House of Sand and Fog (2003) ☆ 👁

Ház a ködben

(Vadim Perelman)

amerikai dráma

3,9
★★★★☆
214 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2020-11-21 23:12:08 erahurka (?) #16

Nagyon idegesítettek a szereplők.

A zsaru aki egy jó dugásért eldobja a családját aztán megy keménykedni és megfenyegetni Kingsley-éket. A csaj aki előtt ott a jogi út de mégis addig picsog és vergődik míg mindenki életét tönkre teszi maga körül, hogy akkor hunyászkodjon meg; akkor meg már hova, nem maradt "ellenfele" se szövetségese. Kingsley iszonyat makacs, ugyanakkor nincs más választása mert vagy eladja jó pénzért a házat vagy csődbe megy a család. Neki tudtam nagyjából szurkolni, bár ő meg kétszer bántalmazta a csajt, meg a feleségének is lekevert egyet, igazi minta férj volt.

2017-12-10 21:15:46 unrealnoise (?) #15

Újranéztem én is. Már nagyon rég láttam, de szakközepes éveim során nagyon nagy hatással volt rám. Imádtam a film képi világát, helyenként brutálisan erős volt ilyen téren. A színészekről rosszat nem lehet mondani, viszont a fiú halálát, és a rendőr viselkedésébe belekötni... Értem én, durva, szinte hihetetlen, ilyen nincs. Pedig szét kell nézni a nagyvilágban, milyen dolgok történnek minden egyes nap. Ezért nem tudok, és nem is akarok (csak ezért) egy árva pontot sem levonni a "maximálisból". Nem lett abszolút all time kedvenc persze, de a 9/10-es értékelés simán kijár neki. Még ma is. Szívszorító, amikor Kathy kétszer is öngyilkossággal próbálkozik, szívszorító az a telefonfülkés jelenet is. A végéről nem is beszélve...

2017-01-29 21:07:20 Dió (5) #14

Érdekes volt oly sok év után, felnőttebb fejjel újranézni. Azt hiszem, anno hármasról indult, míg most - bár még mindig nem hibátlan(!) - sok más lefegyverző erénye miatt kénytelen vagyok megadni neki a kegyelemötöst.
Hogy egyik oldalról mi is a baj vele... ahogy ChrisAdam is írta, a fináléhoz írták a történetet, és nem fordítva. Így fordulhat elő, hogy a rendőr viselkedése egy adott (még pedig kulcsfontosságú) ponton teljesen megmagyarázhatatlanba fordul, a fiú halála pedig már a komédia kategória. Így viszont, hogy ezekre már sokadik megtekintés után fel voltam készülve, kinyílt a szemem arra az elképesztő karakterdrámára, amivel az ezt leszámítandó percekben valósággal földbe döngölik és megfojtják a nézőt. Ez a film ugyanis nem más, mint a nagybetűs Szégyen bibliája: egy brutálisan karakán és konok karakter (Kingsley), aki soha sem ismerné be, hogy tévedett, gyakorlatilag az események láncolatában odáig jut, hogy képes lenne - mit hogy a tévedését beismerni, akár még - a karját is levágni, csak azért, hogy visszafordíthassa az eseményeket. Ennek a brutális, gyönyörű ívvel rendelkező, és igazi drámába torkolló karakterfejlődésnek köszönhető, hogy nálam a House of sand and fog a fentebb említett, nehezen elviselhető ballépése mellett is beírta magát a legfajsúlyosabb drámák közé. Az olyan jeleneteket, mint amikor pl. az odáig egy harmatnyi érzelmet sem tükröző Kingsley véres ingben, önkívületi állapotban és könnyezve rohan végig az utcán a fiával a karjában, vagy amikor beadja a feleségének a mérget, és ahelyett, hogy legalább megpróbálna a szemébe nézni, elfordul és megremeg, a büdös életben nem felejtem el. Hab a tortán, hogy Kingsley élete alakítását szállítja, és a számomra legszebb színésznőnek is számító Connellyről sem tudok negatívabban nyilatkozni. Nagyon nagy kár a második harmadáért, de a hatása még így is must-see drámává emeli.

2016-09-18 04:53:28 ChrisAdam (3) #13

Hullámzó film. Nagyon grandiózus sztorit dolgoz fel, ami habár kívülről kevésbé az, hiszen csak pár ember közt zajlik, mégis belül óriási harcot vívnak meg egymással és önmagukkal a szereplők. Bravúros, hogy két messze eltérő kultúrát szólaltat meg, ezzel nem csak egy szimpla amerikai sztorivá teszi a filmet, hanem külön egyediséget, pikantériát ad neki. Ki kell emelnem Jennifer Connellyt, aki a hátán viszi a filmet, s nem csak azért mert minden egyes szcénában - akár sír, akár nevet, akár csak szenvedélyesen néz - gyönyörű, hanem mert kiemelkedő színészi tudásának legjavát villantja meg. Remek jelenetei vannak. Ugyanez elmondható Ben Kingsleyről is, akinek ugyanakkor habár vannak erős jelenetei, nem mindig több, mint egy átlagos Ben Kingsley. Megemlítendő még az operatőri munka, számos gyönyörűen felvett jelenet van, amely emeli a film minőségét.
De.
Miért is hullámzó a film? A grandiózus, nem annyira megszokott sztori mögött igencsak gyerekcipőben járó rendezés és forgatókönyv van. A történet tálalása, kidolgozása és vezetése suta és a drámai, érzelmes vagy éppen katarzist okozó jelenetek is ritkán vannak a helyén. Sokszor inkább művi, műanyag, Hallmark-szintű drámát kapunk, amiből Jennifer Connelly rázza fel a filmet. Néhol a szövegek is suták, a műanyag drámát pedig igencsak erősíti a zene, melynek olyan jellegtelen szaga van, hogy már csak azért is odafigyel az ember, hogy hogyan lehetett ennyire sablonmuzsikát adni a hangsávba. Hullámzó azért is, mert olykor tényleg érezni azt, hogy valami nagyon mélyet akar mondani, de aztán valahogy a levegőben marad és nem ér célba. Ugyanígy van a finálé is, ahol hihetetlen lassításokkal, szekvenciákkal, drámai drámáskodó zenével próbálják a katarzist vörös szőnyegen hintóval a néző elé hozni, de aztán pont ezért nem ér célba, no persze meg azért, mert valahogyan szörnyen didaktikus és művi fináléban lesz részünk. S ezzel el is érkeztünk a történet gyengeségéhez - mintha a történet lett volna a fináléhoz írva, s nem fordítva. A történet vége csak ez lehet, más nagyon nem, különben nem szól nagyot. Az pedig kell, ha elégedett nézőt akar szerezni, mert egy íztelen, savanyú lezárás se tett volna jót a filmnek természetesen. Így viszont egy igencsak életszerűtlen finise lett, ami nemhogy drámai nem volt, de inkább hiteltelen, s ezáltal kissé nevetséges - már csak azt vártam, hogy a főhős is ugyanúgy tegyen az utolsó jelenetekben, mint ahogy a külföldi pár.
Ezek mellett olyan apróságok is zavartak, amikre igazán figyelhettek volna. Például az, hogy iráni család egymás közt miért hortobágyi angol akcentussal beszél és Kingsley miért ebben a dialektusban imádkozik az istenéhez, mikor olykor-olykor még a nyelvtant is rosszul használja. Vagy például számos vágás nem volt a helyén, vagy az idő valamikor jelenetenként váltakozott - amikor a biztosúr meglátogatta először az iránit, a jelenetben egész végig nappal van, de amikor kimegy, már éjszaka. Meg ilyenek. Az ilyen úgy bosszant. Ha én először észrevettem, akkor valószínű a rendező, a vágó és a unit is.

Nem húzom tovább a film ekézését, összességében nem volt rossz, sőt, hajszálnyira csúszik meg a négyestől, ezek az ostobaságok, amatőr kis dolgok bosszantanak fel, amik miatt nem tudom azt mondani, hogy jó film. A mély, tanulságos, remek történetet szívesen látnám újra feldolgozva, egy sokkal tapasztaltabb, kevésbé sablonokból építkező rendező kezében, egyedül Connellyt fogom sajnálni, aki az egész film üde színfoltja, zseniális, miatta érdemes volt látni.
55%

2011-02-27 17:22:05 dézi (5) #12

tényleg nem nagyon lehet belekötni. örülök, hogy megnéztem.

2010-02-03 20:36:33 zoli90 (5) #11

szuper film. Ezt látni kell.

2009-09-03 02:04:20 Kakimatyi (5) #10

A DRÁMA, csupa nagy betűvel, és igen, én is csak a 21 grammal tudom összehasonlítani. Hibátlan !

2009-01-14 21:25:33 csfantom (4) #9

gyönyörű volt.

2008-11-15 12:31:52 Dió (5) #8

Ezt is érdemes volt újranézni, nem tudom, hova tettem a szemeim anno a moziban. A finálé drámai súlya már-már a 21 gramméval vetekszik. A baromi erős alakítások mellett (Úristen, mit csinált itt Kingsley) mindennél megrázóbb a főhős ráeszmélése arra, hogy hibázott: az elején egy undorítóan negatív, ugyanakkor nagyon erős figura, a végén pedig a legérzelmesebb szereplő a filmben - csodálatosan megoldott pálfordulás. És az ár, amit mindezért fizet - ettől lesz igaán kegyetlen a vége.

2008-11-12 13:45:57 zsuzso (5) #7

jennifer conellytől még nem láttam rossz alakítást:) (aprótitkok, rekviem.) és az iráni fiú is erős.

2008-11-10 13:02:55 hhgygy (5) #6

Én is tegnap láttam, 9/10. Ben Kingsley nagyon tetszett, nem beszélve a női főszereplőről:-)

2008-11-09 23:01:08 zsuzso (5) #5

rettentően kontrasztos végig, de ez - habár néhány kép kiszámítható - soha sem lesz közhelyes. nagyon szép film.

2008-07-05 19:37:29 Fischer Erzsébet (4) #4

07.03-án adták a Duna TV-n, most láttam, nekem tetszett.

előzmény: mrfaktor (#3)

2008-06-09 22:32:52 mrfaktor (5) #3

Durva, nagyon.
9/10

2007-07-07 21:33:46 yuriko (?) #2

Szerintem pedig ez egy csodálatos film, amit mindenkinek látnia kell!

10/10

2005-02-02 19:17:59 cucu (3) #1

Ebben a filmben elvileg mindenben megvan:
- remek színészek
- jó alapsztori
- már-már hamleti kidolgozás: hiába létezik elvileg viszonylag egyszerű és elfogadható megoldás, a sors (vagy a szereplők múltja) csak a lehető legtragikusabb kimenetelt engedi.
Hogy ennek ellenére miért nem tetszett? Nem tudom. Vagy én vagyok a hülye, vagy Vadim Perelman. Tessék kipróbálni!