Plane (2023) ☆ 👁

A gép

(Jean-François Richet)

amerikai-angol akciófilm, thriller

3,1
★★★☆☆
50 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2023-02-01 07:57:39 Nagy Tamás (3) #7

A film egy lightos akció film, ennek ellenére mégis kikapcsolt!

2023-01-28 17:23:18 Channá (3) #6

Tisztességes közepes. Egyszeri szórakoztatásra, illetve később a tévében jó esti program.

2023-01-27 23:49:50 dittike (4) #5

Szeretem Gerard Butlert, mert tisztességes akciófilm színész, s itt különösen tetszett a hős repülőgép kapitány szerepében, mert őszinte volt és, s emberileg a legtöbbet hozta ki a karakteréből, amit tudott.

2023-01-27 04:22:57 Jason13 (3) #4

Ez a film a tipikus példája annak, milyen egy tisztes, középszerű iparosmunka.
Gerard Butler az utóbbi években egész szépen bebetonozta magát a másodvonalas akciófilmek műfajába (Támadás a Fehér Ház ellen trilógia, Gengszterzsaruk), ezzel pedig nincs is gond, hiszen az ott alakított tökös, kemény csávókat kellően hitelesen tudja hozni.
Ennek fényében én a Géptől sem vártam mást, csak egy másfél órás agyatlan zúzást, ehelyett azonban egy kifejezetten visszafogott, elsősorban inkább a feszültségre építő akció-thrillert kaptam, ami ész nélküli aprítás helyett az esetek többségében megpróbált a realitás talaján mozogni.
Butler pedig a megszokott egyszemélyes hadsereg helyett egy viszonylag átlagosnak mondható (azért a katonai múlt nem maradt ki) pilóta bőrébe bújt bele, aki ugyan képes helytállni a megpróbáltatások közepette, de ha bevisznek neki pár pofont, akkor kicsit több regenerálódási időre van szüksége, mint mondjuk John Matrixnek. Vagy mondjuk Mike Banningnek, ha már Butlerről van szó.
Első körben tehát sikerült pozitívan meglepnie a filmnek, sőt, a játékidő első felében látható kényszerleszállás kellően izgalmasra sikeredett (még akkor is, ha a látványon meglátszott a költségvetés visszafogottsága), és a fináléra tartogatott nagyobb összecsapás sem okozott csalódást.
Ami miatt a Gép nem tudott nálam kitörni a középszerből, az a rendkívül egyszerű, iszonyatosan sablonos forgatókönyv. Kb. az egész történet a karakterekkel együtt felférhetett egy papírfecnire. Persze, lehetne jönni azzal, hogy ez egy sallangoktól mentes műfaji darab, ami nem is akarta megváltani a világot.
Ez teljes mértékben igaz is, a gond ott van, hogy a kivitelezést tekintve se látszik a törekvés arra, hogy ez a produkció a stáb bármely tagjából komolyabb lelkesedést váltott volna ki.
Oké, Butler korrekt módon lehozta a hétköznapi hőst, de a többi színész abszolút robotpilóta üzemmódban funkcionált. Mondjuk, ezekkel a két dimenziós figurákkal nagyon mást nem is lehetett kezdeni.
Ahogy már említettem, a kezdés és a zárás a körülményekhez képest kifejezetten pofásra sikeredett, viszont a játékidő közepe nem áll másból, mint egy sótlan túszmentő akcióból, amiből eléggé ki lett lúgozva a feszültség. A sztori ezen részét kellett volna több tartalommal (esetleg több látványossággal) feltölteni, mert itt nagyon éreztem, hogy csak egy átvezető részt nézek, ami kitölti az űrt a két nagyobb volumenű jelenetsor között.
De ahogy fentebb már írtam, vannak jó pontjai a filmnek, sőt, ha a helyén kezeljük, akkor egész szórakoztató élményként is lecsapódhat az összkép.
Viszont nálam ez sajnos nem fért bele a "jó" kategóriába, ahhoz egy izmosabb középső felvonásra lett volna szükség, plusz jó lett volna némi kreativitást is felfedezni mondjuk a rendezésben, az operatőri munkában vagy épp a vágásban.
Ebben a formájában a Gép bizony csak egy közepes kis puffogtatás, de annak legalább korrekt. Sőt, akik már kiégtek a CGI-orgiákban tobzódó szuperhősfilmekben, azok talán még örülhetnek is ennek a kisebb léptékű, földhözragadtabb mókának.

2023-01-26 18:52:44 bambula (3) #3

Nálam nem.A Rohammentő nálam Bay egyik legjobbja.
Ez inkább Butler utóbbi, nálunk meg nem nagyon jelent filmjeinél jobb,közelebb van a Támadás a Fehér Ház ellen első részéhez talán,bár nem olyan jó szerintem.

2023-01-26 17:51:01 Korben (?) #2

Tavalyi Rohammentőhöz képest hasonló színvonal lehet?

2023-01-26 16:27:39 bambula (3) #1

Ez a film most egy erős 3-as lett Inas Zserártól.
Találhatna még ilyen forgatókönyveket a G-Base nevű cégével, bár gondolom a rendező Richet személye is sokat hozzá tett a film élvezeti faktorához.