Dr. Kovács István (1941) ☆ 👁

(Bánky Viktor)

magyar dráma, szerelmi történet

2,8
★★★☆☆
16 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2016-05-04 23:32:12 berto (3) #2

Bánky Viktor 1941/42-es filmje Págerrel a főszerepben. Az erős nép-nemzeti irányultság szinte karikatúrává teszi. A népviseletbe öltözött falu apraja-nagyja ahogy kijön a vasárnapi miséről! ’45 előttről ilyen rossz magyar filmet nem emlékszem, hogy láttam volna. Pedig Hunyady Sándor „Hozomány” című novellája alapján Fekete István írta a forgatókönyvet. Csak nehogy egy „bőszmagyar” meglássa az elítélő véleményemet, mert akkor galád, hazafiatlan, bitang emberré lennék a szemében. Nem én írtam le ezt a véleményt, de száz százalékig igaz: „Hát ebből a filmből ugyanúgy kilóg az ideológiai lóláb,mint a szocreál filmeknél...” (Idézet a Youtube-ról, ahonnan a film letölthető.) Vágóné Margit Kovács édesanyjaként valóságos vicc.

2013-05-07 11:10:39 Tenebra (3) #1

Átlagos magyarkodó sztori. Néha vígjátékba hajlik - mármint akaratlanul. Pl. mikor a burzsoá apuka és a lánya (a menyasszony) elmennek a főhős (a vőlegény) vidéki házára, és találkoznak a parasztszülőkkel... Kegyetlen szeterotip és didaktikus. Tényleg a magyarkodás legszíntisztább példája ez a film és ez a jelenet.

Egyedül Páger Antal értékelhető jónak, de ő is inkább nevetséges néha. Persze ez inkább a karakter hibája, nem az övé.

Ja, és persze a parasztlányt választja az úri, elkényeztetett csajjal szemben! :D

És az a vicc, hogy akkoriban ezt tartották Magyarországon művészfilmnek. Még jó, hogy 1 évvel később Szőts István megmutatta, mit lehet annak nevezni valójából.