A besúgó (2022) ☆ 👁

(Mátyássy Áron - Miklauzic Bence - Szentgyörgyi Bálint)

magyar dráma, krimi, minisorozat, thriller

4,0
★★★★☆
53 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2022-05-15 22:08:33 Fonghi (?) #64

Like that! :)

előzmény: zéel (#62)

2022-05-15 11:43:04 Dió (4) #63

Sok olyan dolgot el tudok mondani a Besúgóról, amit nem hittem volna, hogy magyar termékről egyhamar el fogok. A színészi játék például minden várakozásomat felülmúlta, és talán csak azt leszámítva, hogy túl sokuk kapta azt a rendezői utasítást, hogy vágjanak "duzzogó kisgyerek" fejet egyfolytában, tényleg nagyon érett alakításokat láttam. A korhűség szintén el lett találva, azaz a díszletek, a retró zene és az operatőri munka tökéletesen adták vissza a megjelenített kort, és repítettek abba vissza. A sztori is berántott annyira az első 5-6 epizódban, hogy binge-watch legyen belőle. Aztán jött egy kis szünet, és ahogy leültem a hetedik és nyolcadik epizód elé, mintha egy másik sorozatot kezdtem volna el nézni, vagy legalábbis hogy az íróját lecserélték, arra fogadni mernék. Tele van szórva félmondatban odaböffentett, és így a levegőben lógó baromságokkal (Ez az amcsi szál most komoly volt? Egyáltalán a nőtől mi az istent akartak, ha egyszer teljesen ellene ment az ő általuk keresett eszmékkel?), a legjobban pedig az fáj, ahogy - talán Száva Zsolton és Katán kívül - a karakterek nagyrészét, élükön Gerivel, hanyagul kiherélték. Az első részek ugyanis nagyon szépen építették a jellemét egy kétdimenziós senkiből egy magabiztos vezetővé, meghagyva egy rakás izgalmas kérdőjelet ("megússza" -e az egészet? kiöli -e végül az egész folyamat a lelket belőle vagy képes lesz időben "kiszállni"), amiket végül az end titles feliratok semmiből való begördülésével egy az egyben mind bebasztak a Dunába. Szóval kicsit Aranyélet deja vu az egész, azt leszámítva, hogy akkora mélyrepülést azért nem tolt az egész, mint az, úgyhogy egy stabil négyesnek jó lesz.

2022-05-15 10:37:45 zéel (5) #62

A.E.: Bizottság
valamikor a 80-as évek elején láttam őket először az Egyetemi Színpadon (az egyik legjobb hely volt a fővárosban, ennél jobb csak a(z) FMK volt)

előzmény: Fonghi (#61)

2022-05-12 23:50:18 Fonghi (?) #61

Amiért irigyellek is! Ha van valami, aminek a hitelességét nem akarom megkérdőjelezni, akkor az az Európa Kiadó! Meg a Vágtázó Halottkémek, a Kontroll Csoport vagy a Karthago! :) Ez a legjobb az egész sorozatban. Persze még jöhetne Spions, Balaton, Neurotic, CPg, Bikini, de akár Napoleon Boulvard is. A Bizottság is bátor próbálkozás lenne, de nem nagyon jut eszembe olyan számuk, amit elbírna a sorozat.

előzmény: zéel (#60)

2022-05-12 19:42:14 zéel (5) #60

A Besúgó | Mocskos idők
most hülyéskedhetnék, hogy nem hiteles ("csak" fuckin good)

mert én így hallottam a 80-as években Menyhárt Jenőtől (Európa Kiadó)

2022-05-12 13:14:51 zéel (5) #59

Rendszerváltás után 32 évvel egy centralizált rendszerből eljutottunk egy centralizált rendszerbe. Azonban míg anno, Magyarországon a nyitás, a decentralizáció volt a a fő tendencia egy idő után, most meg a zárás, a központosítás mindenütt. Akkor mi voltunk a funny communist country , most meg az EU szégyene. És az előbbit nagyon jól visszaadja a film (az utóbbira meg bátran utal).
Ráadásul ez egy remek, izgalmas sorozat. Külföldön is jól érthető és értékesíthető.

Ennek a hatására megnéztem a hasonló témájú cseh, Eszmélet c. sorozatot. Ha volt is még valami illúzióm a ká európai rendszerváltás fedőnevű project kapcsán, az most végleg elszállt.

2022-05-12 04:14:42 Fonghi (?) #58

Én is erre jutottam, csak nem azonnal. Az egész a megközelítésen múlik. Ha abból indulsz ki, hogy legyen egy kémthriller, és aknázzunk ki egy sztorit, egy díszletet ennek érdekében, akkor mindez nyilvánvaló, amit leírtál. Ha meg abból indulsz ki, hogy ez a 80-as évekről bizonyos szempontok mentén mesélő alkotás, akkor meg az vetődik fel kérdésként, hogy ebből mennyit áldozzunk fel egyéb célokért (kémthrillereket is lehetne sorolni). És persze ki-ki akár megpróbálhat váltani nézőpontok között, de attól még valószínűleg nem tűnnek el nyomtalanul a benyomásai.

A 2. bekezdéssel csak részben értek egyet. Üzennek is, meg hát olykor ki is szolgálják... És eleve pont ez a megtört gerinc stb. dolog az, ami számomra nem jön át teljesen hitelesen, a hátterét nem teszi igazán értelmezhetővé a sorozat.

előzmény: Hannibal Lecter (#57)

2022-05-11 21:15:12 Hannibal Lecter (4) #57

"Nem gondolom, hogy minden filmtől ugyanazt kellene elvárni minden téren"

Egyetértünk. Maradjunk A besúgó témájánál: történelmi hitelesség tekintetében nem lehet ugyanazt elvárni ettől a sorozattól, mint mondjuk a Papp Gábor Zsigmond rendezte Az ügynök életétől, vagy a kérdéskört, illetve a szóban forgó korszakot szerzői filmes eszközökkel feldolgozó daraboktól (ilyen volt az elmúlt években az Eltörölni Frankot vagy például az Ivan Ostrochovský-féle Szolgák). Nem lehet, mert nincs értelme. A besúgó elsőrangú kémthriller, az alkotók avatott kézzel mozgatják a cselekményszálakat, a hangulatteremtés fantasztikus, a színészi játék úgyszintén kielégítő - mi kell még? Költői kérdés, tudom, ráadásul felteszek még egyet: ha tűpontosan mutatják be a nyolcvanas évekbeli állambiztonság, illetve az ügynökhálózat működését, abban vajon lett volna thrillerpotenciál?

A nyolcvanas évek korszellemét egyébként csodásan ragadja meg A besúgó, ráadásul - ahogy zéel is említette - az alkotók néhány furfangos dialógussal a mának is üzennek. Sőt, röntgenképet alkotnak egy apakomplexusos, Stockholm-szindrómás, megtört gerincű, szokásait és értékszemléletét tekintve feudális jellegű társadalomról. (Bizony: arról a társadalomról, amiben ma is élünk.)

előzmény: Fonghi (#56)

2022-05-11 19:39:36 Fonghi (?) #56

Szerintem ne döngöljük egyiket sem, sőt még Hodosán Rózát sem! Vannak jócskán arra érdemesebbek, ha mind kész, akkor visszatérhetünk ezekre is :)

Nem gondolom, hogy minden filmtől ugyanazt kellene elvárni minden téren, és a Casablancát sokkal hamisabb analógiának érzem, mint a film által teremtett mítoszt...

előzmény: Hannibal Lecter (#48)

2022-05-11 19:38:57 Fonghi (?) #55

Aranyos történet, de azért remélem, nem abban méred, hogy jó-e egy kritika, hogy megjósolja a piacosíthatóságot (vagy akármit)...

előzmény: zéel (#52)

2022-05-11 19:10:24 zéel (5) #54

A saját filmrendezői szerepemet is úgy fogom fel, mint egy szövetségi kapitányét. Szoktam is úgy beszélni arról a tizenkét fiatal színészről, aki részt vett A besúgóban, mint a csapattársaimról. Mindenkinek megvan a maga pozíciója, és nem felcserélhetők. Azt mondtam nekik az elejétől kezdve, hogy ha emlékeztek még a brazil válogatottra, amikor a csúcson volt, akkor azt látod, hogy annyira körültekintően lettek kiválasztva a pozíciójukra, és olyan összeszokott csapat voltak, hogy pusztán attól, ahogy a labdát járatták egymás között, az volt az érzésed, mintha egy tánckoreográfiát néznél – a gól pedig csak hab volt a tortán. Nekem pedig az a dolgom, hogy mindenki jó játékos legyen, és tudja, hogy azért van itt, mert hiszek benne. Nem azért, mert ő ért rá, vagy ő népszerű, hanem mert nem hagytuk abba a próbafelvételeket addig, míg azt nem éreztem, hogy minden pozícióra megtaláltam a legjobb játékost. (Szentgyörgyi Bálint)

2022-05-11 18:38:12 ryood (?) #53

az is vicces amúgy, hogy harmincas színészek játszanak 18-19 éves egyetemistákat.

2022-05-11 18:28:20 zéel (5) #52

szerintem képes lehet komoly nemzetközi sikereket elérni- mondja a kritikus
nos, máris igazolódott, hogy a kritikus jó jósnak bizonyult
a film fő-alkotója tucatnyi megkeresést kapott, nem akármilyeneket
"Például voltam az MGM székházában tárgyalni, ami számomra is hátborzongató élmény volt, mert abban az irodában jártam, ahol a James Bondok írják alá a szerződéseiket. Készítettem is róla egy videót suttyomban – nézd, itt írta alá a megbízását Sean Connery." (Szentgyörgyi Bálint)

Hannibal Lecter#48 ritkán szól mostanában (sajnos!), de arra mindig érdemes figyelni!

előzmény: Fonghi (#51)

2022-05-09 14:29:26 Fonghi (?) #51

Ez szerinted egy jó kritika?

előzmény: zéel (#22)

2022-05-09 13:48:50 Fonghi (?) #50

Úgy látom, hogy a vita nagyjából akörül forog, amit én is sérelmeztem (a Filmsorozatok topikban). Azon morfondíroztam, hogy mondjuk egy '68 körüli Prágában, egy '80-as évek eleji Krakkóban hitelesebb lenne-e a dolog, vagy tényleg nem a korviszonyok rossz belövése a gond, hanem általánosan hazug egy picit az ábrázolt mítosz, filmiparszagú értelemben...

2022-05-09 00:56:22 csabaga (?) #49

Az emberek ezt nem értékelték és nem is kellett nekik.
Jött helyette a 150 éve bevált rendszer...

előzmény: hhgygy (#46)

2022-05-09 00:41:26 Hannibal Lecter (4) #48

A Casablancában De Gaulle tábornok aláírása ékesíti a két menlevelet, melyek birtoklásáért a főbb karakterek küzdenek: aki az okmányokat - a mesebeli "varázskulcsokat" - birtokolja, bárki legyen is, kinyílik előtte a világ. Történészi szemmel nézve ez merő képtelenség. Most mi legyen? Döngöljük a porba Kertész Mihály remekművét? Hodosán Róza közelítésmódja egyszerűen ostoba. A sorozat viszont remek.

2022-05-08 12:19:23 zéel (5) #47

....és ezért is fontos ez a film, mert ma is aktuális.
Hogy (még az előzetesben is elhangzó) Száva Zsolt szöveget idézzek:
"Nem szeretném, hogy egyetlen leválthatatlan ember legyen az ország élén!"
vagy egy másik:
"Vezetőink fiatal forradalmárokból lettek öreg zsarnokok".

előzmény: hhgygy (#46)

2022-05-08 09:09:19 hhgygy (2) #46

Az én szubjektív történelmem szerint az a szabadság valós volt 1989-ben, ezért is még elkeserítőbb az, ami mára lett belőle.

előzmény: Dió (#45)

2022-05-08 07:39:08 Dió (4) #45

"Marad a Moszkva tér, ami továbbra is a legjobb 21. századi film a 80-as évekről"
Én pont a Moszkva tér kapcsán vagyok még kevésbé biztos a korhűség és hitelesség kérdésében. Ott a Besúgóhoz képest olyan szinten mutatják szabadnak a magyarokat, és olyan kis mértékben jelentkezik csak a külső kontroll, hogy akkor én már inkább azt vádolnám ezzel. De nem éltem akkor, és történelemből sem vagyok jó, úgyhogy nem tudom. Mindenesetre ha valaki meg tudja cáfolni ezt a tézist, annak örülni fogok, külföldi haveroknak próbáltam ugyanis múltkor mutatni a filmet, akik nagyon lehordták emiatt, és nem nagyon tudtam mit felhozni a film védelmében. :) (azt kivéve, hogy azért a Besúgónál jó pár évvel később játszódik)

előzmény: ryood (#35)

2022-05-08 00:54:49 ryood (?) #44

nekem akkor is kevés egy ilyen filmhez.
de elhiszem neked, csak egy csomóan vannak, akik meg kifogásolják a történteket. köztük történészek, szociológusok. szóval most itt nekik "hiszek".
a Titkaink tényleg zseniális.

előzmény: zéel (#43)

2022-05-08 00:35:17 zéel (5) #43

a film hangulata nem mellékes, hanem az egyik legfontosabb (ha az hamis, mehet az egész a kukába)
pláne a legvidámabb barakk avagy a szovjet blokk irigyelt országa
ezt felvállalni sokkal több, mint filmesztétikai erény, hanem, ma már egyenesen bátorság
a színházajánlót kösz, de - mint az előzőekben említettem - én éltem a abban a korban, éppenséggel egyetemistaként

előzmény: ryood (#41)

2022-05-07 23:54:41 hhgygy (2) #42

Akkor mea culpa, félreértettem. A lényeg ettől függetlenül még az, hogy én, aki akkor voltam egyetemista, nem azért szidom a filmet, mert azon vezetem le a ki nem mondott sérelmeimet (????????), hanem mert hiteltelen a cselekménye, olyan motivációk és cselekedetek vannak benne, amik abban az időben nem történhettek meg így. Alant már leírtam szpojlerben, hogy a főszereplő cselekedete teljesen irreális, és azt is, hogy egyetértek Réz Andrással, hogy igen, ez a 80-as évek Budapestje egy alternatív valóságban. Lehetne egy olyan 80-as évek Budapestje is, hogy 1945 után valamiért lemondott rólunk a Szovjetunió és osztrák mintára nyugati demokrácia lett Magyarországon, ahol éppen az aktuális demokratikusan választott kormány ellen szervezkednek a fiatalok. Tök vicces lenne, mint ez a sorozat.

előzmény: ryood (#40)

2022-05-07 23:47:58 ryood (?) #41

nekem ez ebben a formában kevés.
ha már tényleg egy komoly témához nyúl egy alkotó, akkor ne elégedjen meg annyíval, hogy visszaad egy "legvidámabb barakk" hangulatot.
és ezt a "játékfilm, nem doku" kártyát tényleg hagyjuk már.
ha ez a téma érdekel valakit komolyabban, tényleg menjen színházba! Pintér Béla-Titkaink.

előzmény: zéel (#38)

2022-05-07 23:44:05 ryood (?) #40

nem rá utalt, hanem egy kommentelőre, aki Alinda posztjára írt valamit...de amúgy én se tudok mit kezdeni a hozzászólásával.

előzmény: hhgygy (#39)

2022-05-07 23:43:08 hhgygy (2) #39

Igen hiteles hozzászólás, még arra sem vagy képes, hogy Hodosán Róza életkorát ellenőrizd a Wikipédiában, Lol. Én egyetemista voltam abban a korban és egyáltalán nem hiteles a történet, most már nyugodtan kimondhatom. De te azért nyugodtan őrjöng tovább.

előzmény: Maminti (#34)

2022-05-07 23:38:11 zéel (5) #38

az a baj, hogy rajtuk kívül már többektől (akik már bőven éltek akkor) is ugyanezt hallom vissza, hogy ilyenek nem történhettek meg akkor, amit ez a film bemutat
nos, én is bőven éltem akkor, és fenntartom a fentieket erősen vitató korábbi hozzászólásaim
vagy idézhetem pl. Pető Ivánt is:
És azt se feledjük: a Kádár-korszak utolsó kétharmada élhető világot teremtett..... Ezért a társadalom kevésbé érezte a rendszerváltás szükségét, és kevéssé azonosult vele, mint más szocialista országok népei. Leginkább ezért nem lázadozott a magyar, ellentétben, teszem azt, a lengyelekkel, ahol ráadásul ’81-ben sortüzek dördültek, és ellenzékieket ölt meg a titkosszolgálat.
Igen: Magyarország a szovjet blokk irigyelt országa volt.
És ennek a "legvidámabb barakk"-nak a hangulat jól adja vissza a film. Játékfilm. Nem doku. (Ja, és anno nem volt sikk a rendszert, a hatalmat dicsőíteni. Sőt, szinte az egész ország szidta a rendszert meg az orosz megszállókat.)

előzmény: ryood (#35)

2022-05-07 23:17:38 ryood (?) #37

"A logikád alapján aki az adott korszakban nem élt-és most felnőttkorról, értelmi szintről szó nincs-, ne csináljon filmet, annak értelme nincs"

te valamit nagyon félreértettél.

előzmény: Maminti (#36)

2022-05-07 23:13:47 Maminti (5) #36

Mert közel a nyolcanhoz a nyolcvanas években nem lehettél huszonegykettő? A kritikával semmi bajom, a csúsztatásokkal annál több.
A logikád alapján aki az adott korszakban nem élt-és most felnőttkorról, értelmi szintről szó nincs-, ne csináljon filmet, annak értelme nincs, én ezt azért megkérdőjelezem.
A többit meg inkább hagyom. A hozzászólásod alapján két tippem van a személyedre, itt engedtem el a sztorit, meg az oldalt is, ha tévednék, így jártam, gondolom, nem leszek veszteség :)

2022-05-07 23:01:51 ryood (?) #35

ilyen fontos, hogy ki hány éves? mindenesetre Alinda két vendége saját bőrén tapasztalta a 80-as éveket, amikor a szerző, Szentgyörgyi Bálint még meg sem született..
az a baj, hogy rajtuk kívül már többektől (akik már bőven éltek akkor) is ugyanezt hallom vissza, hogy ilyenek nem történhettek meg akkor, amit ez a film bemutat. és ez a "dehát ez egy játékfilm" magyarázat itt kevés. nem az a baj, hogy fikció, hanem, hogy ilyen egészen biztosan nem volt. ez azért nem egy DC vagy Marvel film...
Alinda pedig nem dőlt be semminek, hanem egyszerűen felelősségteljes, ami sajnos a szerzőről és az HBO-ról nem mondható el. marad a Moszkva tér, ami továbbra is a legjobb 21. századi film a 80-as évekről. ennek a korszaknak a hiteles ábrázolása sajnos nem erősségünk. engem teljesen kiábrándított belőle ez a riport. és most elismerem, bedőltem a "formának".
a németek, románok, csehek megmutatták már, hogy kell ezt jól csinálni (Mások élete, Good bye Lenin, Barbara, 4 hónap, 3 hét, 2 nap, Eszmélet).

előzmény: Maminti (#34)

2022-05-07 22:44:01 Maminti (5) #34

A 7.után bőven sorolhatóak már a hibák-a képtelen jelenetektől kezdve a zenei döccenőkön át a mikor, milyen ruha, díszlet klappol, vagy sem-, én mégis döbbenten állok márakkoréltemértelmiségimegmondóilyensosemvoltjólmemondom-hőzöngőkampány miatt. A hibákat sorolni simán ér, mint filmes alkotást, utálni, nem szeretni ér, de a személyes sérelmek és kimondani soha nem mert személyes sztorikat számonkérni prosztó. Ma Alinda posztja alatt-hogy cáfoljuk meg miért egy kalap szar az egész-egy bőven hetvenpluszos idős hölgy arról értekezett, hogy ő a '80-as évek közepén alighuszonéves-wtf? - egyetemistaként ilyet sosem tapasztalt, szóval humbug, és ezekafiatalok. Kicsit nekem olyan érzés, hogy a kimondani sosem mert sérelmeket ezen a sorozaton verik el sokan. Sajnos Alinda is belecsúszott, bár ha ő sértve érzi magát, sajos nem mérlegel :( bocs a kirohanásért, ventilláltam, a megmondóasszonyság titott az aktuális platformon :)

2022-05-07 12:43:55 hhgygy (2) #33

A hetediket még nem láttam, de például az a jelenet, amikor
Gerit beviszik a vidéki rendőrkapitányságra, mert pofánvágta a nagypofájú gyereket és akkor "utasítja" a rendőrt, hogy hívja fel a tartótisztjét, az felhívja és utána becsicskul és a gyerek ugyanezt eljátssza a társával is később, amikor a tartótisztje már fél lábbal ki van rúgva, na ezek nevetséges, abszurd baromságok.

előzmény: ryood (#32)

2022-05-07 12:15:53 ryood (?) #32

megnéztem a hetedik epizódot. továbbra is tetszik, élvezetes, izgalmas film ez. viszont a most megjelent telexes cikkben történelmileg totálisan hiteltelennek minősítik sajnos több szempontból is. mert egy fikciós filmen azt természetesen nem lehet számonkérni, hogy megtörtént-e pont úgy. hanem, hogy megtörténhetett-e volna? és itt hasal el nagyon az egész. legalábbis a két szociológus és történész szakértő szerint.
ez komoly probléma. egyelőre nem tudom még, hogyan osztályozzam le, hányasra.

2022-05-06 13:27:12 hhgygy (2) #31

Na, megvolt a 4. rész is, aki még nem látta, figyeljen erősen, de ne olvassa el a szpojlert:
a potenciális "ellenzéki" támogatók listáján van egy Füzesi Misi Felcsútról, LoL.

2022-05-05 15:09:45 hhgygy (2) #30

Abszolút nem szeretném egy lapon emlegetni a Besúgót az Elk*rtukkal, amit nem is láttam (nem is fogom).
Egyetlen közös pontja, hogy az általam megélt időtartam alatt, az általam látogatott környezetben játszódnak, ami zavar, nem tudok ettől elvonatkoztatni. Eszem ágában sincs egy szinten említeni a két produkciót. Még csak 3 részt láttam amúgy, szóval próbálok majd elvonatkoztatni, amennyire csak bírok :-)

2022-05-05 14:59:38 ryood (?) #29

arról nem is beszélve, hogy az Elxrtuk egy konkrétan (és végül is vállaltan) propagandafilm, ezzel szemben a Besúgó egy pártállástól független, alapvetően szórakoztatófilm, részben történelmi film.

előzmény: ryood (#25)

2022-05-05 14:54:12 hhgygy (2) #28

Ez nehéz, mert mindaddig, amíg a "fiktív" történet akkor játszódik, amikor még nem éltél, vagy egész kisgyerek voltál, ez elmegy, de ha felnőttként megélted, ráadásul pontosan ebben az életkorban, pontosan ebben a környezetben éltél (én pl. pont a közgázra is jártam), akkor már nehéz elvonatkoztatni a saját életélményedtől. Ha elolvasod az általam linkelt Réz András-kritikát, akkor ő is pont ezt emlegeti, hogy most akkor ez Budapest egy másik dimenzióban, egy alternatív univerzumban?

előzmény: ChrisAdam (#26)

2022-05-05 11:41:07 sa22 (4) #27

ez egy imádnivaló (!!!!!) sorozat, ezért nagyon nagy kár, hogy az operatőri munkától néhol tengeribeteg lettem...

2022-05-05 10:17:24 ChrisAdam (4) #26

Nem tisztem védeni A besúgót, sem nem támadni az Elk*rtukat, de olyan szempontból lényegesen más kategória a kettő, hogy míg az Elk*rtuk valós (ráadásul még közszereplő) szereplőket emel be egy fiktívre duzzasztott propagandasztoriba, és ráadásul egy mindmáig jobbára tisztázatlan (és ezt ki is használja), a jelenünkben létező sztorit vesz elő, addig A besúgó egy lezárt, már csak a történelemkönyvekben, emlékekben élő korszak elemeit, hangulatát emeli be egy teljesen fiktív (és egyébként örökzöldként, időtől, tértől függetlenül működő) történetbe, aminek a karakterei és a cselekmény mind a forgatókönyv lapjain keletkeztek. Ráadásul A besúgó volt annyira elegáns és profi olyan szempontból is, hogy bár egy-két karakter lehet erősen áthallásos, mégsem tesz utalást egyik politikusra (főleg nem a miniszterelnökünkre), beazonosíthatatlan bármi történés és karakter. (Nekem tuti viszketett volna a tenyerem forgatókönyvíróként.) Művészi szempontból ez két nagyon erősen külön kategória, na meg más szempontból is, és akkor itt nem is folytatom.

A másik meg, hogy a nosztalgiafilm mindig hasonló utakat jár: kiszínez, harsánnyá teszi a régmúlt emlékeket, sablonokért nyúló karakterekkel operál, és így tovább. Éppenséggel csinálták ezt már sokkal profibban a filmtörténelemben (idehaza is), szóval ezen a ponton egyet tudok veled érteni, főleg, ha te, mint aki éltél is ebben a korban, nem érzed magadénak. (Bár éppen erről vitáztunk a haverommal, hogy amennyire nem érzem most valódinak és magaménak a mai fiatalság és kor sok-sok dolgát, úgy lehet éppen az akkori korban is sok-sok burok, közeg volt, amik nem feltétlenül "keveredtek".)

előzmény: hhgygy (#24)

2022-05-05 09:29:56 ryood (?) #25

én 85-ben még nagyon pici fiúcska voltam, nem emlékszem semmire. szóval a hitelességet nem tudom megmondani mennyire jó. engem speciel a "szájbarágós dumák" nem zavarnak. épp ellenkezőleg, valahogy természetesen és spontánul hatnak, de el tudom fogadni, hogy valakinek mégis problémás ez. az Elxrtukat nem láttam (és nem is fogom) de leszámítva a totálisan elfogult hívőket, mindenkitől azt hallottam, és mindenhol azt olvastam, hogy rohadtul unalmas film. na ezt viszont nem lehet mondani a besúgóra, mert ha valamilyen jelző nagyon igaz rá, akkor az a feszült, izgalmas, pörgős, csavaros. szóval kifejezetten élvezetes szórakozás, cool korabeli zenékkel, látványtervezés is szuper, színészek is igen jók, pláne a fiatalok, és elég jól rímel a jelenkorunkra is. nálam egy erős négyesre tuti jó lesz, de még megvárom a két utolsó részt az osztályzatommal azért...

előzmény: hhgygy (#24)

2022-05-04 21:36:22 hhgygy (2) #24

Vicces, hogy nekem ez és az Elk*rtuk egy kategória, ugyanis pontosan ilyen idős, azaz egyetemista voltam akkor, amikor a sorozat játszódik és eléggé sántikálnak a történések, de főleg nem is a történések, hanem ezek a szájbarágós dumák, amik nagyon jól hangzanak, csak aki akkor élt és akkor volt 20 éves, annak eléggé falsok. Nem érzek nosztalgiát a korszak iránt, hiába akkor voltam huszonéves. Külön érdekesség számomra, hogy egyetem alatt engem is be akartak szervezni, nagyon vicces a saját kis besúgó történetem, nem lett belőlem semmi, mert alkalmatlannak találtattam orvosilag, pszichologice, szóval nem jutottam el erre a "szintre". Tök vicces körülmények között történt az egész, társaságban szoktam mesélni, itt most nem részletezném. Azt is hozzá kell tennem, hogy pesti (budai) lévén nem ismerem az akkori kollégiumok világát, kétszer-háromszor ha jártam kollégiumban egyetemi éveim alatt, különféle bulikban. Réz András kritikájával sokban egyetértek, most linkeltem a filmhez.

2022-05-03 16:04:08 Nekrus (5) #23

Ami észrevétel volt.A készítők kihagyták a kor két legnagyobb underground zenekaráta az Albert Einstein Bizottságot és a Neuroticot. A VHK (Aláírhatatlan Történelem) című számát nagyon sajnálom ,hogy rosszul helyezték el a filmben és hogy nem hagyták kifutni Grandpierre Attila énekét. Nagyobb erő és mélység van ebben a számban mint hogy egy egyszerű áruátvételt szimbolizáljanak vele. Ezektől a hibáktól eltekintve megy rá az 5-ös.

2022-05-02 16:01:43 zéel (5) #22

videó-kritika
őszintén szólva, nem tudom, hogy hol a helye a videó.kritikáknak
(mentségemre szolgál talán, hogy még csak 16 éve vagyok itt, a KT-en)

2022-05-01 21:56:26 ryood (?) #21

...és megjött kedvenc színházi színészem, rendezőm, Ördög Tamás is. Elég genyó karaktere van...

előzmény: Maminti (#20)

2022-05-01 19:55:39 Maminti (5) #20

Ah, milyen jól áll annak a jelenetnek, meg Száva karakterének a VHK :)

előzmény: zéel (#19)

2022-05-01 17:47:41 zéel (5) #19

Vágtázó Halottkémek
zene a 6. epizódból
(nagy kedvenceim)

2022-04-24 16:30:08 ryood (?) #18

az említett podcastben azért utalnak rá, hogy várható a folytatás..

előzmény: Xuja (#17)

2022-04-24 13:07:24 Xuja (?) #17

De inkább attól lesz mini, hogy egy évados. A Sherlock 4 epizód évadonként, mégsem minősül mininek (mondjuk az az epizodikussága miatt amúgy is külön kateg).

előzmény: critixx (#16)

2022-04-24 12:49:10 critixx (?) #16

8 epizód alapvetően nem minisorozat, hanem - napjainkban legalábbis - egy normál évad egy normál sorozatból.

2022-04-24 12:39:57 zéel (5) #15

8 elkészült epizódról szólnak a hírek.
Kíváncsian várom a véleményed.
Én nem is akartam megnézni. Biztos voltam benne, hogy vmi propaganda tákolmány lesz a bukott rendszerről. De, legnagyobb örömömre, nem fekete-fehér a történet, nem fekete-fehérek a figurák. És, lehet, hogy nem nagy meglepetés, de a komcsinak nevezett időszakban is, a fiúk fő érdeklődési területe a lányok felé összpontosult. (És viszont.)
És nemhogy propaganda a film, hanem sok, egyértelmű áthallás, kritika a mostani rezsimre/ről is.

előzmény: ChrisAdam (#13)

2022-04-24 12:30:25 ryood (?) #14

a film.hu csinált a szerzővel egy podcastot. ott elmondta Szentgyörgyi, hogy erről nem nyilatkozhat még, de jó eséllyel lesz folytatása.

előzmény: ChrisAdam (#13)

2022-04-24 12:11:48 ChrisAdam (4) #13

Erről tudjuk biztosan, hogy minisorozat lesz? Sehol sem találtam infót róla.

Egyébként nekem több bajom van a sorozattal, de még türelmesen kivárom a végét egy véleményhez.

2022-04-23 23:13:57 zéel (5) #12

csak indok? alapos indok! (bocs!:)
nekem is volt egy hasonló esetem, csak abban egy Jimi Hendrix lemez volt a tét

előzmény: Maminti (#11)

2022-04-23 22:39:39 Maminti (5) #11

Életem egyik legszívszaggatóbb szakításának oka, hogy az autóban hagytam az Európa Kiadó bakelitjét, ami a napon meggörbült. Hogy csak indok volt,vagy sem,passzolom, tőlem távol áll, de itt helye van, a képi világ, az egész miliő zenéstől, susogós naciktól, frizurákig át minden tökéletesen, és nem kirívóan klappol

2022-04-23 22:04:03 zéel (5) #10

a főcímzene (Mocskos idők)
a '80-as évekbeli underground kultikus zenekarának, az Európa Kiadónak száma, Menyhárt Jenő szerzeménye
ma esti koncertjüket nem ajánlom, mert minden jegy elkelt - elővételben
ráadás

előzmény: ryood (#6)

2022-04-23 21:50:06 ryood (?) #9

Nekem is nagyon pozitív összességében.
Ördög Tamás megjelenését várom már nagyon!

előzmény: Maminti (#8)

2022-04-23 21:35:19 Maminti (5) #8

Varga Ádám idegesítő, és őrületesen jó. Maga a karakter, hogy a hajós- esélyesen ritkán felbukkanó, gáláns- apukával, a csakazértis mindennapokban helytálló anyukával a háttérben hogy lesz egy végtelenül szemfüles, sok szempontból előrelátó, okos és minden szempontból kiemelkedni vágyó kölyök izgalmas, ez maga megérne legalább egy részt.Ő meg ahogy így elcsípte, nagyon okosan, mértékkel, az lebilincselő. Nekem ez a nagyon professzionális, de orrbaverős- semmi szépelgés, vagy műáhitat, pláne műordenáréság- és valahol populáris sorozatélmény hiányzott, esélyesen elfogult vagyok, de végre, végre. Minden hibájával együtt na végre.

2022-04-23 21:22:47 ryood (?) #7

Patkós Márton tényleg nagyon jó.
nekem a legtöbb színész tetszik itt. nálam Varga Ádám (Máté) még, aki kiemelkedő.

előzmény: Maminti (#4)

2022-04-23 21:21:04 ryood (?) #6

hozzám sosem állt közel. de mondjuk itt a főcímzene (Mocskos idők) nagyon fasza. és voltam múlt pénteken Tudósok koncerten, nagyon jól szórakoztam :) =(sajnos a VHK elmaradt).

előzmény: critixx (#5)

2022-04-23 21:02:59 critixx (?) #5

"Kifejezetten nem rajongom a hazai, '80-as évekbeli underground heroikus-nak mesélt -nosztalgiájáért"

Örülök, hogy nem csak én vagyok, akit a hideg ráz ettől...

És megint felkerült egy sorozat...

előzmény: Maminti (#4)

2022-04-23 20:56:49 Maminti (5) #4

Kifejezetten nem rajongom a hazai, '80-as évekbeli underground heroikus-nak mesélt -nosztalgiájáért-ér utálni ezért-, de itt minden a helyén, simul és pontosan illeszkedik, egyszerűen itt most működik. Öt rész után is várom a péntekeket, remekek a színészek, brilliáns casting , a téma meg fontos és hiánypótló. Az áthallások finomra hangoltak, mégis érthetőek, az összekacsintás szinte egyértelműen természetes. Laza, elegáns, dühös és pöpec az egész, mégha néha szájbarágós is
Száva Zsoltot mondjuk utálom, de bármikor letolnám neki a bugyim :) Patkós Márton meg egy férfiisten, őrület az a fickó

2022-04-23 11:58:45 zéel (5) #3

...az ötödik epizód után is marad az ötös.

2022-04-16 15:50:36 ryood (?) #2

Szentgyörgyi rendezte az első és az utolsó részt.

előzmény: zéel (#1)

2022-04-16 15:13:11 zéel (5) #1

Még csak két részt láttam, de az eddigiek alapján én megelőlegezem az ötöst.
Most, kivételesen, a forgatókönyvet emelem ki elsőként: izgalmas történet-vezetés és remek, elgondolkodtató, ma is aktuális dumák.
Nagyon jól sikerült a casting is. Találó, jellemző figurák, és főbb szerepekben nem az unalomig ismert arcok. (Azért egy Thuróczy Szabolcs, Mácsai Pál, Hajdu Szabolcs sem válik hátrányára a filmnek. Sőt!)
A végére hagytam a rendezőket: Mátyássy Áron, Miklauzic Bence régi kedvenceim, de most már érdemes lesz megjegyezni Szentgyörgyi Bálint nevét is (aki, nem mellesleg, a forgatókönyvet is jegyzi.)