Köszi! Végülis tényleg az ő karaktere az, akire a legkönnyebb ráhúzni a filmcímet, bár nekem még így sem teljesen helytálló. Justin Long karakterével kapcsolatban nem feltétlenül a barbár szóra asszociálnék.
előzmény: Rorschach (#31)
Ebben számomra egyáltalán semmi fura nincs.
Long karaktere a barbár, mert kulcshelyzetekben ösztönlényként viselkedik, civilizált álruháját ledobva.
ezt nem tagadom, tényleg fura :)
előzmény: pelu (#29)
Valóban a Barbary Streeten játszódik a film, efölött sikeresen elsiklottam, de utánaolvasva ezenfelül még a rendező sem tudott egyértelmű további magyarázatot adni a film címére. Azért ez sem egy jellemző dolog, hogy egy mozi készítője sem biztos benne, hogy miért is az az alkotása címe, ami. Jót nevetek ezen, modern filmkészítés... :D
előzmény: Ubul (#28)
ha az eredeti címet nézem, többértelmű, hisz az utca neve is és ezzel együtt utaltak az igazi ilyen utcára is , szintén a hasonló állapotok miatt (ha jól veszem ki)
rákeresve hogy miért ez lett a cím, alapból "placeholderként" adták rá, aztán rajta ragadt.
De van róla cikk amúgy, hogy miért ez lett, ami
előzmény: pelu (#27)
Egyébként nekem valahogy ez a cím sem kapcsolódik komfortosan a filmhez...
Förtelmes rossz, elképesztően gagyi. Egész jól indul a film első szakasza, de aztán akkora baromságba megy át, ami miatt csak azért nem kap karót, mert amolyan bűnös élvezetként sikerült megnevettetnie néha. Gondolom a készítők is szándékosan mentek el amolyan B-filmes, exploitation irányba, mert amúgy még ennyire sem lehetne értékelni. Mondjuk nekem így sem nyerte el a tetszésemet.
A film körüli ováció viszont érthetetlen, tényleg max a metoo-s témának volt betudható talán.
Dió szerintem ChrisAdam a kérdést a populáris mainstream horrorra értette, nem pedig a teljes horror zsánerre. Nagyon sötétnek látod a jövőjét a horrornak, de szerintem nem kell féltened, mert mindig volt és mindig is lesz, és az igazán jó szerzői darabok, illetve a másik véglet a trash, mindig periférián mozgott. De szerencsére, ahogy írtad is, mostanában is voltak igazán jó darabok a műfajban, amellett, hogy kitermelődik egy tömegeket vonzó mainstream vonal, de ez minden korszakban megvan csak más köntösben, más elvárásokkal (Rémálom az Elm utcában, Péntek 13.). A mainstream horror esetében nekem az a bajom, hogy folyamatosan próbálkoznak olyan franchise-ok újraélesztésével, ami mondjuk 40 évvel ezelőtt működött, de most már nem működnek igazán, mert mások az igények, de ennek ellenére azért erőltetik a gyártók, mert ott leginkább már csak a pénz dominál. És ebben az esetben tökéletesen értelmezhető amit írtál, hogy hülyére veszik a nézőket, mert már csak a címmel akarják bevonzani őket, a sztori, a horror valódi célja már nem is érdekes a gyártónak. Ugyanakkor van a mainstream horrornak egy elvitathatatlan előnye is, hogy kitermel egy olyan zsáner nézői oldalt is akik nem elégszenek meg ezzel, hanem igen is kíváncsiak a régi idők jó horrorjaira, és keresik a mostani jó darabokat, valamint szülnek igazi nézőből, rajongóból lett szerzői filmkészítőket is. Ismerek olyan nálam fiatalabb nézőket, akiket például a Hang nélkül első része terelt a horror - nem populárisabb - műfaja felé. Szóval úgy is lehet erre mainstream horrorra tekinteni, mint egyfajta "kapudrogra" vagy "pettingre" a zsáner tekintetében és ez a gondolat talán megnyugtatóbb, mint az, hogy "lejáratják" ezt a műfajt.
előzmény: Dió (#24)
"Úgy hozták magukkal a mainstream horror jól ismert butaságait. De hát nem erről szól ez a műfaj már évtizedek óta?"
Sajnos a Quiet place-k és Barbarian-ok korában eljutottunk odáig, hogy amikor ilyet olvasok, az nálam már egy nagyon durva triggert ébreszt fel. Őszintén nem értem ugyanis, hogyan lehet ennek a filmnek a mainstream fordulatait egy lapon említeni a közelmúltban készült olyan horrorokkal, amik úgy voltak igenis jók és használták még a legordenárébb sablonokat is, hogy közben nem nézték teljesen hülyének a nézőt, és nem verték őt agyon egy olyan sztorival, ami konkrétan alapjaiban sem történhetne meg. Szóval próbálom látni a fától az erdőt, de nem megy, és ez azért zavar, mert amíg tömegével születnek ilyen vélemények, mint ez, addig semmi sem fog gátat szabni annak, hogy olyan irányba menjen el a mai horrorgyártás, amiben a józan paraszti ész és a logika már morzsáiban sem lelhető fel. :(
előzmény: ChrisAdam (#23)
Rávágtam a négyest, pedig sok mindenben egyetértek a kettesekkel is. Egyrészt, nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én már egy jó ideje elegánsan elengedem a fülem mellett az olyan nagyívű kijelentéseket, minthogy ez az év ilyen-olyan filmje, főleg mikor az év jó része még hátravan. Meg amúgy is: ezt majd az utókor mondja meg igazán.
Végső soron pedig csakis a filmnek tesznek jobbat ezek a hangzatos szalagcímek, lelkes marketingkampányok, mert a néző úgy ül le elé, hogy a megváltást várja. Az én filmtáramban pedig vannak csak egyszerűen jó filmek, amik mögé felesleges bármit látni, nem tiszte újat feltárni, egyetlen dolga, hogy a jól bevált recepteket ügyesen és szórakoztatón használja. Azért is merül fel bennem ez a téma, mert nemrég a Nope-ot láttam, ami ugyancsak ebbe bukott bele. Ki lett kiáltva a második eljövetelként, miközben semmi több, mint egy jól összetett szórakoztató film.
És igen, a Barbár tele van kisebb hülyeségekkel, mert az alkotói amilyen bravúrral gyúrják össze a horror ezredjére is újragyúrt elemeit, úgy hozták magukkal a mainstream horror jól ismert butaságait. De hát nem erről szól ez a műfaj már évtizedek óta?
Elég régóta jött szembe horror, ami a szart is kiszedi belőlem, a rendező zseniálisan feszíti a húrt, ráadásul sokszor igencsak meglep, és látszik az igyekezet arra, hogy azért némi maradandóval is felemelje az egyszerű kis történetet - ez nagyon is javára válik: zseniális szekvencia, amikor a csávó a pincére találva mérőszalagért szalad, de ugyanígy nagyon jó a háttérben megbújó kritika a metoo vagy a rendőri jelenlét felé, miközben megbirizgálja Amerika "padló alatt megbújó" történelmének is (ezt a kifejezést Sufjan Stevens egyik dala kapcsán jegyeztem meg, nagyon találó). Ugyancsak zseniális, ahogy keresztülhúzza a néző Keith felé felépített előítéletét, de az is, hogy végül az erőszaktevőt egy másik erőszaktevő leszármazottja öli meg. Ezek az apró kis dolgok azok, amik mégis maradandóvá teszik a filmet, de külön tetszett, hogy mégsem csinál faksznit belőlük, hanem a horrorra összpontosít.
Nem vitázol? Sajnálom, mert esetleg talán néhány ilyen párbeszéd után talán közelítene a véleményünk, hogy kibeszélnénk a filmet, a környezetét pro és kontra.
Az IMDb egyre vékonyabb támpont, leginkább keresek rajta maximum filmeket, főleg ha nincs leírás magyarul akkor próbálom fordítani, igaz elég rossz. Nem én vagyok a legkreatívabb az biztos. De ez más, eltértem a tárgytól.
Szóval én meghallgatom az érveket, ellenérveket de legjobban szeretem ha az ember a maga véleményét formálja. A számokat pedig még csak nem is tartom különösebb véleménynek mert nincs igazán érve.
Az év meglepetése..ez is olyan hogy ki hallott ról, ki nem. Én is sokszor használom. Min lepődünk meg ugye, azon hogy milyen jó, vagy azon az összefüggésen hogy milyen jó ahhoz képest hogy nem hallottam róla. (Ugye számomra legjobban kijövő ellenértv a szuperhős filmek, amiknek a fél esszenciáját elkezdik különböző trailerekben, képeken stb. csepegtetni, és a végén ha jó a trailer, szimpatikus stb akkorára dagad az elvárás hogy személyes bukássá minősülhet a film. De legtöbb embernél azért működik a pszichózis és gyermeki buzgalommal várja, majd pedig annyira tudat alatt beleépül az hogy "jó" az a film (függetlenül attól hogy tényleg jó vagy sem) hogy mindenképpen pozitív érzése lesz. Kicsit talán pavlovi reflex...
A filmről, és hibáiról: igen sajnos vannak logikátlanságok, de nálam máshogy épül fel egy összegzés. ennél a filmnél elnézőbb is voltam, mert ahogy írod te is olyan jól kezdett. (Mondjuk én 7-8 csillagot vezetnék be, mert nekem jobban elosztható lenne hogy mennyire jó avagy sem egy film, de nem az én tisztem ezt eldönteni)
Nagyobb költségvetésnél is voltak még nagyobb hibák..Ezzel nem fel akarom menteni ezt az alkotást, csupán viszonyítok. (Legjobb lenne ha ezek a logikátlanságok, filmben maradt hibák, nem lennének)
De ismétlem, mások a prioritások nálam. Ha a teljes valóságot néznék, akkor ilyen mutánsról igazából nem is lehet nagyon tudni, ekkora torzulással, leginkább az értelmi képességei, vagy a szive adná fel nagyon gyorsan. (Ajánlom a Freaks filmet, ahol tényleg emberi torzók (nem tudom mennyire pc ezt használni, ha van jobb, modernebb akkor írja meg valaki) a főszereplők)
De ha még távolabb lépünk (és összekötném a rendőrségi eljárással is) akkor ahogy említetted a fűtés mellett.. például hogyan tudta valaki kiépíteni az alagutat, egy kertvárosba. Mikor az egy békés környék, ráadásul amerikai terepen ez még nagyobb viszhangot vert volna. Ugyanis egy ilyen bányászat, nem kevés zajjal és idővel jár. A kitermelt földet hova, mivel és hogyan vitte?
Persze a környék nem a leg lakottabb és nem is a leg igényesebb. De a rendszer alapján nem is csak egy gödröt ásott ki.
A rendőri intézkedéshez megalapozott gyanú kell. Ráadásul, (sajnos én is nagyon sokszor) elvárom hogy mindenki logikusan döntésén. (Jó lenne egy film ami pont ilyeneken alapul, hogy mindenki tesz rá magasról, a rendőr nem intézkedik mert nincs kedve, vagy az életből vett példák hogy a kukás felrója a szemetet mondjuk, nem pedig elszállítja) De az életben is van példa ilyen "hanyagságra" nem is olyan rég bemutatott Dahmer filmnél, ahol ténylegesen megalapozott gyanú lett volna már korábban elfogni, de nem akartak, vagy maguk is undorodtak intézkedni a rendőrök.
Itt sem lehetett másként. Plusz, ha rosszul intézkedik, a károsult (aki mondjuk az épületben lakik, és betörik nála az ajtót, mert nem nyitja ki) feljelenti a rendőrt az pedig el is veszítheti a munkáját. Nagyon vékony jég, más szabály szerint működik mint az európai rendőrség.
Én ezt egy kitalációnak vettem, mármint a filmet, ami nem tényszerű alapokon épül hanem szórakoztatásnak, kb zero mondanivalóval.
A példaként felhozott Fresh ellenben sokkal inkább valószerűbb megközelítéssel működik, és pont hogy a végső fogócska rontotta el nálam, ami valószerűtlenebb. A két filmet nem is hasonlítanám össze.
(De ha mondjuk 7 csillag lenne a pontozás, sokkal közelebb állna egymáshoz a kettő, ugyanis ez kapna jó indulattal - és mert leült a rajongás a fejemben azóta, de nem akarom visszavonni az 5 csillagot négyesre- 6ot az meg ötöt mert a hármasom ott erős hármas. )
Szóval azt a filmet nem szeretném összevetni ezzel, mert teljesen más. De ha szeretnél vitázni erről, agy arról részletesebben, újra megnézem, jegyzetelek és egy mély elemzéstis csinálhatunk, majd összevethetjük hogy ki mit látott, mit érzett.
Végezetül, nekem ezek a filmek szórakozásnak tökéletesen megfelelnek. még ha nem is mond semmit akkor is mondjuk maximális pontszám. Semmi valóság alappal. De lehet egy trash is nálam közel tökéletes, vagy tökéletes.
És lehet egy szinten a legtöbb mondanivalóval, tanulsággal rendelkező filmmel. Nálam a szórakozás megelőzi a mondanivalót, logikusságot, ha az adott film ezt kívánja.
Ha kulturálódni akarok, előveszem a klasszikusokat mint Keresztapa, Modern idők, Metropolis amik tényleg jelentéssel bírnak, vagy elmegyek egy Klimt kiállításra, vagy Giotto remekműve előtt, akár többször is jegyet veszek, ha kell töltök el időt Padovában.
Én nem szándékozom mereven tartani a szabályokat.
Várom építő jellegű válaszod, üdvözlettel fempolip
előzmény: DevilTakeU (#19)
Én mindig is az IMDb-t néztem,ott azért idővel (a nagyon ritka kivételektől eltekintve) minden film a méltó helyére kerül. Néha ránézek a Metascore számokra is,de nekem az átlagnézők értékítélete (hogy úgy mondjam a nagy tömegé) a mérvadó,ráadásul nincs kőbe vésve,pont mint itt, állandóan mozgásban van a nézőszám,azaz a szavazatok emelkedésével,egy kritikusi pont meg véges,ami ma pld. 7.0,az 10 év múlva is annyi lesz. Megnézik negyvenen,lepontozzák,kijön az átlaga, és marad úgy - amivel nem lenne akkora baj,csakhogy itt van pont a Barbár esete,vannak filmek amik vagy aktualitásukat vesztik,vagy egyszerűen nagyon rosszul öregednek (Hitchcock filmjein egyszerűen elalszom..),mindegy,nem ragozom. :)
Anno még tékás koromban gyakran játszottunk olyat,hogy egy random filmet megnéztünk haverral/haverokkal hol együtt,hol egyszerre elindítva,majd bemondtuk A számot,azaz betippeltük hogy mennyin állhat. Meglepően sokszor lőttünk nemhogy a környékére ,hanem egyenesen telibe. Tudom,ez nem jelent semmit,de Metascore ill. Metacritic számot én még az életben nem találtam el.
előzmény: Ubul (#20)
én már imdb-re egyre inkább nem adok, akkor már metacritic. Persze itt most épp igaz, amit írsz, bár majd 100K szavazatra 7.1 egy horrorfilmnél szerintem kiemelkedő még most is.
A butaságok jogosak, és érthetőek az oldaladról. Én ezért nem merek sokszor egy filmet megnézni többször, mert akkor jobban kijönnek az ilyenek, mint mondjuk első élményre.
előzmény: DevilTakeU (#19)
Köszönöm a válaszokat.
Nálam - és ahogy olvasom,sokaknál - az utolsó 25-30 perc értelmetlensége (és butaságai) vágják tönkre az addigi remek élményt. Hiába tetszett nagyon sok embernek, IMDb-n is folyamatosan zuhan,7.6-on is volt stabilan,de már csak 7.1-en áll,azaz egyre többen látják a hibáit (vagy csak egyre többen gondolkodnak el rajta - vicces hogy a Vaksötét is pont ugyanennyin áll már csak,szintén 7.6-ról,és bizony azt is kikiáltották az Év meglepetésének jópáran).
Nem vitázom,annak csak örülök ha neked tetszett, komolyan, ám van amikor nem lehet bizonyos dolgok felett elsiklani (mondom,nekem is masszívan 4 csillagos volt a már említett utolsó etapig). Ott az Ómen - Damien az antikrisztus,elfogadom,nézem tovább,élvezem. Barbár: van egy belülről nem nyitható ajtó,amit a banya rendszeresen nyitogat,egy emberi test fejjel előre zuhan hat emeletet a betonra,majd 25 másodperc múlva feláll 2 csepp vérrel a homlokán,ezekre nem magyarázat a beltenyészet,nincs olyan hogy törhetetlen nyak vagy éppen koponya. A ház előtt van egy cirka 15 milliós autó, de azért a rendőrök lepattintják a csajt (akinek amúgy az összes holmija odabent van,simán tudná igazolni az Airb'n'b-s kontaktja,de akár az állásinterjúztatós csaj is). Olyan nem létezik hogy valakinek nem hiszek,mert csak, erre a rendőr csak annyit mond: hölgyem,csak egy betört ablakot látok... aha,és az nem tűnt fel a hígagyúnak hogy a szilánkok kívül vannak?? Akkor csak bentről jöhetett ki valaki,nem?
A színész tagnak van egy háza,amit egyszer valakitől,nyilván papírok és tervrajz alapján megvett, ám van alatta egy komplett pincerendszer fűtéssel (!) és árammal (!!), de nem tud róla? Sem ő,sem senki más? A nyomorék erőszakoló fószert ki gondozza? Min él,anyatejen? Honnan van víz,gyógyszer, eleve wc,papír,ésatöbbi? Koronás vagyok éppen, higgy nekem, napi 3-4 liter folyadék röhögve lemegy, egyebekről - tea,meleg leves,gyógyszerek - nem is beszélve... a Vaksötét is pont a hasonlók miatt übergagyi a szememben,egy nézhetetlen ostoba szemét,mert kb. 20 másodperc alatt megbukik az egy bizonyos alapötletre felhúzott sztori.
Sajnos ezek butaságok,de ahogy látom,nem igazán egyezik az ízlésünk,nálad a Fresh 3 pontos,nálam bőven 4. Nincs ezzel gond.
előzmény: fempolip (#18)
Mindenki ezt írja hogy az év horrorja.(már amiket olvasok és az nem sok. Gyakorlatilag ez az oldal plusz Facebook 2 csoport és néhány német vlog) tényleg ekkora hiszti kapott? Mert itt is 133 szavazóval 4 plusz én adtunk rá 5 csillagot..
Igaz nekem tetszik és top hármas volt míg nem érkezett pár ujabb alkotás.
Bár szubjektív vélemény de olyan horror dömping van és borzalmas sokszor a minőség. Halloween előtt konkrétan CA. 35 horrot láttam.
De felőlem lehet ez is az év filmje.
Az meg hogy ki mit mond...komolyan ennyit számít hogy hoisztinek érte vagy ellene?
Az egyénnek legyen jó vagy rossz szerintem.
Szóval visszatérve nem lehet hogy a hisztéria önmagát generálta mint anno a női szellemirtóknal? Csak ott negatív értelemben. Volt egy vezér és őrjöngött hisztizett a rengeteg birka ráadásul úgy hogy még nem is latta a filmet?
Függetlenül attól hogy a film jó vagy sem..
előzmény: DevilTakeU (#16)
Teljesen igazad van elég összecsapott lett a komment.
Visszaneztem hogy mikor kèszult..nos megvan mi befolyasolt..az hogy előtte a shark Inferno filmgyujtemenyt néztem végig. Plusz az elmúlt hónapokban megjelent horror mennyiség is rányomta a bélyegét a gyorsfogyasztasomra.
Persze ez nem mentség, figyelhették volna a nyelvtani helyességre.
Kezdem a válasz az elejével. Rengeteg barlangban mászkálós szörnyes horror volt b fronton az olaszoknak..csak ott nem családi beltenyészet inkább mutáns lények vagy vámpírok.
Ódon kastély földalatti járataiban. Erre gondoltam.
A többes szám alatt az apát is értem. Valahol nekem ő is egy elfajzott.
(Nem önmagam mentéseket, de tuti jön 2. Rész és lesz még több is) de itt egy kifejezett verfertozott volt és egy apa.
A szenzációs ki ezért tényleg erős. De viszonyítottam ismèt, és ismétlem, rengeteg rossz vagy még rosszabb filmet néztem meg előtte.
Nekem tetszett a mutáns. Ahogy a sziklák szemében a wrong turné filmeken és még sorolhatnám.
A nem egy dimenzióban pedig nem figyeltem az írásra és neked van igazad.
Visszagondolva emlekeimben már nem szuper film. Főleg hogy megnéztem az xet és a pearlt, még meg másokat is.
Szóval egyrészt az összecsapott munkáknak köszönhetően lett ilyen a véleményem másrészt hogy egyből a film után írtam pár jegyzetet harmadrészt pedig tényleg előtte rengeteg filmet fogyasztották a rossz és még rosszabb vonalból és örültem hogy kaptam egy számomra még mindig jó de nem kiváló alkotást.
Remélem nem sértettek meg vele.
előzmény: DevilTakeU (#15)
Annyira jó lett volna, ha jó lett volna. Sőt, tulajdonképpen tetszett, de hogy hivatalosan is ez lenne az év (vagy akármelyik másik másik év) horrorszenzációja? Már maga a felvetés is, vajon minek, egyben kinek-kiknek a kritikája? A bőséges de satnya termésé, a(z egyre képzetlenebb,ám annál lelkesebben pötyögő) twitterítész "énmárláttam"-huszároké, a lassan atomjaira bomlasztott nézői (hovatovább rajongói) elvárásoké, esetleg mindez együtt? Bár tudnám.
Én a Barbarian elé nulla előtudással ültem le, hatalmas elvárásokkal (naná!), szabályosan akartam hogy pofáncsapjon - ami aztán végülis összejött neki, csak nem a megfelelő előjellel. Sajnos.
A kb. 40 perces felvezetés pazar volt, nagyon tetszett, a meglepően messziről indító Justin Long-szegmens meg még talán annál is jobban (bár a legvégén, a "cumisüveg jelenet" alatt-után azért megrezgett a léc), hogy aztán jöjjön egy mindent is konteksztusba helyező, stílusában és hangulatában az eddigiekre rálicitáló flashback-rész, na nekem addig tartott az "erős 8-as" érzés. És akkor volt hátra még vagy 25-30 perc. :(
Nem azt sajnálom hogy arra ment ki a játék amire, még talán kellően hátborzongatónak is mondanám a sztorit, ám sok dolog tekintetében lógva hagytak a magyarázattal. Fogadjuk el,találjuk ki. Köszi. Lentebb megfogalmazódott "pár" igen észszerű kérdés, gondolat, a kollégák meglátásait nem ismételném el - tetézni meg nem akarom -, ezeket egy író (rendező, producer, asszisztens, kávésfiú,akárki) vajon miért nem teszi fel magának?? Hasonló illogikátlan-megmagyarázhatatlan baromságokon bukott el nálam a Vaksötét (hú de gyűlülöm azt a filmet), a Quiet Place, és érdekes módon mindketten kasszát robbantottak a piacon.
Tényleg fura a közízlés. O.o
6/10
Bocs,de nem tudom szó nélkül hagyni a kommented.
"70-es 80-as évek olasz vonal" - miért is? Ha szerinted "sztori szempontjából" igen,kifejtenéd?
"a szörnyek vitték a prímet" + "szenzációsan néztek ki - milyen szörnyek?? Ugye az megvan hogy 1 db, sorozatos vérfertőzések következtében eltorzult emberi lény a bestia? A szenzációs kinézetről meg: ajánlom a cirka 30 évvel ezelőtti (betiltott) X-Akták epizódot... igen,azt a bizonyos A falka címűt (ha jól rémlik,akkor 4. évad 1 rész talán). Már ott és akkor jobb,hatásosabb volt a megvalósítás,az általad is említett Wrong Turn-szériában meg minimum ugyanez,és az is legalább 20 éves.
"nem egydimenziós véglényként" - dehogynem,sőt pont ez volt a karakter lényege.
Mintha nem is ugyanazt a filmet láttuk volna. :-/
előzmény: fempolip (#13)
Hát, azért ez egy elég elnéző álláspont. :) Mármint az én értelmezésemben nem feltétlenül arról van szó, hogy ennek szándékosan a suspension of disbelief az alapja, mintsem inkább arról, hogy az írók egyszerűen annyira szartak a sztori megírásába, hogy az így csak akkor működik, ha mint néző leszek olyan kedves, hogy a suspension of disbelieffel kifürdetem őket a mocskukból. :D
De ha már kénytelen voltam megpróbálni (mert én is meg szoktam, hogy ne legyek minden jónak az elrontója:)), leírom még konkrétabban, hogy ebben az esetben szerintem miért nem mosdatható ezzel a film:
1. Az olyan dolgokat, amik nélkül a film alapja sem működne, én is meg szoktam próbálni elfogadni, amíg ízlésesen tálalják, és nem csinálnak belőle túl nagy baromságot. Például az általad spoilerben írt dolgot én sem kifogásoltam, mint ahogy azt sem mindig szoktam, hogy egy akciófilmben a golyók nem találják el a főhőst. De a Barbarian többi sutasága szerintem azért nem védhető ezzel a fajta suspension of disbelieffel, mert ugyanúgy működött volna a sztori az idióta rendőrök, a rémbébi bezárt pincéből való mágikus kimászása és cél nélküli éjjeli ajtónyitogatása, a wtf módon kaja és gyógyszerek nélkül barlangban elélő apa, vagy a hatemeletes zuhanást túlélő és mások karjait letépő szereplők (stb.) nélkül is, tekintve a szerepük sokkal inkább merült ki a nézők komplett hülyének nézésében, mint a sztori egyről a kettőre jutásában.
2. A "filmnyelvi megoldásokat" illetően meg, amire lentebb célzol: nem mindegy az sem, mennyi ökörség hivatott mennyi filmnyelvi bravúrt kiegyensúlyozni. A példa kedvéért ott a Sunshine, aminek egy baromság a fináléja, de ott csak az az egy bizonyos hülyeség húzza le a sztorit és egyensúlyoz ki egy kész audiovizuál-orgiát. Ezzel ellentétben a Barbarian második fele roskadásig van tele ökörségekkel, és én ott már olyan nagyon különleges filmnyelvi megoldásokat sem láttam, a hatvanadik perc környékén ugyanis minden, ami cool, ment ki az ablakon, hogy átadja a helyét olcsó, értelmetlen red herringeknek. Vagy mi fölött siklottam el?
előzmény: kaamir (#12)
Váratlanul ért ez a film, hiába láttam hogy mindenhol megosztják, szándékosan elkerültem mindet nehogy befolyásolva legyek.
Hogy mit láttam? Úgy gondolom egy hetvenes évek-nyolcvanas évek lenyomatát, főleg olasz vonalat.
Legalábbis a sztori szempontjából.
megvalósítás totál amerikai.
Ami nem tetszett az a Wrong Turn szériában és más horrorokban is a megállíthatatlan die hard főszereplők. De mivel láttam már nagyobb baromságot, el is engedtem.
Az egésznek van egy olyan aurása, ami miatt még abszolút izgulni is tudtam az egész film alatt.
Ami ritkaság számba megy!
A szereplők jól hozták a karaktereket, de hiába volt itt Long, nekem akkor is a szörnyek vitték a prímet.
Szenzációsan néztek ki, ráadásul nem egy dimenziós véglényként!
Szintén óriási húzás!
A látványra sem lehet panasz. Viszont inkább beteg elgondolás, mint brutális látvány.
Az alagút/katakomba részek pedig valóságosnak tűnnek.
Nálam az év egyik meglepetése, horror fronton pedig top hármas alkotás.
Még ilyen alkotásokat!
Még hogy kevés a jó horror manapság.....
Szerintem minden hiba, amit felsoroltál, teljesen jogos és még lehetne is sorolni. Én azért adtam rá (némi győzködés után :)) négyest, mert ebben a filmben sokkal fontosabbak a filmnyelvi megoldások, mint a történet. És ha ezekben ekkorát villant egy film, akkor hajlandó vagyok elnézni a logikátlanságok felett.
Pláne, ha a történet eleve egy nonszenszre épül, mint az általad is említett Quiet place.
Teljesen nyilvánvaló, hogy ezt a házat senki, soha nem bérelné ki. Jól szituált, középosztálybeli fiatalok megnézik a Google Mapsen, hogy hol fekszik, és eszükbe se jut betenni a lábukat ilyen környékre. De ez kell ahhoz, hogy egyáltalán legyen film, mint ahogy a Quiet place vak lényei is nettó ökörségek, de hát erre épül a sztori.
Szóval ha egy filmnek eleve a suspension of disbeliefre az alapja, akkor én nem várom el, hogy a továbbiakban 100%-ban logikus, hihető legyen a történet.
előzmény: Dió (#10)
Kiválóan indul, de borzasztóan el van nyújtva a sztori. Még ez sem lenne olyan nagy baj, ha nem ezekkel az elhasznált, 200 éves bugyuta klisékkel operálna a forgatókönyv..
A nyitány az első 45 perccel nagyon erős. Aztán amikor erre rá még Pennywise bohócunkat is váratlanul kiírják, majd ad hoc vágnak a kaliforniai napfényben áztatott Pacific highwayre, már pláne a székem szélén ültem, hogy ebből mekkora film lesz. Sajnos akkor még nem tudtam, hogy a film utolsó negyven percére írót cserélnek, de olyannyira, hogy a DUMBarian találóbb cím lett volna.
Az olyan apróságokba most bele sem megyek, hogy a csaj fényes nappal besurran a házba, majd rögtön kijön és már éjjel van, vagy hogy Justin Long karakterének a barlangban futkosva egyik percben még nincs telefonja, a másikban pedig hirtelen van. Ennél jóval nagyobb dolgok zavartak:
1. Onnantól, hogy felfedezik a pincét, nincs ember, aki oda lemenne egyszer, majd még egyszer, majd még mélyebbre, stb. Helyette kipucolsz a francba, és hívod a rendőrséget.
2. A rendőrök végre kijönnek, látják, hogy nem drogos a csaj és igazat mond (és valszeg tudják, hogy pont azon a környéken tűnt el vagy 30-40 nő, amihez ennek simán köze lehet), de egyszerűen otthagyják őt(?).
3. Az a dög hogyan jön ki éjjel a pincéből, ha egyszer az belülről nem nyitható? Ha végig az a célja, hogy babusgasson majd legyilkoljon mindenkit, mi a picsáért NYITJA KI szimplán a csaj hálószobaajtaját, majd bújik vissza az odújába? Hogy lehet, hogy évtizedeken át egy AirBNB bérlőt sem hurcolt le magához vagy hogy egyáltalán senki sem hallotta őket? És éjjelente hogy megy ki a házból?
4. Az előző tulaj hogy került le a pincébe, és az új hogy vette meg a házat úgy, hogy fogalma sem volt róla? Egyáltalán hogy nem nézte meg, hogy hány ajtó van a pincében és hova vezetnek, pláne ha az alapterület ilyen fontos volt neki?
5. A kedvencem: a mozgásképtelen apa hogy élt odalent évtizedeken át KAJA ÉS GYÓGYSZER NÉLKÜL, feltéve, hogy a susnyásból szalasztott rémbébi nem ment el neki bevásárolni a Tescóba minden héten?
6. Ha semmi utalás nem volt rá, hogy a dög természetfeletti berkekből származna, hogy élt túl egy elütést, falra paszírozást és egy hatemeletes, arccal előre betonra zuhanást? Illetve ha se a napfényből, se normális élelemből nem jutott neki sok, hogy cseperedett kétméteres Hulkká, aki puszta erőből tépi le random emberek karját? (Hogy a főszereplő csaj hogy éli túl ugyanazt a hatemeletes betonra zuhanást, és hogy kerül még a dög fölé is, ha egyszer ő esett le először, azt már hagyjuk is.)
Annyi benne a baromság, hogy nem tudom, nem a Quiet place írója nézte -e meg sunyiban a Don't breathe-t, és súgott az asztal alatt a Barbarian írójának. Mint ahogy azt sem értem, ti hogyan tudtatok erre négyest adni, ha egyszer sokan ugyanezekre panaszkodtatok, és ezek ilyen csőstül jönnek? Vagy én siklottam el egy valag részlet fölött? Mert az én értelmezésemben az utolsó negyven perc egyszerűen úgy ontja a nonszenszt, hogy azzal a néző hülyének nézését majdnem a fentebb említett horror szintjére emeli.
Jó film, de hogy mitől ez az év egyik legjobb horrorja, azt nem tudom. Semmi eredeti nincs benne, sőt, a történet egy tipikusan b-filmes, hovatovább exploitationös beteg állatság (néha maga a cselekmény is). A szereplők irritáló balfaszkodása is elég tucathorroros megoldásokat szül. De kétségtelenül van stílusa, feszült a hangulata, a zenéje kiváló, a színészek is jól játszanak. Viszont nem tudom kiverni a fejemből, hogy a kritikusok ajnározása nem köszönhető-e véletlenül az enyhe (tényleg nem tolakodó, emiatt ne hagyjátok ki) #metoo-s áthallásnak IS...
a nyilvánvaló hülyeségek miatt majdnem hármas
pl rendőrök. Ott áll a ház előtt két kocsi, nem tudnak bemenni, fel se merül bennük hogy van bent valaki a két kocsiból.
Főszereplő csajnak a cuccai bent, tudja igazolni magát
Tudom, nem lenne így a vége, ami viszont a Hege által írtak miatt lett "rossz".
majdhogynem mindenki túlél mindent, többször is. Lőtt seb, magasról leesés (és hogy került a szörny főszereplőnk alá, ha ő esett először)
Ettől függetlenül a hangulat, zene, többé-kevésbé story megérdemelt nálam egy gyenge négyest.
Az pl tök jól adta
hogy nem egy este alatt történtek a dolgok, sőt, nap közben is voltak jelenetek, kicsit kiküszöbölve az esti/éjszakai horror-kliséket
Tökélyre volt járatva a suspense, tényleg pattanásig feszültek az idegek és erre a fantasztikus zene és hanghatások is rátettek egy lapáttal. Körülbelül 80 percig úgy éreztem, hogy a nyilvánvaló hibái és logikátlanságai ellenére is egy különlegesebb horrort látok, azonban az utolsó 20 perc, ahol szinte mindenki halhatatlan és mindent túlél visszarántotta a Barbariant a befejezését tekintve a tucathorrorok közé. Kár érte.
Teljesen igazad van. Meg is adom rá a 4est. Köszönöm!
előzmény: Rorschach (#5)
"Cregger filmjében igazából a világon semmi nincs, amit ne láttunk volna korábban."
Ez való igaz, ám szerintem ezt a lécet elvárásként tartani egy Barbarian elé azért erős. Nincs benne semmi formabontó, de van benne rengeteg értelem és törődés. Amellett, hogy működik a filmben a körömrágós thriller-vonal és a rejtély is a horror mellett nagyon sokáig, láttam fantáziát a szerkezetében és a kamerakezelésében is, ezek pedig ritka kincsek így egyben. Szerintem a Barbarian feszült, érdekes és jó nézni.
Sőt! A spoilerben írtakhoz annyit fűznék hozzá, hogy
a film eleje azért is működik annyira, mert telitalálat a casting. Ha Bill Skarsgård, a.k.a. Pennywise játssza Keith-t, nyilvánvalóan gyanús lesz minden levegővétele, és külön örültem annak, hogy minden hozzá köthető elvárást kidob a film az ablakon az ominózus jelenetben. Nemcsak önmagában erős a banya felbukkanása, hiszen 1. megkapjuk a szörnyet és 2. rögtön premier plánban követhetjük, ahogyan szétveri valaki fejét, de 3. az a valaki történetesen épp az, akire eddig jobb híján nagyon ráhúzta volna a kedves néző a vizes lepedőt. Szerintem így kell sikeresen csavarni a nézői elvárásokon.
Mindemellett amit a történet lyukairól írsz, azzal javarészt egyetértek. Volt vagy három olyan pillanat, amikor ordítottam a tévével, hogy hívjuk már a rendőröket, a jelenet pedig, amikor pedig sikeresen hívják őket, hagyott némi kívánnivalót maga után. Ugyanígy nem vagyok teljesen kibékülve a film végével (ha mocskos szemét zárást kapunk, amelyben kisül, hogy Justin Long A barbár, most örömtáncot járnék), és azzal, ahogyan odáig eljutunk. De még így is adott a film annyit, amennyit vártam tőle - pedig sokat vártam -, annál pedig többet, mint idén bármely más horror.
előzmény: kaamir (#4)
Az egyik részem érti a lelkesedést a Barbarian iránt, mert ez tényleg egy jól sikerült horror. Remekül teremt hangulatot és feszültséget, van benne pár váratlan húzás, viszont nincsenek benne olcsó megoldások, és egy percre sem megy le gagyiba.
A másik részem viszont azt mondja, hogy ennek kéne lenni a minimumnak. Cregger filmjében igazából a világon semmi nincs, amit ne láttunk volna korábban. A történet pedig - bár könnyen csúszik - sajnos telis-tele van lyukakkal, és hát az igazi mélység is hiányzik belőle (annak ellenére, hogy sok komoly témát felvillant a film).
Nekem ez a film egy folyamatos ígéret volt: majd mindjárt átmegy jóba, aztán zseniálisba, de nem, ez sosem történik meg.
(Amúgy engem jobban érdekelt volna az a film, amiben nincs rémanya az alagsorban, csak két ember, akik ugyanazt a házat bérelték ki, és köztük szabadul el a pokol.)
A film sajnos a magyar mozikat kihagyva(a film esetében kiváncsi lennék, hogy kin vagy min múlott a magyar mozibemutató) a Disney+on debütált a mai napon szinkronosan és feliratosan egyaránt.
meg jöhetne a magyar felirat is :D
viccet félretéve már vártam egy ideje, jó látni a pozitívabb kritikákat, kellett már egy normálisabb horror az év vége felé is...
előzmény: Rorschach (#1)
Jajjj de jó volt. Mutassák szépen befelé nálunk is minél hamarabb, hadd üljek be rá hetven liter popcornnal felvértezve.
Nekem is egyértelmű volt, miért is ez a cím. És egyébként nagyon is találó, sőt! Az előzetes alapján egyértelmű lenne, hogy a szörnyszülöttet nevezi a film "barbárnak", vagy netán a Skarsgard karaktere lesz az, de a végére eléggé egyértelmű, hogy az öreg fószer és Long karaktere inkább az, aki "barbár", a korcs és a főszereplő a legkevésbé az.