Smile (2022) ☆ 👁

Mosolyogj

(Parker Finn)

amerikai horror

3,3
★★★☆☆
107 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2022-11-26 10:13:32 fempolip (3) #14

Felemás érzések vannak a filmmel kapcsolatban. Ugyanis semmi újat nem kaptam. (De lassan elvárható egy filmtől hogy teljesen új legyen? Hiszen annyi mozi létezik már, annyi minden formában.) 
ÉS a filmmel kapcsolatban nem is kell az undergrundig elmenni hogy esetleg onnan emelt volna ötleteket át.  
Hogy mégis mitől működik?  
Az az hogy a maszkolás, a színészek és a körítés jól meg lett oldva. 
 
Ami visszataszító, és hátrébb löki a gyakorlott nézőtől az alkotást a jump scare alkalmazása. Lelövik előre a poént hogy NA, most itt kell megijedni. Pedig pont hogy attól repül de az ember öléből a vödörnyi kukorica hogy nem jelentik be! 
 
Történet is van a háttérben, közepesen erős. 
Ami még nagyon felhozza a filmet az a színészi játék. 
Szóval vannak erős részei az alkotásnak, és mint élvezeti érték abszolút fogyasztható nekem. 
De hogy mennyire marad időtálló nálam azt nem tudom. 
A legnagyobb hibája pont az hogy rám akarja hozni a frászt, de előre szól. 
Különben nagyon nagy élvezet lenne fogyasztani. 
Jelenleg közepesnél azért jobb.

2022-11-23 14:07:11 Ubul (3) #13

nem volt rossz, de egyrészt a legtöbb jumpscare-t lelőtték a trailerekben, másrészt
dühös vagyok a vége miatt, mert nem feltétlen a happy end a baj, hanem ahogy ezt az egészet végig vezették és hogy végül tényleg egy szimpla ijesztgetős szellemes/démonos horrorfilmmé silányult át az egész. Vagy csak én akartam többet látni bele, mint ami.

A Valami követ hasonlat tényleg jó, csak ott jobban is csinálták

2022-11-22 23:22:03 myke7 (2) #12

20-25 perc után ha kikapcsoljuk, csak a jóra emlékszünk.

2022-11-18 13:33:39 Adam Taylor (4) #11

Nekem elsősorban a Valami követ jutott eszembe róla, ami lényegében hasonló horror-mechanizmust használ megfoghatatlan rém, ami felveheti bárki, akár ismerőseid/szeretteid formáját is; láncban, emberről emberre terjed stb-stb - csak épp sokkal-sokkal rémisztőbben és hatásosabban.
A legnagyobb bajom a Mosolyogjal ugyanis az, hogy semmi különös nincs benne, a félelemkeltéstől kezdve a karakterekig minden pont olyan benne, mint a legtöbb horrorban. Mégis megadom rá a négyest, mert a saját eszközeivel hatásosan beszél a traumáról, amit nemcsak olcsó hatáskeltésnek szán, hanem valamiféle mondanivalója is van róla.

2022-11-17 15:06:16 kaamir (3) #10

Nagyon-nagyon olcsó eszközökkel operál ez a film. És nem is elsősorban a túlburjánzó jump scarekre gondolok, inkább arra, hogy tucatszor eljátssza, hogy valami félelmetes, megdöbbentő történik. Ja, nem, dehogy. Ez csak hallucináció, látomás.A harmadik ilyen után már csak ásít az ember: édesmindegy, mi történik, úgyis visszacsinálja a rendező.

Aztán mindez egy gagyi fináléba torkollik, pocsék effektekkel, a legkiszámíthatóbb kimenettel. Annyira pofátlanul erőtlen ez a befejezés, hogy azt vártam, hogy kiírják, hogy folyt. köv.

Viszont az erényei mellett sem lehet elmenni szó nélkül. Sosie Bacon bitang erős alakítást tesz le az asztalra, a hangulat teljesen rendben van, és egy-két jelenet igencsak hatásos. A bennünk lakozó, minket emésztő traumák jellegét is jó ízléssel, megfelelő érzékenységgel mutatja be. Kicsit több bátorság kellett volna a rendezőtől. Talán legközelebb.

2022-11-12 16:26:13 GothMan (4) #9

Természetesen egy újabb horror film, aminek a vége lehúzza az összpontszámot, de megadom rá a jó-t, mert lazán kiemelkedik a tömegből. Remek rendezés, fényképezés, zene és tényleges, zsigeri horror hangulat. Sajnos az előzetes lelő majd minden beszaratós részt, így azok ennek fényében nem tudtak akkorát ütni, de az a szerencse, hogy a film nemcsak erre épít. A sztori persze nem eredeti, az eddig felsorolt filmeken kívül még hozzátenném a Letaszítvát is, de ez így is bőven jó volt. Az meg, hogy ez a rendező első filmje... le a kalappal. Nem értem a fanyalgókat.
8/10

2022-11-08 09:20:31 mimóza (?) #8

Nos, kedves nézőtársaim, valakitől érkező noszogatásra válaszul próbálkozom eme alkotással, ámde... jelentem, eddig 4x20 perces részleten vagyok túl (megszakításokkal), és nem megy tovább. :(

Néhány jelenet olyan mély lélekrétegekbe megy, hogy alkalmas mentális sebződés okozására, komolyan. És nem a vér vagy a brutális halált halt testek látványa miatt. Sokkal inkább: felizzíthat/feltámaszthat olyan félelmeket, fóbiákat, súlyos szorongásos képzeteket, sőt, önvádat (!), amikről azt gondolta volna az ember lánya/fia, hogy már elcsitultak, elsimultak, gyógyultak, körbenőtte őket az élet szépsége, a megtalált béke.

Örülök, hogy az eddigi hozzászólókban nem merült fel ilyesmi, erősek, stabilak és bátrak vagytok.

Ezt a pár mondatot azon fórumtársak figyelmeztetésére írtam ide, akik tervezik a film megtekintését, de tudják magukról, hogy túlérzékenyek, és mélyen hatnak rájuk mások traumái, szenvedései, képesek átvenni, magukba engedni azokat (igen, akkor is, ha nem akarják). És IGEN, akkor is, ha csupán filmek szereplőiről van szó. De tényleg. Nem viccelek.

2022-10-29 20:47:13 Doc (4) #7

Korrekt horrorfilm, elfogadható sztorival. A vége kicsit gyengébb, de nem rossz.
A mosolyokat csinálhatták volna kicsit ijesztőbbre, de amúgy a látvány korrekt. Nem nagyon undorító, de azért nem spóroltak rajta.
Arra számítottam, hogy a csaj elvonul olyan helyre öngyilkolni, ahol nem tudja továbbadni - majd mégis továbbadja. De ez a kiéheztetés sem lett volna rossz ötlet, csak hosszabban kellett volna elvonulnia - legalább egy hétre. A "gyilkosság" sem volt rossz. Tetszett hogy a csaj kifejezetten értelmes ember módjára reagál - kezdve onnan, hogy meglátogatja az agyzsugorítóját.
Nekem az eredeti Kampókéz és a Felelsz vagy mersz ugrott be róla.

2022-10-26 20:29:49 Mikkey (4) #6

Nálam működött, hidegrázóan hatásos, a psziché mélyebb rétegeiből. Friss szellő a mainstream horror filmek között! Nekem még a pokolba taszítva is eszembe jutott így utólag ;)

2022-10-19 23:07:00 VVega (2) #5

Semmi eredeti nincs benne, izomból másol és olcsó jump scare-rel van tele.

2022-10-15 11:23:16 Rorschach (1) #4

Értetlenül állok. A szintnek nem itt kéne lennie.

2022-10-08 03:13:11 dittike (4) #3

Számomra ez a film az intellektuális horror kategóriájába lenne sorolható leginkább, főleg hogy "akasztják a hóhért" stílusban mesél a pszichiáterek igazi arcáról.

2022-10-06 01:28:29 Tóth Menyhért (5) #2

Amiknek a jórésze felejthető és olcsó bóvli, ellenben ez a film - a gagyi riogatást ígérő előzetese ellenére - egy igazi meglepetés a kortárs horrorok felhozatalából. Tényleg használja a Kör és a Végső állomás dramaturgiáját, de közben erős benne a drámai ív is a felszín alatt. Az idei év legjobb horrorja nálam...

előzmény: bambula (#1)

2022-10-05 22:07:29 bambula (3) #1

Egynek elmegy.A Kör és a Végső állomás jutott kicsit eszembe közben.
A 17 milliós költségvetést és a közel 2 órás játékidőt viszont nem nagyon értem.
A Blumhouse olcsóbban,ismertebb színészekkel a főszerepben jobb filmeket tud néha összedobni.