The Virgin Suicides (1999) ☆ 👁

Öngyilkos szüzek

(Sofia Coppola)

amerikai-kanadai dráma, szerelmi történet

3,7
★★★☆☆
280 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2016-05-03 19:24:41 Havierez (3) #18

Sofia Coppola ezen filmje eléggé újszerű volt számomra. A történet első felében nem történik semmilyen különösebb dolog. Adva van egy szigorú, konzervatív értékeket valló apa és egy alárendelődő önmagát másokért háttérbe szorító gyenge anya. Ezeknek a lányai úgy nőnek fel hogy féltve vannak mindentől és mindenkitől aki nem a családhoz tartozik. Az első lány öngyilkossága érdekes cselekményeket indít be és onnantól nincs megállás nagyon nagy dráma bontakozik ki ami engem nagyon megdöbbentett. Sajnos nem feszegetett Coppola az alkotásában kényes és húsba vágóan fontos kérdéseket csak a lányok agóniáját és lelki bajait és súlyos önsértő tetteit ismerhettem meg az öngyilkosság megelőzésére nem tért ki a rendezőnő nagy sajnálatomra.

2015-10-11 21:16:40 tomside (4) #17

Óriási zene! És a film is erős jó. Ebben nincs több 3-4 poénnál, de azok elképesztően erősek. A napszemüveges kissrác öngyilkosságát ötször néztem vissza, sírvanevetős. :)

2015-10-11 10:30:07 dézi (5) #16

minden filmjéhez nagyon jó zenéket választ. én pont ezért is szeretem.

2015-10-10 18:02:46 tomside (4) #15

Az összesről, amit az AIR csinált hozzá. Kb. 10-12 szám. Pl. ilyenek:
Playground love
vagy még inkább: Empty house

előzmény: manuva (#14)

2015-10-10 11:14:42 manuva (4) #14

Erről van szó?

előzmény: tomside (#13)

2015-10-10 11:07:43 tomside (4) #13

Első alkalommal fog előfordulni, hogy megnézek egy filmet a zenéje miatt. Egy haverom írta ki nekem, tetszeni fog-mondta. Igaza lett. Ez valami durvajó. Maxon. Üti ki a kocsi tetejét. ARGGHHH!

2014-06-18 18:20:03 tristram (4) #12

Én imádtam, talán még mindig ez Sofia Coppola legjobb filmje, van egy páratlan hangulata, ami teljesen rabul ejt, és ott van előttünk egy rejtély, egy különös ügy. Külön szenzációs megoldás az, hogy ki, kik beszélik el a történetet.
85%

2013-08-09 12:53:39 Glasseye (3) #11

Huhh.. Nagyon nagy erejű mestermunka Sofia Coppolától sokak szerint. Viszont nekem számos ponton unalmasnak hatott, tele volt üresjárattal a film. A karakterek bár jól fel voltak építve mégsem bontakoztak ki a lányok jellemei egyenként. A filmet nagyszerűnek tartottam egészen a bálig, de utána valahogy vesztett a varázsából. Teljesen unalmas lett ahogy a lányok a bezárt szobában töltik az idejüket és ezt mutatták be hosszú percekig.

lehet hogy bennem van a hiba, de nem értettem meg a film végére és még most sem tudom hogy miért, mi volt az indoka hogy először a legkisebb majd, a film fináléjában a másik négy lány is az öngyilkosságot válassza megoldásnak! Esetleg ha valaki tudja az írja meg, mert én sajnos nem értettem meg teljes egészében az öngyilkosságok motivációját!
Nagyon lendületesen kezdett a film, jó volt a karakterábrázolás, jól volt felépítve az alkotás a bálig, de utána nagyon lassúvá, vontatottá és kiszámíthatóvá vált az egész!

2013-06-23 23:47:58 sleepingdancer (3) #10

Coppola ügyes történetmesélőként mutatkozik be, előre felvillantja a nem hétköznapi végkifejletet, ezzel persze kíváncsivá tesz, hogy is fog a dolog bekövetkezni. Hangsúlyozottan bezár egy bizonytalan, megbízhatatlan narrátor tudatába, emlékeibe, aki ezt az egészet utólag próbálja valahogy összerakni, mi pedig vele párhuzamosan, netán vele szemben. Aztán a film közepén kapunk egy szinte különálló kis romantikus tini-szerelmesfilmet (Lux és Trip sztorija), aminek a kimenetele viszont romantikátlanul a nagy kietlen semmibe vezet, mert látszólag minden ok nélkül megszűnik a fiú rajongása. E mozzanaton kívül más nemigen szólít meg, drámaként a film súlytalan, inkább társadalomkritikus fekete komédiaként működne, ha határozottabban elmenne a komikum irányába: az alapkonfliktus sablonos, karikatúraszerű oldalak között áll fenn (keményen korlátozó szülő-idióták versus csajozó-fiúzó kis tini-idióták).

2011-06-02 10:13:18 Irak7 (1) #9

Olvasta valaki a könyvet? Mert én igen, és azt hittem, hogy falnak megyek ettől a filmtől... A könyv igazi lélektani történet, zseniálisan rajzolja meg a lányok és a haldokló Amerika képét. Ezzel egyetemben a rendezés borzalmas. A lányok unalmasak, szinte robotként mozognak a vásznon, egyszóval a színészi teljesítmény nulla. Holott az alaptörténetből egy nagyon ütős drámát lehetett volna rendezni.

2011-01-07 14:03:42 manson84 (4) #8

Sofia Coppola első nagyjátékfilmje, hamisítatlan női mozi. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy csak nők számára készült produkció, amely a férfi nézőket hajszolja öngyilkosságba, nem. A rendezőnő olyan érzelmeket tár föl, amelyekre csak nők képesek. Öt tinédzser lány történetét meséli el, akik a szigorú szülői ház nyomását egyre kevésbé tudják elviselni. A legkisebb gyermek ezért az öngyilkosságba menekül. Ettől kezdve minden megváltozik a házban, a gyászoló testvérek tesznek egy utolsó kísérletet arra, hogy szembeszállva a szigorú anyával (Kathleen Turner) felszabadítsák önmagukat. Ez alapján még nem kiemelkedő Coppola kamaszdrámája, a plusz amit hozzáad két igen fontos tényezőnek tudható be. Az egyik a kor, amit kiválasztott az Öngyilkos szüzek hátterének. A 70-es évek a rockzene aranykorának is tekinthető, Kiss, Bowie, Aerosmith ekkor pörgették csúcsra zenei karrierjük. Üzenetük egyszerű, légy szabad, vesd le a társadalom, és a szülök által rád akasztott béklyókat. Az egész korszakot átjárja valamiféle nihilista életfelfogás. A filmben felcsendülő dalok, mind ezt az életérzést hivatottak kifejezni és kellő emocionális háttérrel minket nézőket is segít beleképzelni a helyzetükbe. A zenén kívül nagyon érdekes narrációs megoldás látható. Nem halljuk a lányok belső gondolatait, helyette a szemben lakó fiúk fantáziái szólalnak meg az események összegzéseként. Az álmodozó fiúk, az egekig misztifikálják az öt testvért, számukra ők nem pusztán lányok, hanem istennők. A srácok meghitt látomásai gyönyörű képekkel, lassú felvételekkel válnak még szívszorítóbbá. Az idő múlása, a jövő ígérete mind nem számít ezeknek a fiataloknak, nekik csak a most létezik és a jelen minden egyes cseppjét magukba szívják. A film drámai lezárása nem nyújt magyarázatot a történtekre, de nem is teheti. Egy életérzést nem lehet szavakba foglalni, maximum megmutatni, Sofia Coppola ezt teszi, úgy ahogy azt csak egy nő tudja.

2010-08-11 11:46:55 slozi (4) #7

Nehéz eldönteni, mit is akar pontosan mondani az Öngyilkos szüzek. Sok mindenbe belekap, olyan, mintha az amerikai kertvárosi lét kritikája, és a nő misztériumáról szóló értekezés próbálna lenni egyszerre, ezen kívül pedig (nem mellékesen, mert leginkább ez a szál áll a cselekmény fókuszában) a túlzásba vitt szülői vasszigor hatásaira is igyekszik felhívni a figyelmet. A lányok lelkivilágáról tényleg nem sokat tudunk meg, de ez talán az előbb említett "misztérium" dologgal magyarázható, ezzel együtt (és szerintem talán épp ezért) a motivációk valóban gyengén vannak kibontva, Coppola igazából csak sejteti, finoman érzékelteti az okokat. A film legnagyobb erőssége nem is feltétlenül a tartalmában keresendő, hanem a hangulatában. Coppola nagyon erős atmoszférát teremt, amennyire meg tudom ítélni remekül idézi meg a 70-es évek korszellemét, lassan, komótosan halad előre, és annak ellenére, hogy viszonylag kevés az esemény, végig képes volt lekötni a figyelmemet. Kimondottan ügyes rendezői bemutatkozás, az Elveszett jelentés pedig még egy fél fokkal ennél is jobb lett.

2009-12-11 22:57:41 w.e.g.a. (3) #6

Semmi különös... Nem hiszem, hogy elérte volna a célját és sokaknak felhívta volna a figyelmét a problémára. Az enyémet legalábbis nem sikerült...

2009-09-04 19:03:44 Kremy (4) #5

,,És eléri azt, hogy a film végére mi is úgy megunjuk életünket, hogy még az öngyilkossághoz sem lesz kedvünk."

Gratulálok,ennél jobban magam sem mondhattam volna.
Imádom ezt a filmet,de nem éppen vidám perceimben,mert van egy számomra fojtogató hangulata. De épp ezért jó,csak jókor kell megnézni..

2009-03-10 23:57:06 trockij (5) #4

Ennek oka, hogy a fiúk nem látnak bele a lányok lelkébe. Ebben a valóságra hajaz

előzmény: useless (#1)

2009-02-27 17:13:50 a6notes (4) #3

Ez a film nem hagyományos. Igazából hangulatokból épül fel, atmoszférát teremt. És ebben első. A remdezés jó, a szinészi játék is. És eléri azt, hogy a film végére mi is úgy megunjuk életünket, hogy még az öngyilkossághoz sem lesz kedvünk.
A zene ötös.

2009-02-15 18:29:08 budaik (3) #2

egy nagyjából érdekes család átlagos drámája... sajnos...

2009-01-18 02:11:44 useless (3) #1

A film egyik legnagyobb hibája, hogy nem mutatja be a lányok lelkivilágát. Mi van a lelkükben? Düh? Harag? Szomorúság? Egyetlen erre utaló jelenet van, amikor el kell égetnie a rocklemezeit az egyik lánynak. Több ilyen kellett volna.