Johnny Got His Gun (1971) ☆ 👁

Johnny háborúba megy

(Dalton Trumbo)

amerikai dráma, háborús film

4,1
★★★★☆
60 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2020-05-03 21:22:25 Zuzmo (2) #7

Az alapján ahogy ajánlották nekem és amiket olvastam róla, nagyok voltak az elvarásaim, de sajnos csalódtam. Több problémám is volt a filmmel.

Az elején, vonatban ülős, Jézusos jelenetet egyszerűen nem tudom hova tenni. Visszatekertem és kétszer is megnéztem. Értem hogy az időn es téren kívül játszódik. De mit akar jelenteni? Ez valami életmetafora? Akkor miért beszélnek arról hogy fognak meghalni?! Semmi értelme sincs. Vagy ez egy olyan képzelődés amiben nem szabad értelmet keresni? De akkor mit keres ott, miért mutatják meg?

A film nem működne ha nem hallanánk Johnny gondolatait. De ez néha nagyon rosszul volt megoldva és sokszor vált didaktikussá. (És ahogy az anya hangját halljuk, kifejezetten irritáló)

Az orvosok hozzáállása tetszett az elején. Hogy tárgyként kezelik a beteget, nulla empátiával. Ez ráerősít a helyzet szörnyűségére. Viszont ez nem tart sokáig, nyilván jönnie kell egy lelkiismeretes, jólelkű és együtt érző nővérkének. :/
Tetszett különben az alaphelyzet. Elég brutális ami johnnyval történt es ez egy erős téma. De az alap történet nem a film érdeme tekintve, hogy egy regény alapján készül.
Az jó volt mondjuk ahogy cirkuszi mutatványhoz hasonlították Johnnyit.

Az apa karaktere borzasztóan gyenge. Azt mondja "körülöttem minden kicsi es értéktelen, kivéve a horgászbotom..." "olyan sekélyes az életem hogy csak a botom különböztet meg másoktól..."
Persze hogy sekélyes szerencsétlen mert nem írták meg rendesen.

A helyzet ami johnny sérüléséhez vezetett, szerintem nevetséges. Egy bajor katonát lelőnek, itt bűzlik előttük, de mégis annyira "emberségesek" es "tisztességesek" hogy életüket kockáztatva(!!!) eltemetik az illetőt.

A zene sokszor ízléstelen és túlzás, ami az álmokba meg abszolút belefér de máshol már nagyon irritáló.

Számíthattunk rá hogy a végén kiderül hogy johnny képes gondolkodni. Ez mondjuk nem feltétlenül baj. Viszont a lezáró monológ sajnos nagyon fellengzős és giccses lett. Nem lett volna rá szükség és nagyon a szánkba adja mit kell gondolni a végén.

10/4et adok a filmre.

2017-05-09 17:23:01 necksprain (5) #6

értem, ennek nem néztem utána. köszi!:)

előzmény: critixx (#5)

2017-05-09 16:27:57 critixx (4) #5

A film alapja az azonos című regény, amit Trumbo 1939-ben írt, tehát gondolom az szerepel a díjai, művei között és nem a későbbi filmadaptáció.

előzmény: necksprain (#4)

2017-05-09 15:46:46 necksprain (5) #4

mióta megnéztem, eszembe jut minden nap. egyik kedvenc film kategória.

hopp bakker! viszont sztem a Trumbo című filmben ez el van baszarintva, ahogy az elején mutatják a díjait, forgatókönyveit, ott van ez a film is, viszont ott még bőven nem a 70-es években járunk. ezen már akkor is gondolkoztam, azt hittem valamit én néztem el. persze lehet, hogy valamit elnéztem.

2016-07-19 16:32:44 DrSzolon (5) #3

Elég hosszú időbe telt, amíg megfogott a film, nem is mondanám tökéletesnek, de a főszereplő nagyon szimpatikus volt, ezért kíváncsi voltam, mi lesz vele. A befejezés elképesztő, ilyet már nagyon régen éltem át filmnézés közben. Már csak ezért is érdemes megnézni szerintem. Egyébként simán el tudnám képzelni színdarabként is, mert inkább a főszereplő monológja viszi a történetet.
Ezek után más füllel fogom hallgatni a Metallica One című számát is...

2011-09-14 22:53:16 slawter (5) #2

2 napja vettem meg, 40 oldal hátravan még a Fight Club-nól, aztán ennek is nekiesek, utánam eg jöhet a film.^^

előzmény: urbkri (#1)

2010-11-21 17:05:11 urbkri (5) #1

Aki nem látta még a filmet, annak azt ajánlom, hogy először a könyvet olvassa el!
A könyv zseniális!