Don't Come Knocking (2005) ☆ 👁

Kívül tágasabb

(Wim Wenders)

amerikai-francia-német dráma

3,6
★★★☆☆
59 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2021-10-24 03:39:09 Ugor (4) #3

Nem nagyon gondoltam, hogy ezt a filmet valahogy meg lehet kedvelni. Sokáig nem ment. Újból és újból neki kellett futni egynézésen belül, hogy odaérjek. De hát Wim Wenders egy külön univerzum. A szereplők egyáltalán nem azt teszik, amit az ember elvárna tőlük. És mégis, mindennek van jelentősége. Meg többről van itt szó, mint ami először látszik. Olyan, mintha csak magának mesélne és nem is érdekelné, hogy ott ül egy néző. Aztán kiderül, hogy dehogynem, persze, hogy érdekli, hiszen neked mesél. Kibújás valamiből, meg nem kibújás. Megtalálás, meg elveszítés. Mit tudom én, de így van ez.

2014-08-02 19:54:16 Kalevala (5) #2

Ez a Wim Wenders! Már megint sikerült elcsalogatni a világába! Fantasztikus ez a film! Ezek a képek! És most nem a “vadnyugati” tájakra gondolok, hanem azokra a hopperi néptelen utcákra, hopperi magányos emberekre a zöld hangulatú szállodai szobában, az útkereszteződésen, ahogy Howard nekidől a lámpaoszlopnak. A néptelen parkoló, ahol egyetlen autó vár, hogy lelépjen. A magány, az otthontalanság, a gyökértelenség, a félelem, a minden mindegy-mentalitás, de aztán mégis az oda-tartozás vágya. A film hangulata egyszerűen magával sodor.Néha csendes,békes, melankólikus, aztán tüzes szócsaták vihara. Négy ember, akiknek ott ég a hiány a lelkükben, a bepótolandó, de képesek-e rá, hiszen négy különböző karakter leélt élettel a háttérben vagy egy hiányra épült gyermekkor mély sérülésekkel.
Eddig is szerettem Wenders filmjeit, de ez most felkúszott a csúcsra.

2005-11-19 17:51:18 Daemiaen (4) #1

Kívül tágasabb (Don t Come Knocking, 2005, forgalmazza: Best Hollywood)

Szinte napra pontosan egy évvel az előző Wenders-mozi, A bőség földje hazai premierjét követően máris itt a legújabb. Sőt, egyfajta továbbgondolása az Amerika-témának, noha első blikkre teljesen másról szól, mint a terrorosita-keresős előző. A paranoiát ezúttal felváltja a határtalan szabadság és az utána történő vágyakozás - hihetetlenül jó Amerika-képek jelennek meg a szemünk előtt, nekem szinte borsódzott a hátam néha, olyannyira belevágyódtam a Wenders-i USÁ-ba. A westernek legjobb hagyományait megidéző látványvilág mai környezetben és egy nyögvenyelős sztori. Szó se róla, Sam Shepard forgatókönyve nagyon is jónak tűnik, ugyanakkor a rendező néhol bizony elfelejtette megkurtítani a sztorit: egyszer-egyszer olyan érzésem volt, mintha rükvercbe kapcsoltunk volna, olyannyira megállt minden a filmben. Viszont a színészekre (Shepard, Jessica Lange, Tim Roth, Fairuza Balk, Sarah Polley, Gabriel Mann) semmi panasz, ők és a remek képek teszik jó filmmé a Kívül tágasabbat, melynek magyar címe is telitalálat, nemcsak az eredeti, melyhez ráadásként még egy örökké emlékezetes jelenet is társul.

7/10