Knock at the Cabin (2023) ☆ 👁

Kopogás a kunyhóban

(M. Night Shyamalan)

amerikai dráma, thriller

3,0
★★★☆☆
86 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2023-03-16 13:44:29 TheDriver (3) #20


Magyarul akkor az olvasó fantáziájára van bízva... Sokkal jobb lett volna ez a befejezés a filmben.

előzmény: kaamir (#19)

2023-03-16 13:27:27 kaamir (4) #19

Nem derül ki egyértelműen. Andrew még mindig kételkedik. Mennek az autó felé, viszik Wen holttestét, közben hatalmas vihar közeleg. És itt a vége.

előzmény: TheDriver (#18)

2023-03-16 13:11:16 TheDriver (3) #18

Nagyon köszönöm!


Magyarul akkor a végén bekovetkezik az apokalipszis?

előzmény: kaamir (#16)

2023-03-16 10:57:11 Dió (3) #17

Ez csak szerintem gagyi egy picit? :) De még ha nem is lenne az, valahogy olyan érzésem van, hogy olyan nagyon ez a befejezés sem segített volna rajta, mert maga az alapötlet ergya. Amolyan "Shymalan középszer", azaz nem sokkal jobb, mint a léghajlító és társai, és már ezen elúszik a film. Az viszont igaz, hogy rendezésileg és színészileg ezúttal sikerült jóval többet belepumpálnia, mint a korábbi filmjei esetében, úgyhogy összességében nálam egy erős hármasra így is jó, de ha már nem maga írta az egészet, hanem adaptált forgatókönyvet választott, választhatott volna erősebbet is.

előzmény: kaamir (#16)

2023-03-16 10:30:37 kaamir (4) #16

Amikor Andrew és Leonard harcolnak a fegyverért, az véletlenül elsül, eltalálja Wen-t, aki meghal. Leonard szerint ezt nem állítja meg az apokalipszist, mert nem önként vállalt áldozat volt, szóval Andrew-nak vagy Ericnek fel kell áldoznia magát.

Sabrina Wen halála miatt nem folytatja tovább a küldetést. Megöli Leonardot, Ericet és Andrew-t pedig elvezeti Redmond kocsijához. Sabrina út közben öngyilkos lesz.

Eric fontolóra veszi, hogy feláldozza magát, de Andrew lebeszéli róla, mondván, hogy egy olyan isten nem érdemel semmit, amelyik nem fogadja el Wen halálát áldozatként. Abban maradnak, hogy egyikük sem áldozza fel magát, inkább együtt maradnak, lesz ami lesz.

előzmény: TheDriver (#15)

2023-03-16 08:39:05 TheDriver (3) #15

Nagyon hálás lennék, ha leírnad, hogy a könyv milyen befejezéssel végződött... :)

előzmény: kaamir (#12)

2023-03-05 09:01:46 Bateman (3) #14

Mivel a regényt nem ismerem, az ismertetőt nem olvastam, előzetest nem néztem, így váratlanul ért a sztori alakulásának iránya. Ezzel kapcsolatban kettős érzésem van, mert úgy gondolom, hogy az ötlet egyrészt viszonylag jó, másrészt elcsépelt, de legalább mindenképp aktuális.

Az első háromnegyed óra majdnem kiváló, Shyamalan mesteri módon építi a feszültséget és fokozza a néző kíváncsiságát. Ha sok mindenért nem is, ezért a 40-45 percért már érdemes megnézni a filmet. A gondok akkor kezdődnek, amikor a miértekre választ kapunk és itt lép be, amit az elején írtam, az „elcsépelt” jelző. De ez is ambivalens, mert a válaszokat ugyan valahogy oda nem illőnek, elhasználtnak és kissé mesebelinek éreztem, azok mégis kiválóan reflektálnak a korra, amiben élünk. Az mondjuk vitathatatlanul Shyamalan tehetségét dicséri, hogy végig kételkedhetünk, vajon tényleg ezek az igazi válaszok, vagy folyamatos tévúton járunk.

A színészek közül meglepő módon Dave Bautista hozza a legjobbat. Nélküle ez a mozi a felét sem érné. Ő viszi a hátán a film második felét is, és szinte kizárólag az ő érdeme az is, hogy az egyébként főleg az apokaliptikus eseményekben kiütköző egyre csökkenő színvonal nem éri el a gagyi határát.

A mozi „R” besorolást kapott, ami meglepő, mert bár tartalmaz véres jeleneteket, de ezek mind offscreen történnek. Ha az első felében épített feszültsége tovább kitart és még kicsit dolgoznak a második felén, akkor ez egy nagyon jó film lehetett volna. Így sem lett rossz, de számomra legalábbis több kell egy jó filmhez. Annyit pluszban azért sikerült elérnie, hogy kíváncsi legyek a könyvre.

2023-02-28 17:30:52 Batyu (2) #13

Hát én nem éreztem annyira a feszültséget. Dave Bautista valóban kiemelkedik, jó ez a karakter amit hoz. De ezenkívül picit unatkoztam. Jobb lett volna ha a néző számára nem egyértelmű a végére hogy őrültek, igazuk van-e , valóságos-e az egész prófécia, szerintem

2023-02-24 11:02:01 kaamir (4) #12

Shyamalan végre megint csinált egy erős filmet, mégha nem is tökéleteset. De az első 45 perc a feszültségteremtés magasiskolája, főleg azért, mert a betolakodók ugyanolyan elveszettnek és rémültnek tűnnek, mint az áldozataik. És persze azért, mert fogalmunk sincs, hogy mezei őrültek vagy igazat mondanak.

A későbbi fordulatok után már elég kiszámíthatóvá válik a Kopogás a kunyhóban, de a magas színvonal végig megmarad - főleg az érzelmi zavarodottság bemutatásában válik kimagaslóvá a film.

Shyamalan ezúttal nem akart mindenáron nagyot mondani, ami egyszerre jó és rossz. Jó, mert mostanában csak butaság lett abból, és rossz, mert nincs semmi meglepő a történetben.

A film legnagyobb dobása azonban mindenképp Dave Bautista, aki sokrétű, kiváló alakítást nyújt. A legnagyobb hibája pedig az, hogy eltértek a könyv brutálisabb, sokkal kevésbé hollywoodi befejezésétől.

2023-02-10 17:04:28 s912 (3) #11

Harry Potteres kiscsávónak fontos szerepe van. Lehet, hogy Ő akarta, hogy ott és akkor? Nincsenek véletlenek :)
Valami rémlik, hogy a csajok vitatkoznak mi volt előbb. A helyszín, ahova menniük kell vagy a víziók.
De-de, Redmond még mondja is bemutatkozáskor, hogy erre semmi szükség, hülyeség, blabla. Ő is fél, hisz tudja, hogy nemet mondanak a döntésre. A halálával pedig megbánja bűneit?

Andrew a lelövéskor dühös, fél. Később "elfogadja/megvilágosodik", mert megérti Smith ügynök választását.

szerk.: Smith ügynök amolyan Jézus, aki feláldozza magát a jókért és rosszakért is?


Ó, és MNS ezúttali megjelenése tv-shop-osként :)

előzmény: mokiszin (#10)

2023-02-10 14:47:10 mokiszin (2) #10

azt értem, hogy a hit a lényeg, de attól még kéne valami alap. kéne valamivel alátámasztani, hogy miért ide és most jönnek.
persze, Redmond megbánhatta bűneit, de a bemutatkozós körben nem úgy tűnt, mint aki megnyugodott, belátta volna, hogy a haragja nem vezet sehova és inkább a zen útjára tér.
hogy Andrew megbocsájt Redmondnak, oké - bár szerintem nincs ilyenre utaló jel -, de hogy emiatt könnyebben ölné meg a szerelmét... az már egy kicsit kusza gondolat.

előzmény: s912 (#9)

2023-02-10 14:04:50 s912 (3) #9

Remond megbánhatta bűneit, ezért első?

Itt is, mint MNS többi filmjében a hit a lényeg (és hogy nincsenek véletlenek (pl.: Jelek)).
Andrew és Smith ügynök tiszta szerelme lehet a kulcs, hogy miért Ők?
szerk.: Andrew-t Redmond sörös korsóval fejbe verte. Redmond halála láttán Andrew "megbocsájt" és talán úgy könnyebb megtenni a végén, azt ami.

Smith ügynök pedig erősen hívő (japán kislányra várakozáskor mondja is neki Andrew, hogy nyugodtan imádkozzon). Ő látja az alakot is a tükörben, ami megnyugvást és a végére elfogadást jelent neki.


És a végére Schrödinger macskája :)

Persze nem, mert MNS happy endezik

előzmény: mokiszin (#8)

2023-02-10 05:04:49 mokiszin (2) #8

számomra a legfőbb problémák a filmmel (és a történettel):

– ezek szerint a melegeknek kellene feláldozniuk magukat, a boldogságukat, a családjukat, hogy a világ megmeneküljön a klímaválságtól, hiszen az Apokalipszis csapásait tekintve egyértelmű, hogy erről van (főként) szó.

– illetve a híres síró indián-reklám mintájára, itt is az egyén (ennél a vetületnél mindegy, hogy meleg vagy hetero) a felelős, nekünk kell áldozatot hozni. Semmiképp sem a gigantikus vállalatoknak.

– sem Eric, sem Andrew nem kérdezi meg a Kopogókat, hogy miért éppen ebbe a kunyhóba jöttek? Hiszen a látomások leírásakor szót sem ejtettek erről. Mi van, ha megérkeznek, és a kunyhó teljesen üres? Akkor eldőlt a világ sorsa?

– hogy Redmond egy agresszív, haraggal teli, mérges karakter, mégis bevállalta, hogy elsőként őt áldozzák fel a többiek. Hiszen teljesen egyértelmű, hogy bárkit a székhez kötözöl, és arra kényszerítesz, hogy ölje meg élete szerelmét vagy a gyermekét, különben megvalósul, amit te prófétaként láttál, az a valaki ki fog röhögni és az arcodba üvölti, hogy „nem”. Tehát teljesen egyértelmű, hogy neki – Redmondnak – meg kell halnia. Ez a karakter nem vállalná be. Sem az emberiségért, sem senkiért.

– a négy Kopogó az Apokalipszis négy lovasa. Míg a Bibliai lovasok: Háború, Betegség, Éhínség, Halál, az itt megjelenők: Rosszindulat, Gyógyítás, Gondoskodás és Útmutatás. Ezzel csak az a gond, hogy a négy idegent így megfosztjuk minden összetettségtől és emberi vonástól. Papírmasé figurává egyszerűsítjük őket. Nem tudunk kötődni hozzájuk, a kényszerükhöz, hogy ők ezt az egészet nem akarják, de muszáj erre kényszerítsék a családot


teljes véleményem

2023-02-06 18:40:17 Xuja (?) #7

Nem fog válaszolni..

előzmény: GeryFlash (#6)

2023-02-06 18:00:42 GeryFlash (3) #6

Áruld el már mitől homofób neked ez a film, állati kiváncsivá tettél!

előzmény: dittike (#2)

2023-02-05 19:05:25 unrealnoise (4) #5

Micsoda? Homofóbia? De lehet én nem vagyok tisztában a szó jelentésével...

Szerintem ez egy teljesen jó kis thriller volt. Nem M. Night legjobbja, bár bizonyos szinten az. Meglepően visszafogott ugyanis, nincsenek benne hatalmas meglepik, váratlan, nem logikus, csak tegyünk bele valami ütős csavart féle dolgok.

Valahol eléggé elgondolkodtató is. Egy erős négyes is elsőre.

előzmény: dittike (#2)

2023-02-04 18:44:58 Rorschach (4) #4

Meglep kissé a lenti utálat. Szerintem annak, ami, ez a film teljesen, tökéletesen, totálisan megfelel. Főleg egy Glass-Old kombót követően, szóval nyilván valami moslékra voltam felkészülve.

Ezzel szemben a Kopogás a kunyhóban hozott magával kurva jó színészeket és operatőri munkát, és egyenesen belegyalogolt a zsánerembe a felütésével. Ez a bilbikus cheap thrill vonal baromira tetszett és el se hiszem, hogy ezt le kell írjam, de természetesen nem homofób a film. Sőt olyannyira nem, hogy a Kopogás meglepően intelligensen kezeli a kérdést, és a főszereplő páros a leghúsvérebb melegpár, amit hosszú-hosszú ideje filmen láttam. Konkrétan nem is jut eszembe hirtelen bármi olyasmi, ahol az itteni viszonyokhoz hasonlóan emberként vannak kezelve a karakterek, nem csak valami fos sztereotípiaként.

Szóval tök jó volt ez az egész, na. Mindenestől. Ha nagyon bele akarnék kötni, nyilván lehetne kifogásolni ezer meg egy apróságot, amit valszeg fognak is még boncolgatni mások, de engem vitt annyira magával a film, hogy ne akadjak fenn a maflaságain, és megérjen a végeredmény egy halvány négyest.

Annyit még muszáj kiemelnem, hogy szerintem nagyon jót tett Shyamalannel, hogy hozott anyagból dolgozott és kivételesen nem a saját baromságát rakta vászonra. Isten tartsa meg a jó szokását...

2023-02-03 22:22:17 McCl@ne (2) #3

Mi volt ebben a homofób?
Egy idő után elkezdtem reménykedni benne, hogy tényleg nézhetetlenül rosszá válik, de egyszerűen csak maradt végig épp olyan unalmas és érdektelen, mint ahogy indult.

előzmény: dittike (#2)

2023-02-02 18:26:36 dittike (1) #2

Sajnos megnéztem, de szerintem homofób, öncélú, nézhetetlen szemét, ilyen rossz filmet még tán nem is láttam.

2023-02-02 17:03:36 bambula (3) #1

Ebben a filmben aztán remek villanyszerelő működött közre.Számomra ugyanis totál feszmentes volt.
Remélem egyszer hazánkban is megjelenik majd az alapot képező regény ,mert kíváncsi lettem rá.
A film jobb lett mint a rendező elöző filmje,de még messze van a Hatodik érzéktől vagy a A sebezhetetlentől.