Logan's Run (1976) ☆ 👁

Logan futása

(Michael Anderson)

amerikai sci-fi

3,3
★★★☆☆
141 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2019-08-18 13:32:53 Dangar (3) #13

Ami nem tetszett benne, az a tempó.
Nem vártam egy pörgős, lézerháborús sci-fi akciófilmet, de sokszor még így is túl elnyújtottnak éreztem. Kicsit több "run" és kevesebb "Logan" talán jobb lett volna. Viszont a látvány és a trükkök (Box figuráját és a jégbarlang beomlását leszámítva) - kövezzetek meg - szerintem egész jók voltak! Egy lassacskán 50 éves filmhez mérten legalábbis biztosan. Tetszett a város miniatűrje is, ahogy próbálták megtölteni élettel. A belső terek minimál futurisztikussága is bejött. Jól eltaláltak a karakterek és a hozzájuk választott színészek is, csak maga a történetvezetés nem elég dinamikus.

Egyébként Michael Bay 2005-ben már csinált belőle remake-t, csak épp nem hivatalosan:
"A Sziget" címen tessék keresni. :) ;)

2019-08-03 15:02:20 critixx (3) #12

Én attól félek, hogy a remake-ben megtartanák a regénybeli 21 éves "korhatárt", telepakolnák a filmet nyálasképű tinisztárokkal, és valami young adult borzalmat csinálnának belőle. Plusz túltolnák a CGI-t és az akciót, aminek a sztori látná kárát.

előzmény: Kempesbaba (#11)

2019-08-03 13:53:26 Kempesbaba (3) #11

Nyomtam rá egy hármast,de szívem szerint inkább négyest adnék,mert annyira tetszik a sztori.
De ez a film is csúnyán öregedett,mint sok hasonló sci-fi.
Viszont a remake sem biztos hogy jobb lenne,max csak a mai szemnek szebb. Nem sok újrázás sült el jól szerintem...

2019-08-03 12:28:21 critixx (3) #10

Már vagy 15 éve tervezik a remake-t, azóta se lett belőle semmi.

előzmény: ChrisAdam (#9)

2019-08-03 12:02:32 ChrisAdam (2) #9

Nagyon hullámzik a film - a nézhetetlen és a gyenge hármas közt. Vannak apró pillanatai, amikor egy picit is élvezhetővé válik, de sajnos lehetetlen kihúzni a csávából akár az évszám miatt, akár a gyenge effektek miatt, rendkívül balga kis filmecske. Egy remake igazán ráférne, mert baromi érdekes az alapötlet.

2018-03-25 14:41:59 lizardking (2) #8

Ígéretes alapötlet, fájdalmas film. Ordas logikai bakik, rossz, a szerepüket teátrálisan túljátszó színészek (akiknek az 50%-a inkább 40 felett volt, mint 30 alatt), fülsértő "zene," buta dialógusok, szörnyű díszletek és jelmezek. Amíg a kinti világban vannak, az tényleg egész jó, ezért és az alapötletért kap egy kettest.

2017-06-19 22:46:09 energoman (4) #7

A kornak megfelelő film. Érdekes törtenet megfelelő, tempó. A mai filmekben unalmas a csihi- puhi 15 percen keresztül.

2016-07-15 01:45:31 The man who laughs (?) #6

Pedig szerintem ez éppen egy olyan film amelynek nem ártana egy - értő kezekben készült - remake. Hiszen maga az alapötlet és a világ rengeteg potenciált rejt magában, ám a témát szerintem nem sikerült megfelelően kiaknázni, és bár szimpla kalandfilmként azért többnyire így is működik, ahogy azt már lentebb is írták a kivitelezés sem lett abszolút időtálló.

Aki szerintem ebből az alaptörténetből egy igazán ütős filmet hozhatott volna össze az Paul Verhoeven (a 90-es években főleg), kár, hogy ilyen lehetőség sosem volt.

2016-07-14 22:57:46 ryood (4) #5

valamilyen megmagyarázhatatlan oknál fogva vonzódom ehhez a filmhez..
a logikai hibák és a sokszor ostoba dialógusok sem tudnak zavarni, valahogy bájként hatnak azok is..
a mai korban viccesnek ható effektek sem negatívumként hatnak! nekem ez még mindig igazibb, mint bármilyen tökéletes cgi varázs!
van némi majmok bolygója utánérzés persze, de még így is egy roppant tartalmas "kiváló B-scifi"
úgy néz ki, nem lesz mostanában remake, hála a jó égnek..
a sorozatot látta valaki? az milyen ehhez a filmhez képest?

2012-06-14 13:53:46 critixx (3) #4

Még pár dolog:

Jerry Goldsmith zenéje kiváló. A kezdeti, néhol kissé túlontúl "futurisztikusra" sikeredett szintetizátororgiát és disszonáns hangjait bravúrosan váltja fel egy szép, érzelmes nagyzenekari kíséret miután Loganék megszöktek a városból, remekül érzékeltetve a két világ közti ellentétet. Ugyanígy remek Ernest Laszlo operatőri munkája.

A film tele van kissé szájbarágósan tálalt bibliai motívumokkal: Ádám és Éva, Káin és Ábel, Pál megtérése, stb. stb.

Az eredeti regényben ha jól emlékszem 21 évesen kell meghalniuk az embereknek, de gondolom nem akarták tinikkel leforgatni a filmet. Egyébként anno 14 évesen felfedeztem a regényt (igazi ritkaság, a Kozmosz Fantasztikus Könyvek adta ki még a '70-es években!) egy könyvtárban a leselejtezett, száz forintért eladásra kínált könyvek között, de egy nő épp az orrom elől halászta el... :-(

2012-06-14 12:15:35 critixx (3) #3

Gyerekkoromban rengetegszer láttam ezt a filmet videón, akkor nagyon tetszett. Újranézve olyan közepes. Az effektek tényleg megmosolyogtatóak, és logikai hibák is akadnak bőven. Sokszor a dialógusok sem tetszettek, gyakran elég szájbarágósra sikerültek (muszáj ötvenszer elmondani, hogy még a leghülyébb néző is megértse, hogy mi a "rendszer" ebben a világban).

A filmben ábrázolt antiutópia viszont érdekes, valamennyire Huxley Szép új világának egyenes ági leszármazottja, de Spengler történelemszemlélete is megjelenik benne (az adott civilizáció hanyatlásának időszaka, mikor a technológia már csak a kényelmi igényeket szolgálja, a kulturális értékek pedig az olcsó szórakoztatás szintjére devalválódtak). Riasztó, de manapság még sokkal aktuálisabb, mint harminc évvel ezelőtt volt. Érdekes még a filmben ábrázolt eléggé kendőzetlen erotika és testiség is, ami persze nyilvánvaló velejárója ennek a hedonista "társadalomnak". (Logan és Jessica első találkozásán nagyon nevettem...)

Összességében a Logan futása a Majmok bolygója által elindított antiutópia-filmek hullámának egyik késői, de jelentős darabja. Alig egy évvel később bemutatták George Lucas űrbéli tündérmeséjét és hirtelen minden megváltozott...

2009-02-15 18:33:13 largo (3) #2

Joel Silver tervei közt szerepelt, miután a Matrix "fela rendszerrel" szisztémája sikeres lett.( Aztán csináltak még két részt...)) Én midnenképpen kíváncsian, de kevés reménnyel várom a remake-et. A story kissé banális, noha ötletes, és piszoklátványos, futurista filmet lehetne belőle csinálni... De ha arra gondolok, hogy a szabályozott világ ötletével megprobálkozott Lucas, de elbukott, Truffaut filmjére sem álta kis számomra az idők próbáját, az equlibrium is eltaknyolt, az 1984-is... Ezek után naív lennék, ha azt várnám, hogy egy kreatív filmet tudnának csinálni, látványorientált akciókavalkád helyett.

A Logan trükkjei pedig sztem már akkor is fájdalmasan borzalams voltak:)

előzmény: Olórin (#1)

2006-06-19 17:40:42 Olórin (3) #1

A jövőben, járványok, háborúk után a megmaradt emberiség nagy kupolavárosokban él, a külvilágtól elzárva, csak a szórakozásnak élnek. Viszont van egy szigorú szabály: aki betölti a 30. életévet, annak meg kell halnia. Logan, akinek egyébként éppen a szabály elől menekülő szökevények kiiktatása a feladata, gyanút fog, hogy a propagandával ellentétben, akit rituálisan megölnek, nem születik újjá, ezért maga is menekülőre fogja.

Akárhogy is nézem, az azért elég vicces, hogy a fél évszázaddal korábban készült Metropolisbeli város jobban néz ki, mint amit ebben a filmben látunk. A Logan's Run felett látvány terén nagyon csúnyán eljárt az idő. A rikítóan villogó papírmasé kulisszák még az első Star Trek sorozat megmosolyogtató díszleteit is erőlködés nélkül alulmúlják. Röhögőgörcsöt konkrétan akkor kaptam, amikor a menedékben a főhősök szembetalálják magukat egy robotnak nevezett guruló vasládával. A Logan futása csak akkor kap előre, amikor a főszereplők kijutnak a szabadba, és Washington növényektől benőtt romajai közt kezdenek kószálni (ez a bő fél óra, amíg vissza nem mennek a városba, fantasztikus)

De sajnos nem a látvány az egyetlen gondja a filmnek. A remek alapötlet és a gördülékeny cselekmény ugyanis tele van apró, de felettébb bosszantó logikai bakikkal és egyéb baromságokkal, és a fináléja is vicces kicsit.

A remake-mániától én is irtózom, de ha valamire, hát erre ráférne egy újabb verzió (jobb forgatókönyvvel és látvánnyal), mert a sztoriban amúgy van spiritusz. És elvileg készül is: korábban úgy volt, Bryan Singer csinálja meg, de az SR után inkább pihen, most James McTeigue-ről pletykálnak. Én nem bánnám...
55%