Runaway Train (1985) ☆ 👁

Szökevényvonat

(Andrey Konchalovskiy)

amerikai akciófilm, dráma, kalandfilm, thriller

3,9
★★★★☆
173 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2017-08-03 10:23:56 Charlie O'Brian (5) #20

Egyébként az egyik kedvenc filmemről van szó. Ok, megszállott, tehát külső szemlélő szempontjából (aki nem megszállott) nem logikus/nem célszerű, amit csinál, szerintem ez ennyi. Amit írtam az nem számonkérés. Kivált, hogy végére odatettem. "Jó, dramaturgialiag így igen ütős és indokolt is."

2017-08-03 09:05:21 Nordbright (5) #19

Egyetértek.

előzmény: dikalosz (#18)

2017-08-03 08:26:07 dikalosz (5) #18

Nézd, ha a megszállottság mint kulcs a zsebedben lenne, nem írtad volna az első spoileres részt. Szerintem a megállapításom jogos.
Ha leírod, hogy egy dolgot nem találok logikusnak, az valami féle számonkérés nálam. Nos, én ilyet nem tettem. És a nem logikus - logikus gondolkodásnak semmi értelme nincs nagyon nem ugyanaz. A gondolkodás nem logikus, viszont ha bejön szempontnak a már többször is említett megszállottság, szenvedély, egyből lehet mondani, hogy természetesen logikus, hogy a börtönigazgató fogja magát és lemegy aprítani :)

előzmény: Charlie O'Brian (#17)

2017-08-02 22:42:22 Charlie O'Brian (5) #17

"Az első spoileres rész alapján feltételezem, annyira nagyon nem sikerült megérteni a filmet."
-Nem értek egyet feltételezéssel, meg kicsit sértő is, de hát ez van.
"Itt megszállottságról beszélünk, ahol a logikus gondolkodásnak semmi értelme nincs."
-Kb egyről beszélünk. Én azt mondom, hogy "nem logikus", te meg azt, hogy "ahol a logikus gondolkodásnak semmi értelme nincs".

előzmény: dikalosz (#16)

2017-07-09 12:36:34 dikalosz (5) #16

Az első spoileres rész alapján feltételezem, annyira nagyon nem sikerült megérteni a filmet.
Itt megszállottságról beszélünk, ahol a logikus gondolkodásnak semmi értelme nincs. Innentől kezdve számon sem lehet kérni a börtönigazgatót, hiszen Voigt lentről állat módjára üvölti, hogy gyere bazmeeeg,
ő pedig vérben forgó szemekkel már rohan is. Kicsit sem érdekli, hogy mi lenne a logikus.


A technikai blődségek meg most chh.....

előzmény: Charlie O'Brian (#14)

2017-07-09 12:32:25 dikalosz (5) #15

Hatalmas film, és mennyire egyedi. Csak én éreztem egy kis exploitation feelinget?

2017-06-02 11:57:30 Charlie O'Brian (5) #14

Nagy film. Nagyszerű történet, feszült, izgalmas, tragikus.

Egy dolgot nem találok logikusnak. A börtönigazgató helyében a helikopterből véletlenül se mennék a mozdonyokba, teljesen logikus lenne megvárnia, hogy véget ér a vágány és kisiklik az egész szerelvény és megvannak a rabok élve, vagy halva. Egyedül a leány megmentése indokolhat egy ilyen lépést, de pont a börtöigzagatóról nehéz elképzelni, hogy érdekelné a lány testi épsége... Jó, dramaturgialiag így igen ütős és indokolt is.

Technikai blődségeket itt is találhatunk szép számmal, de ettől elvonatkoztatva tényleg nagy film.

Ilyen fajta megfutamodása egy gépmenetnek (meg általában egy vonatnak) gyakorlatilag kizárható. Az éberségi berendezés fél percen belül elkezdene fékezni és természetesen leállítaná a motorokat is.

A mozdonyvezető vészfékez a szívrohama után, ha ezt nem tenné meg, akkor is megállítaná az automatika a vonatot, így meg még hamarabb is meg kell állnia. Nehéz elképzelni, hogy vészfékezés nem jelenti azt automatikusan, hogy a vonóerőt nullára veszi le valami automatika.

Gyakorlatilag kizárható, hogy másik vezetőállásról ne lehessen megállítani a szerelvényt. Eeleve, ha sérül a légvezeték, akkor vészfékez a szerelvény, Westinghouse óta.

Ezeknél a mozdonyoknál nyolc fokozat van, fura lenne, hogy a legnagyobb fokozatban kezdte volna meg a tolatást a szaki, 2-3 fokozatban meg a 60-70MPH (ami aztán tényleg a max ezeknél a gépeknél) nehezen lenne elérhető.

Félig-meddig civilizált országokban sztem ennél sokkal komolyabb utasítás kellene arra, hogy kisiklassanak egy akármilyen szerelvényt. Szerintem, ezt rádión nem lehet csak úgy megbeszélni és kész, hogy kisiklatom, mégse siklatom... :D ehhez írásos utasítások kellenek, meg komoly visszajelentés stb...

2017-06-02 11:30:03 Charlie O'Brian (5) #13

A befejezés szerintem eléggé egyértelmű.
Az utolsó három mozdonyt lekapcsolják, megállnak. Nyilván megtalálják a rabot, meg a lányt. A rab frankón megy a börtönbe, jóval hosszabb büntetésre, a lány meg éli az életét. :) Manny és a börtönigazgató a tempósan haladó mozdonyban/mozdonyon meghalnak/esetleg nagyon súlyos sérüléseket szenvednek, amikor elfogy a vágány. Különösen a börtönigazgató, mert ő a mozdony elejében van lelakatolva...

előzmény: csabaga (#10)

2015-10-06 13:05:08 Nordbright (5) #12

Mennyire szerettem én ezt még gyerekkoromban. A karaktereket nagyon jól hozzák a főszereplők, van feszültség, szenvedés, fájdalom, remény ... jó a kivitelezés is (és még CGI dömping). Jó kis film ez. Valahol 4,5 körül áll, ezért nehéz osztályozni.

2013-08-01 18:02:13 ryood (5) #11

évek óta nem könnyeztem film hatására. a runaway train végén sikerült..

2013-02-06 17:48:50 csabaga (5) #10

A film tényleg zseniális,hiszen két veszélyes bűnözővel sikerül azonosulni.

A befejezés némileg nyitott...

előzmény: ChrisAdam (#7)

2013-02-06 17:32:18 ChrisAdam (4) #9

No igen, de ebbe a filmbe simán beleférne. De amúgy mindegy, csak kicsit bökte a csőröm. :)

előzmény: csabaga (#8)

2013-02-06 17:28:21 csabaga (5) #8

Helikopterrel egy száguldó vonathoz?

Életveszélyes.Ilyesmit csak az igazgató és J.Bond tesz.Az átmászás az első mozdonyra szintén az.

előzmény: ChrisAdam (#7)

2013-02-06 17:19:36 ChrisAdam (4) #7

Hát nagyon nehéz lenne a börtönigazgatónak szurkolni... Neked megfordult a fejedben, Hannibal? :)

Amúgy ezzel kapcsolatban érdekes, hogy amúgy a Jó oldal a börtönigazgató lenne, a Rossz pedig ugye a szökött fegyenceké, de a film (és nem csak ez a film) egész végig úgy állítja be, hogy eszünkbe ne jusson megkérdőjelezni, hogy ki a hős és ki a gonosz.
A film amúgy nagyszerű. Iszonyat erős hangulata van, minden idegszálat szétfeszíti a feszültség, zseniális színészi játékok, vágás, rendezés és persze a jó kis 80-as évekbeli szinkron, ami ugyancsak tökéletesre sikerült.
Egyébként olyan érdekes, hogy a 80-as évek filmjeire, ha még nem is mondanák meg, hogy akkor készült, akkor is kitalálnám hogy akkor készültek, független a műfajtól, nemtom, de érdekes. :D

Azért persze voltak benne logikai bakik - ha tudták, hogy van ember a vonaton, miért nem mentek kimenteni őket helikopáterrel, ahogyan a börtönigz. tette + korábban is kiüthették volna az üveget és ugyanúgy átjuthattak volna a vezető mozdonyra és eloldozhatták volna -> mindenki megmenekül. Csak akkor nem állna itt négyes, mert ez így jó (csak a második okra gondolok). Az első felett meg elnézünk. Nincs ott.

Szóval jó kis film, kár hogy ilyen kevesen látták, meg is lepődtem.

2013-01-16 02:14:15 bali113 (5) #6

Nehéz szavakat találni erre a filmre és a színészi alakításokra. Nekem csak pozitív jut eszembe. De sajnos azok nem teljesen fednék le a valóságot. Talán úgy lehetne a legjobban jellemezni, hogy szinte tökéletes.

2012-12-12 03:02:57 coles (4) #5

Nippon alapokon nyugvó, 3 Oscar-ra jelölt "vasmasina" robog alább. "Nézzék!"

[link]

"Most tél van és csend és hó és halál." Meg szökés. Istenverte, sz.ros kis patkányaink a mocsokban fuldokolnak, míg limuzinjuk meg nem indul a Broadway felé. "Ez biztos valami expressz, ami nem áll meg sehol!" Csak a mellékvágányon? Angelina Jolie apja (J. V. V., aki haragban áll a világgal) és az anyaszomorító Eric Roberts (játszik! Elképesztő. "Vannak megmagyarázhatatlan dolgok...") (pálya)futása valahol itt siklott ki?

2011-11-14 17:49:47 puttancsospeti (5) #4

Szerintem az idézeti inkább a börtönigazgató szellemiségéhez passzol a sztoriban. Ő az akiben tényleg nincs szánalom senki iránt.

előzmény: Hannibal Lecter (#3)

2011-11-14 17:37:05 Hannibal Lecter (5) #3

Szerintem nagyon is indokolt az az idézet. Tematikusan is abszolút passzol a filmhez, és csak aláhúzza a karakter sorsának mély drámaiságát.

előzmény: puttancsospeti (#2)

2011-11-14 16:16:38 puttancsospeti (5) #2

Óriási. Mondjuk én éppen a III. Richárd idézetet nem érzem nagyon odaillőnek a legvégén, de ennél nagyobb baj sose legyen. Az idézet A társ forgatókönyvíró Edward Bunker egyik regényének címére utal:[link], amelyből ugye film is készült:[link] Ott sokkal inkább helytálló a dolog.

előzmény: Hannibal Lecter (#1)

2011-10-31 02:36:26 Hannibal Lecter (5) #1

Meglehet, az expozíció kissé sótlan és elnyújtott, a második játékrészben az alkotók már toronymagasra srófolják a feszültséget, és elérik, hogy a néző az elszabadult tehervonaton magatehetetlenül hánykolódó rabokért - ne pedig a szadista börtönigazgatóért, noha érte nehéz is lenne - szorítson. Szintúgy roppant szimpatikus, hogy a film nemcsak egy szimpla csapdathrillerbe oltott akciófilm, amelyben a protagonisták versenyt futnak az idővel, hanem egyúttal jól átgondolt, megfontolt, mélyenszántó sorsdráma is: Manny (John Voight zseniális alakításában) belső drámája.

Ebben a műfajban ritkaságszámba megy, ha egy típusfigura (esetünkben a megkeseredett elítélt) ábrázolásában az alkotók szétfeszítik a kötelező sablonok szabta kereteket, de a Szökevényvonat írói nagyvonalúan ekként cselekedtek: a kérges lelkű, nyers, ugyanakkor mindezek ellenére valahol mégis szánandó és gerinces ex-fegyenc ámokfutása a zárlatra szinte shakespeare-i magasságokat ér el. (Nem is véletlen, hogy a fináléban felsejlő inzert épp a III. Richárd egyik szöveghelyét citálja.) Nagyszerű film.