Fresh (2022) ☆ 👁

Friss

(Mimi Cave)

amerikai horror, thriller, vígjáték

3,6
★★★☆☆
129 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2022-12-13 11:40:51 DevilTakeU (4) #12

Hú de finom kis film volt ez, mind a tíz ujjamat megnyaltam utána. :P A hangulata kellemesen zavarbaejtő. A fényképezés helyenként kifejezetten okos, sőt bátor, a remek zeneválasztás előtt szintén le a kalappal. Főleg Sebastian Stan játéka tetszett, egy előzményfilmet nagyon megnéznék vele. A négyest bőven megérdemli,bár - a tegnap látott Barbárhoz hasonlóan - azért szintén nem hibátlan darab.

Nagyon hosszú a felvezetés,értem hogy tényleg meg kellett ismernünk Noa-t, Steve-et, illetve kettejük valóban különleges kapcsolatát,sok dolognak lesz később jelentősége, de azért vagy tíz-tizenöt percet lehetett volna nyesni belőle, így a majd' 120 perc kissé soknak érződik, a feszes (és meglepően tömör) végjáték ellenére is.

Sokat gondolkodtam azon hogy vajon butaság volt-e amin Steve végül elbukott, nevezetesen hogy ismét be akarta fűzni Noa-t,mintegy végleg magához láncolva,akár élete új társaként,de szerintem nem. Azt ugyan csak sejthetjük hogy az amputált lábú felesége is egykor az áldozata volt, így viszont jogos hogy bepróbálkozott,egyszer már bejött-alapon - plusz ugye nagyon fontos,hogy senkivel sem feküdt le a lányok közül a randik alatt, csak Noával, többször is mondja neki hogy ő különleges a számára. Így viszont adom hogy a lány tettetett érdeklődését bevette, ruhát vitt neki,vacsiztatta, hogy aztán az a bizonyos derék alatti harapás megtörténjen,pontosabb - nézői szempontból - megtörténhessen.

Molly,a fekete lány pontosan tudja hogy Steve házas, eleve a becses nej ütötte le őt a "családlátogatásos" résznél, ennek tükrében viszont kissé hülyén jön ki a végjáték. Ugye hárman legyakják Steve-et,majd megkönnyebbülve közli a többiekkel, ennyi, kész,megúszták, most már vége van. Na de mégis miért,mire számított? Tudta hogy az asszony is "beavatott",plusz egy ilyet ki a fene hagyna annyiban? Persze az nem volt benne a pakliban hogy az asszony is éppen akkor ott kódorog a kertvárosi házikó helyett,de akkor is,legalább a telefonjáért visszakavirnyáló Noa-nak szólhatott volna hogy vigyázzon,Steve-nek társa van, úgyhogy legyen óvatos ha meglát egy vékony,kicsit bicegő szőke p*csát.

Nekem nagyon bejött, soha rosszabbat a témában.

7/10

2022-11-03 15:56:21 fempolip (3) #11

Ahogy a leírásban is szerepel: modern.
Nos ez nem az én műfajom, lehet boomer vagyok ebben a tekintetben, de tényleg olyan lendületes, modern, fiatalos akart lenni.
Bármit is jelentsen ez az egész..
Az ötlettel nincs gond! Biztos szuper is az alkotás, sokak kedvence lesz. De nálam beállt abba a sorba mint a Tudom mit tettél.. (semmi köze nincs hozzá, csak nálam egy halmazba került)
Ráadásul női szemszögből. Ami szintén azért idegen.
Voltak jó pillanatai, sőt emlékezetes is. De az utóbbi időben az emberi hús fogyasztásáról láttam már pár filmet, ami izgalmasabb horror volt, elgondolkodtatóbb. Vagy véresebb.
Ajánlom mert jól el van készítve, és biztos lesz akinek kifejezetten tetszeni fog. A főszereplők kifejezetten jól sikerültek.
Viszont sok újat nem mutatott, meglepetést nem tartogatott a végére pedig tucatmegoldásokkal lett tele.

2022-08-21 22:34:49 sa22 (3) #10

Nagyon jól elkapták a témát, de van pár logikai baki, amik felett sajnos nem bírok csak úgy elsiklani. Sebastian Stan karaktere pl. borzasztóan gagyi, (egy érzelgős kannibál szupermaffiozó, aki a saját bankkártyájával fizet a randin és engedi a feleségének, hogy képeket töltsön fel az egész családról a Facebookra? Na ne már!) ami nagyon nagy kár, mert jól állna neki egy hasonló szerep komolyabb kiadásban!

2022-08-19 19:36:59 kaamir (2) #9

Mint oly sokszor, most is az a helyzet, hogy a találó alapötlet silány megvalósítással párosul. Mi tagadás, egy rakás férfi csak egy darab húsnak nézi a nőket, és a film ezt nagyon találóan próbálja szó szerint venni. És ez a téma remek allegória lehetne a nők elleni erőszakra, elnyomásra, házasságon belüli bántalmazásra.

Ha Mimi Cave nem elégedett volna meg azzal, hogy összehozzon egy sablonos thrillert, amiben valaki fogva tart valakiket. Hogy milyen okból, az itt teljesen mellékes: ugyanazok a fordulatok, sémák köszönnek vissza a Fresh-ben, mint ezernyi más filmben. A vége pedig álmosító kergetőzés és ostoba vérengzés, ahogy azt egymillió másik moziban is láthattuk.

Daisy Edgar-Jones remek a főszerepben, Sebastian Stanből viszont egy perc alatt csinál a forgatókönyv és a rendező komolyan vehetetlen, ripacs gonoszt.

2022-07-17 23:35:21 miraculum (?) #8

Beteg, férfigyűlölő egy hányadék film ez, viszont rettenetesen jól van megcsinálva, ha nem fordulna fel az egésztől a gyomrom, adnék neki egy négyest, mert szakmailag kitűnő munka, ha a kannibalizmusszekunder értelmezését veszem, akkor még művészileg is teljesen értelmezhető alkotás, de asszem jól elleszünk mi egymás nélkül is. Kicsit olyan érzésem marad utána mintha belőlem falatoztak volna a hölgyek.

2022-04-30 11:07:31 Rorschach (4) #7

Egészen csodálatos volt, az elképzelhető legjobb péntek esti program.

A rendező videoklipes múltja mellett még valami megmagyarázhatatlan nyugalom és önbizalom is látszik a filmen (kib*szott fél óránál belőni az intrót, mekkora arcok :), amely egyébként valami rémesen egyben van. Isteni zenék, kiváló alkítások, szerepében lubickoló Sebastian Stan, amúgy pedig mindenkinek ajánlom, hogy egy másodperc utánanézés nélkül huppanjon le a Fresh elé, mert ezekre a kanyarokra vétek lenne nem menetközben rádöbbenni.

2022-04-23 18:21:51 terika (4) #6

Annyira elborzasztott többször, nagyon váratlanul ért a téma. Pedig előzetest is láttam, de kimaradtak az igazi okok abból. Szóval sokkolt. Tisztára kiakadtam, hogy mit csinálnak. Azonban annyira vonzott az elmebetegség bemutatása, hogy nem bírtam kikapcsolni.
A befejezés számomra középszerű lett, ott semmi újat nem láttam vagy olyat, ami magával ragadt volna nem is illet ez a vég a sztroihoz annyira. Bár a hatás így is erős volt.
Elég érdekes darab.

2022-03-13 16:12:32 Ubul (4) #5

nálam pont a girl power miatt nem ötös. Valamennyire kevésbé happy end-re vágytam most, ennél legalábbis simán elfért volna.

pl az első letámadás, mikor már hárman voltak, egész korrekt volt ,és ott már simán reménykedtem, hogy Steve kipurcant, és mondjuk a csajok kijutnak, de pl pont a feleségbe vagy a társaság tagjaiba futnak valahol bele. Errefel még kétszer!!!! simán megmenekülnek, kiütve a feleséget is, és mégegyszer Steve-t.

A sejtetéses gore viszont jó volt így. Nekem is napokig megvan még a fejemben néhány jelenet :D

Az meg mekkora poén volt, hogy a stáblista csak a 30. perc környékén jött be. Először fel se tűnt, hogy nem volt :D

a feleség részét is kibonthatták volna normálisabban, ok, hogy mutatták, hogy az egyik lába hiányzik, ebből kifolyólag hasonló utat járhatott be, mint Noa, de nem egyértelműen.

előzmény: tomasso (#4)

2022-03-13 12:04:55 tomasso (5) #4

Sokkolóan erős, bizarr hangulata van, olyan képkockákkal amik a retinába égnek, és nem is ereszt, szinte felzabálja a húsod. Üde meglepetést szállít első filmjével Mimi Cave, olyan művészi koncepcióban lubickol a kannibalizmus, ami a legnagyobb filmesek sajátja, a magam részéről abban reménykedem, hogy ennek a folytatásban is lesz látszatja. A zeneválasztás kiemelkedő, nagyon jó a tracklist végig (az Exit Music ütött leginkább), jól építi be a videóklippes tapasztalatokat. A befejezés megcsúszott kicsit, de így is bőven emlékezetes film marad a Fresh, ami nem kizárt hogy később is megnézésre kerül majd.

2022-03-10 09:50:25 Ubul (4) #3

amúgy a horror kategória kimaradt, azért volt benne nem egy jelenet, ami által kiérdemelné a film itt is a besorolását :) (a vígjáték rész jó kérdés)

2022-03-10 01:32:13 Joeker81 (4) #2

Ez egy üdítően "friss" és eléggé groteszk, fekete humorral meghintett thriller, ami kiemelkedik az elmúlt évek posvány thriller-terméséből. Sajnos nem volt magasan a léc, így kisebb hibákkal ugyan, de sikerrel megugrotta a feladatot. Az alapsztori nem szokványos, igazi ínyenc falat, főleg streaming közegben. A két főszereplő egyszerűen tökéletes választás volt, könnyedén hozták az elvártat, sőt ki kell emelnem Sebastian Stant, aki egyszerűen lubickolt a szerepében. És hát a tálalás is remek volt, főleg az evéssel járó hangok, zörejek, amitől a szőr felállt a karomon (legutóbb hasonlót a 2019-es A platform c. filmnél éreztem), a zenék és a helyszínválasztás is szépen kiszolgálták a történetet. Különösen tetszett, hogy egy női rendező dirigálta a filmet, ugyanis a film említett groteszkségét belengte egyfajta romantika, amit szerintem egy férfi rendező nem tudott volna ilyen finoman érzékeltetni. A rendezőnő mellett szól az is, hogy a sajnos mostanában kötelezően a filmekbe betuszkolandó PC elemeket nem engedte a történet rovására elburjánzani, egy-egy szó, mondat, jelenet, illetve rövid ideig jelen lévő karakterrel megoldotta ezeket a szituációkat, használva hozzá a fekete humor eszköztárát, valamint plusz pont, hogy a girl power elemeket sem túlozta el. Szóval Mimi Cave felkerül a figyelemmel kísérem listámra egy kicsivel komolyabb ligában játszó Julia Ducournau mellé, kíváncsian várom, hogy mit hoz legközelebb.

2022-03-09 21:20:13 Ubul (4) #1

innye...röviden. Ez most így kemény volt, meglepett