Everything Everywhere All at Once (2022) ☆ 👁

Minden mindenhol mindenkor

(Dan Kwan - Daniel Scheinert)

amerikai akciófilm, fantasy, sci-fi, vígjáték

4,0
★★★★☆
143 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2022-08-05 14:00:01 kaamir (2) #7

Értékelem az alkotók szándékát, hogy valami (többé-kevésbé) eredetivel rukkoljanak elő, de jócskán túltolták a dolgot. Az első egy órát maradéktalanul élveztem, de utána jobb lett volna nyugodtabb vizekre evezni. De nem. A film csak robog és bonyolódik és egyre mélyebbre megy a szürrealitásban. Mintha egy LSD-mámorban úszó óvodás tripjét nézném két órán át. Émelyítő egy idő után, pláne, hogy minden jó ötletre jut két-három fárasztó, erőltetett.

Ennél a filmnél ezerszeresen igaz, hogy a kevesebb sokkal-sokkal több lehetett volna.

2022-08-01 11:41:09 Ubul (5) #6

nagyon érdekes, nagyon abszurd, de mégis szerethető, valahogy teljesen koherens mű. És mégis az jutott eszembe a film megnézése után, hogy én ezt tökre megnéztem volna úgy is, hogy nincsenek benne az akciózások, csupán a dráma, multiverzummal
zseniális a maga nemében, de bőven elég volt egyszer

2022-05-22 00:20:00 facemetal (4) #5

Jó volt ez összességében. Érdekes mélységei voltak a filmnek, Camus Sisyphosától és metafizikai alap gondolatoktól (amik közel állnak hozzám) a Rick & Morty-ig (amitől behányok) mindenféle gondolatvezetés, narratíva meg humor volt benne. Volt amit szerettem benne, volt amit kevésbé, tényleg elég tág palettával dolgozott a film. Viszont ami igazán tetszett és keveset olvasok róla, hogy a nap végén ez egy nagyon érzelmes allegória volt egy amerikai-kínai család megpróbáltatásairól (anya-lány kapcsolat, szerelem, melegkapcsolat, kínai tradíciók az első és második generációs bevándorlóknál, egzisztenciális krízis és bürokrácia az anyanyelv limitált ismeretével) és ezt nagyon érzékenyen kezelte a film. Ja és külön plusz pont nálam, hogy a lány-t Joy-nak hívták, gondolom a Joy Luck Club-ra utalva, ami Amy Tan megkerülhetetlen kínai-amerikai anya-lánya regénye.

2022-05-08 01:52:05 Doc (4) #4

Érdekes katyvasz volt.
Rejtélyes kezdés után egy egészen értelmes scifi folytatás.
Majd egy teljesen elborult abszurd vígjáték. Én itt szabályosan rázkódtam a röhögéstől, de volt aki itt ment ki a teremből.
Végül csöpögősen melodramatikus befejezés - nálam igazából ez húzza le.
Zseniálisnak nem érzem, de határozottan tetszett.

2022-05-05 20:24:31 Rorschach (5) #3

Szenzációs, hogy értő kezek között mennyi minden tud beleférni (és egymás mellett harmonikusan megférni) egy bő kétórás filmbe.

A prosztó humortól a filozófiáig, felfoghatatlan távlatoktól a legintimebb emberi viszonyokig mindent nyújt a film, mindenhol és mindenkor. Plusz biztos kezű, de teljesen megveszett rendezést és egy fenomenális főszereplő triót.

Nem mondom, hogy kimondottan az én humoromba trafált volna a mozi, de annyira minőségi, ésszel és szívvel megcsinált, tiszteletre méltó munka, hogy nem tudom nem rányomni az ötöst.

2022-04-23 16:45:17 MicaHiro (5) #2

Igazán remek kis film lett ez. Kifejezetten ötletes és őrült, a szó jó értelmében. Legjobban talán úgy lehet leírni, mint egy élőszereplős Rick & Morty-t. Sokan emlegetik Charlie Kaufman munkásságát is, az ő stílusától sem áll távol a film. De azért persze igazán közel sem :)

Ez az egyik legnagyszerűbb tulajdonsága a Minden mindenhol mindenkornak, hogy semmilyen tekintetben sem szab korlátokat magának. Itt tényleg bármi megtörténhet, a látványos akciójelenetek után jöhet egy kis utalás a Lecsó-ra, majd merengés az élet értelmén, aztán néhány kifejezetten meredek, jó ízlés határát súroló poén. Valamiért nagy divatja van az ételes hasonlatoknak filmek terén, mondok hát egyet: kicsit olyan ez a film, mintha marhapörköltet, eperfagyit és hagymakrémlevest turmixoltak volna össze. Teljességgel megfejthetetlen módon a film működik, vagy a metaforában maradva a keverék mégis finom.

Az pedig csak hab a tortán, hogy a történet okosan reflektál korunk mindennapi problémáira is, és még értelmes mondanivalóval is előáll ezek kapcsán. Néha a giccs határán billeg, de mindig ügyesen vissza tud onnan jönni egy-egy jól elhelyezett poénnal vagy akár mélyebb egzisztencialista gondolattal.

Nem mindenki fogja szeretni, az ilyen egyedi agymenések nem jöhetnek be mindenkinek. Számomra viszont nagyszerű élményt adott.

2022-03-27 20:31:14 Ubul (5) #1

hát ez valami nagyon beteg trailer alapján. Nagyon remélem, hogy jó is fog kisülni belőle