Dream Scenario (2023) ☆ 👁

Álmaid hőse

(Kristoffer Borgli)

amerikai dráma, vígjáték

3,7
★★★☆☆
90 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2024-02-12 00:28:07 janni (5) #4

Nagyon, nagyon jó mozi. az eleje vígjáték, de érzed hogy nem az lesz. És tényleg. egyik pillanatról a másikra vált valami nagyon nyomasztóvá, sötétté, elgondolkoztatóvá. Nem nyomja az arcodba, nem akarja megmagyarázni mit gondolj. behúz a sztori és hagyja, hogy gondolkozz rajta.
Nem mellékesen Cage iszonyat komolyat játszik benne.

2024-02-03 12:47:07 Rorschach (4) #3

Én némileg másképp értelmezem a látottakat.

Nem gondolnám, hogy a cancel culture ellen megfogalmazott kiáltvány lenne a film. Emlékeim szerint a főszereplőnk pont, hogy tehet arról, hogy a társadalom kiveti magából.

Szerintem az Álmaid hőse a hírnévről, a jelenkor sztárságáról szól. Adott egy esemény, amit nem ért senki, igazából nincs rá semmiféle magyarázat, mégis rivaldafénybe emel egy random, átlagos, gyarló embert, aki a világon semmiben nem kiemelkedő, és soha nem alkotott semmi maradandót. Egy a tömegből.

Egy afféle virálisan terjedő mém.

És mint olyannak, rögtön a fejébe száll az ismertség. Elkezdi frusztrálni, hogy nem olyan kiválóságnak látja a köz, ahogyan ő hiú szemmel tekint magára. Ez a forma aztán esetlenül próbál valamiféle hasznot kovácsolni a felkapottságából, de jelleméből adódóan nyilván visszájára sül el az egész és kisül, milyen apró, szürke kisember ő valójában. A vétkei és öngyűlölete pedig rányomja bélyegét a nyilvános megítélésére is, így instant közutálat tárgyává válik, míg végül már iszonyodnak és elborzadnak tőle, valami nagy cég meg már pénzzé is tette az iránta érzett megvetés széleskörű hullámait.

Nekem ez inkább egy példabeszéd arról, hogy bölcs dolog lenne a saját házunk táján söprögetni, mielőtt formálni akarnánk a közvéleményt a csodás meglátásainkkal, vagy épp lebilincselő karakterünkkel.

Azt amúgy nem gondolnám, hogy idegesítő trottyos szar lett volna. Egész egyszerűen csak egy sebezhető, jelleg- és jellemtelen, gyáva kisegér. Egy... igazi amerikai proli, ha ez így valid kapcsolat talán? És minden respektem Nicolas Cage-nek továbbra is, amiért elvállalja az ilyen szerepeket. Ahogy olvastam, elvileg már lemelózta az összes adósságát, szóval megtehetné, hogy klasszik Oscar-baitekkel akar visszatérni a rivaldafénybe, blockbusterekből szedi meg magát, vagy akár teljesen kivonul az egész iparból. Ezzel szemben nekem úgy tűnik, töretlen munkakedvvel kutatja a neki tetsző projekteket, és készséggel beáll az akár első filmes, akár Amerikában tök ismeretlen, feltörekvő alkotók mellé, és ezt én imádom-becsülöm.

Nem tudom, mikor lett volna az Álmaid hőséből, vagy akár a Disznóból bármi az ő közbenjárására nélkül, és roppant szimpatikus számomra az, ahogyan formálja a karrierét. Isten tartsa meg a jó szokását!

előzmény: Doc (#2)

2024-01-28 16:44:08 Doc (4) #2

Vegyes érzésekkel jöttem ki a moziból.
Kezdjük azzal, hogy ez a film egyáltalán nem vígjáték, és horrornak sem nevezném - írjon az imdb vagy a CinemaCity bármit.
Talán thriller, de leginkább scifi és dráma - arccal a cancel culture felé.

Szerencsétlen fickó teljesen akaratlanul kerül a helyzetbe, amit eleinte talán egy kicsit élvez - de nem sokáig.
Mindenki gyűlöli, félnek tőle, kiutálják a lánya fellépéséről is, beleköpnek az ételébe, megverik, lefújják a kocsiját - és mindezt úgy hogy nemcsak nem tehet a helyzetről, de még csak tenni sem tud ellene. Amikor megpróbálja, még a felesége sem hisz neki.
Ez szerintem remek volt - talán egy kicsit elhúzták az elejét, de nem vészes.
Igazából azok a részek voltak a legzavaróbbak, ahol idegesítő trottyos szart csináltak belőle.
Nagyon megnehezítette a fickóval való együttérzést - pedig megérdemelné.

2023-12-22 19:09:03 Rorschach (4) #1

Jó, akkor Kristoffer Borgli a Rosszul vagyok magamtól és az Álmaid hőse után részemről az egyik legizgalmasabb, legfrissebb és legtehetségesebb fiatal rendezőként lett elkönyvelve, és ment is a kedvencek közé.

A filmről pedig véletlenül sem szeretnék írni semmit azon kívül, hogy bátran ajánlom.