Zero no shôten (1961) ☆ 👁

Zero Focus

(Nomura Yoshitaro)

japán dráma, krimi

?,?
 
3 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2021-12-23 20:47:50 offerus (4) #6

El tudom fogadni ezt az értelmezést is. Keresnek valakit, aki már nincs. Nekem még felmerült az is, hogy nem tudja az asszony, hogy merre induljon el. Nincs támpont, nincs fókusz.

A további értelmezéseket hagyjuk az utánunk jövőkre :)

Addig is boldog karácsonyt! (Mindenkinek, aki olvassa.)

előzmény: zéel (#5)

2021-12-22 23:06:00 zéel (5) #5

Úgy látszik nem hagy nyugodni a film egyikünket sem.
Örömmel látom, hogy téged újabb értő és élvezetes hozzászólásra inspirált.
Ami a film címét illeti: valaki (már nem tudom, hogy hol olvastam) a zéróból, a nullából kiindulva a hiányhoz, a nem létezőhöz jutott el. És tényleg, a film fókuszában tkp. egy már nem létező személy áll. Nekem elfogadható értelmezés. Neked?
(Kösz az ajánlást!)

előzmény: offerus (#4)

2021-12-22 21:49:23 offerus (4) #4

Keressük a kapaszkodókat ehhez a filmhez...

Én Kurosawa-nál véltem inkább megtalálni, az általad hivatkozott írás inkább Hitchcock-nál. Olvasgatva a netet, ez a két név bukkan fel legtöbbet. Igyekszünk az általunk ismert fiókok valamelyikébe begyömöszölni. Aztán rájövünk, hogy kilóg belőle…

A műfaj nekem inkább krimi és dráma, ahogy itt is szerepel. Rejtély (mystery) ugyan van elég, de a film végére ezek megoldódnak, ahogy Teiko gyönyörű záró gondolatában meg is fogalmazza (betettem az idézetekhez). Talán az egyetlen (nem megmagyarázott) rejtélyes elem Teiko vonzódása a vad tengerparthoz, a szirthez, mielőtt még a cselekmény elérkezett volna ide. De lehet, hogy ez csak írói (rendezői) fogás.

Érdekes még a cím, amit nem teljesen értek. Vajon hogy lehetne ezt jól magyarítani?

(Off - Ha már mystery, figyelmedbe ajánlok egy másik Kurosawa-nak a filmjét, az eddigi egyetlen toplistám első darabját.)

előzmény: zéel (#3)

2021-12-21 18:07:51 zéel (5) #3

mystery-thriller
...this is the type of Japanese movie that is both fascinating and frustrating to watch. It keeps looking as if it will be a mystery-thriller, a form well known throughout the world, but somehow manages to never quite fit into that pattern.

2021-12-20 20:59:31 offerus (4) #2

Engem nem sokat kell egy régi japán filmre biztatni. Ezenkívül zéel ajánlásait is szeretem. Nem is bántam meg, hogy megnéztem. A korabeli Japán az erőteljes téli képekkel, a csavaros történet – nekem beugrott a közelmúltban látottakból pl. a Valan - Az angyalok völgye, a régebbiek közül pl. a Fargo. De, ami a hangulaton felül megfogott, az a ’Rashomon dramaturgia’, az események többkörös, minden körben új szempontot eredményező megközelítése, „a főbb szereplők társául szegődve, mindig a kirakósjáték újabb és újabb darabkájához jutva ezáltal”. Kurosawa nem csak ezen a filmjén (A vihar kapujában) keresztül idéződött meg itt, hanem a következőén is (A félkegyelmű). Ez utóbbi pozitív női főhősét, Ayako-t ugyanaz a Kuga Yoshiko játssza, mint az itteni filmben Teiko-t. Mindkét esetben ellenfele egy domináns női antihős, aki végül elbukik. Ha ez a film a Kurosawa filmek előtt készült volna, minden további nélkül menne rá az ötös. Így marad az erős négyes.

Magyar felirattal itt.

2021-12-19 14:34:54 zéel (5) #1

Engem nagyon megfogott, pedig egy nagyon nem szokványos krimi. Sokkal inkább dráma.
A jó drámákat viszont nagyon szeretem. Meg a régi fekete-fehér filmeket (pláne, ha olyan szépen van fényképezve, mint ez), meg a japán nyelvet (eredeti nyelven, feliratosan láttam), meg egyáltalán a japán filmeket.
Nos, nem sajnáltam az ötöst ettől a különös krimitől.