The Staircase (2022) ☆ 👁

Az utolsó lépcsőfok

(Antonio Campos - Leigh Janiak)

amerikai dráma, életrajzi film, minisorozat

3,9
★★★★☆
23 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2022-07-20 15:23:07 kaamir (4) #6

Azért itt ennél több van. Igen, nőkkel tartatja el magát és igen, notórius hazudozó. De ott van még a férfiakkal való viszonya, a hozzáállása a gyerekeihez, a mostohagyerekeihez, a büszkesége, a kommunikáció-képtelensége, a hatalomvágya, a kicsinyessége, a makacssága. Ezektől lesz érdekes, és mivel mivel mindig a helyzetnek megfelelő arcát mutatja, megfejthetetlen.

előzmény: manuva (#4)

2022-07-20 14:49:22 wim (4) #5

Én azt nem értem, hogy az után a bizonyos többször emlegetett, hírhedt hazugsága után egyáltalán hogyan vehették őt komolyan .
Szörnyen irritált ez a karakter, talán ez volt az oka, hogy a sorozatot sem igazán szerettem. Persze, attól még, hogy egy hazudozó, kellőképpen árnyalt a figura, és nem könnyű rajta eligazodni, mert lehet, hogy néha igazat mond.

előzmény: manuva (#4)

2022-07-20 00:29:30 manuva (4) #4

"Michael Peterson ugyanis egy hallatlanul érdekes, sokrétű és megfejthetetlen ember."

Szerintem egy egyszerű hazug csaló, aki nőkkel tartatja el magát. Mert valaki sokat hazudik, attól még nem lesz sokrétű és megfejthetetlen.

előzmény: kaamir (#2)

2022-06-13 16:46:42 zéel (5) #3

Mint egy puzzle. Sőt, több puzzle egy filmben.
Talán nem véletlen, hogy a film/sorozat egyik fontos szereplője egy vágó (Sophie Broussard, a vágó szerepében a szépséges és zseniális Juliette Binoche). Ugyanis ritka bravúros a film vágása, szerkesztése.
Van úgy, hogy csak éppen felvillant egy képest, mint a rejtett reklámokban, éppen csak elülteti a kíváncsiságot az agyad egyik kis zugában, de közben dolgozol, hogy összerakd a kirakós játékot. Érdekfeszítő, izgalmas dráma/krimi. Elsőrangú színészekkel, mindenekelőtt az abszolút főszereplő, Colin Firth parádés alakításával.

P.S.:...ennek a darabnak a szerkesztésbeli előzménye a Pisti a vérzivatarban című groteszkem. Először ott próbáltam felcserélni a klasszikus cselekményvezetést mozaikszerkesztéssel, amely azonban rendkívül átgondolt konstrukciót fed. Ezeket a darabokat, ha mégoly szilánkosoknak látszanak is, vasbetonból szoktam megalapozni. Nem lehet elmozdítani többé, amit egyszer beleépítettem. (Örkény István)

2022-06-13 12:44:11 kaamir (4) #2

Ha kriminek nem is, karakterrajznak mindenképp remek a Staircase. Michael Peterson ugyanis egy hallatlanul érdekes, sokrétű és megfejthetetlen ember. Soha nem tudhatja a néző, hogy hányadán áll vele, mikor mond igazat, mikor hazudik. A motivációit és a lelke mélyét viszont remekül feltárja ez a minisorozat, Colin Firth pedig élete talán legjobb alakítását nyújtja.

Persze a végére se leszünk okosabbak: nyilván nem tudjuk meg, pontosan mi is történt 2001. decemberében. Az alkotók viszont esélyt adnak minden elméletnek, és gyanítom, mindenkinek meglesz a maga kedvence ezek közül. A záró kép igazán remek: a kamera még egyszer körbejárja alaposan Petersont, és belenézhetünk utoljára a szemébe. Hogy mi van ott? Ki tudja.

Két hibát tudok felhozni. Egyrészt egy kicsit hosszú a Staircase, sztem nem volt szükség 8 részre. A másik, hogy vizuálisan talán lehetne bátrabb és ötletesebb (az első jelenetek után meg pláne).

2022-06-12 18:47:29 zéel (5) #1

A felkelő nap háza (Animals) franciául (Johnny Hallyday). De erre a 6. epizódig kell várni, és annak is a legvégéig.
De megéri! És nem csak a zene miatt!