The Cider House Rules (1999) ☆ 👁

Árvák hercege

(Lasse Hallström)

amerikai dráma, szerelmi történet

3,9
★★★★☆
272 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2022-02-20 18:28:44 BudapestBoy (5) #13

Azon, hogy jó film-e ez, érdemes vitatkozni. Arról viszont, hogy Caine megérdelte-e érte az Oscart, nem érdemes és balgaság is lenne, annyira egyértelmű. A mások szoborról már nem vagyok meggyőződve. Nekem legjobban a déli hangulat (már persze, ami abban az időben volt) nagyjából realisztikus bemutatása, már mint nem hogy öminden déli birtokos volt rossz ember és nem minden fekete volt angyal, hanem annak az életstílusnak, mind mindegyiknek voltak szebb és árnyoldalai is. És persze azért a férfivá válás folyamata, illetve a valahová tartozás vágyának ábrázolása is egész jól sikerült. A többségnek, akinek voltak szülei, szerencsére idegen, borzalmas és furcsa lehet ebbe az érzésbe még belegondolni is, akárcsak a filmben csak érintett, háborúba...

2020-09-18 08:50:59 dorothygale (4) #12

Mennyi klassz színész van ebben a filmeben ...

2018-02-06 22:33:36 dafna (2) #11

Nem tudom, hogy mit gondolnék erről a filmről, ha nem olvastam volna a könyvet. Így azonban egyszerűen értelmezhetetlen az egész. Szinte minden hiányzik belőle, ami a könyvet olyan csodálatossá tette.

2014-09-19 16:57:03 csabaga (4) #10

Sok csúf dolog van ebben a filmben,abortusz,vérfertőzés,még okirat hamisítás is.Már aki ezt keresi benne, és a lényeget nem veszi észre.
Miről is szól valójában.
Erkölcscsőszöknek nem ajánlom.

2010-05-06 16:21:45 puttancsospeti (3) #9

"Nyálzenével borított, halál unalmas, hosszú, vontatott film, melyben piedesztálra emelik az abortuszt."

Nos én sem vagyok oda ezért az alkotásért.De ez, hogy piedesztálra emelné az abortuszt... szerintem ez itt azért nem ilyen egyszerű.

2010-01-22 21:48:43 Dió (5) #8

Utólagos utánaolvasás nélkül se lett volna nehéz kitalálni, hogy ez az a fajta, egyébként valóban kicsit szirupos film, ami először is totálisan két részre osztja a nézőtábort, majd még két Oscar-szobrot is hozzávágnak. Ami engem illet, szerintem (kivételesen) ez a két szobor most baromi jó helyre került.
Én Hallströmtől már a Shipping newst is eszméletlenül szerettem a baró stílusa miatt, de ez még annál is több. Először az Árvaház nagyon is jól bemutatott karakterei nyűgöznek le, majd onnantól kb minden, ami Maquirevel és a többiekkel történik. Az okosan építkező forgatókönyv a legkülönbözőbb történéseket és karaktereket szervezi köré, miközben ügyesen adagolja a drámai pillanatokat is. Maquire most óriási, és nekem kivételesen Portman zenéje is borzasztóan tetszett. Igen, kicsit szirupos a finálé, de abszolút a jóízlés határain belül marad, és így válik gyönyörűvé. Nem csak megrázott a film, de a kedvencek listájára is felkerült.

2008-10-08 14:28:02 Rainbow (5) #7

Így van.:)

előzmény: Ágó (#6)

2008-10-08 14:08:01 Ágó (5) #6

Elfogadom, teljesen igazad van. Én a filmben sem láttam ésszerűnek a bemutatását, de ez legyen a legnagyobb gondunk. :-)

előzmény: Rainbow (#5)

2008-10-08 14:01:31 Rainbow (5) #5

Szerintem arról ne itt vitázzunk, beszélgessünk, hogy az abortusz elfogadható -e vagy sem. Mármint a mi értékrendünk szerint. Az ésszerűt a filmbeli megjelenítésére értettem, lehet, hogy nem a leghelyesebb melléknév, de úgyis értetted, mit akartam vele mondani. Ugyanakkor meg valóban, -és ezt már sokadszorra mondjuk -, a felnőtté érés és a "neveleő"-"nevelt" viszony sokkal inkább érdemel diskurzust.

2008-10-08 13:11:30 Ágó (5) #4

Sejtettem, hogy ez előkerül majd. Rádió barátom kicsit erélyesen fogalmazott. :-) Az abortusz szerintem semmiféle esetben nem lehet ésszerű, én úgy éreztem, a film sem így ábrázolta! Ugyanakkor tökéletesen egyetértek azzal, hogy nem ez a leghangsúlyosabb szál, az érés, nevelés része sokkal fontosabb.

2008-10-06 09:32:03 Rainbow (5) #3

Jereváni Rádió, én nagyon nem értek egyet azzal, hogy ez a film piedesztálra emeli az abortuszt! Ésszerű alternatívaként mutatja be azt. Gondolj csak bele, milyen nagy kontraszt a sok árva gyerek, akiket vagy örökbe fogad valaki, vagy nem, s ha szerencséjük lesz és "elkelnek", még mindig ott a lehetőség, hogy visszavigyék őket. Ha pedig nem kellenek senkinek, az egész gyerekkoruk arról fog szólni, hogy egyrészt az érezzék, hogy értéktelenek - erre látunk is példát a filmben - vagy harcoljanak, és amint meglátnak egy gyerekre vágyó párt az intézetben, az legyen a legfontosabb dolguk, hogy bebizonyítsák nekik, ők a legjobbak, őket kell elvinni.
És akkor tovább a kontrasztokkal, ott van például az anya, aki megszüli a gyerekét, de a nemét sem akarja tudni, nem kellett volna inkább ki sem hordania a babát?
Ezekben az esetekben igenis indokolt (lett volna) az abortuusz, azt gondolom. Ahogy az (lett volna) a fiatal lánynál, aki inkább olyasvalakihez fordult, aki "meg tudja oldani a problémát". s a vége mi lett ... vagy indokolt a lánynál, akit a saját apja ejtett teherbe. Ezekben az esetekben ez nem piedesztálra emelés, ez ésszerűség.
Szerintem zseniális a kontraszt a gyerekek közt, akiknek talán nem kellett volna megszületniük, és a nők között, akik meghozták a helyzetükre való tekintettel a legésszerűbb döntést.

Tény, hogy a film sokkal fontosabb szála a felnőttéválás és a "nevelő" - "nevelt" viszony kifejtése, de mert erre kevésbé hegyezted ki a hozzászólást, ezt egyelőre nem boncolgatnám.

2008-06-14 23:23:15 Ágó (5) #2

Elfogadom, ugyanakkor a felnőtté válás témájában nem hiszem, hogy láttam jobb filmet. Nekem nagyon tetszett.

2007-06-29 21:53:34 Jereváni Rádió (2) #1

Nyálzenével borított, halál unalmas, hosszú, vontatott film, melyben piedesztálra emelik az abortuszt. Két Oscar-díjat is nyert, komolyan mondom, ha szar filmet akarok nézni lassan már csak azt kell néznem, hogy látható-e az aranyszobrocska a dvd-borítón.