Zift (2008) ☆ 👁

(Javor Gardev)

bolgár dráma, krimi, szatíra

?,?
 
1 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2022-05-13 07:49:42 orbistertius (4) #1

Az ember kis túlzással minden elképzelhető műfaji meghatározásba és jelzőbe belefut, amikor erről a filmről keresgél valami infót az interneten. Dráma, vígjáték, krimi, akciófilm, szatíra, fekete komédia. Szocreál, neo-noir. Ezeknek a nagy része voltaképpen többé-kevésbé stimmel is.

A Moly becenévre hallgató főszereplő valamikor az 1960-as években szabadul egy szófiai börtönből, hogy aztán azonnal magába is szippantsa őt a város homálya. Furcsa ismeretlenek, kellemetlen szituációk, néhány régi ismerős – és egy elvarratlan szál még a börtön előtti időkből.

A történet nem túl bonyolult, nem is különösebben eredeti, de a film végeredményben nagyobb döccenések nélkül végigviszi, amit vállalt. Egy-egy ügyesen megválasztott zene, a film fekete-fehér volta, az operatőri munka, a főszereplő remek alakítása jól megteremti az alaphangulatot, amit tovább erősít pár olyan arc, akiket mintha Menzel és Kusturica közösen választott volna ki ezekre az epizódszerepekre; a bolondos sztorizgatások, amik a cselekményt nem viszik előre, de az ember jól elszórakozik rajtuk; valamint egy-két olyan jelenet, amit mintha Tarantino vagy Guy Ritchie ihletett volna.

Összességében tehát egy jó filmről van szó, ami megérdemel egy (viszonylag erős) négyest. Ha valaki szereti a balkáni, kelet-európai filmeket, szerintem ebben sem fog csalódni.