Inside Man (2006) ☆ 👁

A belső ember

(Spike Lee)

amerikai akciófilm, krimi, thriller

3,8
★★★★☆
674 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

-A belső ember Spike Lee rendező és Denzel Washington negyedik közös munkája.
-A forgatás mindössze 39 napig tartott.
-Jodie Foster felvételei három hetet vettek igénybe.
-Az Arthur Case irodájában látható kép Paul Cézanne Cards Player című műve.
-Ez Spike Lee legsikeresebb filmje.
-A filmben a rendőrség pizzát rendel a túszok számára. Néhány felvételen a pizzásdobozokon a "Sal's Pizzeria" felirat olvasható, a hírhedt pizzéria Spike Lee Szemet szemért című filmjéből.
-A filmben a kisfiú egy PSP-játékkal játszik, amire Russell felfigyel egy jelenetben. A játékot egyértelműen a filmhez találták ki, de vitathatatlanul emlékeztet a népszerű Grand Theft Auto: San Andreasra. Russellben megnyilvánul egyfajta moralitási érzék, mikor megemlíti, hogy el kellene beszélgetnie a fiú apjával a gyerek játékokkal kapcsolatos ízléséről.
-A filmben konkrét utalásokra lelhetünk több Al Pacino-filmre – a Serpicóra, a Kánikulai délutánra és A keresztapa Michael Corleonéjára. Marcia Jean Kurtz játszotta az egyik túszt a Kánikulai délutánban. A neve mindkét filmben Miriam.
-Frazier (Washington) barátnője a film végén a Gotham Diariest olvassa. A könyvet Spike Lee felesége, Tonya Lewis Lee írta.
-Keith Frazier neve Spike Lee New York-i sportcsapatok iránti rajongásából ered. A város két legnagyobb sportlegendája és jelenlegi sportriportere Keith Hernández és Walt Frazier.
-A bankrablás kezdetén maga Spike Lee is feltűnik a tömegben.

DOE