The Pale Blue Eye (2022) ☆ 👁

Halványkék szemek

(Scott Cooper (III))

amerikai dráma, horror, krimi, thriller

3,4
★★★☆☆
199 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2023-02-27 01:53:48 Channá (3) #10

Nagyon lassú lefolyású, és hiába a vége, ha addig egy szenvedés.

2023-01-27 15:40:39 dorothygale (5) #9

Nekem tetszett. Poe pont így nézett ki mint ez a pasas. Szép nagy totálok vannak, izgalmas , s nekem nem derült ki , csak a legvégén , hogy ki a gyilkos. Szépen megkavarták. Bale jól játszott. Az érzelmek mind lejöttek. A lányát játszó Hadley Robinson is ügyes volt, s nagyon hasonlít Bale a valóságban levő idősebb lányára….

2023-01-18 08:30:13 Yuriko-chan (3) #8

Hát én most direkt rákerestem, hogy nézett ki Poe, és ennek fényében azt kell mondanom, hogy szerintem kiváló a casting. :D

előzmény: GothMan (#7)

2023-01-17 16:00:10 GothMan (3) #7

Hát, nem tudom. Jó is ez így, meg nem is. A hangulat, fényképezés kiváló, a történet viszont nem nyűgözött le teljesen. Az jó, hogy tulajdonképp két szálon futnak az események, mert kiválóan meg tudják vezetni az embert, viszont az önmaga után nyomozó detektívet már sajnos sokszor láttuk, jobban örültem volna egy elegánsabb megoldásnak. Poe meg, tudom, nem volt egy szép ember, de muszáj volt a világ egyik legrondább pasasát felkérni a szerepre? :)
6/10

2023-01-15 09:32:01 reizingertamas (4) #6

nagy Poe rajongó vagyok, így kötelezőnek éreztem megnézni a filmet. Az elszomorított, hogy az elején számomra kiderült a végkifejlet, ha nem is pontosan úgy ahogy végül a filmben volt, de végig éreztem mi lesz a vége, mik az összekötő szálak. Így ez miatt van egy kis hiányérzetem a filmmel, viszont a képi világ, a hangulata annyira magával ragadott, annyira szép, hogy nagyon erősen gondolkodóba ejtett. A sztori maga nem volt olyan erős, de minden más viszont engem nagyon elvitt. Bár ő még a fiatal Poe, de a bajuszt picit hiányoltam, de ez már minimális mellékesség :) Összességében ez egy remek film volt, a hangulat és képi világa nálam viszont jobban betalált, mint a történet. (de lehet csak azért vagyok így vele, mert rengeteg Poe történetet és hasonló sztorit olvastam már)

2023-01-13 22:21:12 hhgygy (3) #5

Kár, hogy Gillian Anderson bentragadt Thatcher bőrében.
Most utólag olvasom a kritikákat, mások is kiemelik, hogy mennyire 'cringe', sőt önmaga paródiája volt.

2023-01-10 08:49:39 fempolip (4) #4

Végre egy remek Poe adaptáció, amit nem centekből raktak össze. (Igaz anno a Hollót sem)  
Jöhetne bőven hasonló alkotás, akár Poe-tól vagy Lovecraft-tól de más klasszikus/gótikus íróktól is. 
A film lassúsága tetszik, ahogy kimérten ráérősen viszi a történetet előre. (Most abba ne menjünk bele mennyire hű az eredetihez) 
Bale és Melling kettősen nem a legjobb, mindegyik a maga térfelén nagyot alakít de kettejüknél nem érzem a kémiát. 
Mivel mások is vannak, ezért nekem megfelel még. Ráadásul a többi szereplő is nekem tökéletesen megfelelt, vagy egyenesen nagyszerű volt. Páldául Toby Jones és Spall. 
A látvány pedig a soha szűnni nem akaró hideggel, komor falakkal, csak rátett arra hogy én is egyre sötétebb gondolatokkal teljek fel. 
A csavar pedig csavar. Nagyszerű.

2023-01-09 22:01:10 robertjordan (5) #3

Ez minőségi alkotás.

2023-01-08 07:31:15 dittike (4) #2

Nagyon különleges film, mert elvezet egy költő, Edgar Allan Poe talán kicsit elfeledett világába.

2023-01-07 13:28:48 TheDriver (4) #1

Nekem bejottek Scott Cooper és Christian Bale közös filmjei, mind A harag tüze, mind az Ellenségek a maga műfajában korrekt iparosmunka volt, remek színészi alakításokkal. Ezen film esetében sincs ez másképp. Az alapjául szolgáló regényt nem olvastam, így összehasonlítási alapom sincsen, úgyhogy erre nem tudok kiterni, hogy mennyire lett jó adaptáció, viszont önálló mozikent szerintem megállja a helyét. Már maga a gótikus hangulat, a hófödte táj, nálam alapból nyerő, aztán a két főszereplő is remekül működik együtt, Harry Melling nagyszerű E. A. Poe, Christian Bale pedig mindig jó, ez a karakter is iszonyat jól áll neki. Az operatőri munka kiváló, a havas képek néhol festményszerűek, de Howard Shore zenéje is sokat dob a hangulaton. Egyedüli gyengepontnak a forgatókönyvet éreztem, ami néhol, főleg a film első felében eléggé döcögött, jó lett volna ha bővebben mesél a film a kadétakadémiáról, és az ott zajló sötét dolgokról, de az izgalmas nyomozós szál, és a sokkoló vegkifejlet, azért kárpótolt.