Tár (2022) ☆ 👁

(Todd Field)

amerikai dráma, zenés film

3,7
★★★☆☆
174 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Francesca Lentini a filmben Tár asszisztensének neve, a valóságban pedig így hívják a film New York-i line producerét.
Sebastian Brix a filmben a karmesterhelyettes neve, a valóságban pedig így hívják az első rendezőhelyettest/coproducert.

Tár izlandi nyelven azt jelenti, hogy könny(ek).

A filmből kiderül, hogy a főszereplő magyar származású. Miközben Alec Baldwin podcastját halljuk, aki Tárral beszélget (és csak a hangjával szerepel a filmben), láthatjuk, hogy valaki – sejthetően Krista – épp a művésznő Wikipedia-szócikkét szerkeszti. Moziban valószínűleg képtelenség kiszúrni, ki kell kockázni.

"Bár többen is azt hiszik, hogy a TÁR-t egy valóban ezen a néven élt karmester története ihlette ez nem így van, még ha Field vett is inspirációt a valóságból, Lydia Tár személye fikciós. És most kiderült, hogy a név kiválasztásában Cate Blanchett is részt vállalt, méghozzá egyszerre különös és vicces módon.

A színésznő ugyanis a budapesti forgatása alatt lett figyelmes a >>gyógyszertár<< szavunkra, s bár kimondani nem tudja, megfogta őt a szó, különösen a >>tár<< csengése. Innen pedig nem volt megállás, elérte Todd Field rendezőnél, hogy így nevezzék azt a karmestert, akit a filmjében alakít.

Field eredetileg Tar névre írta a karaktert, majd Blanchett azt javasolta, hogy legyen Tarr, mert annak is jobb a csengése, végül amikor Budapesten forgatta a Borderlandset kiszúrta a Gyógyszertár szót egy épületen, majd lefotózta és elküldte azt Fieldnek. Ezzel megszületett Lydia Tár."

(forrás: filmsor.hu)

Cate Blanchett erről beszélt egy twitteren megosztott online beszélgetés során.