The Fast and the Furious (2001) ☆ 👁

Halálos iramban

(Rob Cohen)

amerikai-német akciófilm, thriller

3,2
★★★☆☆
720 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2020-08-01 18:13:03 DevilTakeU (4) #24

Életem egyik meghatározó mozis élménye,mikor randevú címén egy délután alatt,közvetlenül egymás után sikerül letudni két viszonylag lassú,csendeskés,már-már visszafogott,hovatovább a nyugodtság határán egyensúlyozó,elsősorban a legkülönfélébb korosztályú férfiakat megcélzó amerikai művészfilmet.

Na ez a kettő volt a Kardhal,és a Halálos iramban. :P

Óriási szerencsémre ez utóbbit követően még beiktattunk egyéb programokat is a közös ismerkedős-plázázós este folyamán - mondom szerencsémre,mert bár már Travoltáék is belém állították a maszkulin feszültséget, de az autós inverz Holtpont után a teremből adrenalintól remegő lábakkal,fülemben a Furious című dal taktusaira lépdelve azonnal rükvercben akartam száguldozni a Nagykörúton, tonhalas szendviccsel a számban,minden rosszarcú ázsiainak középső ujjal szalutálva, nemlétező nitróadagolómat a - nyilvánvalóan miattam hadrendbe állított - rendőröket lerázandó a végkimerülésig pumpálva. Néhány tag hasonlóképpen gondolhatta,ha valamikor,hát ott és akkor a kijáró előterében a férfias összenézések száma éves rekordot döntött - és egyáltalán,valahogy minden fiatal srác,melós,igazgató,szingli,apuka eltökélt ábrázattal, sokkal határozottabban lépdelt valós vagy képzeletbeli szívecsücske oldalán.

Még a bringások is.

Végül az aznap estét sikeresen túléltük,a hölgy nevére már nem emlékszem,de azóta is minden évben megtartom a magam kis F&F maratonját,amiről szerintem álmában sem gondolta volna senki,én sem,hogy 20 évvel később már 9 filmnél jár majd,és egyben minden idők egyik legjövedelmezőbb franchise-a lesz. A szemtelenül fiatal,kölyökképű Paul Walker,és az akkor még remek formában leledző Vin Diesel közti bromance epikus,ahogyan a jól felvezetett rosszcsont ázsiai banda,vagy a dögösséget négyzetre emelő Jordana Brewster és Michelle Rodriguez (oldalzsebes hosszúnaci alól kivillanó tanga!) szintén. Ludacris helyett van Ja Rule,a verdák igazi szörnyetegek,hasítanak ahogy kell,a zene dübörög ezerrel,a legelső verseny pedig maga a nagybetűs Ben Hur,csak lóerőkkel. Vagy nem. Számít ez?

Csak egyetlen dolog számít igazán.

Mindegy hogy egy centivel nyersz vagy egy mérfölddel. Ha nyersz,nyersz.

7/10

2020-05-30 19:15:27 slawter (3) #23

Tegnap beletekertem egy kicsit, de annyira gagyi és béna, ami 23-26 perc körül történik, hogy fejcsóválva/röhögve kis is kapcsoltam.

2017-04-24 22:08:52 Tudomisén (4) #22

Tetszett, nincs sok mondanivalója, de ez az éjszakai összejárás, a családjuk annyira megadják az alaphangulatot, na meg az akciójelenetek is remekül néznek ki!

2017-04-19 21:22:40 peti0290 (3) #21

A 2-t meg a 3-t nyugodtan ki lehet hagyni, azok ettől is gyengébbek. Ráadásul 1-2 mellékszereplő bemutatásán kívül a Vin Diesel fémjelezte főszálhoz csak lazán kapcsolódnak. Ugorhatsz egyből a 4.-re :)

előzmény: ChrisAdam (#20)

2017-04-19 20:51:56 ChrisAdam (2) #20

Régen láttam ilyen buta filmet, az tény. De hát ennek is megvan a célközönsége, méghozzá elég széles ez a célközönség. Az a szép ebben, hogy szerencsére nem sok vizet kavar, nem árt senkinek, tök semleges, lagymatag kis akciófilm, de talán inkább autópornónak lehet nevezni, valóban. Mindezek ellenére tökre el lehet nézegetni, amolyan háttérfilm, szépen duruzsol a munka mellett, percenként odapislantasz és nem maradtál le semmiről. Egyetlen őrült jelenet van, az utolsó, az kicsit ki is akasztott. De hát mit keressem én itt a logikát meg a józan észt, ugyan. Hármastól azért messze van, ez egy betonkettes. Viszont nem szakítanék én az FF-sorozattal, kérdezném, hogy ha mondjuk kihagyok pár részt és megnézek csak 2-3 továbbit, a "jobbakat", akkor az nagy baj a "történet" szempontjából, vagy itt tök mindegy. Mert így munkazajnak tényleg csinos.

2016-11-22 11:34:48 Dezsmant (5) #19

Teljesen jó akció, autóversenyzős film, újítás volt, előtte nem igen voltak ilyen kaliberű filmek, szórakoztató, jó versenyekkel, jó üldözésekkel, jó akciókkal.

2013-08-07 01:48:53 Victor Vance (4) #18

Rob Cohen életében, ha nem is csinált kiemelkedő, nagy értékkel bíró filmeket, szórakoztatóakat annál inkább. Ez is inkább agyat kikapcsoló, ész nélküli darab, mint időt álló klasszikus – bár több mint tíz évvel a bemutatása után sem kopott nagyon meg, az értelmet kár keresni benne. A nagy franchise-t elindító darab nem rossz, megvan a maga hangulata.
A sztori lop több más régi műből, főleg a Holtpontból, ott a karakterek a szabadság érzetét a szörfben látták, itt a felturbózott verdákban, és a végtelen száguldásban élik ki vágyaikat, na meg az amerikai álmot, amit Hollywood oly’ nagy lélekkel szeret csepegtetni. A karakterek ezt nem túl elmés dialógusokban érzékeltetik velünk, ami egy ilyen filmhez pont megfelel, az izmozás pedig néha már nevetséges, de innen látható kik voltak az igazi célközönség. Izmos hapsik, dögös, szemrevaló karosszériával megáldott csajok, a gyors verdák pedig megadják a hangot és hangulatot. Ugyanígy az akciójelenetek, amik amúgy nem hemzsegnek túlságosan, de nem kell szégyenkezniük.
A fiatal színészek megteszik, amit kell, egy hangyányival sem többet, sokuknak azért adatott ez után a film után is egy-két lehetőség, de idővel mindegyikük visszakanyarodott ehhez a karrierindító sorozathoz, nem is véletlenül. Vin Diesel a szokásos keményfiú, karizmája eladja a filmet, és a dörmögős hangja, Michelle Rodriguez a szokásos kemény, vadmacska szerepkörben tetszeleg, amiben ezután mindig is.
Ha nagyon messzire akarok menni, akkor azt is mondhatnám, hogy bizonyos körökben kultuszfilm, hiszen részt vett a tuning hullám elindításában, amit azóta nagyon ügyesen le is vetkőzött, mint az éjszakai versenyeket is, de ez már egy másik történet. Cohen rendezése egy szórakoztató, délutáni akciómozi, annál kicsivel több is. Ezért lesz többszörnézhető, és a kábeltévék egyik oszlopos szereplője.

2013-05-23 17:40:38 McCl@ne (4) #17

Ezekre a kissé infantilis és teljes mértékben tartalommentes kommentekre mi szükség van?

előzmény: Leppard (#16)

2013-05-23 17:32:52 Leppard (1) #16

Há mer annyira ijesztő.

előzmény: BonnyJohnny (#15)

2013-05-17 11:08:29 BonnyJohnny (3) #15

A remek... khm... a nekem megfelelő kritikák után egyre sanszosabb, hogy moziban fogom megnézni a Halálos iramban 6-ot (ezzel talán éltemben először megyek moziba egy héten belül kétszer), és ennek apropójából újrázom a sorozatot.
Eme opuszt kb. 10 éve láttam utoljára, és ez mind időben, mind életkorban igen nagy távolság. Akkor tetszett, és bár nem néztem újra, a Fast Five bemutatójakor is úgy nyilatkoztam róla, hogy a legjobb a szériában (konkrétan az egyetlen értékelhető darab) addig.
Most újranézve, a nyilvánvaló Holt pont párhuzam ellenére, a sablonosság helyenként fájó szintje ellenére, az épkézláb forgatókönyv egyértelmű gyengesége ellenére, még mindig van, ami megfog ebben a filmben. A közeg (bár hangulatilag sehol sincs Bigelow filmjéhez), a dögös picsák és badass faszik pozőr keménykedése (bár az is gyenge), a szuper járgányok száguldozása (ami igazából csak az utolsó fél órára jellemző) mind olyan dolog, ami tetszik. És nyilvánvalóan ezért tetszik a Fast Five is, mert az ezeket az elemeket járatja csúcsra, de ugyanakkor már meg sem próbál forgatókönyvet, logikát (vagy fizikát :P) a fim alapjául tenni (ami nálam negatívum, mert még ha királydrámát nem is várok, azért egy kis értelmet igen). Ez a film még igen, igaz mérsékelt eredménnyel.
A lényeg, hogy nekem újranézve ez vagy egy rossz átlagos film (ez esetben értsd: egy gyenge, magát komolyan vevő Holt pont utánzat), vagy egy jó rossz film (ez esetben értsd: egy a forgatókönyvéhez mérhető hulladék film, amibe azért került egy kis Holt pont utánérzés). Egyébként nem akarnám a Holt pontot hivatkozási alapnak, de talán így a legérthetőbb, hogy mit akarok kifejezni. Így bár marad a hármas, annak a gyengébb felére teszem a filmet.

Amúgy most komolyan... mit keres a thriller a műfajok között?

2013-05-09 08:37:32 VVega (4) #14

Tényleg jó, hogy meg lett említve a Holtpont. Egyértelmű a koppintás és ha most páran emiatt a beszélgetés miatt megnézik azt a filmet, akkor már megérte ez az egész :D

2013-05-09 08:28:44 Leppard (1) #13

Mindenkinek szíve joga, hogyan értékel és kommentál egy megnézett filmet, mivel ez az oldal erre lett kitalálva; személyeskedési ingerenciádat máshol kellene kiélned.

Semmiféle überképzett kritikus nem tud meggyőzni annak ellenkezőjéről, mint amit gondolok egy alkotásról.

Nálam minden film 3-as osztályzatról indul, aztán a benne látottak eldöntik, innen milyen irányba mozdul el a tetszés-index (elvárások vagy előítéletek nem befolyásolják).

Nagyon jó, hogy a Holtpont (egyik kedvenc filmem) meg lett említve , ugyanis az kiváló példa arra, hogy hasonló témát élvezetesen is fel lehet dolgozni. A két film fényévekre van egymástól - minden tekintetben (és nem hinném, hogy azért, mert a szörf-buzik világa annyival kiműveltebb lenne, mint az autó-buziké...).

előzmény: McCl@ne (#8)

2013-05-09 08:25:23 Olórin (2) #12

Mire jó ez? Most másoljak be elmarasztaló kritikákat ellenpontozásképp? Hidd el, van egy CSOMÓ.

előzmény: McCl@ne (#11)

2013-05-09 07:48:21 McCl@ne (4) #11

Akkor most olyat csinálok, amit nem szoktam, de remélem nem baj :) Én senkit nem szeretnék győzködni arról, hogy szeressen olyan filmeket, amik távol állnak tőle és kimondottan rossznak tartja, de álljon itt két kritika az angolul tudóknak erről a "rossz" filmről. Két olyan kritika, aminek minden szavával egyetértek:

Empire
Total Film

Lévén ez a szakmájuk, szebben és kerekebben összefoglalják a lényeget :)

2013-05-09 07:21:55 vadPINGvin (4) #10

"Mert Justin Lin rájött, hogy anno miért volt sikeres az első rész"??????

Akkor miért nem próbál meg egyszer egy ilyet csinálni? Eddig egyik filmje sem hasonlít (a hármast nem láttam, de bukta gondolom nem számít a csodareceptbe), vagyis valahol nagyon rosszul figyelt. Nem tudom a színészeket kivéve hogyan lehetne összekötni a részeket. Sőt, most hogy belegondolok, velük is nehéz.

előzmény: McCl@ne (#5)

2013-05-08 23:36:21 Olórin (2) #9

Az ötödik részben sem épületesebbek a dialógusok, meg a sztori sem rafináltabb, mégis jó. Mert az nem egy dögunalmas, akció nélküli akciófilm, mint ez. A forgatókönyvvel amúgy még az is a baj, hogy igen, totál Holtpont koppintás (ráadásul nem is először mert ezt már a Drop Zone is eljátszotta - mondjuk az se jobban).

előzmény: McCl@ne (#8)

2013-05-08 23:29:34 McCl@ne (4) #8

Nem értem, hogy a forgatókönyvével mi a baj. Teljesen vállalható szerintem, egy beépülő rendőrön keresztül szépen megismerjük a bandát, aztán fokozódik a helyzet, jön a válaszút, dönteni kell, stb., nem akarom leírni az egészet, hátha van, aki még nem látta. Nagyjából az a mutatvány, mint a Holtpontban, csak egy teljesen más közben, meg hát nyilván más hangulattal.

Amúgy van egy olyan gyanúm, hogy pl. ezeknél a filmeknél azért kifogásolják rengetegen a párbeszédek színvonalát, mert magyar szinkronnal nézik őket. Márpedig ahol gyors kocsik és jó nők vannak, ott a szinkron átmegy ebbe a beazonosíthatatlan (érsd: senki által soha nem használt) műmájer borzalomba, ami még egy javítóintézet dühöngőjébe is kínos lenne. Konkrétan nézhetetlen így a film, de mondjuk magára vessen, aki ezt eddig nem vette észre. Az amúgy is vállalhatatlan 2. részt pl. szerintem fizikai képtelenség végignézni magyarul, egyszer belebotlottam valahol, de percekben ki sem fejezhető, meddig bírtam.

Szerk.:
Amúgy konkrétan erre a kommentre akartam reagálni:
"Itt aztán minden van, amiért szeretni tudok egy filmet! Remek sztori, belevaló csajok, menő srácok, tuti verdák, modern zene, épületes dialógusok, stb."

Itt már elég nehéz nem minősítenem az íróját, így inkább kérdezek: egy Halálos iramban c. filmtől mire számított? Én valahogy nem itt keresnék épületes dialógusokat, a sztori meg semmivel sem rosszabb, mint a látványfilmek többségéé.

előzmény: Xuja (#6)

2013-05-08 23:07:49 Olórin (2) #7

Személyeskedő felhangok nélkül, jó? Mert különben rossz vége lesz.

előzmény: McCl@ne (#5)

2013-05-08 23:00:27 Xuja (?) #6

Szerintem meg aki lehúzza a sorozatot, az nem azért teszi (jó esetben), mert csak a magaskultúrát fogadja be, hanem mert kifejezetten zavarja a nulla sztori és a blőd párbeszédek meg karakterek. Oké, ezeknek a filmeknek a célja a szórakoztatás, de ettől még nem lehetne írni hozzájuk valami normális forgatókönyvet? Vagy neadjisten olyan dialógusokat, amelyek hallatán nem érzi magát kínosan a néző.

előzmény: McCl@ne (#5)

2013-05-08 22:12:45 McCl@ne (4) #5

Állati menők vagytok, miközben felfedezitek, hogy egy az éjszakai gyorsulási versenyek világában játszódó, izomagyú kisvárosi verőlegényeket felvonultató adrenalinbombában nincsenek meg a királydrámák erényei :D
Az a helyzet, hogy a Halálos iramban egy marha jó film. Annak, aminek készült, kis híján tökéletes, talán csak a költségvetés hiánya zavaró, mert nélkülöznünk kell az igazán látványos akciójeleneteket, de nem is erről szól. Ez a film visszaad egy közeget, egy érzést, valamit, amiről a 99.9%-unknak fogalma sincs. Mindezen túl fröcsög belőle az adrenalin, és egy olyan sorozat alapja, ami két fostömlő folytatás után fel tudott állni és jelenleg is részről részre javul. Miért? Mert Justin Lin rájött, hogy anno miért volt sikeres az első rész ;) Ellentétben veletek.

2013-05-08 19:48:56 Leppard (1) #4

Itt aztán minden van, amiért szeretni tudok egy filmet! Remek sztori, belevaló csajok, menő srácok, tuti verdák, modern zene, épületes dialógusok, stb.

2009-07-07 22:33:38 Dió (2) #3

Egy olyan film reménye ültetett a képernyő elé, amelyben a faszályosabbnál faszályosabb autós jeleneteket b-kategóriás sztorival, illetve a szokásos sablonokkal és marhaságokkal kötik össze. Ez esetben sem jutott volna magasra az osztályzat, de tekintve, hogy a hatvanadik percig gyakorlatilag érdekfeszítőnek nevezhető akció nem volt látható, a sztori a vártnál is fostosabb, a tahó szereplők pedig hosszú távon elviselhetetlenek, ez egy szép, egészséges karó. Ha már B-film és Vin Diesel, akkor nekem a tripla-x sokkal jobban bejött (persze nem mintha akkora színész lenne).

2009-04-20 17:54:26 Geree (4) #2

Egész jó, jobb mint a többi kettő.(azaz már három)

2007-12-26 09:52:26 Film-fan (3) #1

A trilógia egészét tekintve, messze ez a "legjobb" darab, talán azért, mert itt még jelenvan Vin Diesel, aki a Pitch Black óta elég cool. Na meg a vadmacska Rodriguez...