Clash by Night (1952) ☆ 👁

Éjszakai összecsapás

(Fritz Lang)

amerikai dráma, film noir

4,4
★★★★☆
21 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2021-06-10 08:45:35 Xuja (2) #3

Ezt valamiért borzasztóan untam.. Dagályos, hatásvadász melodráma olyan karakterekkel, akikkel szinte egyáltalán nem tudtam azonosulni. A metaforikus viharfelhők / tenger jelenetek meg ritka erőltetettek és funkciótlanok voltak. A színészek igazából korrektek, de azért az sok mindent elmond, hogy Monroe cseppet sem lógott ki lefele, sőt.. Amúgy az alapötlet érdekes, és érett témákat feszeget, de a végére ez is el lett cseszve sajnos.

2012-07-11 18:27:49 Hannibal Lecter (4) #2

Egy jól felépített, hangulatos melodrámát láthatunk, ami egészen a bonyodalmakig egy kisebb remekmű ígéretét hordozza magában. Amikor viszont a dühtől rángatózó Jerry felkeresi Earlt a moziban, a szerelmi háromszög-helyzet tragédiává fajulhatna. Minden ezt sugallja már korábban is: a félresiklott sorsok aprólékos bemutatása, a keserű atmoszféra, a mély színészi játék. Egy ponton túl viszont az egész konfliktus elveszíti az érdekességét, és kezd visszahanyatlani egy kiszámítható, puritán happy end felé.Nagy kár érte, pedig a karakterek és az őket életre keltő színészek valósággal ragyognak. A Stanwyck által megformált alfanőstény, Mae szinte már démoni teremtmény. Lefojtott szenvedélyességgel viszonyul mindenhez és mindenkihez, s az első perctől fogva sejthető, hogy nemigen fog megváltozni. Őszintén szólva nem is igen illett a jelleméhez az a minden átmenet nélküli pálfordulás a zárlatban.

2009-08-19 20:55:23 Olórin (5) #1

Te jó ég, mennyi önámítás, mennyi elfojtás, mennyi elfecsérelt élet - és micsoda indulatokban csúcsosodnak ki. Sajnos a befejezés picit cukros, ezért vívódtam a négyes és az ötös közt, de Stanwyck olyan csodálatos, hogy egyszerűen nem elég a filmre a "jó" jelző...