Barbarian (2022) ☆ 👁

Barbár

(Zach Cregger)

amerikai horror, thriller

3,6
★★★☆☆
127 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2022-11-04 18:20:50 Dió (2) #14

Hát, azért ez egy elég elnéző álláspont. :) Mármint az én értelmezésemben nem feltétlenül arról van szó, hogy ennek szándékosan a suspension of disbelief az alapja, mintsem inkább arról, hogy az írók egyszerűen annyira szartak a sztori megírásába, hogy az így csak akkor működik, ha mint néző leszek olyan kedves, hogy a suspension of disbelieffel kifürdetem őket a mocskukból. :D

De ha már kénytelen voltam megpróbálni (mert én is meg szoktam, hogy ne legyek minden jónak az elrontója:)), leírom még konkrétabban, hogy ebben az esetben szerintem miért nem mosdatható ezzel a film:
1. Az olyan dolgokat, amik nélkül a film alapja sem működne, én is meg szoktam próbálni elfogadni, amíg ízlésesen tálalják, és nem csinálnak belőle túl nagy baromságot. Például az általad spoilerben írt dolgot én sem kifogásoltam, mint ahogy azt sem mindig szoktam, hogy egy akciófilmben a golyók nem találják el a főhőst. De a Barbarian többi sutasága szerintem azért nem védhető ezzel a fajta suspension of disbelieffel, mert ugyanúgy működött volna a sztori az idióta rendőrök, a rémbébi bezárt pincéből való mágikus kimászása és cél nélküli éjjeli ajtónyitogatása, a wtf módon kaja és gyógyszerek nélkül barlangban elélő apa, vagy a hatemeletes zuhanást túlélő és mások karjait letépő szereplők (stb.) nélkül is, tekintve a szerepük sokkal inkább merült ki a nézők komplett hülyének nézésében, mint a sztori egyről a kettőre jutásában.
2. A "filmnyelvi megoldásokat" illetően meg, amire lentebb célzol: nem mindegy az sem, mennyi ökörség hivatott mennyi filmnyelvi bravúrt kiegyensúlyozni. A példa kedvéért ott a Sunshine, aminek egy baromság a fináléja, de ott csak az az egy bizonyos hülyeség húzza le a sztorit és egyensúlyoz ki egy kész audiovizuál-orgiát. Ezzel ellentétben a Barbarian második fele roskadásig van tele ökörségekkel, és én ott már olyan nagyon különleges filmnyelvi megoldásokat sem láttam, a hatvanadik perc környékén ugyanis minden, ami cool, ment ki az ablakon, hogy átadja a helyét olcsó, értelmetlen red herringeknek. Vagy mi fölött siklottam el?

előzmény: kaamir (#12)

2022-11-04 10:06:45 fempolip (5) #13

Váratlanul ért ez a film, hiába láttam hogy mindenhol megosztják, szándékosan elkerültem mindet nehogy befolyásolva legyek.
Hogy mit láttam? Úgy gondolom egy hetvenes évek-nyolcvanas évek lenyomatát, főleg olasz vonalat.
Legalábbis a sztori szempontjából.
megvalósítás totál amerikai.
Ami nem tetszett az a Wrong Turn szériában és más horrorokban is a megállíthatatlan die hard főszereplők. De mivel láttam már nagyobb baromságot, el is engedtem.
Az egésznek van egy olyan aurása, ami miatt még abszolút izgulni is tudtam az egész film alatt.
Ami ritkaság számba megy!
A szereplők jól hozták a karaktereket, de hiába volt itt Long, nekem akkor is a szörnyek vitték a prímet.
Szenzációsan néztek ki, ráadásul nem egy dimenziós véglényként!
Szintén óriási húzás!
A látványra sem lehet panasz. Viszont inkább beteg elgondolás, mint brutális látvány.
Az alagút/katakomba részek pedig valóságosnak tűnnek.
Nálam az év egyik meglepetése, horror fronton pedig top hármas alkotás.
Még ilyen alkotásokat!
Még hogy kevés a jó horror manapság.....

2022-11-03 13:46:29 kaamir (4) #12

Szerintem minden hiba, amit felsoroltál, teljesen jogos és még lehetne is sorolni. Én azért adtam rá (némi győzködés után :)) négyest, mert ebben a filmben sokkal fontosabbak a filmnyelvi megoldások, mint a történet. És ha ezekben ekkorát villant egy film, akkor hajlandó vagyok elnézni a logikátlanságok felett.

Pláne, ha a történet eleve egy nonszenszre épül, mint az általad is említett Quiet place.

Teljesen nyilvánvaló, hogy ezt a házat senki, soha nem bérelné ki. Jól szituált, középosztálybeli fiatalok megnézik a Google Mapsen, hogy hol fekszik, és eszükbe se jut betenni a lábukat ilyen környékre. De ez kell ahhoz, hogy egyáltalán legyen film, mint ahogy a Quiet place vak lényei is nettó ökörségek, de hát erre épül a sztori.

Szóval ha egy filmnek eleve a suspension of disbeliefre az alapja, akkor én nem várom el, hogy a továbbiakban 100%-ban logikus, hihető legyen a történet.

előzmény: Dió (#10)

2022-11-03 13:10:17 sa22 (3) #11

Kiválóan indul, de borzasztóan el van nyújtva a sztori. Még ez sem lenne olyan nagy baj, ha nem ezekkel az elhasznált, 200 éves bugyuta klisékkel operálna a forgatókönyv..

2022-11-02 19:39:34 Dió (2) #10

A nyitány az első 45 perccel nagyon erős. Aztán amikor erre rá még Pennywise bohócunkat is váratlanul kiírják, majd ad hoc vágnak a kaliforniai napfényben áztatott Pacific highwayre, már pláne a székem szélén ültem, hogy ebből mekkora film lesz. Sajnos akkor még nem tudtam, hogy a film utolsó negyven percére írót cserélnek, de olyannyira, hogy a DUMBarian találóbb cím lett volna.

Az olyan apróságokba most bele sem megyek, hogy a csaj fényes nappal besurran a házba, majd rögtön kijön és már éjjel van, vagy hogy Justin Long karakterének a barlangban futkosva egyik percben még nincs telefonja, a másikban pedig hirtelen van. Ennél jóval nagyobb dolgok zavartak:
1. Onnantól, hogy felfedezik a pincét, nincs ember, aki oda lemenne egyszer, majd még egyszer, majd még mélyebbre, stb. Helyette kipucolsz a francba, és hívod a rendőrséget.
2. A rendőrök végre kijönnek, látják, hogy nem drogos a csaj és igazat mond (és valszeg tudják, hogy pont azon a környéken tűnt el vagy 30-40 nő, amihez ennek simán köze lehet), de egyszerűen otthagyják őt(?).
3. Az a dög hogyan jön ki éjjel a pincéből, ha egyszer az belülről nem nyitható? Ha végig az a célja, hogy babusgasson majd legyilkoljon mindenkit, mi a picsáért NYITJA KI szimplán a csaj hálószobaajtaját, majd bújik vissza az odújába? Hogy lehet, hogy évtizedeken át egy AirBNB bérlőt sem hurcolt le magához vagy hogy egyáltalán senki sem hallotta őket? És éjjelente hogy megy ki a házból?
4. Az előző tulaj hogy került le a pincébe, és az új hogy vette meg a házat úgy, hogy fogalma sem volt róla? Egyáltalán hogy nem nézte meg, hogy hány ajtó van a pincében és hova vezetnek, pláne ha az alapterület ilyen fontos volt neki?
5. A kedvencem: a mozgásképtelen apa hogy élt odalent évtizedeken át KAJA ÉS GYÓGYSZER NÉLKÜL, feltéve, hogy a susnyásból szalasztott rémbébi nem ment el neki bevásárolni a Tescóba minden héten?
6. Ha semmi utalás nem volt rá, hogy a dög természetfeletti berkekből származna, hogy élt túl egy elütést, falra paszírozást és egy hatemeletes, arccal előre betonra zuhanást? Illetve ha se a napfényből, se normális élelemből nem jutott neki sok, hogy cseperedett kétméteres Hulkká, aki puszta erőből tépi le random emberek karját? (Hogy a főszereplő csaj hogy éli túl ugyanazt a hatemeletes betonra zuhanást, és hogy kerül még a dög fölé is, ha egyszer ő esett le először, azt már hagyjuk is.)


Annyi benne a baromság, hogy nem tudom, nem a Quiet place írója nézte -e meg sunyiban a Don't breathe-t, és súgott az asztal alatt a Barbarian írójának. Mint ahogy azt sem értem, ti hogyan tudtatok erre négyest adni, ha egyszer sokan ugyanezekre panaszkodtatok, és ezek ilyen csőstül jönnek? Vagy én siklottam el egy valag részlet fölött? Mert az én értelmezésemben az utolsó negyven perc egyszerűen úgy ontja a nonszenszt, hogy azzal a néző hülyének nézését majdnem a fentebb említett horror szintjére emeli.

2022-10-28 20:40:15 lizardking (4) #9

Jó film, de hogy mitől ez az év egyik legjobb horrorja, azt nem tudom. Semmi eredeti nincs benne, sőt, a történet egy tipikusan b-filmes, hovatovább exploitationös beteg állatság (néha maga a cselekmény is). A szereplők irritáló balfaszkodása is elég tucathorroros megoldásokat szül. De kétségtelenül van stílusa, feszült a hangulata, a zenéje kiváló, a színészek is jól játszanak. Viszont nem tudom kiverni a fejemből, hogy a kritikusok ajnározása nem köszönhető-e véletlenül az enyhe (tényleg nem tolakodó, emiatt ne hagyjátok ki) #metoo-s áthallásnak IS...

2022-10-28 11:33:38 Ubul (4) #8

a nyilvánvaló hülyeségek miatt majdnem hármas

pl rendőrök. Ott áll a ház előtt két kocsi, nem tudnak bemenni, fel se merül bennük hogy van bent valaki a két kocsiból.
Főszereplő csajnak a cuccai bent, tudja igazolni magát

Tudom, nem lenne így a vége, ami viszont a Hege által írtak miatt lett "rossz".
majdhogynem mindenki túlél mindent, többször is. Lőtt seb, magasról leesés (és hogy került a szörny főszereplőnk alá, ha ő esett először)

Ettől függetlenül a hangulat, zene, többé-kevésbé story megérdemelt nálam egy gyenge négyest.
Az pl tök jól adta
hogy nem egy este alatt történtek a dolgok, sőt, nap közben is voltak jelenetek, kicsit kiküszöbölve az esti/éjszakai horror-kliséket

2022-10-28 01:13:55 Hege (3) #7

Tökélyre volt járatva a suspense, tényleg pattanásig feszültek az idegek és erre a fantasztikus zene és hanghatások is rátettek egy lapáttal. Körülbelül 80 percig úgy éreztem, hogy a nyilvánvaló hibái és logikátlanságai ellenére is egy különlegesebb horrort látok, azonban az utolsó 20 perc, ahol szinte mindenki halhatatlan és mindent túlél visszarántotta a Barbariant a befejezését tekintve a tucathorrorok közé. Kár érte.

2022-10-27 19:48:19 kaamir (4) #6

Teljesen igazad van. Meg is adom rá a 4est. Köszönöm!

előzmény: Rorschach (#5)

2022-10-27 18:45:27 Rorschach (4) #5

"Cregger filmjében igazából a világon semmi nincs, amit ne láttunk volna korábban."

Ez való igaz, ám szerintem ezt a lécet elvárásként tartani egy Barbarian elé azért erős. Nincs benne semmi formabontó, de van benne rengeteg értelem és törődés. Amellett, hogy működik a filmben a körömrágós thriller-vonal és a rejtély is a horror mellett nagyon sokáig, láttam fantáziát a szerkezetében és a kamerakezelésében is, ezek pedig ritka kincsek így egyben. Szerintem a Barbarian feszült, érdekes és jó nézni.

Sőt! A spoilerben írtakhoz annyit fűznék hozzá, hogy
a film eleje azért is működik annyira, mert telitalálat a casting. Ha Bill Skarsgård, a.k.a. Pennywise játssza Keith-t, nyilvánvalóan gyanús lesz minden levegővétele, és külön örültem annak, hogy minden hozzá köthető elvárást kidob a film az ablakon az ominózus jelenetben. Nemcsak önmagában erős a banya felbukkanása, hiszen 1. megkapjuk a szörnyet és 2. rögtön premier plánban követhetjük, ahogyan szétveri valaki fejét, de 3. az a valaki történetesen épp az, akire eddig jobb híján nagyon ráhúzta volna a kedves néző a vizes lepedőt. Szerintem így kell sikeresen csavarni a nézői elvárásokon.

Mindemellett amit a történet lyukairól írsz, azzal javarészt egyetértek. Volt vagy három olyan pillanat, amikor ordítottam a tévével, hogy hívjuk már a rendőröket, a jelenet pedig, amikor pedig sikeresen hívják őket, hagyott némi kívánnivalót maga után. Ugyanígy nem vagyok teljesen kibékülve a film végével (ha mocskos szemét zárást kapunk, amelyben kisül, hogy Justin Long A barbár, most örömtáncot járnék), és azzal, ahogyan odáig eljutunk. De még így is adott a film annyit, amennyit vártam tőle - pedig sokat vártam -, annál pedig többet, mint idén bármely más horror.

előzmény: kaamir (#4)

2022-10-27 09:31:46 kaamir (4) #4

Az egyik részem érti a lelkesedést a Barbarian iránt, mert ez tényleg egy jól sikerült horror. Remekül teremt hangulatot és feszültséget, van benne pár váratlan húzás, viszont nincsenek benne olcsó megoldások, és egy percre sem megy le gagyiba.

A másik részem viszont azt mondja, hogy ennek kéne lenni a minimumnak. Cregger filmjében igazából a világon semmi nincs, amit ne láttunk volna korábban. A történet pedig - bár könnyen csúszik - sajnos telis-tele van lyukakkal, és hát az igazi mélység is hiányzik belőle (annak ellenére, hogy sok komoly témát felvillant a film).

Nekem ez a film egy folyamatos ígéret volt: majd mindjárt átmegy jóba, aztán zseniálisba, de nem, ez sosem történik meg.

(Amúgy engem jobban érdekelt volna az a film, amiben nincs rémanya az alagsorban, csak két ember, akik ugyanazt a házat bérelték ki, és köztük szabadul el a pokol.)

2022-10-26 10:40:58 bambula (4) #3

A film sajnos a magyar mozikat kihagyva(a film esetében kiváncsi lennék, hogy kin vagy min múlott a magyar mozibemutató) a Disney+on debütált a mai napon szinkronosan és feliratosan egyaránt.

2022-10-26 09:49:45 Ubul (4) #2

meg jöhetne a magyar felirat is :D
viccet félretéve már vártam egy ideje, jó látni a pozitívabb kritikákat, kellett már egy normálisabb horror az év vége felé is...

előzmény: Rorschach (#1)

2022-10-25 21:59:59 Rorschach (4) #1

Jajjj de jó volt. Mutassák szépen befelé nálunk is minél hamarabb, hadd üljek be rá hetven liter popcornnal felvértezve.