomside (#423)

2019-12-08 08:51:38 tomside (4) #423

Szerintem is nagyon jó a hangulata, de ha nem tetszett, a folytatást javaslom elkerülni, mert az tényleg gyenge.

előzmény: The Cortez (#421)

2019-12-08 08:16:01 Mario Brothers (4) #422

Egyike a kevés jól sikerült videójáték-adaptációnak. Mondjuk a játékhoz nem sok köze van, de önálló filmként meglehetősen jóra csinálták meg. És Sean Bean életben marad! :D

2019-12-08 00:57:55 The Cortez (2) #421

Azt hittem csak 2016 környékére jutottak olyan szellemi szintre a prolik, hogy hisztizni, lázadozni meg tüntetgetni kezdjenek, amiért egy hulladék filmet valakik jogosan lehúztak a picsába. Tévedtem! Már 2006-ban is voltak ilyen retardáltak.
A cselekmény a szellemvárosba jutásig egész korrekt, de utána valami hihetetlenül unalmas szenvedés veszi kezdetét. Silent Hill miliője faszán néz ki, főként a ködös részek hangulatosak, viszont a CGI-entitások egyenesen ZS-kategóriás látványt nyújtanak. Nincs jó ízléssel megrendezve, tele van klisékkel és fan service-zel, ráadásul Sean Bean napfényben játszódó jelenetei, rendszeresen kizökkentik a nézőt az atmoszférából.
1-2 jobb ötletet leszámítva, egy teljesen gyenge alkotásról van szó. Ha valaki mégis rászánná magát, akkor mindenképpen ködfátyolos időben tegye!

2012-11-01 10:41:34 ChrisAdam (2) #420

Tényleg jó lenne, ha nem számítógépes játékosan adaptálják. Mindvégig éreztem azt a fura érzést, hogy én vagyok a hős és nekem kell megölnöm az embereket, a kamerabeállítások is erre utaltak. A csajt egyébként csak azért tűrtük el szerintem, mert baromi jól nézett ki. A kiscsaj is szimpatikus volt.
Igazából a film fő hibája az, hogy nem tud feszültséget teremteni (most néztem egy rakás klasszikus horrort, amik százszor jobban tudnak ijeszteni). A vége is csak egy óriási blődhalmaz, amibe belevittek egy-két jó elemet (letépi a bőrét, elégeti, stb.). A film pozitvuma viszont, hogy repül az idő és azt a 113 percet úgy érzem, mint 83. Tehát nem néztem a számlálót, hogy mér-nem-megy-az-idő. Bár ez lehetne a negatívuma is ugyebár -> üres a film, nincs benne semmi.
Hajlottam a hármasra, mert amúgy nem rossz. De a vége miatt nem teszem.
40%

2012-04-05 12:09:08 Pingi (3) #419

A vége... háát... amikor megfeszítik a csajt! Miért rontják el ennyire a filmeket?

2012-03-31 21:08:41 Karesz84 (4) #418

A PC játék is a legbetegebbek egyike, amelynek alapjaiból felépített film is igen erős.
A képi világ, a színek nagyon "fogósak". Kivételesen jól sikerült játékadaptáció,
ellentétben a Doom-mal, vagy a Far Cry-jal.

2012-03-11 22:23:42 Lil Martin (3) #417

ez az a film, amiről ha beszélgetünk a haverokkal, tízen tíz féle képpen értettük a végét:D egyébként nem semmi a 426 hozzászólás:D vagyis így már 427 lesz.

2011-10-08 22:18:05 hellasverona (2) #416

Annyira idegesített a nyikorgás,meg visítás,hogy kikapcsoltam.ettől függetlenül lehet,hogy jó film de nem bírtam tovább 30 percnél.

2011-08-13 22:22:35 slawter (4) #415

Ha esetleg nem játszottál volna a játékokkal ajánlom figyelmedbe a harmadik részt, igazi mestermű, a paraázás és az egyedi látványvilág garantált.

előzmény: tomside (#414)

2011-08-13 21:12:30 tomside (4) #414

Engem a nagyon erős képi világ fogott meg. Ahogy valakiről lecsavarják a bőrét vagy ahogyan a szörnyek legtöbbje ki van dolgozva, az igazi horror. És nagyon zsír a befejezés is.

2011-06-23 08:16:01 simijohnny (2) #413

Igen, a "vallás" is fontos eleme a játéknak. A második filmben elvileg lényegesebb is lesz a történet szempontjából, az, a játék harmadik részét dolgozza fel. ("Trinity" lesz a fő gonosz. :D)

előzmény: JeszKar (#412)

2011-06-22 22:00:58 JeszKar (2) #412

Élvezett volt olvasni a kommenteket, bár egy idő után már inkább gyorsolvasásba lapozgattam
Előre tisztázom: Volt szerencsém a sorozat második részéhez, így abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy nagyjából tudom, hogy mire (kéne) számítanom, anélkül, hogy az első rész ismerete befolyásolná az értékelésemet. (Amúgy az a játék kellemes élményeket ébreszt bennem, de erről a filmről már kevesebbet fogok őrizni, szóval ilyenre is van példa)
Gondolom, hogy annyiban nem tér el a két rész egymástól, így én egy nagyon félelmetes horrora, pszichothrillere számítottam. Na, ez nem jött össze. Bár az első olyan negyven percbe még vannak egész hangulatos jelentek, de aztán később már nem sok minden tudja menteni a filmet. Pedig amúgy vannak erényei: a képi világ, Silent Hill megjelenése, a torz szörnyek és még néhány a játékból átemelt taktus is.
Azonban a történet ideje korán zavarossá válik, az egész szektás izé nevetséges (kíváncsiságból: Ilyen szerepelt a Silent Hillben 1-ben egyébként?), ráadásul a végén is nagyon sok dolog homályos marad (és nem olyan dolgok, amelyeknek annak kellett volna maradnia.). És arról még nem is beszéltem, hogy a kiugrálások teljesen hangulatrombolók (ráadásul ilyesmi sem rémlik a játékból.)
Amúgy a második rész ismerete még bizonyos értelembe még ront is a film értékelésén. Hisz onnan tudom, hogy például Piramisfejnek semmi köze az első rész cselekményéhez. Mondjuk az ő 'karaktere' (a férjhez hasonlóan) teljesen felesleges.
Szóval az alapanyagot tekintetbe véve az eddigi adaptációkat figyelembe véve, talán ebből lehetett volna a legtöbbet kihozni, de ez nem történt meg. De azért (szerintem) a nézhetetlentől a fent felsorol erények miatt nagyon messze áll. És csak az első fele miatt, egy hármast is megadnék neki.

2011-01-09 20:02:31 simijohnny (2) #411

3D-ben "készül" a folytatás, a játék harmadik része kerül majd feldolgozásra. Reméljük, ezúttal jobban sikerül.

2010-05-02 22:24:57 lizardking (4) #410

valóban az a nagy helyzet h ez a film leginkább azoknak való,akik játszottak a játék(ok)kal.de olyantól is kaptam negatív véleményt,aki mondjuk az elsőt végignyomta.nekem konkrétan a Silent Hill a kedvenc játékom.majdnem mindet végig vittem,többször is és meg is vannak.én elégedett vagyok.nem teljesen,de jóféle.a hangulatát nagyon eltalálták.a történetet már kicsit megzagyválták és még én is csak másodszorra értettem meg teljesen.és nekem is az a véleményem h eddig ez a film adta vissza eddig a legjobban egy játék hangulatát(még a Max Payne tetszett a hangulata miatt,de ott meg a hallucinációk nem jöttek be:P).összevetve nekem,mint fanatikus Silent Hillesnek bejött a film.remélem lesz folytatás,de örülnék,ha hűbbek lennének a játékhoz.történetileg.mert mint mondtam,a hangulat az teljesen rendben van.8/10

2010-01-15 17:03:02 A. B. Normal (4) #409

Az ilyenből ez a legjobb XD !!!! Négyszáz fölötti vélemény, eh??? Piramisfejek és nővérkék igenis jobbak, mint a játékban!
TKp. én a másik oldalon érzem magam: a játékokban pont az zavart, hogy játszani is kellett. Ennek az eszement baromságnak a mozi az igazi otthona. Ja, meg a képregény, nem véletlen, hogy a SH comics a maga nemében fantasztikusan elismert!

2010-01-05 13:56:56 simijohnny (2) #408

Az ünnepek alatt megnéztem másodjára ezt a filmet is és most, hogy szépen lecsengett rajongásom a játéksorozat iránt, még unalmasabbnak és bugyutábbnak tűnt. Egyszerűen semmi létjogosultsága nincs a jó filmek között, a játék ismerete nélkül csupán egy szépen fényképezett, összeollózott, igencsak hosszú átvezető videó két pályarész között és ezen a játékból jól ismert zenék sem segítenek. Ahogy Dió is említette az elemzésben, moziba nem játszani jár az ember... idegesítően hosszú, legnagyobb hibája pedig az hogy ordít róla az ötlettelenség, szinte várja az ember hogy átvehesse a karakter irányítását... morbid, de így van. Mint említettem a fényképezése gyönyörű, a lények jók, ez viszont édes kevés. Ha pedig mindez nem lenne elég, Sean Bean ténykedése úgy kilóg a filmből, mintha nem is ugyanazt néznénk, minden váltásnál kapunk egy jó nagy pofont a rendezőtől, tehát még a megteremtett atmoszférát is időről időre sikerül a földbe döngölni. Komolyan nem értem mit szerethetnek ezen a játék rajongói, pedig mint említettem, én is nagyon kedvelem Silent Hill-t. Nem kiált folytatásért, de mégis évek óta szenvednek vele. A wikipédia a folytatással kapcsolatban mindig újabb és újabb csúcstatásokról ír, az utolsó így hangzik:

"Production could possibly be delayed due to writer Roger Avary being sentenced to a year in a US prison."

:D

2010-01-02 21:00:52 Ugor (?) #407

Ne öregedjetek meg és ne hülyüljetek meg... olvasom itt, hogy lám, a Silent Hill milyen érdekes, hányan és hogyan róla... na, erre ma lelkesen megveszem. Beteszem, nézem. A fenébe, láttam már és meg is van régóta! Szóval, ennyi nyomott hagyott. Nagyon bosszant!

2009-10-11 16:52:59 insano (3) #406

Szeretem az ilyen tipusú filmeket és elég sokat vártam ettől a filmtől de nem igazán hatott meg.

2009-05-10 02:48:25 a6notes (2) #405

Elég hülye érvelés, hogy ha nem tetszett, akkor biztos nem játszottam a játékot. Mert ha ez így van, és így is szánták - ha nem tűntették fel ezt a reklámokon meg a marketingben, akkor bepaliztak. Előtte kellett volna szólni, hogy ha nem játszottál, nem neked szól.

2009-05-09 14:29:10 a6notes (2) #404

Lehet, hogy túlzott elvárásokkal voltam, ha azt veszem, hogy horrorfilm. A forgatókönyv a karaktereket olyan hiteltelenre vette, hogy a színészeknek esélye nem volt normális játékra. A történet érdekes lehetne, de a megoldások közt elég sok a baki. De szerintem mondjuk pl. Shining-nál is lehetett normális karaktereket hitelesen ábrázolni, meg nagy bakikat elkerülni, szóval nem biztos, hogy az elvárásaim voltak magasak. Kettes alá.

2009-01-03 03:51:27 CrazyBoy (4) #403

Nekem bejött, persze nem játszottam vele és a sztori se érdekellt annyira, a hangulata viszont remek volt, meg a látvány is.

2008-07-15 17:59:39 Jugendlich (?) #402

Szar film, szar rendezés... Csak ennyi!

2008-07-07 18:42:30 nagype (4) #401

Én eleve úgy álltam hozzá, hogy nem sokat vártam tőle, különösen nem történet tekintetében.
Viszont a hangulata! Iszonyatosan jó feelingje van szerintem. A "nappali" események, különösen a film első felében félelmetesen jók lettek.
Sajnos - nyílván - követte a játék szellemét és különféle, egyre hihetetlenebb ellenségek vannak, szerencsére főhősünk nem áll le kardozni velük :)
Helyszín és hangulat minden képpen 5.
A többi miatt viszont csak 4.

2008-06-16 00:16:03 zsyraf (3) #400

én betegre röhögtem magam a szereposztáson.
teljesen komolytalan volt így.
a ring of fire-höz köthető rész volt talán a legizgalmasabb ("").

2008-03-22 20:05:39 Ivan/ (1) #399

Igazad lett. Most már 2010-re van kiírva:)

előzmény: Daemiaen (#392)

2008-03-04 19:54:06 goromba (4) #398

már szinte nem is merek beleszólni,de a vége....Nos, igen, ez is arról szólt, hogy volt egy marha jó játék.Playstationon nyomtam- kicsit csak, mert szélsőségesen türelmetlen vagyok-de valami iszonyú jó fílingje volt.Nos, szerintem a filmes játékadaptációk közül ez az egyik legjobb.A hangulat nagyon jó-ez mondjuk(csak és kizárólag szerintem)nem nagyon sikerült az Alone in the Darknak, meg a Doomnak sem.A Tomb Raider külön téma, Angelina Jolie miatt.

2008-03-04 16:58:45 Hicks (3) #397

egyszerűen el van b*szva a vége....
a végén egy másik dimenzióba került a csaj v mi a tököm??? vki megmondaná mer nekem nem jött át...

2008-01-27 13:02:20 Kremy (2) #396

Végignéztem valahogy,de nekem egy nagy zagyvaság volt az egész..Lehet ha még1szer megnézném tán még érteném is de azt hiszem erre nem vetemedem és mégis nyugodtan fogok aludni.

2007-12-06 20:12:30 Lujzi (?) #395

Nekem elég volt egyszer az a film:S

2007-12-03 13:11:26 GothMan (3) #394

Ja, de gyönyörűek a képek.

előzmény: Mikkey (#393)

2007-12-01 16:24:21 Mikkey (2) #393

ennél zagyvább horrort én még nemigen láttam.

2007-09-11 10:20:15 Daemiaen (3) #392

Erre még nem kell mérget venni, ugyanis hónapokkal ezelőtt jóval több infó volt az adatlapján. Azóta kiszállt Avary és Gans is.

előzmény: Ivan/ (#391)

2007-09-11 10:00:03 Ivan/ (1) #391

Jövőre jön a második rész :))

2007-07-15 00:05:48 k3pl3r (?) #390

Ej ha, mennyi hozzászólás. :) A film első 2/3 egész jó volt, de utána elég nagy butaság lett belőle. A vége meg egyszerűen nem jó… Gondolom így van vége a játéknak, azért ez a vége a filmnek. Én nem ismerem a játékot, de a film nekem nem tetszett. Mekkora rajongói tábora van már a játéknak, hogy ide is elér a kezük. :)

35%

2007-03-30 17:35:39 Kovacsadam889 (4) #389

elég muhaha,ami eddig volt.ez a 400 hsz nemsemmi,de nagyrésze egymás fikázása:(
Naszal.Sztem a film nagyon korrekt.ez az eddigi legjobb játékadaptáció,de abban is biztos vagyok h lesz ennél jobbis.
Volt pár günyákos rész,meg rezgett a léc,de összességében visszaadata a játék(ok) hangulatát .vizuálba mindenképp.a szinkron perszehogy fos,de mind1.
azt utáltam egyedül h megint volt benn ez a "muszájfeketehajú8éveslány" effektus ami a mostani
horrornak nevezett dolgok kihagyhatatlan salakanyaga.
izé.
82,67%

2006-12-18 10:33:59 Ágó (?) #388

Csak újra ne kezdjük...

2006-12-17 20:31:28 [: Azuroo andrew :] (2) #387

Daemiaen barátomnak volt igaza, ez egy rossz film...
Csupán pár képi megoldása említésre méltó.

10/4

2006-05-24 13:07:10 Lord Zmgirrutar (5) #386

Nézd, szerintem egy játék-adaptáció esetén csakis a játékosok tudják helyesen megítélni, hogy hű-e a játékhoz...

2006-05-24 07:20:12 Dió (1) #385

"Oké, hát mondj egyet, ami jobb volt nála. ;-)"
Nem fogok neked mondani, még pedig azért, mert nem láttam hozzá elég játék-adaptációt. De nem is ez volt a lényeg a mondandómban. Amit én szerettem volna kihangsúlyozni, az az volt hogy az általam olvasott kritikák egyike sem mondta, hogy ez lenne a legjobb adaptáció. A rottenen olvastam még egy párat a film kijövetelekor. Sztem te kritika alatt az olvasók és SH rajongók pár skicces véleménnyilvánítására is gondolsz.

2006-05-23 18:11:30 DarkVenom (4) #384

Én úgy gondolom, a város leégésekor egy purgatórium keletkezett, ahová a bűnösök kerültek (de élve), ahol félelemben és kilátástalan körülményekk között kell élniük, amíg Alessa a saját világában (sötét világ, ahol ő az úr) erőre kap, amely világban biztonságban van, és elrettent/elpusztít mindenkit, aki odakerül (szörnyek). A kettéosztott én bűnös fele tudja, hogy a jóság, hiába hogy "kimenekítették", vissza fog térni gyökereihez, így segítve őt abban, hogy az ő és a purgatóriumi világ összekapcsolódjon. Ezt a segítséget a végén Rose adja meg azzal, hogy magába fogadja Alessát, így átkerülhet a ködös világba és elpusztíthatja.

2006-05-23 16:14:24 Olórin (1) #383

"a holttestek merre vannak?"
Hát elégtek! A fél város odalett a tűzben az emberekkel együtt."

Sztem a kérdés nem a szetkásokra, hanem Rose-ékra vonatkozott.

"Szóval képtelenség lenne jó megoldást találni rá."
Számomra persze minden jobb megoldás lett volna, mint kivinni a sztorit SH-ból (vagy mint mondtam, legalább lett volna valami átmenet - képileg, vagy bárhogy)

"Nem te mondtad, hogy "öljétek meg őket!" hangzott el előtte? :)"
De amikor gumibotozott és legyűrte őket,akkor még nem, ha jól rémlik.. persze már erősen kopnak az emlékek (hála a jó égnek)

"Gondolod, hogy képes volt rendesen gondolkodni?"
Valószínűleg nem, de ezt én így akkor sem tudom elfogadni.

Ja, a kényszerzubbonyosokat én se értem - hogy a halálba kerültek oda, a ködös dimenzióba. Nekik csak a Sötétségben kellene létezniük, mint minden más rémnek.

2006-05-23 15:36:43 DarkVenom (4) #382

"minden fan azzal jön, hogy milyen zseniális a törétnete."

Denevérbabona, vakbuzgóság. A játéksorozatnak valóban zseniális a története, a filmmé inkább egy összeollózott, kérdőjelekkel és banalitásokkal megszórt valami (persze az eredeti ismeretében). Nekem csak látványban és hangulatban hozta az igazi Silent Hill-érzést, történetileg sok kívánnivalót hagy maga után.

előzmény: Olórin (#381)

2006-05-23 15:23:10 Olórin (1) #381

Az számomra is egyértelmű, hogy a szekta tagjai halottak. Náluk ütött ki a tűz, ergo ők égtek el először, ez nem is vitás. Rose-ék esetében nálam sántit a magyarázat, hogy halottak az elejétől kezdve (már csak a testük miatt is), de ha nem azok, akkor hogy kerülnek a halottak közé. Na mindegy, ezért mondom én, hogy zavaros ez az egész.

Amúgy a sztoriról:
minden fan azzal jön, hogy milyen zseniális a törétnete. Nem akarok megsérteni senkit, és remélem senki nem veszi a szívére, de én marhára nem látom, hogy így lenne. A fentebb tárgyalt kérdésekre részemről inkább a zavaros jelző illik. Ami viszont az egész mögött van (a lényegi sztori ugyebár), az egy megégetett kislány szimpla bosszútörténete. Az hogy ezt a bosszút HOGYAN viszi végbe, azzal kapcsolatosan sok a kérdés, ez a fanok szerint szándékosan nyitva hagyott válasz, mások szerint pedig kusza, zavaros megvalósítás. De az alaptörténeten nem változtat...

2006-05-23 15:15:56 DarkVenom (4) #380

Azt is mondták, hogy semmi vérnyom, stb. Ha meghalt volna, legalább valami nyom lett volna a kocsiban rá.

előzmény: Olórin (#378)

2006-05-23 15:14:03 DarkVenom (4) #379

Tom, más teória: Cybil amiatt kerülhetett át a másik világba, hogy Rose-t megvédje, és nem Alessát. Így már talán logikusabb...

2006-05-23 15:12:24 Olórin (1) #378

"általában a részleteken vitatkozunk"
Jajjajj, itt is éppen kulcskérdéseken vitatkoztok Venommal:) Meg ott is az ment:) Na mindegy, nekem sem világos a dolog.

""Először is ugye nem egyedül, mert többnyire ott van vele a rendőrnő, másrészt meg mindent meg lehet oldani, csak jó rendező és író kell hozzá."
Hát ezzel a mondattal minden filmet lehetne kritizálni. ;-)"

Ezzel csak azt akartam mondani, hogy mivel nem egyedül van a városban, az én szememben nem állja meg a helyét az az érvelés, hogy azért kellett kilépni SH-ból Sean Beanhez, hogy ne legyen "némafilm".

"Hát, nem elég indok, hogy a kislányát akarja megmenteni egy anya? Mindenáron? "
De SH-ba az UTÁN is eljuthatott volna, hogy a rendőrrel beszél. Azt meg nem tudom, hogy gondolta, hogy a motorján nem megy utána, és nem éri be. Különösen, mivel meglógni úgysem tud, még ha le is hagyja ideiglenesen, a városban utóléri, és elkapja, mielőtt kiszállna a kocsiból. Na mindegy...

"Igaz, de ő meg rendőr gumibottal"
Nem sokra megy vele tucatnyi dühödt szektás ellen. És asszem korábban még nem is akarták megölni őt. Meg akkor még pisztolya is volt.

"A játékban se úgy képzeld el, hogy valaki elmondta, vagy leírta, hanem épp az ilyen fan fórumokon a sok duma közben jöttünk rá például ilyen összefüggésekre."
Én csak azt mondom, hogy itt egyáltalán nem voltak összefüggések. A játék ismerete nélkül nem lehet tudni, hogy mik azok a szörnyek.Ez még persze nem feltétlenül negítívum, de sokan azzal érveltek, hogy milyen részletes történetük van. Na ez viszont nem igaz (a film alapján).

"Miből gondolod, hogy megtalálták a motort is? "
Én úgy emlékeztem, hogy azt is említették (meg különben se nyelhette el a föld, ott kell lennie valahol az úton, vagy amellett, szal logikus, hogy megtalálták). Mondta is a zsaru, hogy a kollégája ott van bent Rose-zal. De ez mindegy is, mert arra viszont biztosan emlékszem, hogy az autót megtalálták. És se Rose, se a lánya teste nem volt ott.

"A démon csak terelgette"
Hát ha terelgetésnek számít az, hogy egy mocskocsul nagy démon, kétméteres pallossal le akarja vágni a fejét...:D

2006-05-23 15:09:52 DarkVenom (4) #377

Elnézést az előbbiekért. Maradjunk annyiban, amit te is mondtál, hogy mindenkinek megvan a maga értelmezése. ne akarjuk rátukmálni saját meggyőződésünket a másikra.

2006-05-23 15:04:00 DarkVenom (4) #376

És még valami: Cybil halála? Megölni a halottat egy halott világban? LOL.Szegény rendőrnő nagyon is élt. Persze, jöhet a kifacsart magyarázat, hogy jelképesen elpusztították a lelkét, de ez már a film belemagyarázása egy teóriába.

2006-05-23 15:01:45 DarkVenom (4) #375

Legközelebb ne ragadj ki állításokat, mert én összehasonlítom a játékkal a filmet, nem abból kiindulva akarom megmagyarázni. A lényeg az, hogy ami az eredetiben értelmes volt és logikus, itt szimpla kiragadott és összerakosgatott motívumok sora, amik az eredeti ismeretében nevetségesek, összefüggéstelenek, egy laikus számára meg bizony érthetetlenek.

2006-05-23 14:57:49 DarkVenom (4) #374

A köd világa egyfajta purgatórium, amiben a gyülekezet be van zárva. Nem halottak, de most a kaján fogsz fennakadni?
Cybil, mint védelmező: ha tényleg láttad a filmet, láthattad, hogy Alessa a ködös világban (azaz, Sharon) nem halhatatlan, kizárólag a gonosz én. Sharonnak igenis kell a védelem.

"A játékban is ez volt a lényege, a szörnyek csak ott jöttek elő"

Erre írtam, hogy NEM csak az alternatív, hanem a ködös világban is ott voltak a szörnyek.
A ködös világ Alessa erejéből született, de NEM ebben él a valódi,megégett Alessa. Ő az alternatív világbaN él, mint láthatod a filmben.
Alessának azért kell Rose, mert ő (hogy miért, azt én sem tudom) nem tud átlépni a ködös világba bosszút állni, csak a saját dimenziójában, amivé a végén a templom is átváltozik.
Ha a te bosszú-halott teóriád érvényesülne, akkor tényleg ott a kérdés: a holttestek merre vannak? Metafizikailag átlépnek egy halott világba, az egy dolog.
Az egyetlen, ami a filmben ezzel a bosszú dologban nem tetszik, az az, hogy itt mindkét világot Alessa teremtette, akkor miért nem tud a ködösben bosszút állni? A játékban legalább volt értelme annak, hogy a ködös az Samael világa, meg a Cult-é, és Alessa el akarta rejteni magát Dahlia elől, ezért az alternatív világ,de itt semmi értelme.

2006-05-23 10:31:29 x-scorp (5) #373

Akkor sztem higgadtan zárjuk le, és most már nem kell több becsmérlő hozzászólás.
Remélem ez már MINDENKINEK egyértelmű!

előzmény: Daemiaen (#372)

2006-05-23 09:39:55 Daemiaen (3) #372

Akar a fene! Csak most olvastam el az egészet. Nem kívánok én vitázni, elvégre vitaalapot sem írtam.

Beszólni meg nem szeretek.

előzmény: x-scorp (#371)

2006-05-23 09:26:53 x-scorp (5) #371

Dark Venom! Volt egy téma, ami emberi módon le lett zárva vétgre, erre te idejössz, és megint elkezdesz kötekedni, akkor ki is nem való közösségbe?

Daemiaen: Ugyanazt tudom mondani, hogy hüledezz magadba, de ez már le lett zárva! Vagy te újabb vitát akarsz? Én szivesen benne vagyok, de akkor azt ne itt tegyük, hanem privátba! Ott nyugodtan beszólhatsz nekem!

2006-05-23 08:08:25 Daemiaen (3) #370

Aszittem, behugyozok! :D

Az a rajongó, aki mást fikáz, csak mert az leírta úgy a véleményét, hogy "merte" nem ismerni az alapanyagot? Ez egyből kitüntetést érdemelne! Hajrá, okos magyar emberek!

2006-05-23 00:31:48 DarkVenom (4) #369

A #369-esre ment. Elnézést.

előzmény: Dió (#368)

2006-05-23 00:10:54 Dió (1) #368

Használd légyszi a "válasz erre" funkciót, mert a 3 kommentem közül nehezen kivehető hogy ezt most melyikre írtad!

előzmény: DarkVenom (#364)

2006-05-23 00:10:49 DarkVenom (4) #367

Inkább azt mondanám, hogy az eredeti játékalap hangulatát ez hozza talán a legjobban, valamint a látványvilága is ennek a filmnek a leghasonlóbb az originálhoz.

előzmény: Dió (#361)

2006-05-23 00:09:05 DarkVenom (4) #366

Ha téged ezzel ingerelni lehet, lelked rajta, de akkor nem vagy vitákba való, mi több, közösségbe való sem.

előzmény: x-scorp (#359)

2006-05-23 00:07:51 DarkVenom (4) #365

Nem hinném, hogy egy kiegészített Director's Cut sokan dobna az összképen, a forgatókönyvön legalábbis tuti nem. Az is érdekes volt, hogy itt, a még nagyobb konfúzió elkerülése végett a "rendes" város üres volt, holott a játék világában Silent Hillben folyik az élet, nem hal ki a város (ld. a Cult működése az első rész és a harmadik rész közötti 17 évben, plusz az oldalatokon lévő idővonalon).

előzmény: Mpaul (#360)

2006-05-23 00:03:34 DarkVenom (4) #364

Dió, ezt nem beismerni kell, ha körülnézel fórumokon, vagy csak lejjebb olvasol, magad is láthatod. Mi egyszerűen csak kicsit otthonosabban mozgunk a világban, de nekem az eredeti történet ismerete se segít sokat, lejjebb szintén leírtam, miért.

2006-05-22 23:43:38 Dió (1) #363

"még a "fanok" is szenvednek a megértéssel, sokan csak hiszik, hogy tudják miről van szó, de mint alant láthatod, csak teóriák vannak"

Örülök, hogy ezt végre egy rajongó is beismerte. Én már jó ideje ezt szajkózom, hogy nagyon nehezen érthető, kvázi érthetetlen.

Látom ma senki senkinek nem szólt be (egy sajnálatos kivétellel talán), csak így tovább!

előzmény: DarkVenom (#358)

2006-05-22 23:38:23 Dió (1) #362

"Az nem erény, ha valaki helyesírás-ellenőrző segítségével tud helyesen írni."

Nem erény, inkább előny.
De úgy is fogalmazhatnék, hogy sajnos kevésbé lehet egy írást komolyan venni úgy, hogy az hemzseg a hibáktól. Ez lehet amolyan kritikusi szemlélet is, akár sznobizmusnak is nevezheted, nem kell vele egyetérteni, de akárhogy is: az a helyesírásellenőrző program 5 percig jó ha eltart. Inkább nyersz, mint vesztesz vele, akármelyik álláspontból nézem.

előzmény: Lord Zmgirrutar (#349)

2006-05-22 23:36:14 Dió (1) #361

Dió írta: "miért ne lehetne vitába szállni azzal, hogy a legjobb adaptáció? Ezt ki nyilatkoztatja így ki? Ez is egyéni megítélés kérdése"

Tom kommentje: "Ezzel azért gyakorlatilag még a legdurvább kritikák is egyetértettek. ;-)"

Szerintem nem olvastál elég kritikát, vagy csak rossz helyen olvastad őket :)
Bár annyiból lehet benne valami, hogy igazán jó számgépes játékadaptáció a mai napig nem született. Szóval nem túl nagy a konkurrencia. Ettől függetlenül amit az előbb írtam, áll.

2006-05-22 23:06:59 Mpaul (4) #360

Sziasztok!

hínnye... :) szép termés született itt, csak egy kicsit fordítottam el a fejem :)

Ironman-nel maximálisan egyetértve folytatnám egy kis szubjektív véredénnyel ;)
A filmről először én is vegyes érzelmekkel jöttem ki, mert hiányzott belőle valami, amit nem is tudok talán megfogalmazni. Felemás volt, mert látványában, zenevilágában annyira ott volt, hogy az már fájt ;) viszont a történet meg lett rendesen kurtítva és másítva. Ámbátor ez nem is baj, hiszen nem a játékról van szó, hanem filmadaptációról. Az egész akkor kerekedhet majd ki (amit előttem már megfogalmaztak sokan) hogy ha kijön majd egy "rendes" DVD változat. Sokan várjuk asszem :)
Másodszorra a film többet tudott adni, másra és másképp is figyeltem. Rajongóknak kötelező, és higgyétek el, hogy mi, rajongók azon vagyunk, hogy ezt a lélek bugyraiba mászó világot más is át tudja érezni. Szeretnénk átadni azt, amit mi éreztünk pozitív élményként a film alatt. Kétségtelen, hogy rossz eszközökhöz nyúl(t) pár ember :nono: de ezt ne az oldalunknak rójátok fel. :)

Nem mondom azt, hogy én vagyok a legnagyobb rajongó, de büszke vagyok arra, hogy összehoztam egy közösséget. És mint egy közösség (tömegként működve :)) vannak hullámvölgyei is. A bőrömön tapasztalom, hogy nagyon el tud szaladni a ló, és nagyon oda kell figyelni, hogy ne váljon "indexessé" a fórumunk. ;)

Szóval peace :) és szerintem látogatni fogom ezt az oldalt, mert amúgy nagy filmrajongó volnék, úgyhogy még böngészgetek :)

Mpaul
SilentHill.hu webmester

2006-05-22 22:11:09 x-scorp (5) #359

Dark Venom: köszi, hogy még mindig előhozod a témát, és ingerelsz, ráadásul általánosítasz is!

előzmény: DarkVenom (#357)

2006-05-22 18:40:30 DarkVenom (4) #358

Dió:Hangsúlyozom, én rajongói mivoltom ellenére nem vagyok oda a filmért. Egy laikus értetlensége meg szerintem érthető, mert még a "fanok" is szenvednek a megértéssel, sokan csak hiszik, hogy tudják miről van szó, de mint alant láthatod, csak teóriák vannak. És ez így van jól.A rajongó annyival van előrébb, hogy ismerős a világ, de a történetnek valljuk be, nem sok köze van a gyökerekhez, csak a város neveés a tűz, Alessa kettőssége és a természetfeletti képességei (amik szintén nincsenek megmagyarázva a filmben rendesen).

előzmény: Dió (#337)

2006-05-22 18:16:56 DarkVenom (4) #357

X-scorp: sajnálatos, hogy a Silent Hill rajongókat így lejáratod gyermeki "vitázásoddal", mocskolásoddal és érvtelen dobálózásaiddal. Látod, ezért nem csatlakozom a "SH-közösséghez",mert ha csak a negyede is ilyen véresszájú, maradok magamnak.

2006-05-22 18:12:33 DarkVenom (4) #356

Tom, még valami: a szörnyek NEM csak ott jöttek elő, a másik világban. A ködös SH-ban is, emlékezhetsz,ha nem csuktad be akkor a szemed, amikor Cybil lövöldözött a savasvérű lényekre...

2006-05-22 18:08:48 DarkVenom (4) #355

Tom, kis félreértésben élsz.
Ha játszottál az SH első részével, tudhatod, a ködös Silent Hill az Alessában levő démoni erő kreálmánya. Ide azok kerül(het)nek át, akik valamilyen kapcsolatban állnak Alessával, ill. az eseményekkel (legalábbis az első részben - Dahlia,Kaufmann, Lisa,Harry)

"Rose gyakorlatilag meghalt a film elején a karambolnál, azért került a következő dimenzióba- ahogy Cybil is a motorbalesetnél."

Ez úgy, ahogy van, hibás feltevés. Ellenérv: Christhabella és a gyülekezet. Ők nagyon is élők. Sharon is az. Rose azért került át, mert ő az Anya (míg Chris "csak" az apa, de mint alant már elhangzott, ez a film az anya-lány kapcsolatra épít, el is hangzik: egy gyereknek az anyja az Isten), míg Cybilben az esetleges védelmezőt látja Alessa. Rose a végén azért nem kerül vissza a rendes életbe, mert 1, megszállta Alessa egy énje, 2, Alessa a való világban sohase volt boldog. A ködös világ csak az övé, ahol egyedül élhet az anyjával. Rose, mivel már nem önmaga, mintegy egyesül az IGAZI lányával. Szó sincs itt arról, hogy meghaltak volna, ha így lenne, az végleg meghazudtolná az eredetihez kapcsolódó viszonyt.
Alternatív világ: szintén a játékra alapozva tudhatod, NEM csak ebben a világban vannak Alessa démonlényei. Ezt a világot azért teremtette magának Alessa, hogy a testétől elszakadt lelkét elrejtse anyja, Dahlia elől, aki ugyan a ködös világba beléphetett,irányíthatta,de az alternatív világnak nem volt ura (ezért használta Harryt Alessa eléréséhez). Ez a világ-mintegy elrettentésül- Alessa fájdalmának, vízióinak manifesztációja. Ellenben a filmben pusztán vizuális jelentősége volt.

2006-05-22 16:09:07 Ironman (?) #354

Sziasztok!

Mivel ez a lassan kínossá váló dolog átgyűrűzött a sh.hu honlapra, átugrottam ide megnézni élőben magam is, mi ez az egész, pláne, hogy mi váltotta ki.

Nos, el kell mondjam, hogy nem minden SH rajongó védi körme szakadtáig a filmet - személy szerint jómagam is ide sorolom. Hiszem, hogy a tisztánlátás legfőbb ellensége a kritikátlan rajongás, ami tőlem távol áll. Magával a jártékkal már a kezdetek óta (1999.) játszom és szeretem is, azonban a filmről felemás érzésekkel jöttem ki, pontosan a Dió által kissé sarkosan szavakba öntött érzések miatt. Egy játék/SH rajongónak általában szólva (!) nagy élmény a Halott Város, egy síma movie goer viszont jó eséllyel áll fel csalódottan a székéből. Egyben bízom: a DVD-n majdan megjelenő, remélhetőleg teljes hosszúságú rendezői változat a vélt hiányzó láncszemeket is (NEM a rendezői szándék szerint is szabadon hagyott kérdéseket) kipótolja. Sajnos az a gyanúm, hogy aki a mozifilet látván negatív érzésekkel távozott, az sem a játékot, sem pedig a film dvd változatát nem fogja beszerezni. Azt hiszem, ennyire ellentmondásos fogadtatásu game-to-screen adaptáció nem nagyon született még...

Ami pedig a stílust illeti, jó tudni, hogy ha egy hsz. kifogásolható, sértő vagy becsmérlő, a silenthill.hu fórumán egyéb tartalmától függetlenül, a vétkes figyelmeztetése/banolása mellett törlésre kerül. Úgy gondolom, hogy ha ezen elv itt is érvényesült volna, most nem lenne ilyen sajnálatosan elítélő kép a magyarországi hivatalos SH honlap közösségéről, mely általános alapon láttatja szellemi szegénylegényként egyébiránt értékes közösségünket.

Üdv!

Iron of silenthill.hu

2006-05-22 16:04:56 Olórin (1) #353

"Szóval Rose és a lánya, sosem mentek semmiféle napfényes helyre..egyszer sem. (ez nekem is második megtekintésre esett le..)"
Nekem ez konkrétan első (és utolsó) megtekintésre leesett. Sean Beanre mondtam, hogy hozzá tér vissza mindíg a történet a napfényes helyre...

""Hát a szekta vezetője épp akkor ordította el magát, hogy öljék meg őket, szóval..." TE lemennél? ;)"
Igen. Sztem ez a logikus viselkedés. Lehet, hogy odalent meghal. Ott fent viszont egészen biztos.

"Minden egyes horrorfilmben kiderül, hogy melyik szörny, miért és honnan származik és, hogy mi a feladata?"
Nem (bár azért talán általában mégis...). Viszont épp ti mondtátok, hogy az SH több ezeknél a horrorfilmeknél.

"Kicsit úgy érzem, az újdonság fáj neked Olórin."
NANA! Azt hittem, az ilyeneken már túl vagyunk.

"Konkrétam mi támadott Rose-ra?"
Viccelsz? Az összes létező szörny SH-ban. Ne várd, hogy soroljam a nevüket, mert nem tudom. De a sokszor emlegetett Piramisfej pl...

2006-05-22 15:56:44 Lord Zmgirrutar (5) #352

Szerintem ez Tom szubjektív véleménye.. mármint, hogy meghaltak. Szerintem nem. Szerintem inkább azzal magyarázható a film vége, hogy ugye Rose-t "megszállta" Alessa. A templomban pedig Sharon-t is "megszállta".. (nem tudok jobb szót használni:)
Így lehetett, hogy ottragadtak egy másik "valóságban". A film végén a Da Silva család házában, amikor Rose-t és Sharon-t látjuk, akkor mindig ködös a ház, ellenben mikor Chris-t látjuk, akkor szép tiszta a levegő...

Most jöhetnék tényleg a szörnyetegek kielemzésével, de nem teszem, mert igaz, hogy a filmben nem derül ki az eredetük. Akkor is felteszem a kérdést... Minden egyes horrorfilmben kiderül, hogy melyik szörny, miért és honnan származik és, hogy mi a feladata?
Kicsit úgy érzem, az újdonság fáj neked Olórin.

"Akkor viszont, ha ez a sötét SH világ az ő irányítása alatt áll, az ő teremtményeivel, azok miért akarják folyton megölni Rose-t???"

Konkrétam mi támadott Rose-ra?

2006-05-22 15:41:34 Olórin (1) #351

Ja, izé, SPOILEREK lentebb, ha valakit érdekel egyáltalán...

2006-05-22 15:38:01 Olórin (1) #350

"úgy értettem, hogy azokkal beszélgettünk, akik nem ismerik a játékot. ;-)"

Hát, ugye tegnap matattam a fórumotokban kicsit, és ott bizony igencsak sok kérdés és elmélet repkedett, köztetek, játékrajongók közt is:)

"Alighanem elvesztette volna a város az erős hatását, ha időnként nem zökkent ki belőle valami mellékszál."

Ez persze szubjektív, úgyhogy csak annyit tudok mondani, hogy nagyon nem értek egyet. Számomra minden kiugrás a való világba porrá zúzta a hangulatot.
"egyedül megy valaki egy halott városban"
Először is ugye nem egyedül, mert többnyire ott van vele a rendőrnő, másrészt meg mindent meg lehet oldani, csak jó rendező és író kell hozzá. És ha SH története valóban olyan mély, összetett és több rétegű, akkor simán lett volna még mint elmondani anélkül, hogy kilátogassunk a külvilágba. Amúgy (bár részemről már ezt is csak kényszermegoldásként értékeltem volna) ha már kimennek SH-ból, legalább ne verőfényes napsütésbe tegyék, és talán az se ártott volna, ha van valami átmenet a világok közt: így egyik pillanatban koszos-mocskos-véres-rozsdás-borzalmas rémálomváros, másik pillanatban ragyogó napsütés ciripelő madarakkal. Jajj... Számomra ez a mellékszál a film legordítóbb hibája. Lényegesen jobb lehetne (vagy legalábbis sokkal kevésbé rossz), ha nem lenne benne.

"Ment utána teljes gázzal, szóval biztos remélte, hogy lerázza a rendőrt- ilyenre minden filmben találunk példát."
Persze, csak általában van OKUK lerázni őt:) itt meg nem, különben se egy szökött fegyencről van szó egy sportkocsiban, hanem egy háziasszonyról. Valaki említette pozitívumként, milyen jó, hogy Rose nem esik neki a szörnyeknek vascsövekkel, hanem csak menekül - így hiteles az egyszerű asszony karaktere. Na, ez igaz, és ennek megfelelően marhaság a menekülés a zsaru elől.
"nem hitte, hogy agyonverik, legfeljebb, hogy jól megverik."
Hát a szekta vezetője épp akkor ordította el magát, hogy öljék meg őket, szóval....:)

TÖRTÉNET

Na, akkor lenne pár kérdésem... ha már többszáz egymást gyalázó megjegyzésen túl vagyunk, végre derüljön ki az is, hogy miért volt mindez;) Meg már tényleg kíváncsi vagyok, miről "maradtam le".

Azt mondod, a játékban minden szörnynek megvolt a maga szerepe, meg volt magyarázva a kinézete, eredete stb., abban gondolom egyetértünk, hogy a filmben ennek nyoma sincs.

A párhuzamos világok.
Szal szerinted Rose-és és a rendőr már az elején meghaltak. Erre én is gondoltam, de
1. Ez sztem elég buta megoldás, és meglehetősen 6. érzékes, legalábbis így, hogy a végén derül ki.
2. A zsaruk megtalálják a kocsijukat. A rendőr motorját is. Ha halottak, és SH-ban csak a szellemük/lelkük van, hová tűntek a testek?
3. Ha jól értettem, a szekta tagjai is halottak, ottégtek anno SH-ben, mindenki mással, és ottragadtak ebben a "purgatóriumban", és a végén Alessa nem a testüket, hanem végülis a lelküket szaggatja szét...

És még valami: Alessának ugye szüksége volt Rose-ra, hisz rajta keresztül tudott bejutni a templomba bosszút állni. Akkor viszont, ha ez a sötét SH világ az ő irányítása alatt áll, az ő teremtményeivel, azok miért akarják folyton megölni Rose-t???

Amúgy nekem, ha mindenképp értelmeznek kéne valahogy a végét, azt mondanám, hogy nem haltak meg, csak egy másik dimenzióba kerültek, Alessa pedig végül nem is engedi el őket onnan, ezért vannak ott is meg nem is a lakásukban a végén. Erre utal sztem az is, hogy Bean ott is, meg SH-ban is érzi a nő illatát.

Ja, és ha válaszolsz, kérlek ne a játék alapján tedd. Én készségesen elhiszem, hogy abból kiindulva minden megmagyarázható, de számomra, egyszeri mozinéző számára ez teljesen irreleváns.

2006-05-22 15:34:56 Lord Zmgirrutar (5) #349

Dió!
Tudom, hogy keveset írtam fontos dolgokról... Úgy éreztem már így is túl hosszú a mondanivalóm. Kicsit összekapkodott, de szerintem kicsit sem túl pozitív kicsengésű. Szubjektív... A te meglátásod szerint túl pozitív. Így is olyan dolgokat írtam bele, amit szerintem tegnap ilyenkor nem hittél volna, hogy egy Silent Hill fan tollából fogsz olvasni.

Ui.: Az nem erény, ha valaki helyesírás-ellenőrző segítségével tud helyesen írni.

2006-05-22 13:50:35 x-scorp (5) #348

Így van.

előzmény: Dió (#347)

2006-05-22 10:50:20 Dió (1) #347

Hát akkor ne is legyen.

előzmény: x-scorp (#346)

2006-05-22 10:44:59 x-scorp (5) #346

Ideges a tizedes? :P
Rendben, győzött az igazság, most már nincs sértegetés egyik részről sem!

előzmény: Dió (#340)

2006-05-22 09:48:24 Dió (1) #345

Tetszettek. A zene kifejezetten.

2006-05-22 09:46:59 Mayu (5) #344

Tényleg Dió neked a zenék/hangok hogy tetszettek?:)

előzmény: Dió (#343)

2006-05-22 09:43:26 Dió (1) #343

Nem akartam eddig véleményezni a kritikát, de úgy döntöttem mégis írok egy-két dolgot:
Elolvasva átjön valamennyire a véleményed, de mégis úgy érzem, nyugodtan írhattál még volna arról, hogy konkrétan te mit gondolsz a filmről. Emellett legközelebb tessék átfuttatni egy helyesírás-ellenőrző programmal :), valamint a zene/hanghatásokra szerintem túl sok hangsúlyt fektettél, helyette a karakterekről írhattál még volna picit.
Ez csak egy vélemény, sőt lehet akár tanácsnak neezni, szóval nehogy magadra vedd. Csak gondoltam barátságos hangnemben megosztom...

2006-05-22 09:41:47 Mayu (5) #342

Lord Gratula:)

2006-05-22 09:41:31 Mayu (5) #341

Lord Gratula:)

2006-05-22 09:31:24 Dió (1) #340

Vedd már észre hogy abbahagytuk egymás sértegetését, és vagy próbálj meg értelmes, bántások nélküli hangot megütni, vagy ne írj ide! Menni fog ember???????????????

előzmény: x-scorp (#338)

2006-05-22 09:18:22 limupei (?) #339

Felkerült a tietiek is, úgyhogy hagyd abba a sértegetést, mert még be találom ide rakni ezt a szép összeszedett kritikát kicsit kijavítva, hogy még szebb legyen :-)
Pl. Dió legalább egy mondatából sem hagyta ki az állítmányt vagy egyes mondatrészeket:-)

2006-05-22 09:08:50 x-scorp (5) #338

Pontosan! Lord nem tartja magát kritikusnak, és mégis milyen szép, összeszedett OBJEKTÍV kritikát volt képes írni! A másik ilyen szempontból KUKATÖLTELÉK!

2006-05-22 08:41:08 Dió (1) #337

Nézd Venom,
a helyzet az, hogy el kell fogadni hogy egyeseknek nem tetszett a film, és hogy épp ezért ők csak ilyen stílusban tudtak róla írni. Nézd csak meg a többi kritikát, vannak olyanok is, amikhez képest az enyém langyos szitkozódás.
Így, hogy felkerült a ti kritikátok is, vége a vitáknak, és nem kezdem el én sem kérlelgetni Lord Zmrgirrutart, hogy írjon már egy kicsit olyanabb hangnemben, ami nekünk, anti-SHsoknak is megfelel, nem adtam még csak hangot sem arról hogy szerintem ez a kritika túl pozitív hangvételű, és nem is fogok, mert elfogadom. Elfogadom, hogy nektek tetszik, és ilyen stílusban írtok róla, hasonlóképp, fogadd el te is a másik tábor véleményét és stílusát.
Peace!

előzmény: DarkVenom (#334)

2006-05-22 01:03:17 Olórin (1) #336

Ha bemész az elemzések menübe itt, a film adatlapján, a már meglévő írások alá beírhatod a sajátodat (új elemzések címhez). Leokézod, valamelyikünk átnézi, és ha alkalmas rá, kitesszük.

előzmény: DarkVenom (#335)

2006-05-22 00:54:00 DarkVenom (4) #335

És végül egy apróság: elemzést hova kell küldeni/feltetetni/feltenni? Nemrégiben regisztráltam, minden segítséget szívesen veszek:)

2006-05-22 00:40:03 DarkVenom (4) #334

"Mivel kissé hosszú, így két részletben közlöm, a freeforumnak hosszúő, amit írtam"

Ezt a részt kéretik nem figyelembe venni,mert máshova írtam eredetileg a véleményt, onnan másoltam ide.
Dió: tudom, már vége van a nagy háborúnak itt, de nem is azzal van itt szvsz a baj, amit, hanem ahogyan mondtad. Egy szimpla "számomra értékelhetetlen, de a rajongóknak biztos bejön" talán találóbb lett volna, mint kerülendő szarnak titulálni. Kicsit előrelátóbb lehettél volna, hiszen az csak eljutott hozzád hírben, hogy a SH-nak mennyi-mennyi megszállott fanja van...
Én is imádom a világot, de belátom, hogy a film nem egy nagy durranás. Rajongó vagyok, de nem elvakult rajongó. Neked viszont ajánlom a játékok kipróbálását, hiszen a Silent Hill, ellenben sok más horrorjátékkal (és azzal ellentétben,ahogy te írtad) nem hentelésből és klikkelgetésből áll. Itt nem a szörnyek több módon való kiírtására épül a rendszer. Nagyszerű (tényleg kidolgozott) történettel találkozhatsz, elmélyedhetsz a misztzikumban, és olyan kegyetlen beteg, már-már művészi megvalósítással, helyszínekkel, szereplőkkel találkozhatsz, amik maradandó nyomot hagynak benned. Remek játékok, ahol szinte maga a játék csak másodlagos. Ha kicsit is szereted a műfajt, inkább ezeket vedd elő, és aztán nézd meg újra a filmet, ami ettől ugyan nem lesz jobb,de talán közelebb érzed majd magadhoz!

2006-05-22 00:11:45 Petőfi Sándor (4) #333

Venom barátom: szerinted egy kísértet leülne internetezni, és SH vitafórumra járni? :D Arról nem is beszélve, hogy akkor se tudnák kísértetként netre csatlakozni, ha akarnák, mert odaát nincs netkapcsolat.

előzmény: DarkVenom (#332)

2006-05-21 23:57:30 DarkVenom (4) #332

Nah, túlvagyok a Silent Hill mozin...jobb későn mint soha:)
Elég ambivalensek az érzéseim, de megprobálom összefoglalni a gondolataimat a filmmel kapcsolatban. Mivel kissé hosszú, így két részletben közlöm, a freeforumnak hosszúő, amit írtam

A Silent Hill játéksorozatnak igen nagy rajongója vagyok, így eléggé lesokkolt anno a hír, hogy ebből is mozgóképes feldolgozást készítenek, a kiadott trailerek még jobban aláásták a jó előítéletemet. Játékadaptációs ismereteim tükrében nem túl magas elvárásokkal ültem be a filmre. Radha Mitchell az aggódó anyuka már az első 5 percben a frászta hozta rám ,és ez a film végéig így maradt-nem illik egy szőke anyuka (straight from Kör) a Silent Hill világába, de ezen túllépve még Mitchell színésznői képességei, és úgy az egész figurája iszonyú ellenszenvet keltett bennem, ellenben Sean Bean, aki sokkal jobban járt volna, ha helyet cserél a főszereplő asszonnyal. Ugyanis egy középkorú férfi szinte minden SH főszereplője ( a 4 részből 3-é), ebbe a történetbe az passzolna,dehát ugye horrortrend mindenek felett. A kislány viszont nagyszerűen teljesít, főleg Alessa gonosz énjeként. Alessa neve a SH-rajongóknak persze rengeteget mond: ő Silent Hill nemezise, a lány, aki a játék története szerint majd megszüli a városka gonosz szektájának Istenét, a bukott angyal Samaelt. Ellenben a film? Átvitték az egész misztikumot, az egész megfoghatatlan világot egy szimpla boszorkányüldözős-bosszúállós történetbe, ami nemhogy a laikus, de még a SH-világ rajongói számára is kissé kusza. Hogy miért? Mert belevittek olyan motívumokat, amelyek eredeti környezetükben megállják a helyüket (pl. Piramisfej, aki a SH2-ben a főszereplő bűnösségét, a hóhért, a piszkos lelkiismeretet szimbolizálta, viszont a film történetében nem helytálló, hiszen ilyenről szó sincs, csak egy szimpla sorozatgyilkos)-gondolok itt pl. a város több létsíkjára.Abszolút nem derül ki, miért van az, hogy SPOILER Chris egy üres,de ép várost lát, protagonista asszonyunk meg miért a ködös várost látja, valamint az alternatív világ szerepe is kimerül abban, hogy egy egyébként nagyon jól elkészített CG keretében ide-oda változgat. A történet csúnyán át lett írva, az eredeti, magabiztos szektavezető Dahlia Gillespie helyett egy kiátkozott,megkeseredett nőt látunk, és ott is bakizik a történet, hogy Alessa 30 éve égett meg, akkor miért csak 9 éve született két énje (eredetileg 7 évesen azért gyújtották rá a szekta tagjai a házat, hogy felszabadítsák démoni erőit, a kislány hogy ezt megelőzze, kettéosztotta a lelkét, így született meg az a kisbaba, akit a főszereplő Harry megtalált és örökbefogadott), a vallásos keresztény közösség meg csúnya átirata az eredeti történéseknek. Kompenzálhat persze a látvány és a brutalitás: nagyon szép díszletek között mozognak szereplőink, a szörnyek is ötletesek (persze, mind a játékból lettek lenyúlva, így ez nem Chris Gans és a filmesek érdeme), valamit kellően brutális is az alkotás.SPOILER OFF

Összességében egy élvezhető kis mozi, ami azonban mind a játék ismerőit, mind a laikusokat kissé magára hagyja, és nem túl kielégítő alkotás,de egyszer-kétszer mindenképp érdekes megnézni. Én örültem volna, ha játékhűbb és kevésbé kusza, kevésbé amerikai és kisebb egyveleget kapunk, de így sem rossz. De lehetett volna sokkal jobb, hiszen ebben a témában több van...

Petőfi: ne hirdesd a 302-est, mert akkor bővül a 21 22-re, és esetleg kapsz a hasadba valakitől egy Sword of Obedience-t:)

2006-05-21 23:40:42 Petőfi Sándor (4) #331

Nah, örülök hogy abbamaradt a balhézás, és ehelyett ember módjára beszélünk egymással, nem pedig egymás szivatására megyünk. Jaaaa, és örülök, hogy megpróbálunk kiegyezni.

302-es hozzászólás... :D Ez egy bűvös szám. (na vajon miért=) Aki tudja, az tudja)
Amúgy jó a kritika, Lord. Grat.

2006-05-21 23:11:55 Lord Zmgirrutar (5) #330

Köszi! :)

2006-05-21 22:40:56 x-scorp (5) #329

Szevasz Lord, asszem most köszönettel tartozunk neked, hogy helyrehoztad a dolgokat, ezzel a kritikával! Ez egy objektív, higgadt, nyugodt, nem indulatos kritika, mindegyiknek ilyennek kéne lennie!
Szerintem mindent leírtál, ami fontos lehet a filmről, és kb nekem is ez a véleményem!

Szóval GRATULA! :)))

2006-05-21 22:20:58 Lord Zmgirrutar (5) #328

Köszönöm szépen.

2006-05-21 22:17:39 Ivan/ (1) #327

Fel van téve.

előzmény: Lord Zmgirrutar (#322)

2006-05-21 22:16:32 mozes_20 (5) #326

Le a kalappal Bazsi és Mayu előtt.

• 1
  • 2