Suzume no tojimari (2022) ☆ 👁

Suzume

(Shinkai Makoto)

japán animáció, anime, kalandfilm

4,1
★★★★☆
18 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2023-05-02 01:58:52 dittike (5) #14

Másodszori nézésre jobban lejöttek a poénos részek is.

2023-04-27 11:20:57 Jereváni Rádió (5) #13

Legyen így, ahogy a spoilerben leírtad. :)

előzmény: nnpeaks (#12)

2023-04-27 11:11:51 nnpeaks (4) #12

Nem, sajnos az accidentally entered the realm az nem kielégítő számomra :D

Inkább feldobok egy nagyon belemagyarázósnak mondható gondolatot:

Suzume is életét vesztette a 2011-es katasztrófában, azonban őt még sikerült újraéleszteni, így került át a Túlvilágra. Innentől ugye azon az egy ajtón, ami a katasztrófa helyén van, ő már be tud menni bármikor. Így léphetett be gyerekként is, amikor édesanyja keresésére indult, illetve így tudta megmenteni Szotát is a film végén.

Erre a filmben sajnos semmi utalás nincsen, viszont nekem ez igy szépen kiadná a kerek történetet.

előzmény: Jereváni Rádió (#11)

2023-04-24 21:35:23 Jereváni Rádió (5) #11

Kérdésedre a válasz, a wikipediaról szedtem. Nem tudom, hogy ez mennyire elégít ki (én személy szerint nem akadtam fenn ezen a részleten).

"Suzume visits Sōta's grandfather at the hospital. He explains that Suzume's ability to see the worm and the Ever-After through the doors means that she has accidentally entered the realm once before. Moreover, the doorway that she first used is the only place where she can reenter the Ever-After and save Sōta."

előzmény: nnpeaks (#10)

2023-04-24 19:31:32 nnpeaks (4) #10

Másodszori megtekintésre jó pár kérdésemre megkaptam a választ, azonban egy dolog maradt, amire a film szerintem nem ad egyáltalán magyarázatot.

A kisgyermek Suzume, hogy volt képes átmenni a túlvilágra? A filmben hangsúlyozva volt, hogy élő ember nem képes átlépni oda. Suzume gyerekként valahogy mégis átsétált, mikor édesanyja keresésére indult, aminek aztán a különleges álmait köszönheti illetve, hogy látja a Túlvilágot az ajtókon túl.

Így - bármennyire szép és megindító - a film utolsó jelenete, amikor Suzume találkozik fiatal énjével a Túlvilágban nekem egy kicsit erőltetettnek tűnik, nem lesz tőle teljes a kép.


Több kritikát/véleményt olvastam már, de erre az egy dologra még nem találtam olyan választ, amit el tudnék fogadni. Talán majd harmadik megtekintésre :)

A tény amire Jereváni Rádió is rámutat a hozzászólása végén spoilerben, szerintem is a legnagyobb erénye a filmnek. Ha japán lennék, biztosan még mélyebben megérintene és nagyon büszke is lennék rá. Így külsős magyarként csak emelem a kalapom, ajánlom hogy nézzétek és várom a mester következő filmjét a magyar mozikban !

előzmény: nnpeaks (#7)

2023-04-21 22:57:53 Jereváni Rádió (5) #9

Egy álmom vált valóra: Shinkai Makoto-animét láthattam egy magyar moziban, nagyvásznon, eredeti hanggal, magyar felirattal. (Hab a tortán, hogy pont a születésnapomon történt mindez.) Ideálisak voltak a körülmények, egy korai vetítésre tudtam bemenni, velem együtt tizenhárman voltunk a moziban, abból tíz japán volt. :)

Miután megtekintettem a Suzumét, előtört belőlem a sóhaj: bárcsak így láthattam volna anno először a Kimi no na wa-t, a Szavak kertjét, hogy a Másodpercenként 5 cm-ről ne is beszéljünk!

Magáról az animéről: sokkal jobb lett, mint az előző munkája Shinkai-nak, a Weathering With You-ra köröket ver. De a Kimi no na wa-ra is. Az amolyan kicsit mindfuck-os tinifilm, ez meg egy több műfajba (romantikus film, dráma, fantasy, road movie) belekóstoló, de mégis egészséges arányokkal rendelkező, sokkal inkább felnőtteknek szóló film. Annak ellenére, hogy (ismét) egy tinilány a főszereplő, és annak is ellenére, hogy sokkal több poénnal, derűsebb pillanattal rendelkezik, mint a Mi a neved. A Kimi no na wa poénjai néhol túlságosan „japánosra” sikeredtek, itt ilyen problémával nem találkoztam. Az mindenesetre látszik, hogy bár a sztori nem egy csavaros valami – Suzume gyerekkori énjével való találkozását kivéve – , de láthatóan sokkal jobban figyeltek most a történetre, a fordulatokra, a sztorit aprólékosabbnak, kidolgozottabbnak éreztem, mint a Mester előző két művénél.

A grafikára nem lehet panasz – a szokásos Shinkai-féle minőség – , bár a Kimi no na wa-hoz meg a Weathering With You-hoz képest egy kicsit visszaesés (hogy a Szavak kertjéről, meg pláne a Másodpercenként 5 cm-ről meg ne is beszéljünk!). A tokiói akciójelenettől viszont tátva maradt a szám: biztos van benne CGI – miért ne lenne egy 2022-es animénél - , de ha ilyen ízléssel használják, ám legyen.

Ami miatt viszont én megadtam az ötöst, az az, hogy Shinkai milyen szépen dolgozza fel a 2011-es nagy japán földrengés és cunami katasztrófáját. Eleinte ez fel sem tűnt – csak utólag jöttem rá, hogy ott voltak a jelek – , csak a vége felé bontja ki Suzume tragédiáját, azaz édesanyja elvesztését a természeti katasztrófában. Ilyen szép meseszövéssel feldolgozni – amely gondolom nem mentes a japán folklorisztikus elemektől sem – egy nép életében bekövetkezett traumát, lenyűgöző, a Sensei a saját hazája terapeutájává vált ezáltal.

Shinkai itt és most ért Miyazaki Hayao szintjére.

2023-04-21 00:30:12 dittike (5) #8

A békéscsabai Center moziban láttam most csütörtökön ezt az egyedülálló képi és mondanivalójú filmet, melyet természetesen magyar felirattal, eredeti nyelven adnak.
Nagyon mély szellemiségű alkotásról van szó, én sokat sírtam a nézése közben.

2023-04-17 10:36:16 nnpeaks (4) #7

Így van, köszönöm, tegnap meg is néztem!

A film nem tökéletes, de illeszkedik a Shinkai életműbe, akinek tetszett a Your Name és a Weathering With You, annak garantáltan tetszeni fog ez is. Én 2007 óta vagyok Shinkai rajongó, legmerészebb álmomban sem gondoltam volna, hogy magyar moziban fogom látni egy filmjét. Remélem, hogy ez egy trend kezdete és innentől minden munkája eljut hozzánk is.

Számomra a csúcspont a film kb. kétharmadánál volt, utána egy picit leült és egy furcsa fordulat/plot hole is kizökkentett a vége fele, amit talán majd egy újabb megtekintés segít megérteni.

előzmény: St4nt0N (#6)

2023-04-14 16:32:30 St4nt0N (?) #6

Igen, felirattal vetítik, eredeti nyelven.

előzmény: nnpeaks (#5)

2023-04-01 10:01:05 nnpeaks (4) #5

Szuper köszi szépen! Akkor valószínűleg úgy lesz, mint a One Piece filmnél amit még januárban mutattak be, szintén a Cinema City-ben. Bár igaz, hogy az Veszprémig nem jutott el, de Székesfehérvárig már simán elmegyek egy Shinkai moziért. Illetve az tudtommal eredeti nyelven ment, nagyon remélem hogy ennél a filmnél is eredeti nyelv lesz!

előzmény: St4nt0N (#3)

2023-03-30 16:48:42 Jereváni Rádió (5) #4

Atyaég, ez valóban igaz lenne? Tudomásom szerint rendes magyar moziforgalmazást egyetlenegy Shinkai-anime sem ért meg. A Másodpercenkenként 5 centimétert is csupán egyszer vagy kétszer adták le egy budapesti moziban a 2009-es Titanic Nemzetközi Filmfesztivál keretében.

előzmény: St4nt0N (#3)

2023-03-30 14:24:29 St4nt0N (?) #3

Az InterCom a forgalmazója, így a plázamozik játsszák majd, valószínűleg magyar szinkronnal.

előzmény: nnpeaks (#2)

2023-03-30 13:21:56 nnpeaks (4) #2

Itt is és Imdb-n is megjelent már a magyar bemutató dátuma, ami mindenképpen örvendetes és izgatottságra ad okot! Azonban arról nem találok semmit, hogy melyik mozikban fog futni a film. Erről esetleg van valakinek információja?

2022-12-15 12:28:36 Jereváni Rádió (5) #1

Itt a betétdala (természetesen ez is egy Radwimps dal)

Az még hagyján, hogy egy nap nagyjából 24-szer hallgatom meg (és kering a fejemben még ugyanennyiszer), de a facebookon fent van angol felirattal egy 12 perces részlet belőle. Én azt mondom, hogy nem lehet rossz ez az anime, sőt, ez alapján a 12 perc alapján bátorkodom megelőlegezni, hogy a Shinkai sensei megint egy mesterművet alkotott!