North Country (2005) ☆ 👁

Kőkemény Minnesota

(Niki Caro)

amerikai dráma

3,6
★★★☆☆
119 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2020-02-15 12:56:31 Ugor (4) #2

Van ebben valami egészen szívszorító, hogy még mindig milyen brutálisan aktuális… meg általában az, hogy évtizedekkel ezelőtt „precedensértékű pereket nyertek” a színesbőrűek, a melegek, a nők stb. az egyenlő jogokért és elbírálásért, de még mindig nem adta meg magát az a konzervatív fallosz, ami az egész földön utóvédharcokat folytat a vélt ősi jussáért. És mindez persze még jóval a #MeToo előtt történt, és csak később borultak bilik ki újra és újra. Ez a nagy tanulsága. A film kivitelezése viszont nem ér fel a téma súlyával, az összes erényével együtt megragadt a négyes tartományban.

2011-10-21 23:08:45 winona (4) #1

Számomra igen érdekes volt a témája, nem mindennapi film, Charlize pedig már többedszerre bebizonyította, hogy nem csak szinte tökéletes szépsége miatt népszerű Hollywood-ban, baromi tehetséges nő szerintem, a drámai szerepek kifejezetten jól állnak neki, bár vígjátékokban sem vallott szégyent eddig( Waking up in Reno, Jade skorpió átka).

Akit alakít, Josey Aimes erős nő, ugyanis a munkahelyén szívatják rendesen az ott lévő hímsoviniszta férfiak, persze nemcsak őt. Bizony , ezt én sem tűrtem volna , mindennek van határa,az idegeimnek meg pláne, én is ugyanúgy, ahogy Josey harcoltam volna a normális bánásmódért a férfiak részéről, kit érdekel milyen következményekkel jár, az emberi méltóságomat nem vehetik el banyek.Bár szegény nőnek nem sok segítsége volt, szinte senki nem állt mögötte támaszként,senki nem „lázadt” fel, vele együtt, csak mikor kezdett sikeresnek tűnni a harca, akkor álltak ki mellette egy páran.Tipikus emberi viselkedés ugyebár...
Ráadásul valós sztorit dolgoz fel a film, jó persze nem lepődöm meg, mocskos egy világban élünk, na. A mellékszereplők erősek, főleg Richard Jenkis és Frances McDormand, na ő tényleg szuper volt, mindig is tudtam hogy remek színésznő, na dehogy ennyire...:) Bevallom az ő játéka tetszett a legjobban, pedig Charlize sem volt babapiskóta.
Tényleg jó film, bár számomra 5-öt nem ér, de a 4 simán csont nélkül.