ez totál hibátlan...
nem tudok (és nem is akarok) belekötni egy ponton sem.
Valahogy a filmen kívül ragadtam annak nézése közben. Nem tudott úgy megérinteni az egész, ahogy előzetesen számítottam rá, talán, mert nem tudott már igazán sok újat mutatni. Érdekes volt látni a brazil gettó és favellák életét, de a történet nem igazán ragadott magával. Végig amolyan külső szemlélőként figyeltem az eseményeket, kicsit mintha dokumentumfilmet néztem volna, főleg a feleslegesen sok narrációval.
Természetesen bőven megvannak az értékei, főleg a szereplők természetességében és a film vizualitásában, viszont szerintem hosszabb, mint lennie a kéne, és a folyamatos erőszaknak egy idő után már nincs kellő hatása.
Tegnap újra megtekintettem, 5 év után a filmet. Igazából bele vagyok szerelmesedve a stílusába, ez a sűrűn, de tökéletesen vágott gyors snittsorozat egymásra pakolva, effektezve, kontrasztos kép és fókuszjáték... szóval ez így annyira tökéletes, hogy nagyon. Kamerakezelés, hangulat, zene egyértelműen zseniális. Viszont a bajom inkább azzal van, hogy túlságosan pörög, kevésszer állunk meg és számomra inkább olyan lesz, mint egy történelmi áttekintés, személyes dráma nélkül. Mert valahogy a főszereplőt sem tudjuk magunkhoz közel tudni és gyakorlatilag mindenki távol marad, csak a hely és a hangulata férkőzik a bőrünk alá, de az nagyon. Így pedig inkább megmarad egy dokumentarista körképnek, mint egy húsbamaró drámának. Szerencséje, hogy nem drámáskodik, így nem abban bukik el, hogy felszínes, vagy bármi, egyszerűen csak kikerüli azt. Minden bizonnyal szándékosan történt ez, viszont így a végeredmény nekem nem olyan erős és letaglózó, kivéve a technikai része, mert az hihetetlen precíz és tudatos munka. A fény-árnyék állandó játéka, a színtónusok babrálása... egyszerűen szerelem. :)
Szóval jó film ez, nagyon is. De valahogy hiányzik nekem valami ahhoz, hogy igazán meg is érintsen, megindítson, elgondolkodtasson (kivéve egy-két rövidebb jelenetet, erre lent írtam is példát). Persze nem feltétlenül a filmben van a hiba, lehet, én nem tudtam ráhangolódni. De most ez egy négyes. 75%
Abszolút érdemes, most is találtam egy jó pár gyöngyszemet és a Tropa de Elite-t is megnéztem már, ami szintén valóban jó film.
Ennek kapcsán fel is értékelődött ez a film ötösre. Kellett még egy kicsit ülepednie. :-)
előzmény: budaik (#65)
Érdemes a listákat böngészni ;)
előzmény: kfiro (#64)
Valóban remek alkotás, erősen gondolkodtam az ötösön, de valami még hiányzott. Jó hogy van a KT, mert ha itt nem látom a legjobb filmek között, talán sose nézem meg. Köszönöm KT :-)
Megrázó a film, de mégis valamiért, komikusnak éreztem, és pont ettől lett jó.
Borzalmas lehet egy ilyen világban élni és főképp az, hogy a gyerekeknek ilyen hatalmuk van (vagy volt) és hogy ennyire törvényen kívüliek.
Nagyon tetszett az operatőri munka és valóban a vágás is nagyszerű, érdekes képi világgal.
Mindenképp alapműnek tartom én is. :-)
Jó szórakozást!
Tökéletes alkotás, de sajnos szétnarrálták. A legdurvább pillanatokban is képes volt kívül tartani a történeten az idióta és felesleges sztorimagyarázó szöveg, aminek még csak a hagyományos értelemben vett szükségességét sem éreztem. (nem hiszem, hogy bárki elvesztette volna a cselekmény szálát nélküle)
Ahha. Hát erre lenne egy tök király ellenvéleményem, de inkább nézz utána a már leírt (pozitív) véleményeknek. Köszi, remek beszélgetés volt!
előzmény: PG (#61)
1. Nem szoktam se trollkodni, se vitatkozni filmeken, az utobbi sokaknal legfeljebb izles kerdese, hogy mi tetszik nekik. En egy kicsit igenyesebb/kenyesebb vagyok a jelenetekre. Nezzetek utana, mondjuk kameramozgastol, mint latvanyelemtol kezdve mondjuk a szereplo karaktereinek bemutatasaig, ami igy hirtelen a ket legfobb hianyossagkent jut eszembe.
2. Olvassatok vissza, pl. 37-ben szepen le van irva.
Szerintem itt két út áll előtted (a szándékodtól függően, amit nyilván csak te tudsz):
1, Jobban kifejted, mire gondolsz, ha tényleg értelmes társalgást akarsz ebből kihozni.
2, Szellemesebben trollkodsz, mert poénnak ez kicsit fantáziátlan :)
előzmény: PG (#58)
Nekem és még 600 embernek. Úgy tűnik, igen. ;)
előzmény: PG (#58)
Na igen, ha handabandazo ad-hoc jelenetek halmaza neked filmet jelentenek.;)
előzmény: Ágó (#57)
Meg a rendezőn, a sztorin, a színészeken... úgy a komplett stábon. :)
előzmény: PG (#56)
Egyedul a vago dijat ertem meg, valoban rajta mult, hogy ezt egyaltalan filmnek lehet nevezni.
Sokadik megtekintés után is tartja az 5 pontot, igazán nosztalgiámmá avanzsált. Imádom a narratívát és a történetvezetést, a profi beállításokat. Külön kiemelném a szereplők kidolgozottságát, pedig nagyon sokkal dolgozik a film, és nem egy több részből álló sorozat, hanem egy 130 perces játékfilm.
Pergő cselekmény, ahhoz illő ritmikus zenék, maradandó színészi teljesítmények. Meirelles kultfilmje, Bunuel Elhagyottak filmje is nagyszerű, realisztikus alkotás, de valahogy engem ez jobban megfogott a fent említett egyéb vérprofi megoldások miatt. Összességében mindkét film örök, időtlen alkotás.
nem láttad a troll kommentjét, mert ki lett törölve, az utolsó hozzászólásommal arra reagáltam, nem te vagy gyarló ember.
előzmény: peterhappy (#53)
Hát... ez van, gyarló az ember, botor vagyok :)
Mondjuk annyiból nem korrekt a hasonlítgatásom, hogy a két Tropa de Elite-t angol felirattal néztem (nyelvgyakorlás céljából) és nem mindent értettem meg.
Ellenben az Isten városát magyar felirattal néztük.
előzmény: Lil Martin (#52)
hoppá.. szóval ezt a tropa de elite előtt láttam, és aztán sokadjára megnézve sem javult ahhoz képest. persze nem rossz film, de hogy jobb annál, az botorság.
unnye, nekem ez pont fordítva van. a tropa de elite-k után ez lófaszmiska.
azaz ezt jóval azok előtt láttam, utána(uk) néztem aztán (negyedjére) újra, és hangyaondó, kiszekszelt tízbőhat hozzájuk képest körülbelül.
előzmény: peterhappy (#50)
A két Tropa de Elite után gondoltam, hogy tetszeni fog, de hogy azokat kenterbe veri, nem gondoltam volna. Ez az én mércémen bizony egy nagyon vastag ötös.
Pedig az elején majdnem elveszítettem a fonalat, nem figyeltem eléggé és nem győztem utolérni magam. Hál' Istennek nem adtam fel és ismét egy remek filmélménnyel gazdagodhattunk!
Akit nem érdekelnek a társadalmi kérdések, vagy szociálisan nem elég érzékeny ahhoz, hogy egy társadalmi igényű film lekösse, annak megértem, ha ez a film lapos. Számomra az egyik legérdekfeszítőbb filmélmény volt, amiben valaha részem lehetett, elképesztően hiteles figurákkal nyújtott betekintést abba a közegbe. Mindezt úgy, hogy nem torkollott a dolog sem hatásvadászatba, sem giccshalmazba.
előzmény: Xuja (#48)
Lapos? Ez lenne az utolsó szó, ami eszembe jutna ezzel a filmmel kapcsolatban.
előzmény: Lanie (#47)
Számomra is a túlértékelt filmek közé tartozik, próbáltam szeretni de nekem ez egyszerűen lapos volt.
Hatásos, mellbevágó, kegyetlen. Mint film, kitűnően működik, nem is mennék bele különösebben a részletekbe. Majdnem négyes: túl sok szereplő, túl sok történet, túl sok mellékszál. Ezt jól bemutatni két és fél órában lehet. Így visszanézve valahogy úgy érzem, mintha kicsit le lett volna darálva. De ez végülis mindegy.
Nagyon erős jelenetek hiányoznak belőle, amik még az elején csak-csak megvoltak, de azok se voltak olyan kiemelkedőek, hogy belevésődjön az emlékezetembe. Ilyen csak egy volt: mikor Kis Zé meglövi a két kissrácot és utána megkéri az éppen férfivá érett kamaszt, hogy ölje meg valamelyiküket. Egyszerűen annyira megfogott az a jelenet..... Ha az nincs, még az erős négyes sincs meg.
De tényleg jól mutatja be a negyed nyomorát és ez a lényeg.
90% Jószívvel ötös.
Ezért jobb az IMDB, ott 10-es skála van. :)
előzmény: paradicsom (#44)
Kár, hogy 5 a maximum, amit lehet adni rá.
masodszor nezve is kurva jo !
Elképesztő(en jó)!
"...de jobban tetszett volna, ha más köntösbe csomagolják és nem a hollywoodi videoklip esztétikát követik."
Igen. Ez nem tetszett benne. Nekem sem.
előzmény: critixx (#35)
Ez a film Magyarországról is szól, egyre erőteljesebb a gettósodás és a Kiskockák már itt is megszülettek.
én mondjuk a 100%ot is sokkallom de az a +32 az h jött ki?:P
előzmény: eastbat (#38)
Döbbenet mennyire megrázó és zseniális. Emiatt nem tudom mégegyszer megnézni.
132%
Nézd meg Bunuel Az elhagyottak című filmjét. Sokkal megdöbbentőbb (és jobb) film ugyanerről a témáról ötven évvel korábbról.
előzmény: 1100101 (#36)
Döbbenetes egy film.
Az ún. "társadalmi mondanivalót" még megértem (ezért is hármas), de jobban tetszett volna, ha más köntösbe csomagolják és nem a hollywoodi videoklip esztétikát követik.
eccer majd egy jo pillanatomban ha eloveszem ezt a filmet, talan rajovok majd vegre hogy miert is annyira nepszeru meg kiemelkedo ez a film.. addig marad a 3as osztalyzat.
Tökéletes,egyszerűen perfect
...és a zenéje is milyen király már:
Wilson Simonal - Nem Vem Que Não Tem
előzmény: ThomYerk (#30)
Bizonyára... Kockázatok és mellékhatások tekintetében kérdezze meg elmeorvosát, gyógyszerészét...! :D
előzmény: deviant (#29)
hmm engem a megvalósítás fogott meg leginkább...olyan dél amerikai harcosok klubja, vagy nem is tudom :D psze nem a történet csak a felépítés, a sok trükk és érdekes vágás, epizódikusság stb.
előzmény: -senki- (#24)
Azt nem tudom mennyire a szinkron hibája de nekem kicsit már zavaró volt a sok narráció, aminek hangvétele drámára kevésbé emlékeztetett.
úgy tűnik, ez a dráma téma a rögeszméddé vált... :)
Igen, a kezdő képsorok és a vége már átcsúszik a '80-as évek elejébe.
előzmény: -senki- (#27)
Mert hogy a "film jelene" a ’80-as években lenne?
előzmény: Jereváni Rádió (#26)
A fényképezés egy külön csillagos ötöst érdemel. A ’60-as évekbeli részeknél barnás-sárgás a színvilág, (olyan mintha egy megfakult újságot nézne az ember), a ’70-es éveknél csiricsáré, harsány, a „funky” hangulathoz passzoló színek dominálnak, a ’80-as évek eleje pedig már jéghideg, a fekete és az acélkék ötvözete, mint egy new waves videoklipben. Zseniális!
Mit hiányoltál annyira a valóság erőszakosságához képest? Premier plan kibelezést, szadista gyermek csonkolást, kannibalizmust, pedofíliát vagy mit...?
Nem mondom hogy a valóságban nincsenek erőszakosabb dolgok mint a filmben, de nem tudom miért kéne itt mindent felvonultatni. Így sem nevezném a valósághoz képest erőszak mentesnek...
előzmény: gorni (#22)
Részemről ez is egy totálisan túl értékelt film. A történet középszerű, hosszú, lapos, a "gettó" élet bemutatásán csak ritkán mutat túl némi mondanivalóval. Drámailag nekem nem volt erőteljes ahhoz képest hogy ismerősöm "katarzist" emlegetett, nem megfogott meg.
A nyomor ilyen egyszerűségű bemutatása nekem nem mond újdonságot, ha valaki nem látott még ilyet gondolom "meglepődik". De ha ez is történik, két órán át az öldöklés, drogkereskedelem stb. ismétlődése nem tudom hol tartja fenn a feszültséget.
Tartalmilag vélhetőleg nékem 2, de vizuálisan szerencsére van némi filmművészeti tehetség a készítőkben, így valamennyire lekötött: 3. A fényképezés több helyen újszerű, látványos, a vágás hasonló kép, pergő.
Húsbavágó szociodráma. Simán veri Meirelles második mozijának, Az elszánt diplomata-nak teljesen megszépített Afrika-képét és túlcsúorduló befejezését. Semmi cicoma, csak vér, verejték, káromkodás, önzés, veszélyes bunkóság, gonoszság. Ellensúlyként küzdelem, tehetség, remény és sikerült kitörés.
Az üstökös-hányás (Denzel Washington hívta így a film képi világát, mikor A tűzben edzett férfi forgatásán találkozott Cesar Charlone operatőrrel.) még zavaró is lehetne, de nem az, mert kéoi jele Rakéta rakétaszerű felemelkedésének, és remekül közvetíti Brazília forrongását és Istenváros feszültségét. A befejezés egyszerre szellemés és szörnyű, egy Möbius-szalagra emlékeztet, de az általa elindított eseményekben Rakéta már nem vesz részt.
ez a film a valosaghoz kepest nem eroszakos, akinek tetszett nezze meg a cidade dos homens-t, tropa de elite-et, de egy percig ne gondoljatok, h ez csak film, es ilyen nincs, ezekben meg finoman muatatjak a realitast.
Valóban elég megrázó tud lenni... egy olyan világot mutat be, amiben a kor már semmire nem mentség, és semmi elől nem véd meg.
Egyébként akinek tetszik a film, annak nagyon tudom ajánlani Luis Bunuel Elhagyottakját - kb olyan mint ez, csak talán még ennél is jobb.
néha azért átrázott a hideg,amikor fiatal gyerekek teljes hidegvérrel fegyvert fogtak a kezukbe és gyilkoltak...de mindenképp megéri megnézni...
Nem mintha szeretnem az effele eroszakos filmeket,ez ugyanis tulzottan eroszakos,de amelett szenialis is,es kotelzo darab,tenyleg azonak akik mar unjak a Hollywood-i Happy End-es filmeket,es a maga valosagaban egy "igazi"filmre ahitoznak.
Végre egy (ráadásul nem is amerikai) film, amely már-már őszinte szenvtelenséggel, a giccset teljesen kiiktatva mesél az emberi nyomorúság és bűnözés legmélyebb bugyrairól, összekapcsolva a "kivezető utat" jelentő autonóm művészi személyiség témájával. Zseniális, minden perce aranyat ér.
90%
Na ez az a film, ami nem "vágódott" be annyira a köztudatba, mégis kötelező! - bárkinek említettem, csak nézett, hogy: "-Miva'?!"
Mikor meg odaadtam, alig akarták visszaadni! :))ALAPMŰ!
Most már megnyugodtam. Akkor tényleg jó a szinkron (is), nem csak én gondoltam annak.
Szerintem is egész jó lett a szinkron. A filmet először feliratosan láttam, aztán később szinkronosan is, és meg kell hogy mondjam, hogy a szinkron nem okozott csalódást (ma már sajnos ez nagy szó!). A filmről meg mit lehetne mondani? Max. annyit, hogy zseniális, úgy ahogy van.
előzmény: Olórin (#14)
Mindenesetre a feliratban is ugyanígy nevezik őket. Egyszer belenéztem a szinkronba is, egészen korrekt munkának tűnt, főleg a mai átlaghoz képest...
előzmény: wayage (#13)
Sikerült bepótolnom egy nagy hiányosságomat. Hannibal neked is pótolni kéne már! Eszméletlen jó film. Szinkronnal ment a tv-ben, nem tudom mennyit ront ranjta, de így is ütött rendesen. Sohasem fogom elfelehteni a szereplők nevét: Rakéta, Kis Kocka-Kis Z, Bennyno, Csirke, Répa... Ez most, vagy nagyon gagyi fordítás, vagy tényleg ezt jelenti a nevük. Nekem mindenesetre tetszett.
Aki még nem látta: NÉZZE MEG!
Azt a mindenit, lassan mindenki látja, csak én nem. Ezt nem tűrhetem! :)
Igen, megnéztem. Kár, hogy nem lehet 4 és felet adni rá. 5-öst nem tudok rá adni, így marad a négyes. :-(
előzmény: Ivan/ (#10)
Remélem azóta megnézted, és tetszett is:)
előzmény: useless (#6)
Én is inkább ezzel értek egyet. Mindenesetre nagyon erős, jól öszerakott film.
előzmény: ussr (#2)
én rosszat sejtek. :)
(ba+, én még 5 ezerért vettem!)
Csodálkoznék ha csalódást okozna:) Nem véletlen vezeti a listát ugyanis.
előzmény: useless (#6)
Ma megvettem a DVD-t 600 ft-ért extrákkal! Kíváncsi vagyok a listavezetőre. :-)
most ezer forintért dobálják dvd-n. a filmről elég, ha annyit mondok, hogy simán megéri az 5000-et is.
előzmény: Hannibal Lecter (#4)
Na ezt még nem láttam, de egy ismerősöm szerint nagyon jó film. Be is pótolom nemsokára!
Pedig ott a helye szerintem is:-)
előzmény: ussr (#2)
Ne essünk túlzásokba, legfeljebb a 2000-es évek legnagyobbjai közt ( egy kicsit erős minden idők legjobb filmjei közt emlegetni).
Azért én örülök: mielőtt Bolond Pierrot "lenézhetetlenezné", azért el kell mondani, ha nem is feltétlenül vezetnie kell a listát, mindenképp a legnagyobbak között a helye.
Az Isten városa megrázó élményt nyújt és valami iszonyú valósághűen képes ábrázolni a favelák, gettók szörnyű világát, amely az ottani gyerekeket, fiatalokat beszippantja és gyakorlatilag a drogokon, a fegyveres erőszakon, és bűnözésen kívül semmi nincsen. És úgy mutatja be a bandák életét mint egy életformát még csak remény sincs rá, hogy valaha is kilehessen törni ebből az életből. Nehéz, súlyos alkotásnak látom. Király a rendezés, a fiatal színészek is nagyon jól játszanak. Kicsit talán hosszabb mint kéne 2 óra 10 perc de peregnek az események és a percek. Zseniális! Csak ezt tudom rá megadni!