Navalny (2022) ☆ 👁

Navalnij

(Daniel Roher)

amerikai dokumentumfilm

4,0
★★★★☆
64 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2024-02-18 19:16:33 Linea (5) #23

Egy kamu dokumentumfilm nem kapott volna három jeles díjat: BAFTA, Oscar, Producers Guild of America.
Díjak listája

2024-02-18 19:10:26 HZ (3) #22

A filmre, és a benne lévő történéskere hivatkoztam; és nem politikai volt hanem a két eset történéseit vitattam.
Legyen kedves megnézni a filmet, és érteni fogja!
Nem állt szándékomba megmondani senkinek semmit, se provokálni; de az, hogy hiszünk valamiben, elképzeljük még nem bizonyosság; és ez egy tényfeltáró dokumentumfilm lenne.
Elnézést, ha nem megfelelő volt a helyszín erre.

előzmény: ChrisAdam (#21)

2024-02-18 19:03:02 ChrisAdam (?) #21

Borzasztó vékony a jég, amin ez a "diskurzus" jár, de lehet, már be is szakadt alatta. Tény, hogy a film kapcsán nem lehet kizárni azt, hogy szó essék a politikáról, így személy szerint, mint moderátor, ezt nem is várom el ebben a topikban - egy bizonyos mértékig.
@HZ, lehetsz akár provokátor is - az itteni kommentjeid alapján abszolút nem lenne messzemenő következtetés, de ezt most abszolút nem akarom megítélni. Viszont a politikai elemzéseket, a történtek körüli vad spekulációkat hagyd más fórumokra, vagy neadjisten - a hozzáértőkre. Azt hiszem, ez a fórum nem vevő arra, hogy bármilyen hivatkozás nélkül, benyomásokra támaszkodva megmondóembereskedj, mert ez így innen erősen annak tűnik.

előzmény: HZ (#14)

2024-02-18 18:38:19 HZ (3) #20

Persze, de nem ügynököket befolyásolnak, akik ezekre ki is vannak képezve, ráadásul három hónappal egy művelet után amiről azóta jelenthettek száz helyen.
Mindenesetre az is egy befolyásoló technika, hogy a filmben telefonon beszéltek egy emberrel, akiről sose fogjuk megtudni 100 százalékosan, hogy K.K. volt, az FSZB ügynöke; de mint az előbb írtam ha Önöknek ennyi elég lelkük rajta, nekem ez kevés a bizonyossághoz, és szerintem el lehet ezt is fogadni.
Mindenesetre ez már haladóbb beszélgetés, így mint mikor egyből azzal jött, hogy a gyilkost mosdatom.

előzmény: Linea (#19)

2024-02-18 18:28:38 Linea (5) #19

"két olyan szituáció már ami szinte hihetetlen...főleg, hogy nem fog senkinek jelenteni egy ügynök, telefonos bemondásra" - ez egy teljesen bevett hackelési technika, egyáltalán nem hihetetlen:
Social Engineering

előzmény: HZ (#17)

2024-02-18 18:22:09 HZ (3) #18

Egyébként pont arról van szó, hogy nincs elég konkrétum ami igazából csak több kérdést vet fel, mint bizonyosságot.
Ami meg bizonyosság, mint például az oroszok korábbi sikeres likvidálásai, és még sok minden más, az csak még inkább csak elbizonytalanítja a két eset tartalmát.
Az meg, hogy ki kivel beszél most se bizonyosság, mi se tudjuk ki a másik.
Ezek ellenére ha Önök hisznek a dologban, az a saját dolguk, de ez nem bizonyít semmit; és el lehet fogadni ha másnak amit képernyőn lát, és a hit egy személyben(azaz inkább a médiában) kevés.

előzmény: macready (#16)

2024-02-18 18:11:53 HZ (3) #17

Nem próbáltam ilyet sugallni, és nem neveztem önt önálló gondolkodásra képtelennek, de aki nem tesz fel kérdéseket, és nem keres rá válaszokat, és csak szóvá teszi másnak(aki nem ön volt) ha az megteszi, az inkább csak reagál.
Az Fszb bárhol megöl akárkit - Navalnijt nem sikerült elsőre, utána a kórházban volt, majd a repülőn, háromszoros novicsok adaggal az alsó nadrágban kóma után..
Három hónapra rá kideríti ki volt az ellene küldött likvidálási brigádban, fel hívja őket, és az egyik 49 percig beszél neki folyamatosan( az első eset itt már ki is marad pedig ott indul minden)...
Ez nem vet fel Önökben kérdéseket, meg egyáltalán nem tesznek fel kérdéseket, elemeznek az életben(akár családi, baráti ügyekben), ez az Önök dolga de ez két olyan szituáció már ami szinte hihetetlen...főleg, hogy nem fog senkinek jelenteni egy ügynök, telefonos bemondásra ..arról nem beszélve, hogy ez akkor már egy három hónapos ügy volt. ( Ennyi erővel akárki felhívhatna bárkit más nevében ilyen ügyekben.)
A rendszer túl reagálta Navalnijt, akinek jobb lett volna ha Berlinben(vagy ahol volt) marad, de rá a nemzetközi média mutatott rá, ezért beszélünk róla, de amikre rámutatott már rég rámutatott Borisz Nyemcov és társai; küzdöttek is ellene, ők hazafiak, államférfiak, és politikai vezetők, tényezők voltak.
Szerintem ezeken el kell gondolkodni, elemezni, kérdéseket felvetni; nem elfogadni mindent egyből, és azt kérdőre vonni aki ezt nem teszi, mint most például engem.
Az is egy álláspont ha Önök szerint Navalnij minden kérdésen felül áll, de akkor fenn áll a lehetősége, hogy
A cél szentesíti az eszközt. - Exitus acta probat.
aminek az estében nem árt tudni, hogy
Egyáltalán nem igaz, hogy a cél szentesíti az eszközt; már csak azért sem, mert az olyan embernek, aki számára minden csak eszköz a cél eléréséhez, a cél sem lehet szent. Akinek ugyanis minden eszköz megengedett, annak semmi sem szent. (Viktor Emil Frankl)
Kíváncsiak a véleményemre elgondolkodnak, hogy mondjuk a jakobinusok, a Lenin fiúk vagy az orosz forradalom hősei pozitiv változást hoztak-e; de ha nem úgy is juthatnak arra az álláspontra, hogy Önöknek minden bele fér, de nekem nem; és szerintem ezt tiszteletben lehet tartani; mint ahogy azt is ha valaki kérdéseket tesz fel, és nem megítélni.

előzmény: macready (#16)

2024-02-18 17:39:20 macready (4) #16

Mire alapozza azt, hogy velünk "önálló gondolkodásra képtelenekkel" szemben ön tájékozottabb a témában? Mintha valamiért azt próbálná sugallni, hogy felettünk áll ezen dolgok megítélésében és ennek megfelelően ítéletet is mond. Esetleg rendelkezik olyan konkrét információkkal, melyek alapján a film valóságtartalma ennyire megkérdőjelezhető?

előzmény: HZ (#15)

2024-02-18 16:09:13 HZ (3) #15

Egyébként ha meg az én véleményem érdekelte volna, akkor olvasta volna, hogy elismertem Navalnij sorsát, csak kétségeimet fejeztem ki a dokumentumfilmben történtek, és a módszerei iránt, de konkrétan ezt se fejtettem ki. ( Mivel sok mindent nem tudunk, és nem is fogunk tudni,)
Ön egyszerűen reagált reflexszerűen - nem éltettem a "mártírt" szó nélkül elfogadva minden tettét, ezért egyből üres szőrszálhasogató, gyilkost védő voltam.
Holott nem védtem egy szóval se, és nem szőrszálakat hasogattam hanem a két kulcs momentumát a filmnek, ami nem játékfilm lenne.
Igényük csak helyeslésre van önálló gondolkodásra egyiküknek sincs, se analizálásra; ennyi erővel kezet foghatnak az ellenpontjaikkal, oldalaikkal, mert ők is pont ilyenek.

előzmény: Linea (#13)

2024-02-18 16:00:32 HZ (3) #14

Semmilyen tisztára mosdatás nem történik, kéne értelmezni a szöveget, de az Ön reakciója pontosan olyan, mint amiről beszéltem, ugyanolyan, mint a putyinistáké csak a másik irányból.
Putyin a rossz, Navalnij a jó, fekete-fehér, utóbbi az igazság, a szabadság bajnoka; filmjét nézni kell, és követni, mint a szentírást; ha valaki pedig kérdéseket tesz fel az nem helyénvaló, lehet mondani neki, hogy a gyilkost tisztára mosdatja, és a többi.
Pont ezért nem üres szőrszálhasogatás a dolog, mert nem egyszerűen arról van szó, hogy nem úgy történtek a dolgok.
Önöket viszont nem érdekli, hogy történtek a dolgok, mint ahogy Navalnij sem, akkor érdekelné a film történései, hol született az ember, mi a végzettsége, milyen pártokba volt..., és a többi oldala a dolognak, illetve hogy emberünk olyan módszereket használ, mint amik ellen állítólag küzdene.
Önöket csak az érdekli, hogy illeszkedjen a programjukba, akárcsak a másik oldalon a putyinistákat.
Új elem ami beépülhet a reflexek, érzelmek, előítéletek szerint akire lehet együtt bólogatni a társakkal, és aki nem bólogat, sőt netán kérdésekkel áll elő lehet támadni, hogy a gyilkost mosdatja...
Nem új ez se.
Ki nincs velünk az ellenünk, ki kérdéseket tesz fel az nincs velünk.
..akárcsak a többi oldalon.

előzmény: Linea (#13)

2024-02-18 15:44:43 Linea (5) #13

A lényeget pontosan lehet tudni: Navalnij nevén nevezte, hogy Oroszország diktatúra, és számos bizonyítékot közölt a rendszer korrupt működésére, arra hogyan lopják el az ország pénzét a vezetők, és különösen Putyin. Ezután Putyin szisztematikusan próbálja minden eszközzel elhallgattatni: koncepciós perek, börtön, novicsok idegméreg, próbaidő megsértése miatt 9 év szigorúan örzött börtön, magánzárka, embertelen körülmények.
2024 február 16.-án meghalt a börtönben, állítólag vérrög miatt, de egy biztos hogy Navalnij haláláért Putyin a felelős. És ez már a sokadik ilyen politikai gyilkossága. Ezek után azon problémázni, hogy nem pontosan úgy történt, ahogy a filmben mutatták, üres szőrszálhasogatás, és a gyilkos tisztára mosdatása.

előzmény: HZ (#12)

2024-02-17 21:08:20 HZ (3) #12

Bármi is történt (amire senki se kíváncsi, csak az oldala narratívájára) , ez a film ugyanarra kondicionálja Önöket, mint a putyini propaganda; oldalaik reflexeinek megfelelően fogadják be, tegyék magukévá a műsort, és ha valaki megfelelően reagál üdvözöljék, ha meg nem akkor ne.
“Senkinek sincs egyéni véleménye.” - Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij

előzmény: offerus (#10)

2024-02-17 19:15:35 HZ (3) #11

Ön szerint csak úgy át lehet verni ügynököket? Felhívja azt mondja, hogy ő a Patrusev adminisztrációjából van, és az ember mindenféle protokoll nélkül "dalos pacsirtává" változik? Kipróbálná ezt itthon is, hogy valamelyik minisztérium vezetőjére hivatkozva információkat szerezzen? A felettese nem jelentett ebben az ügyben, nincs összeköttetése a feljebbvalójával? (ami akkor 3 hónapja volt)
Elmondom katonák, rendőrök nem jelentenek így, nem hogy ügynökök, főleg nem kivégzőosztagból. (Sehol se, nem hogy ott.)

előzmény: offerus (#10)

2024-02-17 19:07:16 offerus (5) #10

Minden rendszer kitermeli a maga ellenzékét, amelyik kicsit a rendszer (fordított) tükörképévé is válik. Ahol embereket eltüntetnek, gulagokba zárnak, nyílt utcán kivégeznek, megmérgeznek, ablakon kidobnak, stb., ott az ellenzék tagjai között is lesznek olyanok, akik ennek tudatában elkezdik nem félteni az életüket. A hatásuk pedig akkor is jelentős, ha nem követik őket tömegek, közvetlen eredményeket nem érnek el. Ezt az attitűdöt a mostani langyos Közép-Európából talán nehezebb megérteni. Navalnij teljesen tudatában volt a saját halálának, mint reális lehetőségnek. Ebben a filmben meg is fogalmazza az üzenetét erre az esetre, ez a részlet itt olvasható magyarul. Ami nekem kifejezetten tetszett a filmben, hogy milyen profi módon használja a közösségi médiát. Az a rész pedig, amikor hosszú perceken keresztül veri át telefonon a ráállított titkos ügynököt, gyakorlatilag teljesen leleplezi, akármelyik politikai thriller becsületre válna. Csak itt éppen megtörtént esetről van szó. Tanulságos az ügynök válasza arra a kérdésre, hogy milyen embernek találja Navalnijt, azt mondja: soha nincsenek szükségtelen mozdulatai. Navalnij tudta, hogy takarékoskodnia kell az erejével. Mostanáig bírta.

Magyar felirattal megnézhető a HBO Max-on, illetve jövő héten a BIDF is ismét műsorára tűzi.

2024-02-17 17:59:06 HZ (3) #9

Nem csinálna mártírt belőle a nemzetközi média, ennyiből lett volna jó; de az igaz, hogy az ottani rendszernek teljesen mindegy mert ott nem csinál, és nem is volt akkora tényező.
Az emberek sehol se ugyanazok, mert az utca helyett inkább a gép előtt ülnek.

2024-02-17 17:48:00 ZoLeEe (?) #8

"a rendszernek is jobb lett volna ha életben tartják"

A rendszernek teljesen mindegy volt a mostani elszigetelt és elítélt helyzetében. Már régóta nem az az ember volt aki képes lett volna utcára vinni tömegeket, és ami rosszabb, hogy az emberek sem ugyanazok mint akik képesek lennének menni...

előzmény: HZ (#7)

2024-02-17 13:49:56 HZ (3) #7

A rendszer túl reagálta ezt a dolgot, és Navalnij is "túltolta".
Meggondoltalan volt, "bábúnak" állt a játszmában; nem tudjuk meg soha mi minden volt amögött, hogy visszatért Berlinből, de utána már tényleges ügynökként kezelték, és úgy is bántak vele.
A rendszer sehol se emberbarát, és van amit nem is kell tolerálnia.
Felhívnék most egy KNBSZ-tisztet, hogy jelentsen az aktuális speciális műveletéről, mert a belügy vagy a honvédelem adminisztrációjához tartozom, biztos nem dicsérnének meg. (sehol se)
Ez az ő saját felelőssége is volt, de a rendszernek is jobb lett volna ha életben tartják.
Most úgy járt mint a gulág, vagy a Szmers áldoztatai, ahelyett, hogy maradt volna távol, mint Snowden vagy mások.

2024-02-17 13:19:09 macready (4) #6

Az események bemutatásának esetleges csúsztatásait és pontatlanságait is figyelembe véve abban egyetérthetünk, hogy Navalnij egy rendkívül bátor ember volt és roppant szomorú, ami vele történt. Ami egy egész világ szeme láttára megtörténhetett. Vitatható lehet, hogy mennyire volt jelentős politikai tényező, vagy akár figyelmen kívül hagyható. Nem vagyok politikai elemző. Azonban az, hogy ez az egész megtörténhetett egyértelműen a gátlástalan putyini zsarnoki rendszer felelőssége, amelytől nem áll távol az ellenzék totális megsemmisítése.

előzmény: HZ (#5)

2024-02-17 12:08:04 HZ (3) #5

Navalnij egy sztálini szintű paranoia áldozata, de a dokumentumfilm és a mérgezéses, nyomozásos története tele van ellentmondásokkal; mint ahogy az se pontos vele kapcsolatban, hogy Putyin riválisa volt, mert nem volt jelentős politikai tényező.
Az emberek, nézők nagy része ugyanúgy befolyásolva van az ő oldaláról is akárcsak a Putyin-pártiak, megnézik a filmet, amely hat az érzéseikre, és előítéleteikre "hősünk" és a másik oldal irányában, és feltétel nélkül veszik a programot, ahelyett, hogy elemeznék a helyzetet, kérdéseket tennének fel minden egyes elhangzott mondatra, és tájékozódnának, ha már nem követték az eseményeket csak bele csöppentek a média, és a film által, illetve nincsenek tisztában alapvető dolgokkal. (Magyarán a média csúsztat, ferdít minden oldalról, és mindenki csak befolyásolni akarja Önöket.)
Nincsenek hősök, se igazság, a világ nem a jó és a rossz harca, és nem fekete meg fehér (...persze tűnhet annak, ha szájba rúgom a Gézát, és rossz vagyok, sötét; de csak annak aki nem tudja, hogy G. meglopta a barátomat, és annak családját...).
Áldozatok vannak, mint Navalnij.

előzmény: macready (#4)

2024-02-17 11:20:04 macready (4) #4

Kifejtené, hogy mire akar ezzel utalni?

előzmény: HZ (#3)

2024-02-17 01:13:10 HZ (3) #3

Ez is az egyik eszköze, hogy befolyásolja Önt; az érzéseire, illetve esetleges előítéleteire játszva elérje, hogy ne tegyen fel kérdéseket, ne elemezzen önállóan; és működik is főleg ha nem követte az eseményeket.

előzmény: Fonghi (#2)

2023-01-16 16:46:45 Fonghi (4) #2

Ez az egyik legszimpatikusabb politikai pr-cucc, amit valaha láttam... :)

2022-06-23 07:20:54 pelu (4) #1

Félelmetes, hogy mi történik Oroszországban. Az meg még félelmetesebb, hogy arra a mintára épül kis hazánk is... :/