The Shawshank Redemption (1994) ☆ 👁

A remény rabjai

(Frank Darabont)

amerikai dráma, krimi

4,6
★★★★☆
1842 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Néhány jelenetben, mikor csak Andy kezét látjuk (pl. az elején a kocsiban az üveggel, vagy mikor a nevét vési a falra), a rendező, Frank Darabont keze látható.

Rea

Red adatlapján, amit a szabadlábra helyezés elbírálásánál látunk, a fényképen Morgan Freeman fia van, aki a filmben is szerepel. (Amikor az új rabok megérkeznek, a régiek között a kezével körző és hujjogó fekete férfi az.)

Rea

A filmbeli börtönőrök közül sokan a valóságban is azok.

Rea

Azt a jelenetet, amelyben Andy először megy Redhez (aki baseball labdát dobál a társainak) és az érckalapácsot kéri, kilenc (!) órán át forgatták. Freeman keze a végére érthető módon nagyon fájt, s másnap borogatni kellett.

Rea

Az ohioi börtön volt igazgatója is látható a filmben, méghozzá a buszon, Tommy háta mögött, a fekete férfi az.

Rea

A kukacos jelent érdekes módon zajlott. Ugyanis az állatvédők nem engedték, hogy a madár igazi élő kukacot kapjon. Így addig, amíg Andy odaadja Brooksnak, az még igazi kukac, de amit a madár megeszik, az már valami más.

Rea

Tommy Wiliams szerepét Brad Pittnek is felajánlották.

Tom Hanks a Forest Gump miatt visszautasította Andy szerpét.

Kevin Costner élete hibájának nevezte, hogy lemondott Andy szerepéről.

Rob Reiner is szóba kerűlt forgatókönyvíróként.
Ez esetben a főszerepeket Tom Cruise és Harrison Ford játszotta volna.

A fent említett színészeken kívűl az alábbiak jöttek szóba:

Andy: Nicolas Cage és Charlie Sheen
Red: Clint Eastwood, Paul Newman, Robert Redford.

A könyv szerint Red nem szinesbőrű volt, hanem ír származású.

A rabok a Gilda című filmet nézik a börtönmoziban, amelynek főszereplője Rita Hayworth. Ő az a nő aki az első poszteren látható.

A filmben három poszter váltja egymást a falon Andy cellájában. Időrendben az elsőn Rita Hayworth, a másodikon Marilyn Monroe, a harmadikon Raquel Welch látható.

A Family guy 7.évad 15.részében ez az egyik film amit Peter a saját verziójában mesél el. Csakis a film megtekintése után ajánlott megnézni.

"Az eredeti befejezés hű lett volna Stephen King kisregényéhez: Red (Morgan Freeman) marad a börtönben - és reménykedik. Később forgatták csak le Andy és Red találkozását Zihuatanejóban, és mindkét változatot levetítették a tesztközönségnek. És noha az alkotók jobban szerették volna a bizonytalanabb véget, a közönség döntött." (port.hu)

"Az IMDb toplistájának örökös első helyezettjében Andy Dufresne egy Rita Hayworth poszterrel álcázza az alagutat, amit hosszú-hosszú évek alatt vájt ki a börtön falából. 2008-ban a New Jersey-i Union County Jail két rabja ugyanezt a módszert használta, hogy megszökjenek: ők bikinis nőket ábrázoló poszterrel rejtették el a lyukat. Pofátlan módon egy kis cetlit hagytak maguk után, amiben az egyik őrnek megköszönték a szerszámokat, majd boldog ünnepeket kívántak neki - míg a filmben a korrupt igazgató, itt az őr lett az események hatására öngyilkos. A két elítéltet rövid időn belül elfogták." (port.hu)

Josh Greenberg (Úr keres hölgyet) a sztriptízbárból a fenti film kulcsjelenete alapján pattan meg.