Amsterdam (2022) ☆ 👁

Amszterdam

(David O. Russell)

amerikai dráma, krimi, történelmi film, vígjáték

3,1
★★★☆☆
132 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2023-08-09 03:51:34 Ehun69 (5) #13

Első óra érdekes művészvilág némi fekete humorral, utolsó félóra ütős és elgondolkodtató...nem mindenkinek fog tetszeni, de aki szereti az összefüggéselméleteket, annak be fog jönni

2023-01-21 13:26:36 sptt (4) #12

Nem szeretem megnézni az értékeléseket a film megtekintése előtt, próbálom elkerülni minden szempontból, hogy befolyásolják a véleményem. Amikor végignéztem a filmet és meghoztam a döntésemet, azt hittem, hogy ez - elsősorban az egészen fantasztikus, parádés színészgárda miatt - egy felülértékelt film lesz, mert annyira nem jó a film, mint a színészek, de aztán szembesültem azzal, hogy inkább egy kicsit alulértékelt lett a film. Való igaz, hogy ez a szereplőgárda többet érdemelt volna. Ehhez a felsoroláshoz legalább egy Keresztapa kaliberű filmet kellett volna létrehozni. Ugyanakkor történelmileg érdekes és elgondolkodtató film volt, hiszen "mi lett volna, ha...".
A film nem volt meggyőző, de rossz sem, a színészek emeltek rajta még egy szintet. 7/10

2023-01-12 22:06:58 cucu (4) #11

A "rongyrazas" azert vitathato: Much of the cast worked for scale, and Bale took less than his typical $5 million fee while Malek earned a six-figure salary. Filming was originally set to begin in March 2021 in Boston on a $50 million budget, but was delayed because of the COVID-19 pandemic. Filming was moved to Los Angeles, California after the cast did not want to travel to Boston amid the pandemic. Principal photography took place over 49 days between January and March 2021. The move from Boston to Los Angeles and COVID-precautions caused the film's final budget to balloon to $80 million.

Megjegyzes: a "work for scale" kb azt jelenti, hogy "minimalber" (marmint amit a filmiparban megengednek).

Az is eszembe jutott, hogy talan azert Christian Bale es Margot Robbie masodik kozos filmje a The Big Short ota, mert mindketten fontosnak tartjak ezen filmek mondanivalojat.

En egyedul a stilusat nem ertem ennek a filmnek, marmint hogy mi celt szolgalt.

előzmény: ChrisAdam (#10)

2023-01-12 00:38:51 ChrisAdam (3) #10

Piszok nehéz ezt helyére tenni, az a helyzet.

A 80 millió dolláros büdzsének a jó része biztosan a színészgárdára ment el, ennyi híres arcot egy filmben sem láttam még. És talán joggal lehet azt mondani, hogy ez a filmkészítés rongyrázása, mármint amikor összeveszed a Guccit és a Korst, AMG-vel jársz, de belül nagyon nincs semmi...

...mert az első felénél ezt éreztem. Egy kissé lukacsos forgatókönyv, bohókás vágó és megengedő rendező szellős darabja, ami nem igazán alkot feszes egészt, de úgy elvan a saját medrében, a néző pedig csak reménykedik, hogy valami kikerekedik a végére. És mondhatnánk, hogy végül nem, nem lesz ilyen, nem ad akkorát a finálé, hogy megmentse a filmet a közepestől, de aztán csak valami borzalmasan vonzó ambivalencia vesz hatalmába, és mégis azt mondom a végén: csak sikerült megszeretni a filmet.

Mert ez a színészgárda olyan örömet ad a filmrajongónak, amit már vétek kihagyni, ennyi ismerős, szeretett színész, színésznő egy helyen nemigen fordul meg. Nagyformátum, monumentális. Élen egy zseniális Christian Bale-lel, az élete egyik legjobb alakítását adó Margot Robbie-val, egy jobb éveit idéző Robert De Niróval, és a sok-sok apró mellékszerep, akik mind-mind remek pillanatokat okoznak, amivel ez a szerteágazó, de mégis kicsit szellős történet életre kel. Nem beszélve Pemberton gyönyörű zenéjéről, és hát... a hosszú évekig mozifilmet kerülő Lubezkiről, akinek egyedi perspektíváitól még kevésbé lenne különleges az Amsterdam.
Így joggal mondhatjuk, hogy ez csupán így David O. Russell rongyrázása (blöffje!), merthogy a legkevésbé az ő munkáját dicséri ez a film, inkább rutinos zsenik tették össze ezt a filmet alulról. Kár érte.

2022-12-27 23:50:31 lizardking (4) #9

A valóság legalább olyan kaotikus, mint amilyen a fikció(?), amit ebben a filmben látunk. Talán kissé modoros, de annyi kiváló alakítás van benne, megannyi remek színésztől, hogy képtelen vagyok rá haragudni. Túl kevés nagy formátumú film készül manapság, ami ennyire a színészek játékára támaszkodik.

2022-12-24 10:17:10 Dió (2) #8

Hiába a parádés szereposztás (amibe az irritáló kicsi Denzelt nem számolom bele) és a nagyon jó zene, ha egyszer maga a történet és az elbeszélésmód annyira sehova sem tartó, elnyújtott, érdektelen és unalmas, hogy mire elkezd szólni arról, amiről végig szólnia kellett volna, már rég nem szól semmiről. A stílus és a képek meg kvázi Wes Anderson light csak a konzisztencia és koherencia nélkül. Hiába, ez a Russell gyerek már csak ilyen hit or miss rendező marad.

2022-12-23 12:35:56 TheDriver (3) #7

akkor nézd meg Martin McDonagh filmjeit... :D

előzmény: Mityu (#6)

2022-12-22 20:42:11 Mityu (4) #6

Egész meglepődtem, hogy csinálnak még filmet, amelyben értelmes párbeszédek vannak. :)

2022-11-25 23:49:32 ifj. Ó. Posszum (5) #5

David O. Russel ravaszabb, fifikásabb és kemény szavúbb, mint valaha.
Azzal, hogy narrátornak egy, a gyógyszerektől mámorban lebegő orvost tesz meg, olyat csavar az egészen, hogy ilyet ritkán látni Hollywoodban. Mert hepiend, a nácikat elkergetik, ki van mondva, hogy szeretettel lehet legyőzni a gyűlöletet, de basszus, minderre egy becucozott orvost
használ szócsőnek. És tudjuk, hogy nem így fog történni és a szeretet bizony nem jut el a Németországig. Végletekről beszél, oldalak libikókájáról, ahol nincs középút, csak az egyik vagy a másik. Mai korrajz ez keményen és Russel azt mondja vigyázz!

Fantasztikus, hogy elindulunk két veterán burleszk szerű figurájából és hova is fut majd ki a film. Olvastam kritikákat, hogy a sztárok végigripacskodják az egészet. Hát, a szinkronos előzetes alapján tényleg úgy tűnt, de eredeti nyelven nézve. Erről szó sincs.
Christian Bale egy csoda, a legfinomabb, legérzékibb alakítása ez, egyszerűen szép, ahogy játszik. Margot Robbie soha nem volt ennyire izgalmas.
A zene pedig, Pemberton az U.N.C.L.E óta nem írt ennyire zseniális filmzenét.
Nagyon jól esett ez a film, még, ha negédesen is nyomorgat.
A dada dal, az bekerült nálam a top jelenetek közé.

2022-11-03 09:18:23 dittike (4) #4

Nem éreztem elég erősnek a történetet, viszont a karakterek jók lettek volna, mivel mindhárom fő karakter különleges defektusokkal, furcsa szokásokkal van felruházva.

2022-11-01 20:26:37 deathcode (3) #3

Sajnos az Amerikai Botrány retkes talpát (ha lenne neki) se méltó megnyalni. Bár elrepült az a 134 perc, ami számomra elég ritka... A színészek állati jók, ez abszolút plusz pont. ATJ-től sajnos a hideg futkos a hátamon, akárhol és akárhogy látom - mea culpa, simp-ek :D

2022-11-01 19:21:05 Marquez (3) #2

Azt kell mondjam, hogy ez a film is ugyanúgy egy nyújtott, unalmas film lett mint az American Hustle .
Maga az üzenet oké, és a végén a kifejtés okés,de a cselekmény dinamikája iszonyatosan vánszorog odáig.
Persze ez csak az én véleményem.

2022-06-11 19:17:59 Ugor (?) #1

Szerény szereposztás.