Santa sangre (1989) ☆ 👁

Szent vér

(Alejandro Jodorowsky)

mexikói-olasz horror, thriller

4,2
★★★★☆
76 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2017-12-10 14:35:28 Timon (5) #3

Én is kicsit féltem, h. megint A szent hegy-féle öncélú és hatásvadász Jodorowsky-t kapom. Szerencsére nagyon pozitívan csalódtam, erre a filmjére nyugodt szívvel nyomom rá a zseniálist. Úgy látszik az én ízlésemhez közelebb áll Jodorowsky szimplán szimbolista stílusa, mint a szürrealistával kiegészült. A Szent vér sokkal könnyebben befogadható, a cselekménye lineáris és koherens, a szimbólumrendszere és a szereplők motivációja világos. A tabudöntögetés ezúttal is érezhető, csak jóval finomabban és árnyaltabban, nem pedig hardcore polgárpukkasztó eszköztárral, mint A szent hegy esetében.

2016-03-26 13:19:28 Mizi (5) #2

Kicsit féltem a filmtől, mert már a legelején kiderült, hogy ez a Jodorowsky most más, mint a Fando és Lis vagy A szent hegy rendezője, de kellemesen csalódtam: így is zseniális.
Horrornak egyébként nem igazán nevezném a filmet, talán inkább pszichodráma a megfelelő műfaji meghatározás. Mindenesetre fura élmény, olyan film, amely egyes képkockáitól a hideg kiráz, máskor szolid mosolyra fakaszt, és a végéről sem hiányzik a katarzis. Igazság szerint a végén áll össze zseniálissá, de akkor nagyon.

2009-07-06 12:48:03 ronin07 (?) #1

A szent hegy véleményoldala egy rendező-turmix-szal nyit. Azt hiszem, a Szent vérnél is helytálló ez a megközelités, ugyanis ez meg olyan, mintha Hitchcock (Psycho), Fellini (8 és 1/2) és Argento (Sóhajok) álltak volna össze regélni nekünk az anyakomplexusról, a megkötött kezekről, és egy családot pestisként tizedelő, és szükségszerűen tragédiákba torkolló szexuális elfojtás-láncolaton. Jodorowsky abszurd humorral oldja a komorságot, gondolok itt arra, mikor a főalak a nemiszerep zavaros pankrátornővel rendszabályozná magát, ám zömmel a nyomasztó vizualitás, a csicsás psziché rögös és veszélyes országútján botorkálás és jó néhány bibliai szimbólum uralkodik, a végeredmény pedig speciálisan jodorowsky-s.