Montana Story (2021) ☆ 👁

Montanai történet

(David Siegel (III) - Scott McGehee)

amerikai dráma

3,7
★★★☆☆
15 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2022-12-15 19:09:35 Hulla88 (5) #1

Lehet kicsit spoileres, nem tudtam mit tegyek annak, de a film nem a csavarokról szól.

A cím is sokatmondó az, hogy Montana story, egyrészt mutatja a helyszínt, ezt a szélfútta hegyes vagy épp hegyekkel ölelt nehéz tájat, ahol az ember szíve is sziklásodik, a lelke is nehéz kövekkel teli, mert itt élni nehéz, még a 21.-ik században is (nem mintha Sean Baker déli vidékein könnyebb lenne az élet, de azért valószínűleg ez közelebb áll a Ház a sziklák alatti magyar lélekhez) másrészt, ez egy viszonylag egyszerű, majdhogynem hétköznapi (szerencsére csak majdhogynem) történet.

A film egyik nagy erénye, hogy szépen kerülgeti az extremitást, minek ide maffia amikor itt van a családi örökség, minek ide természeti katasztrófa, amikor mi magunk tesszük azzá a környezetet. Ehhez társul a film másik nagy erénye, a remek színészvezetéssel végig vitt dráma, amely amúgy mellékzöngeként olyan természetességgel használja a kisebbségi szereplőket, hogy aki „kvótázni” vagy „kötelezőfeketézni” szokott ebben az értelemben az vakarhatja a fejét.. vagy én vakarnám neki.
Kevés szereplőt mozgat a film és a lényeg egyértelműen a testvérpáron van de ez a végig gépen lévő apa drámája is. Camus írja, hogy Jézusnak muszáj volt a mai képben élő Jézussá válnia, hisz Heródes miatta mészároltatta le a gyerekeket, Radnóti nem egy versében, de különösen a naplójában sosem felejtette születését, ami anyja és testvére halálát hozta. Erin pedig így született édesanyja árnyékában. Ennél az örökségnél feszültebb kiindulópontot nehéz találni.
Az egészet pedig keretbe zárja a szimbólumok sokasága (a lótól, az autóig, a konfliktust jelentő bányakatlanig…)
Szóval nézzétek, lélekrázó, múltbontogató, de mindenekelőtt humanista film ez, remek dialógusokkal.

Ja és olvassátok Unrealnoise kolléga cikkét, jókat ír benne.