Im Westen nichts Neues (2022) ☆ 👁

Nyugaton a helyzet változatlan
All Quiet on the Western Front

(Edward Berger)

amerikai-német akciófilm, dráma, háborús film

3,9
★★★★☆
250 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2023-08-29 09:30:04 budaik (4) #12

Ami tény az tény. A háború borzalmait nagyon színvonalasan mutatja be. Egyértelmű, bárki bármit is gondol. A háború borzalmas. Embert ölni és csatatéren meghalni olyan célokért, amelyek nagyrészben a hatalom kreált, igazságtalan és nyomorult helyzet...

2023-05-01 22:05:49 sptt (3) #11

Valamiért nálam nem működött a film, a háború barbársága és értelmetlensége miatti düh talán elnyomta most azokat az érzelmeket, amelyeket - vélhetően joggal - elvárt volna a mozi. A karakterek kidolgozatlansága lehet a másik ok, ami miatt nem működött az emóció, nem tudtam azonosulni a főszereplőkkel. Nem rajongok a háborús filmekért, ugyanakkor voltak olyanok, amelyek nagyon tetszettek, ez nem fog oda tartozni. 5/10

2023-01-10 22:19:37 supernadal (?) #10

Ünneprontó leszek, én nem ájultam el tőle.
Ha a háború értelmetlenségét akarta bemutatni, akkor nem jobb egy erős közepesnél, mert sokkal jobb ilyen témájú filmek is készültek már. Ha a hazug háborús propaganda veszélyeit (amivel behülyítették a fiatalokat), akkor sem jobb közepesnél, mert akkor nem így kellett volna felépíteni ezt a filmet.
Két szék között a pad alá eset.

2022-12-31 09:05:26 mortimer ezredes (5) #9

Látványosabb, naturalistább, akciódúsabb a korábbi filmverzióknál. Az események időpontját és még sok mást is megváltoztattak a regényhez, illetve a korábbi feldolgozásokhoz képest, és pont ez az erőssége szerintem, hogy mertek újítani. Az időpont megváltoztatása pedig zseniális húzás, mert Paul sorsának alakulása így még erőteljesebb, katartikusabb lett.
Paul halála itt a legdrámaibb, legfelkavaróbb, legértelmetlenebb, mind a regényhez, mind a korábbi filmes feldolgozásokhoz képest. 1918. november 11-én nem sokkal 11 óra előtt esik el, egy utolsó, teljesen felesleges és értelmetlen német roham során. Halálának módját is megváltoztatták, ami szintén erőteljesebbre sikerült a korábbi verziókhoz képest. Ebben a verzióban a gyorsabb, golyó okozta halál helyett lassabb halált hal Paul egy francia közlegény bajonettje által.

2022-11-18 21:19:23 kaamir (5) #8

Ízlés dolga. Sztem az 1917 nem egy nagy durranás, és bántóan üres.

előzmény: acidphase (#5)

2022-11-18 20:46:00 acidphase (4) #7

úúúgyám :D

előzmény: Xuja (#6)

2022-11-18 20:31:52 Xuja (?) #6

Ja igen, ha IMDB-n több pontja van, akkor biztos jobb film.. ez pont így működik :D

előzmény: acidphase (#5)

2022-11-18 18:39:51 acidphase (4) #5

'az 1917-nél pedig legalább egy nagyságrenddel hatásosabb.'

ez a film a fasorba sincs az 1917 cimü modernklasszikushoz képest... imdb-n is a 8.2 rating (1917) áll szembe a 7.9-el (all quiet..)

előzmény: kaamir (#2)

2022-11-17 11:53:41 fempolip (5) #4

Erre nem készültem fel! Nagyon durván nem. Nem vagyok egy filmen elérzékenyülő típus, de itt ha nem is könnyeztem, de ledöbbentem.  
Sokkhatásként ért. Az egész egységes mozi úgy ahogy van. 
Kiemelhetném az összes pozitívumát, és mondhatnám azt a kevés negatívumot amit észrevettem. 
És lehetne is sorolni érveket rengeteget, valamint pár ellenérvet is. 
De számomra felesleges. A kívánt élmény, hatás rám megtörtént. Nem is tudom mikor láttam ennyire jó háborús filmet.  
Az eredeti alkotást is nagyon kedvelem, de ez nyersebb (Igaz én még naturálisabbra vettem volna, olyan igazi zsigeri mocskosságra.) 
Talán azért is hatott meg, mert a felmenőim közül sokan harcoltak (Ha nem is ott, bár erre nincsenek tények egyenlőre) a Nagy Háborúban. És közelebb is áll a másik nagy nativitáshoz ami 1916-ban történt mikor britek 14-16 éves fiai vonultak a mészárszékre, a háború értelmetlenségében is értelmetlenebbül. 
Szeretném újra elolvasni felmenőim naplóit amiben ezen háború emlékeiről írnak. De sajnos már nem tudom.  
így marad ez a mementó. 
A kielemzést meghagyom másoknak, csak néhány érzéssel vezetném rá az embereket arra hogy nézzék meg ezt a filmet. Háborúról ami mindig ellentmondásos. Hiszen összességében mocskos, de itt születnek hősok is. 
A film nem a mozivászon Magnum opusa, de nagyon erős. 
Nézzétek meg!

2022-11-03 22:38:58 BonnyJohnny (3) #3

Őszintén szólva, nekem kevésbé tetszett, mint az eredeti. Nem tudom egyébként melyik a hűebb regényadaptáció, de 1930-ban összeszedettebben tálalták a történetet. Itt még annyira sincsenek karakterek a fronton, mint az eredetiben (kivéve persze az ott is főszereplő Paul és Kat, akik itt jobban ki vannak emelve, és jobbak is), még annyira sincs csapatdinamika.
A tálalás persze naturalistább és látványosabb, de nincs olyan jól felépítve... összevissza az egész. Legendás jelenetek hiányoznak, és ugyan vannak amik visszaköszönnek, de nem működnek annyira, mint 90 éve (hiába a több vér, hörgés és üvöltés).
A kórház és a háttérország hiányzik (és így a visszatérés, és Paul veterán szemszöge is).
A fegyverszünetes részek pedig teljesen feleslegesek, jobb esetben klisések, de inkább didaktikusak, hangulatrombolóak.

2022-11-03 13:31:59 kaamir (5) #2

Instant klasszikus háborús dráma, ami elemi erővel mutatja be az I. világháború értelmetlenségét és barbárságát. Berger filmje mind kiállításában, mind történetben felveszi a versenyt a klasszikus háború filmekkel, az 1917-nél pedig legalább egy nagyságrenddel hatásosabb. Paul Bäumer lélekromboló metamorfózisa sokáig kísérteni fog még a rémálmaimban.

(Csak két apró kritika: a politikával foglalkozó részek elég gyengék és néha didaktikusak, a kopasz tábornok pedig túlságosan karikatúra szerű)

2022-10-30 00:43:53 TheDriver (5) #1

Gyorsan leszögezem, hogy az alapjául szolgáló klasszikus regényt nem olvastam, és az 1930-as eredeti változatot sem láttam(még!) , így nem tudom azokkal összehasonlítani, hogy mennyire lett jobb, vagy rosszabb a fentebb említetteknél. Illetve volt még egy a 70-es években készült tévéfilmes változat belőle, de az nyomába sem ért az elődöknek.
I. világháborús alkotásokat egyébként nagyítóval kell keresni, legutóbb Sam Mendes 1917 című filmje volt amely hosszú idő után betöltötte ezt az űrt.
Jó sokáig kellett rá várni, hogy a németek is elkészítsék a maguk filmjét belőle, ami a valaha készült egyik legdrágább német alkotás lett. Egyébként ez lesz a hivatalosan nevezett filmjük a jövő évi Oscarra, amivel minden esélyük meg is lesz a győzelemre (azért A szomorúság háromszöge erős rivális lesz).
Kezdeném is azzal, hogy teljes mértékben meglatszik a filmen minden rá költött pénz. Audiovizuálisan egészen elképesztő, olyan hanghatasok és remekbe szabott ütközetek kerültek bele, hogy a műfaj rajongói maximálisan elégedettek lehetnek. Ezért is nagyon szomorú, hogy streamingen került bemutatásra Edward Berger alkotása, mert moziban kellett volna átélni ezt az élményt. És akkor még nem említettem a fantasztikus operatőri munkát, a csodás kamerabeállításokat.
A történet mindössze annyi, hogy a 18 éves Paul és barátai önként bevonulnak a háborúba, de rögtön az elején rá kell jönniük, hogy ez a háború bizony teljesen más, mint amit a propaganda próbál letolni a torkukon. Már a film nyitánya megadja az alaphangot, a katonai ruhák "sorsának" a nyomonkövetése hátborzongató.
A főszereplő Pault alakító Felix Kammerer remek választás volt, ragyogóan mutatja be arcjátékával, hogyan változik át a háború kezdetén lelkes, naív fiatalember egy kiégett, megtört férfivá. Itt be is ugrott az egyik kedvenc II. világháborús alkotásom a Jöjj és lásd, ahol a film elején látott lelkes, vidám kisgyerek, a háború végére egy ráncos, öregember benyomását kelti. A filmzene is hibátlan, ahogy a csatajeleneteknél megszólalnak azok az effektek totál hidegrázós. Számomra az év egyik legjobb filmje a Nyugaton a helyzet változatlan, és simán ott a helye legjobb háborús alkotások között. Sajnos napjainkban nagyon aktuális, és rendkívül nyomasztó egy darab, de mindenképpen megéri megnézni, mert egy maradandó élményben lesz részed azt garantálom.