Where the Crawdads Sing (2022) ☆ 👁

Ahol a folyami rákok énekelnek

(Olivia Newman)

amerikai dráma, thriller

3,6
★★★☆☆
205 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2024-06-06 09:45:51 ossianos (5) #10

Nem értem, hogy egyszerű madarak ábrázolásához miért kell CGI-t használni. Borzasztó, szemet bántó volt.
De ezen kívül csak egy negatívum maradt: az ügyvédnek adott köszönöm harmatgyenge volt, ahhoz képest, amennyit érdemelt volna, főleg, hogy megtudjuk, hogy a jog szerint bűnös volt .
Az nagy erőssége, hogy felépített, átgondolt az eseménylánc és a fejlődéstörténet. Ahogy tanul és olyan lesz, mint a szentjánosbogár. Mert az lesz.
A folyami rák szerepeltetése lehet, hogy a könyvben kiemelt, itt egyszer említik, viszont nincs különösebb tartalma. Ilyen szempontból az "Ahol a szentjánosbogarak énekelnek" cím találóbb lett volna :)

2024-05-21 09:37:39 jackbau33 (3) #9

Második nézésre valamivel jobban elkapott mint elsőre, de vannak hiányosságai.A kritikákban is méltatott gyönyörűen fényképezett Észak-Karolinai mocsaras partvidék mint helyszín elsőosztályú, különböző kameraszögekből, olykor madártávlatból mutatva, dícséret az operatőrnek.Aztán másik pozitívumként itt van Daisy Edgar-Jones, főszereplőként nyújtott alakítása, ahogy írta is valaki együtt él-lélegzik a karakterrel, ráadásul a környezetére és annak élővilágára reflektáló belső monológjai betekintést nyújtanak egy magára hagyott lány pillanatnyi lelki világába, tehát az időnkénti belső narráció alkalmazása itt tényleg ad is a történethez, nem csak felmondja a képen látottakat.A műfajok közt váltakozó keretes szerkezetű flashback-es elbeszélésmód szintén tetszett, krimiből indulva majd abba visszacsatolva visszatekintünk egy romantikával, intrikákkal átitatott coming-of age sztori elmeséléséhez. A kezdet figyelemfelkeltő és rejtélyes, a vég megható és csavaros, viszont a kettő között megtett út néhol homlokráncolást váltott ki, innentőlNem teljesen győzött meg a főszereplővel szembeni tömeges kiközösítés. Kaya sok megpróbáltatás közepette nő fel de mindig kedves és mindenkivel tisztelettudó, senkinek nincs oka hogy ne kedvelje, ennek ellenére a városlakók egy emberként sugározzák felé a gyűlöletüket a bíróságon. És gyakorlatilag a közeli környezetében is mindenkivel pórul jár:Az anyja otthagyja a szadista apának, úgy, hogy az azt megelőző jelenetben még a gyerek védelmére kelve pofont is kap.A pereputty se különb, egy két bátorító búcsúzó szóval hagyják hátra kiszolgáltatott testvérüket, hát minek az embernek ellenség ha ilyen családja van?!És a balszerencsesorozat az első szerelem megérkeztével is követi Őt.Milyen pasi az aki karrierista célokra vágyva otthagyja szívszerelmét, majd hosszú idő után egy magyarázat nélküli magyarázattal szeretné visszafogadtatni magát?! Ez a hezitálós tétovaság nekem abszolút kilógott a Kayaba láthatóan szerelmes karaktertől. A szemét férfiak klubjához harmadikként csatlakozó Chase-el pedig a titkolózás és erőszakolási kísérlet is kijut neki.Nem is csoda ha ennyi sérelem után valaki tényleg gyilkosságra vetemedik Bár a soknak tűnő panasz ellenére szép a film és vált ki érzelmeket de az időnkénti megalapozatlan karaktercselekedetek miatt csak részben értek egyet a dicshimnuszokkal.A nézők többnyire szerették, a kritikusok kevésbé (rotten 35%) számomra valahol a kettő közt az igazság… 6/10

2023-06-03 22:08:23 VVega (2) #8

‘60-as évek amerikai mocsár-romantikája, ahol a mocsárban élés ellenére mindenki úgy néz ki, mintha frissen lépett ki a zuhany alól az idei Springfield kollekcióba öltöztetve. Annyira gagyi mű az egész, hogy még a madarak is CGI. Thrillerként értelmezhetetlen, drámának Izaura tévé.

2023-04-05 14:28:50 budaik (3) #7

Teljesen korrekt és érdekes dráma. Azért érzek némi tinédzseres kicsengést, legalábbis a hangulata nagyon ilyen volt...

2023-03-19 10:01:52 dittike (5) #6

Szombat délután beültem rá az Uránia mozi egyik kistermében adták, de ugyanolyan megdöbbentő hatást váltott ki, mint első nézésre.

2022-11-19 13:43:28 fempolip (5) #5

Hatásos, nagyon kellemes darab, ami amellett hogy nyugtalanító történet egy nem éppen nyugodt homokos tengerparton játszódik mégis felemelő. Ahogy lassan csordogál előre a történet, apró jelekkel utalva a végkifejletre, ami konkrétan lelövi a poént.. 
A színésznő nekem nem egy olyan húha, de talán pont ez az amiért szerethető. 
Két dolgot emelnék ki ami negatívum számomra, az pedig hogy bár mocsárról szól, nekem keveset ad vissza a mocsárból. Valamint a krimi része is lehetett volna erősebb. Talán még egy negyed órával bővíteni a filmet, mert a sebességén egy miliszekundumot sem változtatnék. 
Illik az egész film összes részlete a sebességéhez.  
De ezek is inkább csak megérzések. Mert mindig mutat valamit, mindig történik valami. Nem unatkoztam. 
Csodálatos utazás volt, 2 apró kátyúval.

2022-09-18 00:11:20 Dió (4) #4

Wow, hát ez egy meglepően érzékeny és hatásos dráma lett, amire a legkevésbé sem számítottam. Igen, hogy ne legyen három órás valóban be kellett áldozni pár dolgot a könyv vászonra ültetésekor (amit elsősorban a krimiszál sínylett meg), de ezeket az apróbb lyukakat leszámítva számomra még így is kerek filmes élmény lett belőle. A főszereplőnő pedig egy jelenség.

2022-09-03 19:42:08 bambula (2) #3

A film megnézése után,meglepődtem,hogy siker lett a film.
Olvastam a regényt,ami nem egy nagy mű szerintem,de egyszeri olvasásnak megteszi.
De,amit a forgatókönyvíró művelt a regény átírásával,plusz a rendezőnő instruálásai,az valami tragikus.
A legtragikusabb a kosztümös és a berendező munkája.
Ők tutira nem olvasták a regényt.
Meglepődve láttam,hogy a forgatókönyvíró hölgynek köze volt a A messzi dél vadjai című filmhez. Ezek szerint annak a filmnek a sikere nem neki köszönhető, hanem inkább a rendezőnek.

2022-08-28 09:07:02 Hege (5) #2

„Nem is gondoltam, hogy a szavaknak ekkora súlya van.” - Ahogy a szó elszáll, elviszi a szél, úgy az írás nyomot hagy. Mind a szellemben és mind a lélekben.
A könyvet még nem olvastam, feltételezem, hogy Kya lelki vívódásait sokkal részletesebben és mélyrehatóbban taglalja, mint a film, számomra viszont már ez is épp eléggé torokszorító volt, ahogy megpróbáltam átélni a csalódásait és magányát.
A bűnügyi szál közel sem annyira erős, viszont lelki síkon kárpótoltak mindenért az író és rendező hölgyek. Kellemes meglepetés volt ez a mozi.

2022-08-19 07:53:27 dittike (5) #1

A kitaszítottság, a táj (lápvilág) valódiságának bemutatása valamint a városi látszólagos jólét és nyugalom, szépen szembe lett állítva. A könyvet szeptemberre jegyeztettem elő, könyvtárban, nagyon kíváncsi vagyok, milyen élményt ad majd a filmhez képest.
Érdekel, hogy a jellemábrázolás, milyen lehet a könyvben, mert a filmben elég szívbemarkoló.