Men (2022) ☆ 👁

Ők

(Alex Garland)

angol dráma, fantasy, horror

3,3
★★★☆☆
94 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2023-01-24 18:33:40 Dió (5) #8

Kár volt halogatnom a Men-t, mert ez bizony egy bivaly film. Persze sok múlhat azon, hogy a néző mennyit ért ebből a kakofóniából, de ezen túl is vannak szerintem egyszerűen elvitathatatlan kvalitásai.

A dolog ott kezdődik, hogy az első hatvan perc egyszerűen színtiszta ötös. Egyrészt hatásos dráma, ami vérprofin adagolja tízperces blokkokban a nőt ért tragédia kirakósának darabkáit, és gyönyörű képekben állítja azt kontrasztba a természet nyugalmával. Másrészt mindeközben egy brutál horror is kerekedik belőle az olyan dolgoknak köszönhetően, mint a vérfagyasztó atmoszféra (aminek jumpscare-ekre egy pillanatra sincs szüksége), a főszereplő alakítása, a képek, na meg ez a soundtrack, amibe konkrétan a nő énekét és a különböző sikolyokat úgy fonták bele, hogy az csak később tűnt fel. Egy szó mint száz, jó példa a minőségére az, hogy valahol az első tíz percben akartam nyomni egy pausét és kimenni a konyhába, de ott rögtön jött a poszteren is látott alagutas jelenet (OMFG!), ami úgy átalakította a prioritásokat, hogy onnantól nem nagyon volt ficánkolás és mocorgás a kanapén.

Ami pedig onnantól a sztorit illeti, szerintem is simán összerakható a lényeg magyja, de én máshogy értem, mint lizardking.
Számomra egyértelmű, hogy ez a film a traumáról és annak feldolgozásáról szól, a csaj ugyanis a vele történtek óta egy elég durva PTSD-vel küzd. Ezért látja a körülötte lévő valamennyi karaktert ugyanannak a férfinak (mindegyiket Rory Kinnear játsza ugye), akik a férje által elkövetett atrocitásokat jelképezik, és a feldolgozatlan trauma torzítja el a fejében a velük való interakcióit is (pl. a valóságban nyilván nem mondott neki ilyet a pap az első találkozásukkor, hogy az ő hibája a férfi halála - ezt az elnyomott tudatalattija próbálja neki kommunikálni). A finálé pedig, ami már teljes egészében a nő fejében játszódik, azt mutatja be, ahogyan megpróbál végre szembenézni a sokkot kiváltó eseménnyel, és ezen keresztül feldolgozni a vele történteket. A kézenszúrás azt jelképezi, amit a tudatalattija szerint a férjével is csinált, míg az egymás után rárontó férfiak az őt folyamatosan fenyegető trauma különböző hullámait jelentik (ez onnan látható, hogy ugyanazok a sebeik, mint a halott férjének). A szülésjelenet pedig a "hagyma meghámozása", azaz azt mutatja, ahogy a trauma rétegeinek lefejtésén keresztül végre szembesíti magát annak központi elemével, azaz a férjével, annak halálával és az ehhez kapcsolható bűntudatával és felelősségvállalásával. Az utolsó képkockán a mosoly azt jelenti, hogy sikerült mindezzel szembenéznie, és elkezdenie a gyógyulást. Az érdekes kérdés, hogy kinek a vére van rajta, és e kapcsán először arra tippeltem, hogy az a szerencsétlen (és egyébként ártatlan) meztelen félnótás téblábolt be hozzá megint és akadt fenn a késén, de ma munka közben frissen átgondolva a tegnapi megtekintést még valószínűbbnek tartom, hogy a halott férjét vitte magával azokban a kofferekben, és őt ölelgette a fináléban, ami még zseniálisabb (elég gyanús ugyanis, hogy a balesetet követően egy darab rendőrségi bevágást sem látni, és a csaj rögtön a vidéki házban találja magát, plusz ugye az őt fogadó férfi is megjegyzi a legelején, hogy mennyire brutál nehéz a legnagyobb csomagja).

Mindemellett megértem a kettesre osztályzókat is, mert még nekem is sok volt már a végére a metaforatenger (pl. máig nem értem, hogy jön ide Ádám és Éva meg ez a növényarcú faszi), illetve nem minden nézett ki jól vásznon, amit Garland a tervezőaaztal előtt ülve annak látott (a szülésjelenet így képernyőn ugyanannyira volt komikus is, mint komolyan vehető). Ezek miatt először négyest adtam rá, de azóta aludva rá egyet marad az ötös, mert PTSD-t és traumát horrorban még SOHA sem láttam így bemutatni, és nem csak arról van szó, hogy ezt az üzenetét milyen következetesen vitte végig Garland, és a stílusjegyei milyen gyönyörűen domborodtak ki alatta, hanem hogy közben mekkorát ment dráma, thriller és horror műfajokban is egyaránt. Szóval szerintem mindenképp érdemes vele tenni egy próbát, nekem pedig a borítékolható újranézésig marad az ötös is, még ha a hibái miatt rezeg is kicsit a léc alatta.

2023-01-08 17:17:32 KicsiPeti (3) #7

Nekem személy szerint tetszett a film,jobban mint a vele összehasonlitott Nem
Lekötött az elejétől a végéig ,de nagyon nehéz volt értelmezni a látottakat,Lizardking véleménye elolvasása után világosodtam meg,úgy gondolom egyet tudok érteni vele
A vége azért elég bizarr egy jelenetet láthatunk,bár azért nekem a ciki kategóriát is súrolja
De egyébként a film nálam 70% elérte
Jesse Buckleyt meg imadom

2022-10-14 14:23:34 kaamir (2) #6

Alex Garland nagy harcban van idén Jordan Peele-lel a "Ki tud több üres, bugyuta és/vagy megfejthetetlen szimbólumot pakolni a filmjébe" vetélkedőben. A Men utolsó félórája mindenesetre olyan zavaros, szürreális és mérhetetlenül gusztustalan fostenger, hogy nálam az angol rendező nyert.

2022-07-10 09:03:13 lizardking (5) #5

Igazából nem nagy truváj: a lényeg, hogy a főhősnőt, Harpert marja a bűntudat a férje öngyilkossága miatt, plusz kísértik az őt ért sérelmek. A nőt bármilyen módon inzultáló - a sértegető kisfiú, a felelősséget rá hárító pap, a meztelen freak - férfiak mind azt a lelki és fizikai terrort testesítik meg, amit el kellett szenvednie a férjétől. A végén pedig az önmagát sorra megszülő férfi (akiből a legvégén ugye az elhunyt férj lesz, ami magyarázatot ad arra is, hogy miért volt minden férfinak ugyanolyan arca) szerintem a soha nem múló, mindig újra feltörő bűntudat és szenvedés jelképe, amit/akit aztán a baltával valószínűleg elpusztít - erre utal az a felszabadult mosoly, ami kiül Harper arcára az utolsó képkockán, a barátnője érkezésekor. A pitypangszirmok szimbolikáját én se értem, az alma és az almafa viszont szerintem egyértelműen biblikus metafora a bűnős Évára, aki ugye megrontotta Ádámot. Ami még feltűnt, hogy a végén a meztelen freak fizimiskája, az abból kinőtt levelekkel olyan volt, mint a templom szenteltvíztartóján az a kőből faragott arc. Ez - meg az ehhez hasonló dolgok, ha voltak még ilyenek -, szerintem csak azoknak a vélt fenyegetettségeknek a kivetülései, amikkel Harper találkozott a kis nyaralása során. Kicsit több figyelemmel talán még felfedezhetőek ilyen jelek. Minden esetre nekem nagyon tetszett a film ambivalens, a természet és a vidéki környezet nyugalmát és baljósságát szembeállító hangulata, no meg a finálé elborult mindfuckja. Megértem, ha ez többeknek is túl sok, szerintem viszont ennél hatásosabban nem lehet beszélni az emberben dúló ilyen-olyan sötétségről.

előzmény: Rorschach (#4)

2022-07-03 22:15:45 Rorschach (2) #4

A megosztó jó szó. Amennyiben megnézed, örömmel olvasnám, mit hámozol ki belőle, mert én nem bírtam követni Garlandet, és nálam a Men romjaira esett szét a végére :)

2022-07-03 21:55:20 Ubul (3) #3

igazából elolvastam pár kritikát, többek között az ign-est is, és ott árnyalták a képet a filmről. Az megint más kérdés, hogy ezek után is tetszene -e, az eddigi pontozás alapján eléggé megosztó lett. Pedig az előző két filmjét imádtam, a sorozatot viszont kb 1. rész után kikapcsoltam (Devs)

előzmény: Rorschach (#2)

2022-07-03 21:53:32 Rorschach (2) #2

Hajjaj. Tévedsz, de hogy ez átok-e vagy áldás, azt nem tudom.

Amennyiben bárkinek van bármi segédfogalma arról, mit láttam, ne habozzon felvilágosítani.

előzmény: Ubul (#1)

2022-03-11 14:31:30 Ubul (3) #1

trailer alapján valami átlagos jump-scare-ekkel operáló horror, remélem tévedek, és Garland beleviszi az eddigi stílusjegyeit, látásmódját, amivel különlegessé teheti akár ezt a filmet is