Kritikák, elemzések
[filmtett.ro] Szépség és szörnyeteg
A csúcsról lehet a legnagyobbat bukni, tudja ezt Lydia Tár is, akit tisztelt és irigyelt művészként, ikonként és példaképként ér utol bűneiért a jogos kiközösítés. Ismerős? Nem véletlenül.
[fenyfestokblog.wordpress.com] Miért irtózom Lydia Tártól? (mokiszin)
Nem tudom, hogy láttam-e már olyan filmet, amiben csak egy összetevőt tudtam jónak nevezni. De végre megkaptam ezt az élményt.
[tiszatajonline.hu] A karmesternő
Jéghideg, tűpontos jellemrajz egy briliánsnak tűnő, de valójában széthullásnak indult elméről: az ígéretes családi melodrámát hamar panelekbe fojtó A hálószobában után Todd Field ezúttal valóban bebizonyítja, miért tartják néhányan a kortárs amerikai mozi egyik ritkán lehetőséghez jutó zsenijének.
[telex.hu] A legmerészebb #MeToo-filmben egy leszbikus nő a szexuális ragadozó
Todd Field rendezői visszatérése úgy áll bele a cancel culture-be, hogy mindkét oldal megkapja a benne a magáét. Miközben valójában a direktort nem a kultúrharc érdekli, hanem a gyarló főhős, aki nehezített pályán jutott el a csúcsra, hogy onnan igazán látványosat zuhanjon.
[recorder.blog.hu] A maestro egy szörnyeteg - Tár (filmkritika)
Cate Blanchett élete alakítását nyújtja Lydia Tár, a fiktív karmester szerepében, aki szakmailag mindent elért, de emberileg mégis csak a megsemmisülés lehet a sorsa. A Tár mindent elmond napjaink cancel kultúrájáról de úgy, hogy közben bízik benne, hogy a nézői gondolkodó lények, akik képesek összerakni a puzzle darabjait.
[hetediksor.hu] Egy inzultálóan kifinomult felkiáltójel (MoziJegyző)
Határozottan ráfogsz a karmesteri pálcára. Előtted a teljes szimfonikus zenekar, akikkel már fél éve minden áldott nap erre a koncertre próbáltok. A kottád széljegyzetei emlékeztetnek az összes olyan fogásra, amitől ez a Te műved. A következő órákban a közönséget a kreatív döntéseid mágikus hatása alá fogod vonni. Te vagy Lydia Tár, a Művész. És nincs az a közönségben megcsörrenő telefon, ami az alkotásod útjába állna. Vagy mégis?
Hivatalos oldalak
Egyéb oldalak
[magyarnarancs.hu] Tom Cruise a világ mellett néha egy-egy karriert is megment
A színész szabadította ki a Tár rendezőjének első moziját Harvey Weinstein karmaiból.