Hable con ella (2002) ☆ 👁

Beszélj hozzá!
Talk to Her

(Pedro Almodóvar)

spanyol dráma

4,2
★★★★☆
504 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2020-04-05 14:02:27 The Cortez (3) #14

Nem kevés abszurd dologgal átszőtt beteg, egyben drámai sztori, ami ezúttal meglehetősen erőtlenre és vontatottra sikerült. A fényképezés mellett, a film legerősebb része egy groteszk, elborult, szürreális látomásjelenet. Gyenge eresztés a rendezőtől.

2017-07-03 23:41:52 somogyireka (5) #13

..és ami miatt Marco sír a film elején..mondjuk nem csodálom.
https://www.youtube.com/watch?v=rXMluQ75k5g

2017-07-03 10:30:58 somogyireka (5) #12

Eddig erről nem tudtam, hogy Almodóvar ilyet is tud, de ez nekem betalált. Persze ilyen indítással könnyű.. a Pina Bausch-i Café Müllerre ráfűzni a filmet biztos alap. Miért imádom Bauschot? Mert profizmusában ártatlan maradt, mert tehetsége nem falta fel őszinte lényét, s mint valami áttetsző ősanya fogad-fogad vissza magába, művészete egyetlen nagy forró öl-elés. Mérce nekem, ki hogy reagál a táncára, és én ugye az ártatlanokat szeretem, a kicsikéket ...és a film pont egy ilyen képpel indít, egy ilyen ártatlannal: szép arcú férfi Pina Bausch táncát nézve sír. A mázlista, hogy élőben látta azt, amit egyetlen videófelvétel sem őriz, és nem hiába óvakodott a táncosnő a felvételektől, mert tudta, ami ott és akkor a színpadon megszületik az csak ott és akkor van jelen.
A férfi könnyeiben láttam ez a születést.
S innen indít aztán az a film, mely noha története szintjén a bűncselekmény, az erőszak határát súrolja, sőt..Én mégis csak a Bausch-i ártatlanságot láttam benne végig, sok kis édes, mestersége szintjén profi (mint torreádor, mint táncos, mint ápoló..) de szívében érintetlenül maradt lényt.
Innen nézve az ápoló összes tette egy gyönyörűség, és végre egy film, mely nem emberi erkölcs, törvény, igazságszolgáltatás szerint mér.
A filmközbeni kisfilm, a Töpörödött szerető pedig önmagában egy drágakő. Szerencsés az ilyen férfi, mely nőbe hatolva aztán abban is marad, örökre ott tűnik el. Ajánlom a filmbetétet az összes férfinak minden ölelés előtt, hátha egyszer sikerül..

És beszélj hozzá, beszélj beszélj, hátat fordítva annak világnak, mely pont erről akar lebeszélni. Mert hallja, mert van ott valaki. Mert csak ott van valaki!!

2015-03-16 12:06:21 betti (5) #11

Nem akarlak meggyőzni :) - de leírom a véleményem.

A figura eleve sérült, nyilvánvalóan enyhe értelmi fogyatékos. Ettől még az, amit tesz (egy normális ember szemszögéből) nyilvánvalóan erkölcstelen, de egészen egyszerűen nem lehet ugyanúgy megítélni egy, a világot kb egy 6-8 éves szintjén "átélő" ember tetteit, mint értelmileg-érzelmileg felnőtt, épelméjű emberét. Ő "csak" szereti a lányt, beszél hozzá, gondoskodik róla, körülveszi mindazzal, amit nyújtani tud - és közben hat rá erotikusan is. De azért érdemes végiggondolni: mégis, ki a felelős azért, hogy egy teljesen öntudatlan NŐBETEG mosdatását, teljeskörű ellátását (még a menstruációjával kapcsolatos teendőket is!) egy férfi, ráadásul egy értelmi fogyatékos férfi látja el??? Ez egyáltalán hogy lehet...?
Ő, és csak ő a hibás, ő a szörnyeteg? Hol a francban van az orvos, az ápolónő, azok, akiknek erre figyelni kéne? Az egyik ápolónő - akinek a dolga lenne - valószínűleg rendszeresen lelép, és a srác túlórázik helyette.

Tehát ez az egyik, ami szerintem fontos annak megítélésekor, h mennyire "szörnyeteg" a fiú, és mennyire csak egyedül hibás azért, ami megtörtént.

A másik, Almodovar, aki ugye pozitív hőst "farag" egy szörnyetegből. Nem érzem a hősfaragást. Azt érzem, hogy egy iszonyúan zavarbaejtő dilemmát tárt elénk: mit gondoljunk egy erkölcsileg menthetetlen cselekedetről, ami megmenti valakinek az életét - konkrétan annak az életét, aki ellen ezt az erkölcstelenséget elkövette...?
Ha a lány nem esik teherbe, akkor lehet (a film alapján: valószínű) h egész életében kómában maradt volna. Így felébredt, és bár nyilván átmegy egy sokkon, de visszakapta az életét...

előzmény: pertwillaby (#3)

2012-11-18 15:10:02 manuva (2) #10

Nem létezik "külön", azaz nem létezett előzőleg. Almodovar alkotása. Legalábbis én így tudom.

előzmény: Umberto (#9)

2012-11-18 14:52:05 Umberto (3) #9

A filmben lévő rövidfilm ('Töpörödött szerető') tényleg létezik, mármint azt nem Almodóvar rendezte?
És még egy kérdés, ami nem derült ki számomra:
Alicia végül is megszülte a babát?

2012-05-27 00:40:21 tomside (4) #8

Nekem annyira nem adta.

2012-05-26 15:48:31 BonnyJohnny (4) #7

Bár ez a filmje van jobbra értékelve, nekem ez a filmje kevésbé jött be, mint a Mindent Anyámról. Nagyon lassan indul be, és kicsit unalmas is. Amellett elég perverz is, de ez Almodóvárnál nem negatívum... :)

2012-01-23 00:48:00 Hannibal Lecter (4) #6

Érzelmek és párkapcsolatok megkapó forgószínpada, amit egy perverz komponista vezényel. ;)

2011-09-09 23:48:15 Adam Taylor (5) #5

Egy közepes (Volver) és egy rossz (Mindent anyámról) filmélmény után beintettem Almadóvarnak... jött azonban nemrég Megtört ölelések, ami javított a megítélésén.
És most itt a Beszélj hozzá!, ami komplex karaktereivel, történetének és mondanivalójának megfoghatatlanságával, és baromi erős filmélményével arra késztet, hogy újból kezdjem az ismerkedést.

2011-06-01 02:54:47 pertwillaby (1) #4

Átjavítottam egyesre. Nagyon ritkán (kb. 50 vagy 100 filmből egyszer) fordul elő velem, hogy egy film értékelésébe akár csak egy kicsit is beleszól az, hogy mennyire felel meg a film tartalma/mondanivalója az én értékrendemnek.

Az egy dolog, hogy egy film szörnyű dolgot mutat be, de az nagyon nem mindegy, hogy milyen fényben teszi ezt... A "Beszélj hozzá!" még egy egyest sem érdemel.

(Azt hiszem ideje újranéznem a Dogville-t, az ennek a tökéletes ellentéte.)

2011-06-01 02:21:47 pertwillaby (1) #3

Tényleg erőteljes és nagyon jól megrendezett film, mégis utáltam.

Eddig még soha, egy filmben sem láttam annyira visszataszító figurát, mint Benigno és ez idáig rendben is lenne, de abból, hogy Almodóvar szimpatikus (vagy legalábbis sajnálatra méltó) karakternek próbálja beállítani, köszönöm nem kérek. A forgatókönyv morális síkon hihetetlenül pocsék. Csak azért nem adok a filmre egy nagy 1-est, mert a színészi játék és a rendezés nem hagy kívánni valót maga után. Elismerés illeti Almodóvart még Benigno kitalálásáért, nem lehetett könnyű egy olyan figurát megírni, aki ott van minden idők legnagyobb filmes szemétládái között, valahol HAL 9000 és Szörnyella DeFrász mellett.

2008-11-02 01:17:08 Paul Ricard (5) #2

Nagy.

2008-03-07 12:24:18 Dió (4) #1

Gondban vagyok az oszályzással, a filmmel is.
Baromi lassan indul (ami persze nem mindenhol gond), és ugyanebben a tempóban halad a feléig (én itt még nem találtam benne sokmindent), ráadásul a két főszereplő férfi barátságát készen kapjuk, egyszerűen átugorják annak kialakulását, ami nem egy nyerő húzás, merta továbbiakban meg ez a film alappillére, szóval luxus, h ezt megengedik maguknak. Utána viszont egy meglepő húzással baromi fájdalmas dolgokat kezd boncolgatni, és minden perce aranyat ér, szó szerint. Aztán a végén megint hiányérzetem van, pont annál a résznél vágják el, amit a legjobban látni szeretnék (lehet, h szentimentálisak az igényeim, de nekem kéne egy végső beszélgetés Alicia és Marco között, ahol az előbbi mindent megtud). Így is nehéz kitörölni az emlékét, mert az a középső egy óra nem semmi... a keret nekem kicsit hiányos volt... majdnem ötös.