Scenes from a Marriage (2021) ☆ 👁

Jelenetek egy házasságból

(Hagai Levi)

amerikai dráma, minisorozat

4,3
★★★★☆
55 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2022-12-02 10:07:38 budaik (4) #3

Az első Bergmann film ennek az eredetije volt. Egyből felidéződött a hangulata.
Nagyon nehéz a téma, s valóban nagyon "kés a gyomorban" effektus. Amikor az ember vív. Belül. Eszméletlen a vihar. S közben látja, ahogy az illúziói , elképzelései , álmai dőlnek össze. S kicsit / nagyon tehetetlen... S a végén senki sem nyer. Szinte soha. Hanem beépül a lelkébe és a tudatallatijában, a nagyok azt mondják : tapasztal. Nincs mese, ez egy nagyon jól elmesélt gyomros, igaz a bokszot jobban szeretem tévén keresztül...

2022-09-04 17:20:32 Dió (5) #2

Kis gondolkozás után felvittem ötösre. Tűpontosan skicceli fel ugyanis két egyszerre harmonikusra és ellentétesre faragott karakter "harcát" (a törtető menedzser nő és az alkalmazkodó, értelmiségi férfi), és rajtuk keresztül úgy járja körbe 360 fokban a szerelem és az utálat közötti spektrum gyakorlatilag minden egyes centiméterét, hogy azzal talán még a Marriage storyn is túltesz. Arról nem is beszélve, hogy mekkora all-in tol a rendező avval, hogy mennyire megbízik ebben a két színészóriásban, és mennyire jól teszi. (Az egyetlen dolog, ami előtt értetlenül állok, az a filmes élményből totálisan kirántó kezdés ezzel a "mutassuk meg a díszletet" őrültséggel... nem értem, ezzel mi volt a célja.)

2022-06-07 13:05:23 kaamir (3) #1

Bergman finoman szólva sem a szívem csücske, úgyhogy csak hosszas unszolásra adtam egy esélyt a Scenes from a Marriage újrafeldolgozásának.

Alapvetően nem bántam meg, noha olykor-olykor csak átsejlik Bergman szellemisége. No, ilyenkor nem evilági emberek beszélnek sosemvolt módon. Gyönyörű, barokkos körmondatokban, hihetetlen éleslátással fogalmazzák meg az érzelmeiket - ahogy arra természetesen soha, senki nem képes, pláne egy válás kellős közepén. Nagyon mű, konstruált érzetet kelt ilyenkor a sorozat, és talán erre is utal a rendező, amikor minden rész elején megmutatja, ahogy a szereplők besétálnak a díszletbe.

Szerencsére Levi jobb rendező ennél, úgyhogy a játékidő nagy részében mégiscsak hihető és alapos a Scenes. Nagyban köszönhető ez persze Chastain és Isaac remek játékának, a parádés díszleteknek (sokszor maga a ház is egy szereplő) és a sallangmentes rendezésnek. Nekem a befejezés is tetszett, ennél szebb, fájdalmasabb lezárást nem tudtam volna elképzelni.

Összességében egy jó erős közepes.