Valami madarak (2023) ☆ 👁

Some Birds

(Hevér Dániel)

magyar dráma, vígjáték

3,6
★★★☆☆
74 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2024-07-14 18:15:36 wim (4) #11

Más is megjegyezte, hogy érthetetlen a szöveg, úgyhogy én eleve felirattal kezdtem nézni (nem először, magyar film esetében), de egy idő után rájöttem, hogy felesleges, anélkül is értem a szereplőket. Ha nem is könnyen, de azért ment.
Kicsit zavart, hogy ez az idősotthon inkább egy bohókás nyugdíjasklubra emlékeztetett. Itt-ott megvillant a büdös hazai valóság is, de nem vágott minket gyomorszájon a leépülés látványa.
Egyszóval nem akar sokkolni, bár a problémákat így is megmutatja, úgyhogy nem éreztem hazugnak, csak kicsit meseszerűnek. Kedves sztori, két magányos ember egymásra találásának meséje; végül is szerettem, de valószínűleg Szacsvay László tette igazán szerethetővé, ezért volt, hogy nálam a gyengeségei ellenére is több pontot kapott.

előzmény: mimóza (#10)

2024-07-09 16:49:08 mimóza (3) #10

Ez a film a "nagyon akartam szeretni, de..." kategória jelöltje számomra. Az ötlet rendben van, a forgatókönyv szintén, az operatőri munka igazán tetszett (a többször, lassan távolodó mozgás, ajtó-fal szűkülő rése, növekvő sötétség, személyeket egymástól elválasztó fal: különösen beszédes). Szacsvay László alakítása empátiát keltő. A idős urak (főleg Ödön) hozzák a formát. A párbeszédek itt-ott felcsillantották a lehetőségeket, életszerűeknek tűntek, de tényleg csak itt-ott. Azon morfondíroztam, hogy amikor Máté győzködi az édesapját, milyen jó lesz majd az otthonban, az pont olyan, mint amikor anno én vigasztalgattam a sírdogáló gyermekeimet az ovi folyosóján, amikor juszt sem akartak ott maradni... Déja vu.
Miért adtam mégis gyenge hármast?
Sajnálom, de a többi szereplő harmatgyenge játéka miatt. Lillának, sajnos, szinte egyetlen mondatát sem értettem. pedig maxra vettem a hangerőt... Többször meg kellett állítanom a filmet, és visszavinni a kurzort. Értem én, hogy egy végsőkig elhanyagolt és magába forduló, elkeseredett kamaszt játszik, de azért az igazán elvárható lenne, hogy valamennyire érthetően ejtse a szavakat...
A mellékszereplők is szövegkönyvízű dialógusokat folytattak, mintha leckét mondtak volna fel kisiskolásként.

No, majd máskor... a következő filmnél... beérnek a színészek... vagy mások jönnek helyettük...

2024-05-12 20:59:02 josibaba (4) #9

Szeretem a bennem napokig tovább élő filmeket. Nem tudom, lehet-e az öregedésről és a magányról egyszerre okos, érzékeny, ironikus, elgondolkodtató, mégis szórakoztató filmet készíteni... Úgy érzem, Hevér Dánieléknek sikerült.
Az okosan felépített történetben szinte minden állásponttal azonosulni lehetett, mindenkit megérthettem, ismerősek voltak a történések és reakciók, az események szükség- és törvényszerű mederben folytak előre a mindent átszövő, más-más köntösben és élethelyzetben vicsorgó magány, kiszolgáltatottság, reménytelenség közepette...
Vagy talán mégsem? A két örök mentsvárunk: az oltalmazó, támogató emberi kapcsolatok és a megváltoztathatatlan dolgokhoz való hozzáállásunk megtalálása gyönyörűen megjelenik, és így – bár a bemutatott élethelyzetek megoldás-kulcsa nincs a kezünkben, talán nem is létezik ilyen – napok múlva is azzal a reménnyel a szívemben gondolhatok vissza a történetre és a főhősökre, hogy az életük mostantól valamiben talán megváltozott, élhetőbbé és emberibbé vált...

2024-04-11 22:37:04 Joeker81 (4) #8

"Nevettem, sírtam, és amikor elhangzott a film címe, megszakadt a szívem." - köszi @marcilu a megfogalmazást, pont így jártam én is. Szacsvay László jutalomjátéka, Kizlinger Lilla ösztönös jelenléte (legalább olyan jó, mint Román Katalin a Hat hét-ben) és Barbinek Péter aszisztálása felejthetetlen. Mindenki első egészestés rendezése legalább ilyen legyen.

2024-04-01 23:40:20 miraculum (3) #7

Egészen jól megcsinált kis film ez, Szacsvay kiváló benne, uralja a terepet, és ebben az operatőri munka is szépen támogatja. Ugyanakkor a forgatókönyv szerintem kicsit eszköztelen sok esetben, a főszereplő lány pedig nálam is lehúzza a filmet - karakterre jó, de a beszédmód illetve a stílus szerintem túltolt, nekem kilóg az összképből. Erős ez a hármas, de a négyestől azért tisztes távolságra áll az értékelésem.

2024-03-21 20:48:03 TheDriver (4) #6

Az utóbbi időszak egyik legjobb magyar filmje a Larry mellett...

2024-02-25 17:46:57 marcilu (5) #5

Nevettem, sírtam, és amikor elhangzott a film címe, megszakadt a szívem.

2023-12-19 17:26:57 Umberto (4) #4

A Semmelweisben és a Magyarázat mindenre c. filmben is csaknem érthetetlen volt. Itt miért lenne más? De legyen igazad!

2023-12-19 14:58:07 bambula (?) #3

Köszi,meg fogom,csak valószínűleg nem moziban.
Olvastam Gyárfás Dorka kritikáját és az alapján inkább nem kockáztatok.

előzmény: Ágó (#2)

2023-12-19 14:36:35 Ágó (3) #2

Lehet érteni a szövegét. Nyugodtan nézd meg.

előzmény: bambula (#1)

2023-12-19 14:19:56 bambula (?) #1

Bakker, majdnem megnéztem a filmet Szacsvay miatt, aztán észrevettem, hogy ki a női főszereplő és elment tőle a kedvem.
Kár, hogy csak angol feliratos verzió van belőle vagy nem osztogatnak fordító gépet, hogy lehessen érteni a színésznő szövegét.