X (2022) ☆ 👁

(Ti West)

amerikai dráma, horror, thriller

3,4
★★★☆☆
202 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2023-04-08 22:50:50 LockkerDee (4) #20

Az X olyan éhesen próbált megemlékezni és tisztelegni a 80-as évek slasher horrorjai előtt, hogy bigottságában a logikai kátyúkat sem kerülte ki, bár nem akar több lenni mint, ami. Nem róható fel Ti West hibájának. Rurális, texasi lowbudget slasher, engem ez kielégít ("Fuck me Howard"). Wayne az olcsó Matthew McConaughey. Kiemelten jól funkcionált Kid Cudi az afroamerikai, nagyfarkú sztereotípia tökéletes mintapéldányaként megjelenő pornószínészként, morálisan talán az egyedüli tiszta karakter, semmi opportunizmus, meglepően segítőkész. Érdekes lett volna csajommal nézni, mert diskuráltam volna vele erről a monogámia / poligámia témáról. Mármint nem azért mert propagálom (csók kedvesem), hanem mert abszolút ledegradálódott nekem Jenna Ortega karaktere, a mindenki által templomi egérként "csúfolt" Lorraine olyan tabunak számító, tiltott vágyak felbugyogására és a csordaszellem pushing hovatartozási kényszerére random kitalálja, hogy szerepelni akar pornófilmben - ami amúgy egy avantgárd pionír alkotásként jelenik meg a pasija, RJ kreatív és alkotni akaró lelki szemei számára - értelmetlen. Az emberek nem így működnek, hogy miután RJ eltűnik megijed és azt mondja: Én szeretem, nem akarok vele szakítani, nem akarom bántani. Kisangyalom, hát nem elmondta, hogy nem akarja, hogy szerepelj benne mert rosszul esne neki, nem evidens? Személyes bosszú ez a részéről, amiért hanyagul odavetette neki a film elején RJ: Mióta vagy ilyen prűd? Ahogy az öregség és a szex kapcsolatát használja vel karakterisztikus, eltorzított undorrá alakítva és hasznája fel "horror" elemként a slasher klasszikus receptjén felül, találó, ötletes. De izgulni egyszer sem izgultam a karakterek miatt, kiszámítható volt eléggé, még a vége is számomra. Egyedül még az utolsó nagyobb releváció tudott meglepni, a film egyik központi és visszatérő trope-ja. Aki látta, tudja miről beszélek. "I will not accept a life i do not deserve!" & "He may be a forgiving God, but every man has got his limits." Grátisz plusz pont: A következő jelentbe való transition megoldás úgy, hogy oda-vissza váltogatja az azt megelőz és a következő jelenet első és utolsó képkockáját, jó kis mikrofeszültségkeltés!

2023-03-22 06:45:10 DevilTakeU (4) #19

Frappáns, egyben jogos replika. :D

előzmény: Ubul (#18)

2023-03-21 15:14:48 Ubul (4) #18

miért nem nézed meg az előzményfilmet és mindenre választ kapsz pl? :D :D :D

előzmény: DevilTakeU (#17)

2023-03-21 12:58:18 DevilTakeU (4) #17

Jó film volt, remekül szórakoztam. Egyedül a szokásos motiváció-dolgon bukhatott volna el, de ilyesmit keresni egy slasherben eleve botorság, én hamar el is engedtem. A kaszting elsőrangú, jót mosolyogtam azon hogy a nagyfarkú, háborút megjárt fekete csődör a zenész Kid Cudi, Martin Hendersont is jó volt újra látni, viszont az is eldőlt hogy Jenna Ortega sosem lesz a kedvencem. Unszimpatikus, nem tetszik ahogyan játszik, ez van.

Ti West filmje - a pornófilmes tematikánál maradva - egy mondatban nagyjából: hosszú előjáték, rövid, ám annál keményebb akció, néhány másodperces kielégülés - így kell ezt! :P

Viszont. Miért kellett ennek (ehhez) előzményfilm? O.o Ha abból indulunk ki hogy Pearl az időskori kielégítetlensége miatt kattant be,a férje meg csupán asszisztált mellé, a francnak kell akkor a fiatalkora? Vagy valamiről lemaradtam?

7/10

2022-11-24 14:19:11 fempolip (5) #16

Ezt a filmet én anno megjelöltem, a plakátot le is szedtem (Mindig így szoktam, hogy ami film érdekel, annak leszedem a plakátját és nem felejtem el) ..kivétel most. És ha le is szedtem valahova eltűnt. 
Mekkorát hibáztam!!!!!!! 
Lelövöm a poént: Ez a FILM maga A FILM. Zseniális. Úgy retro, hogy mégis teljesen mai. Mert mit látni a pörgő képkockákon? 
Gyakorlatilag a hetvenes- nyolcvanas évek néhol klasszikus, néhol másodvonalas horrorjait, egy csipet Tarantinót és megannyi exploitation körítés klisét. Vagy Blacklpoitationt.  
Aki ismeri ezen műveket, gondolom fel is fedezte.  
De hogy ezt minőségi vonalra átültette, egy nagyon laza, vagány sztorit ráhúzott, kidomborította a drámai részeket, megtöltötte a szereplőket emberi karakterrel, és olyan vágásokat, látásmódot adott amit nagyon rág vártam valahol, valahol mélyen. 
 
Ha keres valaki horrort, és szeretné hogy ott legyen az év filmje között nála (persze ízlés kérdése, de sok hasalás és néhány túlhájpolt film mellett) adjon esélyt neki, mit veszíthet. 
Nálam az év filmje!

2022-07-25 16:53:38 sa22 (4) #15

Alapból van valami felkavaró abban, amikor idős embereket (minden lehetséges módon) ennyire betegen ábrázolnak, pl. mint A látogatásban , ad egy kis pluszt a slasher vonalnak. Mia Goth-nak elképesztően jól áll minden ilyen furcsaság. Összességében egyben van ez a film, de nem hozta meg a kedvem egy folytatáshoz/ origin story-hoz.

2022-06-04 07:21:33 ifj. Ó. Posszum (5) #14

Már attól tapsikolok, ha valaki filmnyelvet használ. De Ti West nem csak használja, hanem gondolkodik vele. Olyan tarantinoi figura, aki nem egy huszadik másoló, hanem ugyanazzal a szellemiséggel készíti a filmeket.
Az X pedig a legabszurdabb, legátgondoltabb, legletisztultabb és egyben a legrétegeltebb filmje. A legjobb. Az életműben is, és 2022-ben is, amit eddig láttam.
Az pedig nektek leesett, hogy Mia Goth játssza az öregasszonyt (Pearl) is? Eszméletlen szép húzás, csavar még egyet a sztorin, idézőjelbe teszi az egészet.
Lesz folytatás, spoileres: Pearl

2022-05-10 02:32:59 jackbau33 (4) #13

Mai szemmel nézve a Texasit sem mondanám egy karfaszorongatós kéztördelően izgalmas slashernek de az tény hogy új horrorikont teremtett,míg ebből sosem lesz kult mozi.

előzmény: Xuja (#12)

2022-05-09 09:47:20 Xuja (4) #12

Egy egyszerű, letisztult, straightforward slashert vártam, kellemesen meglepett, hogy West egy-két plusz réteget, tematikát is ráeresztett (generációs ellentétek, képmutatás, művészet és pornó viszonya) a hírigekre. Ez nemcsak azt eredményezte, hogy kifejezetten intelligens filmet kapunk (persze inkább a műfaj sztenderdjeihez képest), hanem így a leszámolások sem tűntek annyira öncélúnak. A vizuális megoldások, a vaskos irónia és a remekbeszabott rendezés miatt mindenképpen az utóbbi idők jobb horrorai között a helye.

Azért persze akadnak negatívumok is, a karakterek meglehetősen sótlanok, illetve az öreg pár is sokkal inkább visszataszító, perverz, mintsem ijesztő (ha már a Texasihoz hasonlítjuk, feszültségteremtésben és félelemkeltésben is messze elmarad tőle). Valamint az is kicsit rossz szájízzel tölt el, hogy előzményfilm készül belőle, annyira azért nem volt érdekes a koncepció, hogy több filmet is elvigyen a hátán.

2022-04-24 22:58:43 kaamir (3) #11

Sajnos Ti West két szék között a padlóra huppant: az X vérbeli slashernek túlságosan is elcsépelt és sablonos, ahhoz viszont messze nem elég karcos és őrült, hogy műfajparódiának tekintsem. A felvezetés reménytelenül hosszú ahhoz képest, hogy mennyire unalmasak a figurák, a vérengzések pedig - bár szórakoztatóak - nem okoznak túl sok meglepetést.

Mia Goth mindenesetre remek a dupla szerepben, és a vágás is sok helyen kreatív, fantáziadús.

A végén még van egy nesze semmi, fogd meg jól csavar, illetve készül valami előzményfilm annak a három embernek, akit érdekel a néni eredettörténete.

2022-04-20 21:02:05 Gergely Gergő (3) #10

Marhajó...

előzmény: TheDriver (#9)

2022-04-20 19:31:29 TheDriver (3) #9

Nem valószínű.

előzmény: Gergely Gergő (#8)

2022-04-20 17:07:11 Gergely Gergő (3) #8

Ez a film nem lett/lesz bemutatva itthon?

2022-04-18 16:55:04 HejjaX (4) #7

Ha minden jól megy, hamarosan megkapod a választ.

előzmény: TheDriver (#6)

2022-04-18 16:30:10 TheDriver (3) #6


Engem nagyon idegesitett, hogy nem tudunk meg semmit az öreg házaspárrol... Hogy mi a motiváciojuk, miért ölnek, miért lettek ilyen kattantak stb...

2022-04-18 13:23:54 jackbau33 (4) #5

Ti West a tőle megszokott lassú kimért rendezési stílusban alkotta meg ezt a 70-es évekbe visszarepítő slashert,mely jól idézi meg a Texasi láncfűrészes hangulatát,a lepukkant mocskos vidékkel, az isten háta mögötti tanyával és egy ízig vérig retro tinitársasággal.A karakterek, nem túl összetettek de kb azt a szintet hozzák mint az említett Texasinál,talán egy fokkal jobbat is. Lévén hogy felnőttfilmet mennek forgatni a szex központi témája a sztorinak de West több pontból is megközelíti ezt a dolgot, legyen szó szerelemről, az elmúlt fiatalság és szépség utáni áhítozásról , vagy arról, hogy a legtöbbet hozzuk ki az életből, amíg még képesek vagyunk megélni az élményt.Bár a gore és a gyilkossági jelenetek csak az utolsó harmadban kezdődnek el és akkor sem rohamtempóban ,viszont stílusosan és emlékezetesen vannak megvalósítva.Pl Az egyik jelenetben autólámpák által megvilágított piros fényáradat színe egybeolvad a fröccsenő vér színével ahogy az öregasszony halálra szurkálja az egyik szereplőt.. Van egy másik gyilkosságjelenet ami pedig szintén a Hooper által rendezett Eaten Alive c. krokodilos horror előtt tiszteleg.Ami kissé negatívum az idős pár mint slasher antagonisták számomra nem túl hihető,ha már Texasi homage jobban örültem volna egy hasonlóan őrült családnak.Azonkívül a finálés megoldást elég esetlennek találtam,bár ott is bedobott egy kisebb csavart a film.Összességében számomra jó múltídéző volt,viszont annak nem merném ajánlani aki Westnek a Fogadósok és Az ördög háza c. filmjein is bealudt.Nekem 7/10

2022-04-17 17:25:37 Rorschach (4) #4

Szerintem is jó cucc.

Bírtam, hogy teljesen őszintén és szögegyenesen az, ami, mégpedig egy totál szórakoztató házibulifilm szűk két orában, mindenféle felesleges gagyizás vagy képmutató ariasterkedés nélkül.

2022-04-17 15:54:42 bambula (3) #3

Nagy kár,hogy sokat kell várni rá,hogy beinduljon a film.
Viszont nem gondoltam volna,hogy egyszer Brittany Snowt ilyen filmben fogom látni szerepelni.

2022-04-14 08:30:52 Ubul (4) #2

és Ti West, meg még pár ismertebb szinész, akkor meg is van az esti kikapcsolódás :D pont tegnap néztem Ti Westtől szintén egy alkotást...mégpedig a Tales From the Loop 7. részét ő rendezte, látszott is hogy horrorrosabbra vette a figurát :D :D errefel megint egy mű, tőle, ami szembejön velem :D

amúgy meg megint egy egybetűs film, imádják a keresők :D :D

előzmény: VVega (#1)

2022-04-13 23:17:42 VVega (4) #1

Atyaég, mennyire elborult, teljesen beteg cucc. Nem egy tucatfilm, az biztos, aki ezt megnézi, nem felejti el. A ‘70-es évek hangulat pazar, a zenék nagyon jók, feszültség és mit nézek éppen? érzés végig, a humor pedig fekete.