The Free Fall (2021) ☆ 👁

(Adam Stilwell)

amerikai dráma, horror

?,?
 
3 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2022-10-31 15:56:02 wim (3) #2

A kommentedet olvasva még aznap megnéztem a filmet, vágytam már egy jó horrorra, de nekem csalódást okozott. Valóban rengeteg hívószó mentén, sokfelé ágazhatna, és talán mindez benne is van, de nekem inkább csak a szándék jött át. Igaz, eleve elidegenített pl. az olyan olcsó fogás, mint a váratlanul a néző képébe ordító démonok (?)/ halottak , de az is tény, hogy bár technikailag hibátlan (szépek a képek, jó a ritmus, a vágás), nem éreztem, hogy bármit is hozzátenne az általad említett elődökhöz. Tisztes mestermunka, aminek mintha minden pillanatát láttuk volna már valahol, a karaktereket is beleértve. Szóval nem jött be. :(

előzmény: mimóza (#1)

2022-10-29 10:45:38 mimóza (4) #1

Ma éjjel néztem végig ezt a most felfedezett, különös filmet. Nos, mi minden fér bele 1 óra 22 percbe? Huh, elég sok: félelmek, féltékenység (testvér, házastársi), bizalom kérdése, birtoklási vágy, gyászfeldolgozás, vallási fanatizmus, gyermekkori traumák, férfi dominancia, magány, elfojtások, frusztrációk, árulás, primal scenes, és még sorolhatnám. Mindez jelzésértékűen, sokszor explicit képekkel, máskor finom, halk hangok, avagy jelképek által. Nemrég láttam egy másik filmet, Az anyám szeme c. alkotást, amiben szintén felleltem vagy 30 emberi érzést, megélést, amelyek közül egyik-másik igencsak torkon ragadott, mert a sajátom volt. Jelen filmünk is hasonló: az igazi horrort nem a vér vagy a brutális jelenetek okozta sokk váltja ki, hanem a tudatalattinkból, emlékeinkből, rosszabb esetben a jelenünkből való, saját élet(érzés) -kockáink, amelyeket a film egyes jelenetei erősen előhozhatnak/hívhatnak, és amelyek lehetnek olyan pusztítóak, hogy annál már jobb a fel nem ébredés is.
Első felfedező, megtekintő lévén itt a KT-n nincs kivel beszélgetnem a film konkrét, lehetséges dekódolásáról, tehát a bizonytalan és csapongó értelmezésem miatt áll egyelőre négyesen a film; ugyanakkor olyan brutál jó az atmoszféra, a helyszín, a creepy, légies muzsika, az alakítások, a jelképrendszer és a Ragyogás-Gázláng-Baby Jane áthallások, hogy ha sikerül majd bölcs eszmecserék után minden puzzle-darabot a helyére raknom, akár 5 csillagos is lehet ez a fura dráma.
((((Linkért szólj!)))))

Figyelmeztetés: csak edzettebbek próbálkozzanak vele!
(⊙﹏⊙✿)