Vengeance (2022) ☆ 👁

Bosszú

(B.J. Novak)

amerikai thriller, vígjáték

3,5
★★★☆☆
51 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2024-03-16 10:07:27 jackbau33 (4) #3

Bár thrillerként is promózzák, valójában egy látlelet, ha úgy tetszik szatíra a peremvidéken élő amerikai rétegről. A gyilkossági rejtély feltárása valójában csak váz, ez a film sokkal inkább egy "az amerikai lélek megismerésére tett kísérlet' ahol a hangsúlyt a különböző kultúrák és társadalmi rétegek szembenállása kapja.A rendező ügyesen vezeti be a sztereotíp vidékieket a képbe, csak azért, hogy felülírja a néző kialakult véleményét, miszerint a városon kívül tanulatlan buta emberek élnek. Egyszerűbben szemlélik az életet de ugyanúgy használják a kütyüket és a modern technológiát. A különböző helyzetszituációkban eredeti módon gúnyolja ki az amerikai nép problémáit, a társadalom polarizálódását és az összeesküvéselméletek iránti fogékonyságot , a bürökratikus cécókat, ahogy hivatali szervek egymásra hárítják a felelősséget. A film végül több lesz, mint egy történet a liberalizmus és a konzervativizmus összecsapásáról. Novak karaktere látszólag mindkét oldalt kigúnyolja, hiszen az előbbi képviselője, de hamarosan átitatódik azzal, amit korábban csak annak a társadalomrésznek az előítéletei alapján ítélt meg, amelyhez tartozik. Az, aki azért jött, hogy lerombolja mások sztereotípiáit, kiderült, hogy maga is tele van előítéletekkel. Magam is Kutchert emelném ki mint legemlékezetesebb karakter, már csak azért is mert annál az ominózus jelenetnél sok igazságot is kimond az emberi viselkedésről. Nekem a lezárás is tetszett, amiben a cím is értelmet nyer, ezzel együtt pedig megmutatkozik a főhős empátiája a család iránt, mert sutba dobva saját sztoriját megkíméli őket a szomorú igazságtól és a reflektorfénytől, na ez az igazi újságírói teljesítmény. Érthető a csalódás, ha arra számítasz amire a leírás a cím és a műfajbesorolás utal, de ez egy rétegeltebb film egy puszta whodunit koncepciótól. Nekem 7,5/10

2023-01-12 15:55:47 Adam Taylor (5) #2

Hatalmas meglepetés ez a film: egy okoskodós neo-noirba csavart thriller, ami valójában inkább elmélkedés az előítéletekről, a kettészakadt társadalomról, az Amerikát és a világot megosztó eszmékről, amikor bármi bármit jelenthet, tehát végső soron semmi nem jelent semmit. Utóbbit Aston Kutcher karaktere búgja a fülünkbe, akit én eddig is kedveltem (a The Ranch után ráadásul ismét kvázi-cowboyt alakít), de itt igazán remekel. Persze ahogy Dió is utalt rá, érződik hogy elsőfilm, amibe mindent bele akart szuszakolni Novak, de engem kilóra megvett: nemcsak üdítően szórakoztató, de kifejezetten elmés film.
A befejezés nekem is bicegett kicsit, de én úgy értékeltem, hogy Novak karaktere leszámol azokkal az eszmékkel, amelyekkel Texasba érkezett: ezt hívhatjuk akár liberalizmusnak is, de a lényeg, hogy szöges ellentétben áll azzal, amit a helyiek gondolnak (pl. ha baj van hívjuk a rendőrséget; önbíráskodás helyett a hatóságra bízzuk a bűnüldözést stb.). Illetve megszakítja azt az ördögi kört, amire Kutcher karaktere utalt és amit fentebb én is írtam, azaz hogy mindenből és mindenkiből ügyet, szenzációt, spektákukumot kreál - nem teszi be a podcastjébe, nem válik azzal még híresebbé, hogy megfejtette a lány halálának ügyét. Egyszerűen kezébe veszi az igazságszolgáltatást és lepuffantja a tettest, hogy több lány ne essen áldozatul. Ez szerintem is tökre vitatható, de kb. az egész film az előítéletekről szól, ezzel a tettel pedig a főhős tökéletesen felszámolta a saját előítéletességét, szóval ennyiben jól illik a cselekménybe.

2022-09-19 07:54:51 Dió (4) #1

Nagyon szimpatikus rendezői és egyben írói szárnypróbálgatás az Officeból sokak számára ismert B. J. Novaktól. Remekül ötvözi a vígjátéki elemeket egy lájtosabb thrillerrel, felvonultat pár remek karaktert, nem utolsósorban pedig néhány elég vagány beszólást és dumát is. :) (lásd: idézetek szekció) Ugyanakkor lehet elsiklottam valami fölött, de nekem a vége (hogy lelőtte őt) durva túlkapás volt es egyáltalán nem illett ehhez a puhapöcs karakterhez, illetve ott már több tekintetben is kicsit egyenletlenre sikerült a tempó, ezért csak négyes. Ettől függetlenül várom a srác következő filmjét is.